Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @aiolosz: Köszönöm! Hát még én mennyire örülök neki! Volt egy rossz periódusom, amikor nemcsak az ... (2024.05.03. 07:44) Csütörtök.
  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.

Linkblog

Szerda.

2011.03.02. 01:28 :: A Tengerész

Akit érdekelnek még részletek a tegnapi computeralkatrész importból az a tegnapi commentekben utána olvashat. Nekem ugyan a tegnap még ma van, mert idáig írtam a blogot "tegnap" és ma meg folytatom, merthogy közben elmúlt éjfél. Berakok egy meseoldalt, aztán mostmár tényleg lefekszem.

 

Tegnapelőtt volt egy hozzászólás a „tintanyalók”-ról Van benne sok igazság. Boldogult ifjúságom idején volt egy híres könyv, a „Parkinson Törvényei”. Szerzője Cyril Northcote Parkinson, akiről mindezidáig meg voltam győződve, hogy legalábbis közgazdász zseni, de most, hogy helyesen írjam le a nevét kicsit meggoogliztam és meglepődve látom, hogy történész professzor (méghozzá hajótörténész!), volt a háború alatt vezérkari őrnagy, de leginkább író volt. Nos annakidején tátott szájjal olvastam és megdöbbenve nyugtáztam, hogy a kapitalizmus legalább akkora lapát sz@r mint a szocializmus, csak éppen másképpen az. Többek közt, és ez az ami beugrott, ecsetelte, hogy a brit gyarmatügyi hivatalnak akkor amikor Nagybritannia területének az ötvenszeresét tették ki a gyarmatai, 42 tisztviselője volt. Amikor a gyarmatok területe az anyaország területének a felére zsugorodott, akkor a hivatalban 475 tisztviselő tevékenykedett. A számokat most bevallom „légbőlkaptam”, mert 40 év távlatából nem emlékszem pontosan, de ilyesmi arányon akadt fenn a szemem. Szóval a hivatal hajlamos szaporodni, íróasztal íróasztalt fial, egyetlen bürokrata sem képes elképzelni, hogy nélküle is működne a világ. Ráadásul minden bürokráciát a bürokratáknak kéne leépíteni, ami nonszensz. Én azok közé tartoztam, akik remélték, hogy a számítógépek majd csökkentik az irodai papírmennyiséget. Nos nincs nagyobb papírpocsékoló, mint a PC egy nyomtatóval összekötve. Ráadásul csak a legfinomabb papír jó neki. Aztán ha egy fénymásoló is van a közelben!!!

 

Nos ide csatlakozik a Toldy Miki jegyezte mai három történet. Íme az első:

Te megemlítetted az "újítási versenyt" (mármint hogy én egy korábbi mesémben), én most a másik, ha lehet, még nagyobb őrültségről írnék, a "szocialista brigádverseny"-ről. Amit a tengerésznyelv mindközönségesen és teljes joggal a "hazugságverseny" kitüntető címmel illetett. Ugyanis az volt á-tól zet-ig!

Mást ne is említsek, a "Budapest" m/s, hót lusta kápóm esete, aki a géptérben történtekről csak a piszkozati naplóból értesült, ugyanis az volt a mániája, hogy a "rendes" gépnapló "Megjegyzés" rovatába csak ő írhatott bele, hogy "szép legyen", kimásolva, nem is kicsit kikozmetikázva a külön füzetbe vezetett napi tevékenységek bejegyzéseit.

Nos, „HF” kiadta az ordert, "chief, állítsa össze a szocialista munkaversenyről az elvégzettek listáját, az óraszámoknál nyomja meg a tollát, de rendesen!"

A parancs szerint föl lett sorolva minden, amit egyébként is, mint normális hajóviteli munka el lett végezve, nem volt abban semmi "fölajánlás", csak rendes "jó tengerész gondosságával" elvégzettek. A munkaórák beírásánál csupán arra figyeltem, nehogy több legyen, mint a létszám szorozva napi munkaidő+ némi túlóra.

Fölvittem a kápó kabinba, az öreg ránéz a végösszegre. "kevés"! - és elveszi a kezemből a papírt. Majd "kiigazította" a munkaórákat és így lett elküldve. Már a "Hungária" m/s-en üzemvezetősködtem, amikor az egyik fizetési lapon igen szép extra összeget látok, melléírva: "szocialista brigádverseny I. hely" A kutya nem vette észre, hogy az órák száma szerint mi más világban voltunk, ahol a nap legalább negyven órából állt!


