Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @aiolosz: Köszönöm! Hát még én mennyire örülök neki! Volt egy rossz periódusom, amikor nemcsak az ... (2024.05.03. 07:44) Csütörtök.
  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.

Linkblog

Hétfő.

2011.01.31. 18:00 :: A Tengerész

 Behordtam az összes maradék tűzifát a hajóra. Ezzel, meg azzal ami a pontonon van egy nagy szemetesedényben kihúzom tán 10 napot, ha közben megenyhül az idő akár február közepéig. Úgy kalkuláltam, hogy amikor ide érek elkezdem felszámolni a tűzelőtárolót, ami fóliával letakart raklapokból áll, így a raklapok felaprításával kitart a tüzelőnk még egy  egy bő hónapot, márciusban meg csak nincs már olyan hideg, hogy ha valami himihumit behajigálok a kályhába reggel, ne tartson ki a meleg estig. Most azonban, hogy "M P" bejelentkezett, hogy ideszállít két köbméter tölgyet, marad a sátor, mert kell a hely az új anyagnak. Ezzel biztos nem lesz gondunk, ha netán még áprilisban is visszajönnének a fagyok. A machettával aprítottam még két vödörnyi gyújtóst, mert az is fogytán volt, ezzel el is telt a délelőtt. Ja még levágtam az egeret a kábeléről, mert kaptam olyan tanácsot, hogy biztos elszakadt, illetve ezt követően kontakthibásan érintkezik és ez adja a problémáimat, újraforrasztottam az ereket, de nem javult a helyzet. Megy a kukába, csak el kell menjek boltba egy újért. Ez nálam mindíg egy kínszenvedés, annyira utálok kimenni a hajóról a városba.

Madarak. Nem győzöm csodálni őket és fogalmam sincs igazából mit miért tesznek. Azt megtanultam, hogy a sirályok hidegben jönnek csőstül. Gondolom északon még hidegebb van, befagynak a vizek ilyenkor és ide jönnek "melegedni". Máskor pár darab van a környéken, most ezres csapat lepte el a vizet, az összes szárcsát, tőkésrécét elkergették, amikor "J" kiment a deckre, hogy egy kis kenyérmaradékot dobáljon nekik. Egyedül a kormoránok nem félnek tőlük, ezek  kőkemény vízalatti vadászok. Tegnap megfigyeltünk egyet, egészen másképpen vadászik,  mint akár a vöcskök, akár a kacsák. Míg amazok csak úgy lebuknak, majd felbukkannak, mondjuk a nagyvöcsök azért kissé távolabb, tehát félperceket is eltölt a víz alatt, a kárókatona hatalmas dinamikával tűnik el a víz alatt, tán egy percnél is több időt tölt el odalent és olyan messze tűnik fel újra, hogy csak csodálom, hogy tudott annyit úszni. Viszont ahányszor felbukkant, komoly halat nyakalhatott befelé, mert piszokul dolgozott a csőre-feje-nyaka az erőlködésben. Amint lenyelte, máris rohant a víz alá újabb zsákmányért, szóval nem pihegett, szellőztette a tüdejét, mint én a búvárúszás előtt, nyilván gyorsan akarta kihasználni a lehetőséget, hogy felfedezett egy halrajt. Hja a kárókatonának 30 millió évvel több ideje volt hozzászoknia a búvárúszáshoz mint nekem. Szóval csak bámulom a madarakat. Amikor elheverek az ágyamon, felettem a felülvilágítón látok egy nagy darab eget. Látom vonulni őket, ahogy egyesével, vagy  kisebb-nagyobb csapatokban szelik át a levegőt, aztán besötétedik, ha éppen telihold van  belesüt  a szemembe, le kell hunyjam  és hopp már alszom is. Reggel, amint kinyitom a szemem őket keresem, ha süt a nap és látom a "madaraimat" vidáman kelek.

Fogalmam sincs mitől ugrál a betüméret. Egyszercsak ilyen lesz. De a piszkozatban még csak nem is látszik, csak amikor elmentem és feltöltöm, akkor derülnek ki ezek a dolgok. Reljtély. A szöveget amikor szerkesztem és kijelölök ezt azt, hogy áthelyezzem, egyszercsak egész sorok mérete változik apróra, ez viszont a piszkozatban is látszik. Kipróbáltam, ahányszor arrébb raktam, annyiszor felezte le a betűnagyságot, negyedszerre milliméter alatt volt a méret.... Mondom relllyttéélly.

