Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Szerda.

2011.07.20. 09:24 :: A Tengerész

 Nehéz éjszakánk volt. Mondjuk főleg "J"-nek mert én aztán 1 óra felé elaludtam és nem tudom mi volt azután. Merthogy dörgött villámlott, ami azzal jár, hogy Deni elkezdi a rettegést. Ilyenkor legszívesebben bebújna mellém az ágyba, én meg szigorúan kiparancsolom a helyére. Persze hiába, mert ha ide a közelbe vág valahova a villám hangos dörrenéssel kísérve, már ugrik is be a lábamhoz. Este még a TV-ben néztünk egy tengeralattjárós filmet (erre még viszatérek) amikor kiparancsoltam a helyére, azt hittem ott maradt. Aztán a film végén feltápászkodtam és amikor a villanykapcsolóhoz léptem... hangos ordítás....és a kutya menekül kifelé a lépcsőn a szalonból a cockpitba. Utána hangos leb@szás "J" részéről, hogy miért nem tudok vigyázni! (???) Merthogy a sötétben a jószág lesettenkedett a lépcsőn és megbújt a sarokban a ledobott munkásruháimra kuporodva. De ráléptem a lábára amikor a kapcsolóhoz tapogatóztam. Hát ki a fene gondolta volna, hogy ott van?? Nem győztem hallgatni az én drágám szemrehányásait, hogy eltöröm szegény kutya lábát (Márti, Balázs nyugi semmi baja szaladt mint a villám ma reggel), pedig igazán nem tehetek róla, hogy nem látok a sötétben, de "nagyon durván lépek"...

Ja a tengeralattjárós film. Hogy a film sztorija szar, arról az alkotók tehetnek, én is csak a hajók miatt néztem. De hogy az RTL klub azért, hogy 13524 forint 40 fillért megspóroljon a fordításon, keres valakit, aki képes ilyeneket fordítani a hajócsavar helyett, hogy "légcsavar", a "teljes erő előre" parancs helyett, hogy "teljes gőzzel előre" (a hülye bölcsész fordítónak nem tűnt fel, hogy a gőzhajók úgy 100 éve eltűntek, arról nem is beszélve, hogy gőztengeralattjáró sose volt) és egyéb orbitális baromságokat, ami állandóan káromkodásra késztet a film "élvezése" közben. Na úgy kell nekem, magamra vessek, hogyha TV-t nézek olvasás helyett! Említettem már többször a Veress Péter könyvet amit nemrég olvastam ki. Idézek belőle néhány sort:

Nincs olyan nehézfejű vagy rongy ember, aki, ha emberek seregét bízzák rá, el ne sajátítaná a kormányzáshoz szükséges ravaszságot. ....sajnos az emberek kormányzásához még szükségesebb bölcsességet és jósággal párosult erélyt nem lehet megtanulni; ahhoz tehetség és lélek kell.

Máshol egy helyettes bandagazdáról (fiatalabbaknak, aratócsapat vezetője) szól így:

Részeges is, hazug is, lusta is, civakodó is, rongydolgú is, vagyis minden rossz megvan benne, aminek munkásban nem szabadna lenni. De hát ez már úgy van, hogy a szegények közül való rongyembernek is meg kell élni valahogy. S ha az úri rongyember szélhámos, csaló ügyvéd, hazug politikus, megvesztegethető bíró, vagy más eféle, a szegény rongyember meg rossz munkás lesz.

Ilyeneket olvasva gondolkodom kicsit azon, ami most van és rájövök a világ nem változik semmit. Más évet írunk, mások a lehetőségeink, máshogy élünk, de az ember...az nem változik semmit. Ahogy gondolkodik, ahogy viselkedik, független a kortól. Mindenesetre ezt a könyvet olvasva gyakran gondoltam arra, hogy túl sokat sírunk. Emberek akik szájából ömlik a panasz, amúgy autón járnak akárcsak párszáz méterre is, bár kétségtelen, hogy a régi LCD televiziót nem tudják lecserélni nagyobbra már második éve. A szegények meg valami furcsamódon mind kövérek és lóg a szájukból a cigaretta miközben ők is panaszkodnak a kamerába. Elismerem vannak most is nehéz sorsok, de azt amiről én hálistennek csak a szüleimtől hallottam, vagy most például ebben a könyvben olvastam, hogy valóban nem volt mit enni, hogy Amerikába mentek a nincstelenek, mert nem volt itthon aratómunka, miközben az aratógépeket Amerikából hozták a nagybirtokokra, amitől nem lett itthon aratómunka, az tán mégsincs. Hogy hogyan alakult az agrárszocialista mozgalom, hogy azok a nincstelenek akiknek se ennivalójuk, se fűtenivalójuk, se földjük, ahol a mindennapit megtermelhették volna nem volt, hogy tették félre a bibliát, amiben az igazságot addig keresték és hogy sodródtak bele a munkásmozgalomba, tehát amibe az uralkodó osztály harácsolása és önzése taszította őket. Evidens, hogy ebből hogy nőtt ki a szocializmus, ahol az uralkodó osztály harácsolása és önkénye...és így tovább és így tovább. A jóllakottak nem hallják meg az éhezők jajszavát...Mi is a helyzet a mai éhezőkkel? Mert azért vannak sokan és tán nem is olyan kövérek, mint akik mutatkoznak a médiában. Hallja őket akinek hallania kéne? Hogy is volt az az "úri rongyemberekkel"?

