Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.
  • littke: Hat ezek szep kepek. (2024.04.06. 19:08) Szombat.
  • A Tengerész: @KAMA3: Az valóban mese habbal, hogy ilyen egyszerű szerszámmal le lehetne feszegetni a deszkákat.... (2024.04.04. 01:34) Kedd.

Linkblog

Hétfő.

2010.12.20. 17:35 :: A Tengerész

Na reggel 3/4-re be is fejeztem a dolgokat, gyors zuhany után ágyba hanyatlottam. 8-kor ébredtem, begyújtás után a befagyott hajót különösebb erőfeszítés nélkül körbecsáklyáztam, ennyi idő után tán csak félcentis jég fagyott a hajó köré, amúgy a hideg is enyhült, mínusz 1-2 fok volt mindössze napközben. Több dologról megfeledkeztem, pedig említést érdemelnek. Nézzük sorban!

Nagyon fínom volt a szalontüdő (bár a szivet hiányoltam belőle, nem azét aki fözte, az ízlelhetően benne volt, hanem a sertésszivet), mégegyszer köszönöm annak aki hozta, "J" csütörtök délután hazament és csak péntek este jött vissza, éppen kitellt belőle a csütörtöki vacsorám és a pénteki ebédem.
A gépem, hiába hittem azt, hogy megjavult, továbbra is lassú, egy szenvedés vele dolgozni, kínlódok, egy síma Email megválaszolása beletellik 20-30 percbe és ami különösen nem megy, az több alkalmazás párhuzamos futtatása, de az offline üzem is akadozik. Szóval ha valaki nem kap választ, különösen ha megabájtnyi csatolmányokat küldött az azért van, mert megnyitni se hajlandó ilyesmiket.
Tegnapelőtt megtöltöttük szotyolával a környékre kifüggesztett madáretetőket. A félig telt műanyag zacskót "J" a hátsó felépítmény tetejére egy vödörbe rakta. Tegnap valamiért odanézett, a zacskó sarkát valami kirágta! Mi a fene?! Mi jár itt, ami szotyolát eszik? Aztán. Tegnap este mondom ideje megtörni a karácsonyi beiglihez a diót. Ezt a munkát már korábban elkezdtem, de itt (lett volna) az ideje befejezni, volt még egy félvödörnyi bekötve egy krumplis neccbe, az is kint a cockpitban egy műanyag rekeszben. Na "Dezső" megkímélt a munkától. Dezső egy méretes patkány, sokszor láttuk a parton osonni napi munkájából jövet menet, de az meg se fordult a fejünkben, hogy meglátogat bennünket a hajón és elhordja a diót! Fene tudja hogy csinálta, hogy a fenébe tud egy ekkora állat többszáz szem diót ellopni?? Hogy viszi magával? De még este "J" elemlámpával körbenézett a pontonon és bizony ott volt a szűz hóban a nyoma a lábaknak és a hosszú barázda ahogy a farkincáját maga után lobogtatva jött-ment. Na mi a fenét lehet itt tenni? Mindenesetre a járót, ahol a nyomok szerint feljött a pontonra,éjjelre felhúztam, de ha nagyon akar, a drótköteleken, amik a pontont tartják akkor is be tud jönni, onnan meg csak egy ugrás a hajó. Az asztalos Balázsnak van ládacsapdája, mindenesetre elmentem hozzá és mondtam, hogy hozza el otthonról, mert addig nem lesz itt nyugalom, amíg Dezső szabadlábon garázdálkodik. Most megyek és megint felhúzom a járót, bár a dióra már keresztet vethetünk, de minden kajánk kint van a cockpitban, nehogy már eszkallálódjon a rablás.
Reggel napvilágnál mint Winnetou és Old Shatterhand átviszgáltuk a nyomokat. Két világos nyom látszott a porhóban, még az is érdekes, hogy inkább a hóban megy, mint az elsőpört részen. A hajóra a hátsó kikötőkötélen jön át, de itt reménytelen megakadályozni, hogy bejusson, mert négy kötél van, plusz a pufferek a ponton és a hajó közt. Aztán ha így körbe vagyunk fagyva, a jégen is idetalál és felmászhat a pufferokon, szóval nem tudom mennyi esze van, de attól tartok, hogy rengeteg. Valószinűleg az ember nem túl távoli jövőben való kihalása után a patkányoké lesz a következő civilizáció. A nyomokból látszik, hogy komoly jövésmenés lehet itt éjszaka. "J" amúgyis állatbolond, azon belül a vadon élő állatok szerelmese, amikor mondtam neki, miket látok odakint, azonnal beöltözött és nekilátott "nyomolvasni". Macska, szarka, egér, patkány mindenféle jár errefelé, de akár ragadozómadarak is vadászhatnak a hóban jól látható nyomok tanusága szerint.
 