A második történet hőse azóta ugyancsak a felhők között hajózik már, Kacsenyák Karcsi bácsi, az eset idején gépüzemvezető, ahogy ugye minden blogolvasó már kívülről fújja; „kápó”. Mint minden tisztességes becsületes műszaki ember, gyűlölt mindenféle papírmunkát, adminisztrációt. Mit mondjak? A gyűlölet szó kevés ide…megvetette a helyes kifejezés. Na de folytassa a Miki:


Karcsi bátyánk egy aranykezű mesterember volt, a motorok nagy szakértője, lévén a Ganzból került a tengerhez. És valóban arany volt a keze, olyan dolgokat megcsinált, amire nagy javítók sem igen mertek volna vállalkozni. Mint ilyen, ha lehet, még jobban utált mindenféle papírral végzendőt, legszívesebben átpasszolta a beosztottaknak, hagyják őt ezekkel a marhaságokkal békén. Ő végzi a dolgát, nem irodista!

De ami muszáj az muszáj, nagy kínkeservesen összehoztak egy "hazugságlistát" ők is, ezzel letudva a "kötelezőt". Telnek az évek, az egyik "szocialista brigádverseny" kiértékelés után kegyetlenül lecseszik az öreget: "Ez volt tavaly is beküldve, hogy gondolja!!!"

Az öregúr értetlenül fölhúzza a vállát: "Mi bajuk ezeknek?! Három évig jó volt, most mit akarnak?!!!"


A harmadik mese nemcsak a papírmunka gyűlöletéről szól, hanem annak az annakidején gyakori tengerészmondásnak az eredetére is fényt derít, hogy: „Na az kap egy üveg Whiskeyt!”. Ez olyankor hangzott el, ha valami elképzelhetetlen dologról esett szó. „Ha azt valaki megmondja…” „Ha azt valaki megcsinálja…”

És akkor ismét átadom a szót a mesélőnek, szereplők :Gaál Pista kápó és Forgács Emil a Tengerhajózás akkori főmérnöke (igen, a Charlie bácsi és a telefon meséből már ismerjük).


G.P. (nem egyedüliként) borzalmasan utálta a havi gépüzemi jelentést írni - nem csodálom, ocsmány egy elfoglaltság volt - és meggyőződése volt hogy a kutya sem olvassa el a "fúrótoronyban", csak belökik a hajó dossziéjába. Egyik ilyen alkalommal kb. a szöveg felénél beszőtte a "kap tőlem egy üveg gin-t, (ekkor ez volt a favorit tengerész ital, a "Gordon's dry gin") aki eddig elolvasta!"

Postázás valahol külföldön, pár nap eltelik, távirat a güv-nek: "kérem, ne felejtkezzen el a gin-ről hazajövetelekor! Forgács+" 