21:46 Nézem a TV-t a Wesbalkán ügyben máris befejezték a nyomozást és átadták az ügyet az ügyészségnek. Ma reggel a Tilos rádióban is emlegették a fiúk, hogy milyen érdekes, hogy ebben az ügyben milyen gyors volt a rendőrség. Mondjuk ez talán nem igényelt komplikált nyomozást. Ezzel együtt rengeteg ügy, ami talán nem sokkal bonyolultabb évekig tart amíg eljut a tárgyalásig. És utána a tárgyalások tartanak évekig. Jó lenne, ha a mostani példás ügyintézés elharapódzna a jövőben. Valahogy erősítené bennem az igazságszolgáltatásban megingott hitemet. Amúgy nem gondolom cinikusan lebecsülni a tragédiát, semmi se áll tőlem távolabb. De Magyarországon évente, meghal egy falura való ember  közúti balesetben. Ugyanilyen ártatlan emberek, gyerekek, családok. A zebrán való gázolásoknak  ennél több halálos áldozata van évente. Mégsincs országos felháborodás, hatósági akciók kilátásba helyezése, jogszabályi változtatás (Mondjuk az nem is kell, a szabály olyan szigorú, hogy még! De néha az az érzésem rajtam kívül mindenki leszarja a zebrán a gyalogost.). Mégis most erre a discotragédiára ráharapott mindenki. Megy a duma, hogy a fiatalok este felügyelet nélkül, hogy a kábítószerek, hogy a befogadóképesség ellenőrzése, hogy az engedélyek felülvizsgálása, hogy a hatóságok.... Az az igazság, hogy ez a baleset délután 3 órakor is bekövetkezhetett volna a legszabályosabban üzemeltetett focipályán, csupa nagykorú személy részvétele mellett is. Ha a pánik kitör, borzalmas dolgok történhetnek. És a megelőzésben fikarcnyit sem fog segíteni az, ha háromhavonta egy tűzoltó ellenőrzi a tűzoltókészülékeken a pecsétet. Viszont a hatóság legritkább esetben fogja felfedezni kreativitáshiány és lustaság okán azt, hogy egy rendezvényen azért, hogy megspórolják még öt biztonsági őr bérét, bezárjanak lánccal ugyanennyi, amúgy szabályos, belülről pánikzárral nyitható vészkijáratot.

22:34 Most olvastam: "A meggyőződés veszedelmesebb ellenfele az igazságnak, mint a hazugság." Friedrich Nietzeshe.

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr862628454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Antymix 2011.01.31. 18:23:10

A HTML kódolást még ne kezd el megérteni.

dobro (törölt) 2011.01.31. 19:30:07

Elemet cseréltél az egérben??

dobro (törölt) 2011.01.31. 19:32:31

bocs... most olvasom, hogy vezetékes.. storno.

Antymix 2011.01.31. 19:47:58

Úgy két hete gyermekeim néptánctanáránál víruskeresőt kellet regisztrálnom újabb egy évre. Ott az egér pont fordítva működött. Fejjel lefelé használva meg a gombokat nyomkodtam fordítva. Roppant bonyolult volt. A háziak már megszokták és nekik úgy is jó.

palstek 2011.01.31. 21:09:34

Vili,mi csak egyszerűen Buta iskolahajónak hívtuk.(72-ben)Hol van az már ? Néha azt álmodom, hogy jön a postás a távirattal.

halaloszto 2011.01.31. 22:44:54

En elegge maskeppen gondolom. Ha a panik kitor, akkor lehet hogy mas korosszetetelu tomegben is nagy baj lesz.

De 25 ev atlageletkoru tomegben egy ennyitol nem tor ki a panik!

Itt a kozonseg _atlag_ eletkora kb 16 ev volt. Tapasztalatlan, tomeget meg nem sokat latott, ertelmes, felelossegteljes gondolkodast a jovojukben hordozo gyerekek, 95%-ban.

Es milyen erdekes, hogy egyetlen dologgal nem foglalkozik senki. Sem a sajto, sem a rendorseg:

Itt kiskoruak fogyasztottak alkoholt! Nyiltan, tomegesen, rendszeresen.

Mennyit izgulnak hogy volt-e engedely vagy sem, meg volt-e szabaly, ami alapjan be lehetett volna zaratni vagy sem. Volt-e drog vagy sem. Mikozben az osszes ilyen bulit egyetlen perc alatt be lehetne zaratni, ha bemegy ket rendor, es a pultnal a piajukat eppen megkapoktol elkeri a szemelyijet.

Hogy a fenebe nem tunik fel senkinek, hogy vannak rendezvenyek, ahol a plakatra ra van irva hogy 16 evtol beengednek, es a pultos penzt ker a piaert nem igazolvanyt?

vajk

abraxas 2011.02.01. 08:28:59

@A Tengerész:
A kormoránok jórészt azért jobb búvárok, mint a többi kolléga, mert a merülésért feláldozták a vízhatlan tollazat luxusát. Ezért kell nekik sokkal többet szárítkozniuk meló után :o)
Specialitásuk a nagy halak elkapása, ezért halásznak velük a távol keleten.