Itt valami találkozó, (összecsapás?) lehetett, több nyom is  van egy tápláléknyom körül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt meg jobbról bejönnek a lábnyomok és egyszercsak eltünnek. Viszont fent két madárszárny nyoma... Elsőre azt tippeltem, hogy jött a patkány és lecsapott rá a vércse. De valószinűbb, hogy egy szarka ugrált a hóban, majd felrepült, mert gyanúsan párhuzamosak a lábnyomok, szóval nics olyan szerencsénk, hogy Dezsőt megette volna a héja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Winnetou a "nyomolvasó".

 

 

 

 

 

 

  Amúgy a mai főtevékenységem a fahordás volt. Kihasználtam a szép napos időt, kinyitottam a tüzifaraktársátort és meghordtuk ismét a cockpitot fával, mert az utóbbi hideg napok alaposan leapasztották az ott lévő készleteket. Pedig úgy tippeltem, hogy idén kitart, de ha ma nem pótoltam volna, alighanem éppen szentestére ücsöröghettünk volna hidegben. A gyújtós is elfogyott nagyjából, ezért elővettem a machetát és aprítottam egy vödörel, na ennyi tüzelő már biztos kitart januárig. A másik fontos dolog az édesvízkészlet, nagyjából felénél tartunk a készletnek, ki kell majd használni, amint fagymentes száraz idő lesz és ha még nem is járunk a vége felé a víznek gyorsan feltölteni maximumra, mert mínusz tízben biztos nem lenne egyszerű a dolog a 100m slauggal. Ma megbeszéltem a lakatosok kisfőnökével, hogy a tél folyamán használhatom a fűtött műhelyüket, így nem kell a veretmunkákkal a hajón a fűtetlen fuxban erőlködnöm. Van rengeteg saválló maradékanyaguk, abból remélem mindent meg tudok csinálni tavaszig. Mázlim van ezzel a hellyel, mázlim van azzal, hogy olyan a stílusom, hogy szinte minden emberrel szót tudok érteni, hogy szinte mindenki elismerését ki tudtam vívni, hogy szinte mindenkiben feltámad a segítő szándék az irányomban, ha kérem. ....Volt itt egy komment a tegnapihoz, hogy "az érdekeset lezártam egy ennyit erről-lel". Mit mondjak...a fenti "szinte" azért van ott mindenütt, mert amit felsoroltam, az egyetlen emberre nem vonatkozik. Az egyetlen fiamra. :((

 

35 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr372528342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

beho 2010.12.20. 20:28:08

December 9-én igértem Neked a szalontüdőt. Most igérem, hogy legközelebb lesz benne szív.

whale 2010.12.20. 20:45:35

Szerintem vírusos a géped. Töltsd le a az eset.com-ról a NOD32 egy hónapos teljes értékű próbaverzióját és ereszd rá a winchesteredre.

beho 2010.12.20. 20:56:26

Apánknak hat fia volt. Egyikkel sem volt elégedett.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2010.12.20. 20:59:10

@whale: Az van rajta. 2011 áprilisig érvényes.

whale 2010.12.20. 21:01:46

És folyamatosan frissíted? szerintem csinálj egy kézi vírusellenőrzést az összes meghajtódon. Nod32, Számítógép ellenőrzése, egyéni ellenőrzés.
Mikor töredezettségmentesítettél utoljára?

whale 2010.12.20. 21:04:06

Az a baj, hogy legközelebb a jan. 4.-i héten érek rá, ha addig kibírod, szívesen rendbe rakom neked.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2010.12.20. 21:13:53

@whale: Miden bekapcsolásnál kiírja hogy éppen frissíti magát automatikusan...Pár hete csinálta töredezettségmentesítést. Egyszerűen nincs több ötletem az én tudásommal.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2010.12.20. 21:20:06

@whale: Persze, hogy kibírom. Nagynehezen megoldom a dolgokat, csak azt kell megállnom, hogy idegesen kattintgassak. Nyomok egy parancsot, várok...várok....várok..kitesz egy homokórát...várok, közben a bal alsó sarokban futnak az érthetetlen mondatok...várok, kiírja a bal alsó sarokba, hogy "kész"...várok...középen alúl megjelenik egy zöld négyzet a téglalap mezőben...várok...kiírja balra lent egy sorral feljebb, hogy "kép betöltése"...várok...már két zöld négyzet a max talán hatból...várok ÉS MEGJELENT a whale kétsoros kommentje amit a rendszer mailben továbbít. Ha olyan mailt kapok aminek melléklete is van, netán több MB-nyi akkor nem ilyen "egyszerű" a dolog, néha újra kel indítsam a gépet. De kibírom.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2010.12.20. 21:22:11

@beho: SZÓVAL TE HOZTAD A SZALONTÜDŐT! Olyan bajbann vagyok ezekkel a nicknamekkel! A "rendes" neveket se tudom megjegyezni, nemhogy összepasszítani az "álnevekkel" és az arcokkal.