 15:56 Ahányszor csak kimegyek a deckre azonnal visszajönni van kedvem. Hideg van és viharos a szél, egész elszoktunk a széllökésektől, hogy himbálja a hajót. Tegnap dél-délkeletivel kezdett, ami mára felerősödve keletire fordult. Jó lenne már kint tevékenykedni. Olvasok, alszom, olvasunk alszunk. Rádiókat hallgatok. Már csak szelíd derűvel hallgatom a legújabb híreket. Széll Kálmán nemmegszorító terv, Széchenyi fejlesztési terv. Mindenki tudta, hogy meg kell húzni a nadrágszíjat (először Rákosi Mátyástól hallottam az első három, vagy tán ötéves tervben, azóta is megy a húzd meg-ereszd meg) de a Fidesz nyert azzal hogy erre semmi szükség. Na most előóvakodtak vele mégis. Persze az "igazi" hogyantovább még nem látszik. Addig is egy kis gumicsont a népnek, lesz Elvis Presley tér! Hurrá ! Mondjuk akiknek emiatt jópénzért lakcímkártyát kell cserélni, nem lesznek boldogok. Hallgatom a rádióban valamelyik államtitkár (nem az Illés Zoli, azt a seggfejet ismerem) nyilatkozik, hogy a Duna, meg a hajózás, hogy nem szabad a környezetvédelmet a hajózás igényeinek alávetni, abba kell hagyni a kotrást... Abból amiket mond, hallom, hogy fingja sincs a dologról, de megetették a méregzöldek. Már csak legyintek. "RP"-vel elmélkedünk ilyesmiken Emailekben. Valaha dirigált az uralkodó. Ha szerencséje volt az országának volt esze és megválogatta a vezető gárdáját, működött az ország. Persze ehhez kellett a főurak akarata is, II József hiába előzte meg korát, elgyengülve halálakor mindent visszavont. Nekünk egyszer volt piszok szerencsénk. A kiegyezés után egy ország épült fel a semmiből pár évtized alatt. Tudósok mérnökök megmondták a hülyéknek, hogy mit hogyan. Ehhez kellett Deák, Széchenyi, meg a többiek, akikről a belváros utcái elneveztettek. A világ a nagy demokratizálódás során... helyesbítek, a fehérember világa folyamatosan elvesztette az erejét. A fenenagy demokrácia lehatolt az iskolákba, már nem kötelező tanulni, a "poroszos" tudáscentrikus oktatást felváltotta a szabadon szárnyaló intellektuális hülyeség szabad kibontakoztatása. Le a tanárokkal, le a tudással! "RP" ezt írja Ausztráliából: "Valahol olvastam hogy igazából az elmúlt 15-20 évben demokratizálódott minden; iskola, kultúra, rádió, TV stb. Előtte “elitista” volt, mondták elitélőleg. Hát ez az. A média azok “oldalán van” akik megbuktak fizikabol. Az a menő. Jó, mondjuk nem köpjük le aki nem bukott meg, csak lenézően mosolygunk. Angolul sok jó szó is van rajuk: geek, nerd stb. Szóval hülyének lenni az menő". Nincs mit hozzátegyek. Ezek a gyerekek ezzel a szorgalommal, ezzel a megszerzett tudással a reformkorban éhen pusztultak volna. Déri, Bláthy, Zipernovszky (a transzformátor feltalálói), Jedlik Ányos, Mechwart András, Pattantyús Ábrahám seprűvel kergették volna ki őket a laboratóriumukból, gyárukból, ha bemerészkedtek volna okoskodni. Nem így ma! Ők vannak többen, kezükben a média, kezükben a politika, kezükben a nemzet. Általános iskolában felsőtagozatos osztályfőnököm Gyuri bácsi ezt a Széchenyi idézetet íratta valamelyik füzetünk első oldalára, hogy "Kiművelt emberfők sokasága teszi a nemzet erejét.". Széchenyi forog a sírjában. Mondom...legyintek...Látszik? Kelemen Anna for president!

21:40 Szakad a hó. Már vagy 4-5 centi van a decken. Ennyit a tavaszról.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr732703070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sün77 2011.03.02. 22:15:35

Kedves blogolvasó, virtuális barátok!

Kicsit hosszúra nyúló idei telünk vége felé közösen várjuk a tavaszt Tengerésszel. El fog jönni biztosan. Az elmúlt évek statisztikái és az előrejelzések is ezt igazolják. Emlékszem a tavalyira is. Egy szép keddi napra esett. Szóval lesz tavasz. Az biztos. És ha itt lesz, szervezzünk egy beszélgetős, együtt bográcsozós, borozós, sörözős, nagy családi, Amapola parti Duna partyt. Mindenki hoz valamit kicsi kosarában, kenujában, csónakjában, autójában, zsebében, vagy a szatyrában (Tengerész barátunk meg a megszokott formáját) és valami kommunistaszombatos akcióban, önkéntesen letapossuk a susnyást a parton.

Szép napot!
Sün

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.03.03. 00:07:08

@Sün77: Helyes. Most mantrázzuk együtt! Olvadjelhó, olvadjelhó! Aztán süsfelnap, süssfelnap! És akkor már csak a vizet kell kiönteni a bográcsból, mert most alighanem áll benne az egész téli csapadék. Mondjuk el tudok képzelni egy marhalábszárpörköltet vörösborral.

temtom 2011.03.03. 08:18:16

Nálam is van hó. Remélem ez már az utolsó téli támadás volt. Főzni nem tudok, de hagymapucolásban és susnyástaposásban elég jó vagyok. :) Szóljatok, hogy majd mikor.... :)

whale 2011.03.03. 09:06:54

"....a brit gyarmatügyi hivatalnak akkor amikor Nagybritannia területének az ötvenszeresét tették ki a gyarmatai, 42 tisztviselője volt. Amikor a gyarmatok területe az anyaország területének a felére zsugorodott, akkor a hivatalban 475 tisztviselő tevékenykedett."

