Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @aiolosz: Köszönöm! Hát még én mennyire örülök neki! Volt egy rossz periódusom, amikor nemcsak az ... (2024.05.03. 07:44) Csütörtök.
  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.

Linkblog

Vasárnap.

2011.06.19. 20:42 :: A Tengerész

Legalább tíz fokot hűlt a levegő tegnap óta és borzongató szél is fúj, továbbá szemerkél időnként az eső, szóval olyan ősziesre fordult az idő. Levonultam a fuxba, magamra csuktam a tetőt és nekiálltam csavarokat válogatni, ez az idő másra nem alkalmas. na azért felfúrtam, csavaroztam, popszegecseltem a csigáit a szerkezetemnek, a rugót is, ami "elsüti" a bal üzemanyagtank csapját, kifeszítettem, prímán működik. Kicsit alakítottam a diesel adagoló mechanikáján is, szóval olyasmiket csináltam, amihez nem nagyon kell kint sertepertélni, mert ebben a hangulattalan időben semmi kedvem se volt ilyesmihez. Kivétel persze a kutyáról való gondoskodás, ami persze nem nagy teher, mert ritka intelligens állat, semmi gond nincs vele hálistennek, jön-megy ahogy kedve tartja, lefekszik a cockpit padlóra és a küszöbre hajtja a fejét, szemléli mit csinálunk, aztán összegömbölyödik és alszik, majd gondol egyet, kiugrik a deckre körbesétál, lefekszik a fedélzeten valahol ahol még hallás (és gondolom szimat) köztelünkben van, ugat ha rendellenességet észlel és ha bármelyikünk kimegy a hajóról árnyékként követi. "J" egy időben sokat nyaggatott, hogy legyen kutyánk, de bevallom, hogy azon túl, hogy nem gondolom, hogy egy kutya igazán hajóra való lenne, az is ok, hogy nem lesz kutyánk, hogy nehezen tudnám elviselni, ha Deninél butább állat lenne, márpedig ennek nagy az esélye, mert néha azt gondolom, hogy még a gondolataimat is kiolvassa, tekintetből ért és azonnal engedelmeskedik, még szólni se kell, ha nem néz felém elég egy hümmögés és máris tudja ha rám néz, hogy mit akarok. Szóval csak annyi dőre mentem ki a hajóról, amennyi ideig a reggeli és délutáni futóedzésünk tartott.

Nézem a TV-t "apák napja" (tudtátok, hogy van ilyen? Mert én nem) alkalmából  nagy eredményként emlegetik, hogy sok apa visszavett a munkából, hogy többet foglalkozhasson a gyerekeivel és van már sok családfenntartó nő, ahol az apa megy gyesre. Nos éppen tegnap kommentáltam a kisember blogját e tárgyban. Semmi bajom vele, ha mondjuk a feleség sugárbiológus professzor és a férj feladja a szarszippantós kocsihoz fűződő karrierjét azért, hogy a gyerekeket otthon istápolja. De azt kifejezetten rossznak tartom, hogy egy pályáján sikeres férfi azért fogja vissza magát a munkájában, hogy otthon mosogasson, takarítson, főzzön, ezáltal a feleségének több időt biztosítva a szappanoperák élvezéséhez. Merthogy arról szó sincs, hogy amíg a férj mosogat addig a feleség lecseréli a kocsin a defektes kereket. Szóval a feministák, akiknek múlhatatlan "érdemeik" vannak a férfiak elférfiatlanításában most lehet hogy meg akarnak majd kövezni, de adekváltan kell(ene) megközelíteni a témát. Annyit fúrták, faragták a férfias világot, amíg a férfiak elnőiesedtek, a nők meg elférfiasodtak. Persze annyira nem, hogy kereket cseréljenek, meg egyáltalán tudják, hogy hány bár kell egy kerékbe, csak annyira, hogy ne engedjenek be a sávba egy indexelő férfit, mert hisz az a nemük eláruása lenne.  Nem mondom, hogy a megnövekedett családi elvárások egyenes következményként szoktak le a keresztény kulturkörben a férfiak a kemény munkáról, de szerepe lehetett benne. A pedagógusi pálya elnőiesedése meg szememben megalapozza a gyerekek technikai érdeklődésének sorvadását, mert kevés kivételtől eltekintve a nők irtóznak mindentől ami fizika, szerkezet, villany és mechanika, aki mégsem, az messze elkerüli a pedagóguspályát, így lesznek a gyerekekből villanyszerelő, asztalos, lakatos, gépészetchnikus és mérnök helyett ügyvédek, szociológusok, humánpolitikusok, média és kommunikációspecialisták és egyéb diplomás ipari alpinisták és ablakpucolók. Márpedig a nemzeti háztartás bevételi oldalát az eladható termékek gyarapítják és ha ilyet csak a ferdeszeműek lakta földrészeken fognak előállítani, majd nemsokára kiötleni is (merthogy az ilyesmiken való agyalás bizony estéket éjszakákat vesz igénybe, szóval aki ilyenre adja a fejét az gonosz módon "elhanyagolja a családját"), akkor nekünk az esszéexportunkból kell majd megélni, ami nem sok jóval, kecsegtet.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr212998395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

silvermoon 2011.06.19. 21:57:13

HeHe....! Szeretnem en azt a NOT latni aki 1 ilyen hajot epit. A vilagon sincs ilyen .. hej pedig de sokan szivjuk e szegeny bolygo veret...!

sevylor 2011.06.20. 08:08:18

Egy jó ismerősöm addig a napig hordta óvodába a fiát, míg az el nem mesélte otthon, hogy ott ülve kell ám pisilni.
süti beállítások módosítása