Kis ember 2010.12.20. 21:25:29

A patkányhoz: kölcsönadjuk Denit?
:)

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2010.12.20. 21:35:01

@Kis ember: Na most kapaszkodj meg! Amikor Deni itt volt akkor is feljött a Dezső, sőt belekajált a Deni edényébe amikor a kutya aludt! Mondjuk amikor már megszokott a kutya nálunk, akkor mindíg csak azt vettük észre, hogy baromi nyugtalan lesz és kirohan a deckre, tehát Dezsőt kergette. Csak azt reméltem, hogy most, hogy ilyen messze vagyunk a parttól, meg már hideg van, nem tud ide bejönni.

beho 2010.12.20. 21:37:59

@A Tengerész: IGEN. Mi százan, kétszázan emlékszünk Rád. Neked nem kell rám emlékezned. Beho a Behofsits eleje.
A fiadhoz. Próbáld meg Magadat fele, vagy negyede ilyen tehetségesnek, ügyesnek, okosnak elképzelni. Akkor vajon milyen lenne a kapcsolatotok?

Antymix 2010.12.20. 22:17:11

Erős a gyanúm, hogy az ámítógép ramja döglődik. Ha ez egy laptop, akkor az alján van neki egy kiszerelhető ajtaja és oda lehet + ramot rakni. Ha ott is van akkor cserélni kell, mert szétszámolta az agyát.

temtom 2010.12.20. 22:20:42

Az a madárszárny nyom a hóban, az fantasztikus !!! Szép. :)

whale 2010.12.21. 05:50:58

@A Tengerész: Milyen mobilnet csomagod van? Nem lehet, hogy a szolgáltató korlátozta a sávszélességet, mert túllépted a havi adatforgalmat?
Antymix tippje is jó lehet, keress a neten egy RAM test progit és futtasd a gépen mondjuk egy éjszakán át. Ha a RAM xart be, hibát fog jelezni. Az akkor hardver hiba és RAM csere, ha még lehet kapni hozzá.

zootyo 2010.12.21. 07:43:02

Egyszerüen újra kell telepíteni a windows-t. Minden ilyen mókolás csak időhúzás.

temtom 2010.12.21. 07:46:01

Látjátok, ezért jobb szerszám a kézigyalu, mint a számítógép. :) Azt sosem kell újratelepíteni. (Sőt, a flex-et sem.)
((( Bár az is igaz, hogy egyikkel sem lehet blog-ot írni. )))

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2010.12.21. 17:40:48

@whale: Ez nem a korlátozás, mert valóban van ilyenem, de még a felénél ha tartok a 3BB-nak ami után a Tmobile befékez. Azonkívül ha nem is vagyok fent a neten, akkor is lassú a gépműködés. De azt hiszem megfejtettem. Fázik a gép. Amikor bemelegszik, úgy tűnik megszünik a probléma.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2010.12.21. 17:42:33

@zootyo: Most volt a nagy gépleállás alig egy hónapja, amikor az egész hóbelevanc újra lett telepítve..

whale 2010.12.21. 18:09:58

@A Tengerész: Miért, hány fokban használod? A szalonban azért van 20-25 fok gondolom.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2010.12.21. 20:36:22

@whale: Mikor-hogy. Ahogy éppen tüzelek. Reggel van 10 fok, most meg éppen 35. Hogy ez a gépnek sok, vagy kevés?? Aztán a térképasztal egy eléggé hideg sarok. Azt hiszem legalább duplafenekű a probléma is. Mert az is gyanús, hogy miközben várok valaminek a megnyitására, a Tmobile tablója ilyen nulla, meg nullaegész kevésvalahány Kbps le- és feltöltési sebességeket jelez. Hogy ezt azért teszim mert a gép lassú, vagy azért mert a hálózat?? Ki tudja? most éppen lassú a hálózati munka, mindjárt ránézek milyen offline.
Ránéztem. Itt semmi gond, nyit mindent ami a gépen van villámgyorsan. Szóval lehet, hogy a szar gép, plusz a szar hálózat. Vagy a szar gép és a kíváló hálózat. Vagy a kíváló gép és a szar hálózat. Több értelmes kombinációm nincs. Elvileg lenne még a kíváló mindkettő, de az láthatóan nem van. :((