@halaloszto:
Még egy dolgot fed jótékony homály: hogy az elhunyt lányok milyen tudatállapotban voltak? Ezeken a bulikon "szokás" eleve beállítva érkezni. Az egyik ajtónálló a következő szavakkal jellemezte az átlagos résztvevőt: "éjjelnappalis piától és katitól bekarmolt kiscsajok..."
Talán kegyeletből hallgatják el, talán mert szín józanok voltak. Nem tudni.
Más: Én negyed százada voltam kamasz, de bizony mi is Kevertet, és Vilmoskörtét nyomattunk, ha kiszabadultunk a szülői kontrol alól. A különbség csak annyi, hogy mi csak átlag évente egyszer, az osztálykiránduláson mentünk le sertésbe, de ha lett volna több lehetőségünk, mi se lettünk volna sokkal különbek. Na jó, katit talán nem toltam volna, de ezt már sose fogom megtudni.

Mihalik Péter 2011.02.01. 11:42:17

@abraxas: az egyik lány be volt lőve a hírek szerint, de szerintem a másik kettő is, ha máshogy nem alkohollal...Egyébként mindig kell egy katasztrófa ahhoz, hogy észre vegyék a hiányosságokat és a szabályokon javítsanak, vagy betartassák azokat. Egyébként tényleg pofátlanság egy 300 fős helyiségbe több ezer embert beengedni. Még az EU élőszárnyas szállítási szabályai is meghatároznak egy bizonyos helyet állatonként. Hiába, sajnos olyan világot élünk, ahol megy a harácsolás, a mutyizás,mindenki ott és úgy kaszál, ahogy tud, tisztelet a kivételnek. Nem véletlen pl. az sem, hogy Magyarország Európa első számú gyógyszerfogyasztóinak egyike: nyissátok ki a TV-t és 10 reklámból 8 pirulákat meg kenőcsöket mutogat...mindenféle szenvedő pofájú alkalmi színészekkel együtt...

abraxas 2011.02.01. 12:33:09

@Mihalik Péter: Én a magam részéről nem vonom kétségbe a szervezők felelősségét, sőt! Rengeteg disznó dolgot megengedtek maguknak, amiért meg kell kapják a nekik járó fülhúzgálást.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.02.01. 13:06:01

@halaloszto: @abraxas: @Mihalik Péter: Egyetértek. RENGETEG volt a szabálytalanság, de ahogy ugye azt mondjuk, hogy "szabálytalanság" arról is beszélünk, hogy a szabályok már megvannak. Nem kell új szabály, csak a meglévőket betartani. Eddig ez úgy tűnik nem volt jellemző. Nem vagyok nagyon rosszmájú, de azt hiszem a mostani nagy felbuzdulás lecsengésével se lesz. Ez egy ilyen ország. Annyi a betarthatatlan jogszabály, hogy ami fontos lenne (lásd kedvenc vesszőparipám a zebrán a gyalogos elsőbbsége)azt se tartja be senki. A másik, hogy korrupcióval minden szabály áthágható. Lásd még a természetvédelmi terület beépítése nagymenők által. Aztán...lehet, hogy én túl jó gyerek voltam..18 éves korom előtt egy korty alkoholt se ittam, mert anyám megtiltotta. A szülői és pedagógusi tekintély egyetemes rombadőlése tapintható. Hogy egy tanárra kezet emelni??? Még görbén nézni se, mert úgy kivágták a technikumból, hogy a lába se érte a földet. Mondjuk ott(és erre csak sokkal később jöttem rá szülőként, a tanárok is "olyanok" voltak. Sose felejtem el a "Spugyit" (Pálosi matek tanár úr Isten nyugtassa !) SOHA fel nem emelte a hangját, ha valaki nagyon kiborította, annyit mondott halkan a fejét ingatva, "nade angyalom...". Hogy a fenébe csinálta, de pisszenni nem mertünk az óráján. De úgy látott a lelkünkbe, mint a vizesüvegbe. Egyszer tanulószobán négyen zsugáztak. Az öreg amire bejött a kártya rég el volt téve, SEMMIT nem láthatott! De ő odament és azt mondta: "Na angyalom, adjátok ide!", "Mit tanárúr???" "Na agyjátok ide!" "De mit tanárúr??" " A kártyát, na mit gondoltok??" ODA KELLETT ADNI, mert ez maga volt a csoda, hogy honnan a fenéből tudta az öreg, amikor semmit nem láthatott??? Na ilyen tanárokkal nem lehetett szarakodni.

nord47 2011.02.01. 16:03:40

Olvasom tengerészt, olvasom a hozzászólókat. Bólogatok, hümmögök. Én is írnék néhány sort, de azzal nem mondanék semmit. Három oldalt telelehetne írni a negatív tapasztalataimmal és a véleményemmel. Nem teszem.
Az egész ország egy nagy kupleraj! Reménykedjünk, hogy lesz jobb is!!!!

