Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Vasárnap.

2011.01.30. 11:25 :: A Tengerész

Mielőtt valaki azt hinné, hogy ez a Guggenheim múzeum modern művészetek csarnokának egyik remeke, nem, ezt én csináltam. Hogy miért?? Kínomban. Arról van szó, hogy egy árbocveretet akartam lerajzolni, hogy elküldjem a "P"- nek Ausztráliába, de csak szenvedek az egeremmel. Kivételesen nem a hajón garázdálkodó rágcsálókról van szó, hanem arról az  optikai patkányról, amivel a laptopot használom. Szórakozik velem. Ha ki akarok jelölni valamit, kihagy, megváltoztatja a betüméretet,  akadozik, nem dolgozik, lefagy. Már csak a kurzor taszigálásra használom, amúgy inkább a laptopon lévő gombokkal dolgozom, azonban a rajz egyszerűbb lett volna egérrel, de hát csak a szenvedés volt vele. És akkor még nem beszéltem "J" -ről aki a pasziánszát meg az egyéb játékait csak folyamatos dühöngéssel tudja játszani és amikor mondtam neki, hogy használja a laptopon lévő kezelőszerveket, kategórikusan  kijelentette, hogy "azt nem lehet".  Szétszedtem, kitakarítottam (az egeret, "J" javíthatatlan) és ezután próbáltam rajzolni, na ebből lett ez az alkotás. Szóval szar. Nincs valakinek ötlete, mit lehet tenni vele? Vagy kuka és újat? 

A TV meg a rádió folyamatosan mondja a híreket a tegnapi földrengésről. Hát ez a veszély pillanatnyilag nem fenyeget bennünket. Ha valami földrengésbiztos az egy hajó. De ahogy hallom a szárazföldön se esett sehol komolyabb kár hálistennek. 

23:44 Tegnap beleragadtam egy blogba. http://varosban.blog.hu/2011/01/26/megneztuk_belulrol_a_cet_et#c12373879 Megdöbbentem a kommentek kisszerűségén. Azt hittem ez a stílus csak a primitív témák környékén bukkan fel, de úgy látszik tévedtem. Sokan azt gondolják, hogy névtelenül mindent megengedhetnek maguknak.  Írtam is a végére egy megjegyzést. Aztán ma körbeolvastam a botrányos témát az építészeti blogokon. Gyalázatos az egész történet. Nekem úgy tűnik egy holland azt hitte azért mert tud egy szép házat rajzolni, itt a mucsai végeken mindenki hasra fog esni a nagysága előtt és most baromira megsértődött. Nekem nagyon tetszik a ház és csak azt nem tudom, hogy fogják a hőszivattyúkkal valóban gazdaságosan klímázni nyáron. Mert a papír sokmindent kibír. Akit egyszer a kígyó megmart a gyíktól is fél. Én amit szívtam a Novotel csodás üvegfelületei miatt villanyszámlával, az egyszerűen borzalom. A franciák a véremben fürödtek, mert ők egy szállodai szobára vetítették az energiafelhasználási költséget és az üveg télikert nyári hűtése, téli fűtése majdnem a fele volt a 314 szobáénak.

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr512624917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kis ember 2011.01.30. 13:34:35

Nagyon szép műalkotás.
A köröket és az oválisokat értem. Azok az egyszerűséget szimbolizálják. A négyzet az erőre utal. Az összevisszának tűnő (valójában tudományos pontossággal megtervezett) vonalakat illeti, azok a hétköznapok bosszúságainak éles szúrásai a lélek trapézformáin. A zöld háttér a természet szeretete, a vörös a vér, a kék a hajózás jele.
Ha még a sárgát is érteném, mehetnék a múzeumba dolgozni? :)

silvermoon 2011.01.30. 22:57:13

Minden tiszteletem a idegrendszerednek ! En mar joval kisebb gondok miatt is meg tanitottam a lap top-ot repulni. Ez immar a 3. de ennek is kezd mar tollasodni a hata...EGyebkent a KISEMBER nagyon ertekes elemzest nyujtott be. A sargaval en sem tudnek mit kezdeni.

palstek 2011.01.31. 08:42:21

Gyerekek,a Napot nem ismeritek fel ?

Kis ember 2011.01.31. 09:41:10

@palstek:
A nap KEREK! Bár... az a paca mintha egy napfolt lenne. Biztos erre gondolt a művész úr!

halaloszto 2011.01.31. 11:42:12

ok a nap kerek, itt meg nem az. ebbol is arra lehet kovetkeztetni, hogy a muvesznek valami specialis viszonya vagy konfliktusa van a nappal. indulatok altal eltorzitott napkep? igy telen meg is ertem.

vajk

Mihalik Péter 2011.01.31. 13:40:08

Hát Vili bá alaposan odapirítottál a "puruttyanépeknek" ( nekem ez tetszik a legjobban) bár a szalontüdő és a zsemlegombóc is ütős, a kikötőről nem is beszélve. A műalkotásod, meg igazán tetszetős..nem kell neki címet adni szerintem... hadd döntse el a szemlélő, hogy mit lát.

temtom 2011.01.31. 13:44:15

A kép (és a kommentek) eszembe juttatták a klasszikus idevágó négysorost:

"A szél fú
A zöld fű
A föld kering
A nap korong. "

:)

Kis ember 2011.01.31. 14:49:38

@Mihalik Péter:

Én tudom, hogy Tengerész titkon (?) a Matróz csárdát sírja vissza! :)

silvermoon 2011.01.31. 16:28:11

ezt ma nem altam meg, h oda ne irjak vmit. Egy ilyent oda epiteni, van meg izlesvilaga a mai embereknek? Aztan kolbaszsuto az uvegpalotaban..Meg egy ok amiert egyre jobban tetszik a tropusi naplemente.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.01.31. 17:03:14

@silvermoon: Gustibus non est disputandum! Nekem kifejezetten tetszik a ház. Viszont alighanem megsértődött a post írója, mert kitiltott a további kommentezésből.

harpi4 2011.01.31. 17:46:46

@Kis ember: Hát igen! A Matróz Csárda. Mindig kell a kikötőhelyekhez közel valamilyen olcsóbb árfekvésű étterem-ivó helyiség. A Matróz nem volt annyira olcsó, de nem is megfizethetetlen, még a 60-as években. Jó példa erre a rijekai kikötő melletti, általunk csak "Ponyvásnak" nevezett kis étterem és söröző. Potom áron lehetett enni, és sört inni. 68-ban voltam benne először, utoljára pedig 97-ben. 98-ban aztán azt is elérte a "modern idők szele" és átalakították amolyan fényes, bár és disco keverékké.Így múlik el a világ dicsősége. (Tudom latinul is de nem szeretnék felvágni.)

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.01.31. 18:30:55

@harpi4: Hm. A matróz előtt volt a kikötőhelye a Buda iskolahajónak, ahova '75-ben először beszálltam egyhónapos tűz-, és munkavédelmi tanfolyamra. Az egy hónap ,alatt amúgy uszályokat húztunk Budapest és Mohács közt. A Matrózt elerodálta a rakparti út, de azt se tudom igazán van e ott egyáltalán kikötőhely még? Mert ott kötöttek ki rendszeresen a folyami hajók és a szakácsnők kimentek a matrózokkal bevásárolni a "Tolbuchin" csarnokba. Na ja mondjuk hol vannak már azok a hajók? Meg a szakácsnők és a matrózok? Ki a kohókban újraöntve, ki a temetőben, vagy épp az elfekvőben nnyáladzik...
Más. Ha én néha latinul idézek az akkor felvágás? Igazából csak ellensúlyozni akarom a blog amúgy kissé túlhétköznapi stílusát. Bocs.

beho 2011.01.31. 19:48:58

@temtom: ez olyan jó, hogy mától kezdve én mondtam!

beho 2011.01.31. 19:55:40

@A Tengerész: a latin idézet nem felvágott.

harpi4 2011.02.01. 07:39:49

@A Tengerész: Mea culpa! Mea maxima culpa! Navigare necesse est, zsity nye núzsna! Je n ai pas voulait hurt your feelings. Donnerwetter! Sacrament! I ho volato soltanto dire, hogy én magamra értettem. o.k.? Am asking mucho pardon. Vamos muchachos. Drugi tema.
A Matróznál állt több ponton is. 65-ben, pont úgy ahogyan mondtad, én is a vállaimra vett óriási gyékényszatyorral kísértem a szakácsnők a Csarnokba, "bevásárni" még dunász koromban. Néha visszafelé a Matróznál a banya fizetett egy sört.

abraxas 2011.02.01. 12:50:28

Hehe... Még jó hogy nem a régi matróz kupikat sírjátok vissza.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy már akkoriban is hajóztatok!;o)
Megjegyzés: Azokban állítólag mázsán aluli hölgy jelenléte teljességgel kizárt volt. Fene a régiek gusztusát!

ps: Ja, és sic tarnsit gloria mundi ;oD

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.02.01. 18:26:22

@abraxas: Hüm. Nem a régi jó matróz kupikat sírom vissza, bevallom nem látogattam őket, egy helyen volt amúgy is ilyen, a magyar tengerészek Reniben (egykori SzU. aldunai kikötő)vettek egy házat a "Marinak", ott voltak a lányok. (gondolom a hatóság alapos ellenőrzése alatt). Ilyen nevek rémlenek fel, hogy pl "Szarszagú Melinda..." Távolkeleten bejöttek a lányok, Amszterdamban meg az "ablakos" negyedben rendeltek. Ha valamit visszasírok az a régi jó kemény szerszámom...

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.02.01. 18:27:56

@harpi4: Okéoké. Akinek nem inge, ne vegye magára! Na ezt nem tudom latinul.

temtom 2011.02.01. 19:05:06

A Reni kurvának a neve helyesen: Szarszagú Ludmilla. :)

harpi4 2011.02.01. 20:26:23

@temtom: De tudod-e miért? Nem a "szaga" miatt, hanem azért mert olyan sovány volt. Azokat a bizonyos matrózoknak létrehozott intézményeket pedig sokan felkerestük, mert azért nem tegnap volt, amikor fiatalon elkezdtük a hajózást, és a természet megköveteli a magáét. Persze nagyon óvatosnak kellett lenni.

temtom 2011.02.01. 20:31:54

Igen, tudom, köszönöm. :) Magam sosem találkoztam Ludmillával, de tudok róla, hogy nagyon-nagyon sovány volt. Én annyira óvatos voltam Reniben, hogy ott sosem volt semmi komoly csajozásom. Az egyetlen nő, aki tetszett (Lilja) az egyik gépész fiú barátnője volt éppen, úgyhogy szűzies életet éltem Reniben. (Nem volt nehéz.) :) A többi csaj igen csúnya volt.
süti beállítások módosítása