Monnyuk ez szerintem úgy történhetett, hogy a birodalom zsugorodásával mindenhonnan kiküldött gyarmatügyi tisztviselőket beosztották a hivatalba, hogy ne kelljen kirúgni Őfelsége hű alattvalóit.:)

whale 2011.03.03. 09:14:22

"Rádiókat hallgatok. Már csak szelíd derűvel hallgatom a legújabb híreket. Széll Kálmán nemmegszorító terv, Széchenyi fejlesztési terv. Mindenki tudta, hogy meg kell húzni a nadrágszíjat (először Rákosi Mátyástól hallottam az első három, vagy tán ötéves tervben, azóta is megy a húzd meg-ereszd meg) de a Fidesz nyert azzal hogy erre semmi szükség. Na most előóvakodtak vele mégis. Persze az "igazi" hogyantovább még nem látszik. "

Ne is mondd! Már legyinteni sincs kedvem... El lett qrva ez az ország amúgy emberesen. Néha arra gondolok, felajánlkozhatnánk valami normális ország gyarmatának.:) Bár ebben az Augiász istállóban lehet, hogy ők sem tudnának rendet tenni...

Mihalik Péter 2011.03.03. 10:07:43

@A Tengerész: Bevállalom szívesen a főzést, ha gondoljátok...

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.03.03. 10:14:34

@temtom: @Mihalik Péter: Nem merném "J" kezéből kicsavarni a fakanalat. De a hagymapucoló kést biztos szívesen kölcsön adja.

Mihalik Péter 2011.03.03. 10:32:28

@A Tengerész: oksa, csak felajánlottam bográcsolási tudományomat... Vili bá meg gondolom imád tüzelni, (ahogy eddig is olvashattuk)...akkor marad a "kézilánykodás"

harpi4 2011.03.03. 13:58:19

De jó lenne már ott tartani. Nekem nagyon tetszik egy "Amapola buli", bográcsolás, miegymás. Ajánlanám a rablóhús sütést is, nagyon jó és kipróbált módszer a vastagon alufóliázott rablóhús a lángok között, majd a fólia levétele után a parázs felett kissé még pirítani. Jaj, csorog a nyálam.

beho 2011.03.03. 20:06:11

ha lesz buli én is leszek

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.03.03. 21:44:26

Tehát marhapörkölt rablóhússal! Nekem is csorog a nyálam... Ehhez hozzátartozik, hogy a múlt héten amikor többhónapi téli alvás után kimozdultam és az itthoni condrák helyett farmerbe bújtam éreztem, hogy hopp! feszül a hasamon, ami ősszel még lötyögött. Na ismét fogyókúra, ami pokoli egyszerű, felét enni, dupláját mozogni. Namármost a mozgás most eléggé komplikált, tehát...még a felét se enni. Szóval ma vacsora; alma narancs, meg egy kis sajt. Ja és azt is 5 óra előtt. Na most is kopog a szemem.

strigul56 2011.03.06. 22:31:23

@A Tengerész:
Évekkel ezelőtt volt az utolsó balatoni évenként megtartott egy hetes "Széchenyi Emléktúra ".Évtizedeken át 10 -20 vitorlás közösen végigvitorlázott a tavon.Nem kivagyi hajók, hanem családi ,nehezen fenntartottak . Feledhetetlen a közös programok hangulata .Badacsony közös vacsi, Keszthely közös szalonnasütés ,Bogláron slambuc főzés a kikötőben , Földvár közös kultúr program ,pogácsaparti és polgármesteri borocska 1-1 dl(volt akinél több-Sztahanovista reflexek kijöttek) ,Almádi TVSK kikötő közös paprikás krumpli főzés kondérban.Közben jóízű beszélgetések,családias ismerkedés.Jó lenne újra ilyen....
süti beállítások módosítása