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.02.01. 17:54:46

@abraxas: Nemcsak a távolkeleten. valamikor gyerekkoromban volt egy ember, úgy hívták Homoki Nagy István, csodáltos természetfilmeket csinált. Abban volt egy pákász (na megvan ki az?) aki ugyancsak kárókatonával halászott. Hogy nem fagy be a seggük ebben a hideg vízben?! Mondjuk nem véletlen, hogy órákat szárítgatják a kitárt szárnyaikat, elázott tollaikat a fákon, néztük őket amikor sétálni voltunk a spiccen. nagyon érdekes amúgy a kormoránpouláció alakulása világszerte. 20-30 éve még védett madarak voltak, mert úgy tűnt kipusztulófélben vannak. Most meg már dúvad kategóriában szabadon vdászhatók, úgy elszaporodtak, nemcsak nálunk, hanem pl. Afrikában is. A halastó tulajdonosok folyamatos harcban állnak velük, egy madár állítólag tonnányi halat zsákmányol egy év alatt.

Sün77 2011.02.01. 18:02:18

Egy kárókatonás szösszenet Grillusz Vilmos repertoárjából.
A szöveget figyeljétek!

Sün

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.02.01. 18:15:50

@nord47: Nem lesz. 1000 éve szar. De ahogy Moldova mondta, csak egyszer kell tudomásulvenni, hogy a dolgok reménytelenek, attól kezdve minden egyszerű és világos. Amúgy MIDENTŐL függetlenül folyamatosan jobb az élet. Összevissza beszél mindenki, de ma egy panellakó komfortosabban, kényelmesebben él, mint egy főúr 300 éve.Nem véletlenül jártak vastag prémekbe burkolódzva a palotákban. Mert majd megfagytak. Most meg ha két napra leáll a Főtáv és csak 16 fok van a lakásban mindenki ordít. Apám mesélte (1901-ben született) hogy a mostanság nosztalgiával emlegetett "boldog békeidőkben" sokszor az éhségtől nem tudott elaludni. Szóval amikor OV szónokolt, hogy soha nem volt még ilyen rossz helyzetben az ország, csak csóváltam a fejem. MIRŐL BESZÉL EZ AZ EMBER?? Csak ahhoz képest rossz a helyzet, amilyen lehetne, ha ostoba, nem önző, nem tolvaj, nem hazug politikusok vezetnék az országot, ha nem ciklusokban gondolkodó politikusok, hanem korszakokban gondolkodó államférfiak(asszonyok) szolgálnák a hazát. De az az egy szó, hogy melyik párt "uralkodik" egymagában elég árulkodó ahhoz, hogy megtudjuk, a haza szolgálatáról szó sincs. Uralkodj, gyűrd magad alá az ellenpártot és mellékesen a nemzetet! SOHA nem volt szerencsénk az "uralkodó osztályunkkal". Mindíg egymást ölték, soha se a nemzet sorsa aggasztotta őket. Garayak, Czileyek, Hunyadiak, Ferdinándpártiak és Szapolyaiak, csak addig fogtak össze amíg Dózsát, vagy másik, a nyomor miatt lázadóvá vált vezért le kellett verni, utána megint egymást cibálták. Jön a török? Na és, a "másikat" öli! Százévek eltelnek amíg egy Deák Ferenc felbukkan és véletlenül olyan helyzetbe kerül, hogy akkorát lendítsen az országon, hogy a reformkor Európa középmezőnyébe repítse.

temtom 2011.02.01. 19:01:02

Talán egy érdekes nézőpontból közelítem a Westbalkán ügy gyors rendezését.
A vádlottak (száradjon le a kezük, haszonleső, harácsoló szemétládák) ELISMERTÉK a felelősségüket. Azt nyilatkozták, hogy életük végéig bánni fogják ami történt, és elfogadják majd a rájuk kirótt büntetést.
Tudom, hogy a három lányt ez nem támasztja fel, de ez a hozzáállás nekem szimpatikus.
Különösen annak fényében, hogy a kolontári esetnél ahol nem három, hanem tíz ember halt meg, ott a MAL vezér még mindig fel van háborodva, ha valaki azt merészeli állítani, hogy neki is van némi felelőssége... A rohadék.
süti beállítások módosítása