Amúgy azért kezdtem naplóírásba mert szakad az eső. Ma aligha lesz más. Reggel még szerencsénk volt, mert a kutyaedzés közben (én kerékpárral Deni "gyalog" ) még csak szemerkélt, de alighogy visszaértünk rákezdett, az ég a dörgésre villámlásra esőre, Deni a rettegésre. Most egy kicsit megcsendesedett (az ég is, meg a jószág is), ahogy itt pötyögök a gépen a bal könyökömnél pislog a küszöbdeszkán.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr623082486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

harpi4 2011.07.20. 11:57:39

A hitvány fordítások miatti mérgedben teljes mértékben osztozom. Amint azt már mondtam, a tematikus csatornákon sokszor vannak haditengerészeti témájú filmek, melyeknél pl. a Commander-t parancsnoknak fordítják, és egy hajón akár 3-4 is van belőle. Kész röhej, nem? Ebben az esetben a Commander nem beosztást jelent, hanem rendfokozatot, fregattkapitányt (alezredest). Ez típushiba.
A gőz tengeralattjárók kérdésében csak részben van igazad, ugyanis minden nukleáris meghajtású tengeralattjárót gőzturbina hajt, amit pedig a reaktor hője által termelt gőz forgat. Ez alól csak a lopakodó üzemmód a kivétel, ahol hajthatják vízsugárral, vagy elektromágneses pulzálással keltett vízáramlással, meg a fene tudja milyen új és igen titkos módszerekkel. Szóval a teljes gőzzel előre, nem is olyan rossz, de a valóságban nem így gondolják, hanem "teljes erővel előre", "Full speed ahead" Hallottuk eleget mi is ezt a Pilotoktól.
Van még egy gyöngyszem, amit szintén egy filmből vettem. Egy fúrótorony kiszolgáló hajó (különben a Roger Moore is játszott ebben a terroristás filmben)elindul a kikötőből. a Pk. a hídról előreszól a hangosbeszélőn a manőver kezdetekor, hogy "Lets go headline" (Dobd el az orrkötelet!). A magyar fordítás a következő volt: "Orrirányban hajózunk ki!" A képből ítélve, ahol a hajó mögött keresztben ott volt a betonpart, mondjuk eléggé nehéz lett volna tatirányban kihajózni, de az ilyen csekély tények már nem zavarták a fordító éleslátását. Igaz, ez a fordítás még abban a mocskos, szemét bolsevizmusban készült. A gengszterváltás ezen a téren sem hozott egyetlen csepp javulást sem, sőt!!!

sevylor 2011.07.20. 15:32:01

Valami egészen más (másról) jutott eszembe:
hogy állsz mentőmellényekkel a vizsgára, és van-e már szemle időpont?

abraxas 2011.07.20. 20:16:10

No igen, a légcsavar nekem is böki a fülem, de legyünk kicsit elnézőbbek! A nézők 99,99 százaléka nem tudja mi túró az a fregattkapitány, és a teljes gőzzel előre parancsban sem lát több kivetni valót, mint a 4,9-es fokozat, vagy a hipersebesség esetében. Ráadásul a szinkronfordítót kötik egyéb szabályok is, mint szóhossz, vagy szótagszám.

abraxas 2011.07.20. 20:19:34

Ja,nekem a kedvencen, amikor a provancial-t szisztematikusan vidékinek fordítják ;o)

temtom 2011.07.20. 20:41:00

@harpi4: Ha már Roger Moore szóba került:
Állítólag volt már olyan szinkron is, amikor a "Roger"- (rendben, értem, vettem) nyugtázást nem fordították le. Úgy jött ki, mintha szerepelne a filmben egy (nem látható) Roger nevezetű szereplő. :)

silvermoon 2011.07.20. 22:08:41

Tengeresz !! HAt ez igazan jo ! Vegre valaki szavakba foglalja amit en mar regen szeretnek.! A kover csibukos autos"nincstelenek" siramat ! En ugyan 13 eve nem jartam otthon de elhulve nezem az otthonrol jovo kepeket! Az en eletformamhoz kepest vastagon jol mutatnak. CSupa uj auto uj haz szep utak jol oltozott emberek."es majd mindenki kover"! Istenem eltek volna ezek az otvenes evek elejen vagy meg elob.. mikor a gyerekeknek rantottlevest adtak az intezetben REGGELIRE, es fel napokat olalkodtunk a konyha korul egy szelet cukros kenyerert. Az en 13 eves fiam soha egy fillert nem kert tolem. Tolja a funyirot es be csenget a hazakba kell-e fuvet vagni ! Amerika ... hol van az mar..de aki dolgozik es akar az mindenutt megel.Nem sirni kell hanem visszavenni a jomodbol es be erni azzal ami van vagy meg probalni dolgozni. Es hat igen az uri rongyemerek mindenutt meg talalhatok. Szoval nem valtozott semmi csak mashogyan elunk egy kicsit a Gengsztervaltas utan Ahogyan Harpi4 irta amin igen jol mualattam !!

silvermoon 2011.07.20. 22:10:48

HA valaki ugy erzi sirnia kene, olvassa el Wass Albert: Adjatok vissza a hegyeimet. Akkor talan meg gondolja magat. OSzinten ajanlom minden magyar embernek ezt a konyvet.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.07.21. 06:20:48

@sevylor: Mentőmellény van 6 db, időpont még nincs, de rajta vagyok.
süti beállítások módosítása