whale 2010.12.22. 05:41:07

Ha a gép offline módban gyors, akkor egyértelműen a hálózat. Ha ráadásul ki is írja a modem a kis sávszélt, akkor azért lassú minden, mert lassú a neted. Ebben az a szép, hogy ha megnézed a garantált sávszélt a T-mobile-nál, akkor valami viccesen kis számot garantálnak, így érdemben igazán reklamálni sem tudsz...
Tehát a 3G ELVILEG tudja a 7 mbps-t de ha ennek csak a századát kapod, ők már teljesítettek. Vagy sokan használnak a környéken mobilnetet és az osztja meg a kapacitást, vagy valami zűr van egy T-s bázissal a környéken és kisebb lett a térerő. Esetleg egy reklamációt megér...

Bobojsza_ 2010.12.22. 09:37:07

@A Tengerész:
Itt meg tudod nézni a neted gyorsaságát:
www.speedtest.net/mini.php
Még így látatlanban amit esetleg meg tudsz nézni:
Start=>Beállítások=>Vezérlőpult=>Rendszer=>Hardver=>Eszközkezelő
Itt megláthatod, hogy minden működik-e normálisan. Ha valamelyik előtt sárga jel van az hibás vagy nem megfelelő telepítés áldozata lett.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2010.12.22. 10:05:10

@Bobojsza_: Végignéztem az eszközöket. Minden OK. De ahhoz, hogy eljussak egyáltalán a maileim olvasásához és a napló megnyitásához, kellett több mint fél óra. És offline se csinált semmit. Apropos RAM-ot nem találtam az eszközök közt. Amúgy azt se tudom mi az a RAM. De amikor kínlódtam a feladakezelőt amikor nagynehezen méltóztatott kiadni (ctrl+alt+del)olyan nulla és 4% közt volt a CPU használat. Normális ez?Én többet nem szenvedek. Megvárom amíg Whale ráér, hamár felajánlotta, hogy segít. Arra vigyázok, nehogy Temtom is éppen akkor legyen itt egy tűzoltókészülékkel, még szétszedik nekem itt egymást:)

whale 2010.12.22. 11:13:09

@A Tengerész: Az kizárt!:) Ezt töltsd le és futtasd egy éjszakán keresztül (de legalább fél napig:)).

hcidesign.com/memtest/download.html

Egyébként nem értem. Nem azt írtad, hogy offline GYORS a gép???

Antymix 2010.12.22. 16:26:14

Továbbra is csak azt tudom mondani, hogy bekrepált a RAM. A RAM az a gép által használt memória. A memória azért kell a gépbe, mert az az átmeneti gondolkodási felülete, melyet piszok gyorsan tud írni. Ha a memória egyes részei megállnak, akkor produkálja a gép ezt a jelenséget.A buta gép nem zárja ki a hibás memóriát, hanem írni akarja, de mivel a RAM nem tudja venni az adást csak feltartja a gépet, mert az meg doszt is írni akarja.

whale 2010.12.22. 17:03:08

@Antymix: Ha tényleg lassú offline is, akkor sanszos a RAM hiba. Azt vidám lesz szerezni, ha ez egy 5-6 évnél régebbi gép...

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2010.12.22. 20:32:26

@whale: Az hittem, hoyg offline jó, de nem igaz. Azért volt jó, mert már addigra bemelegdett a gép.Bekapcs után fél órát csak tántorog. De olyan szinten, hogy az emailt megnyitja 2-5 perc alatt, a válasznál meg minden betű leütése után vár 10-20 másodpercet amíg leírja. Aztán amikor úgy egy óra múlva okádja a ventillátoraival a forróságot orrán száján, akkor gyors lesz hálózaton és anélkül. Ma éjjel ráteszem a programot amit javalltál.

Antymix 2010.12.22. 21:08:24

A fél óra szinte végig a bootolásra megy el a kevés működő rammal és a sokkal lassabb virtuális felület létrehozásával a ki tudja milyen állapotban lévő merevlemezen. Szerintem van hozzá ram, érdemes utánanézni. Nekem a laptopom 7 éves és 2 éve kapott a "gyári" 256MB mellé 1 GB-ot. A laptopokban nincs integrált ram. Az alaplap belső oldalán, melyhez nehezebb hozzáférni ugyan olyan slot van, mint kívülről (alulról), ahonnan meg lehet ejteni a tunningot. Ha van hozzá ram érdemes a gyárit is cserélni, vagy csak azt, mivel a galibát az csinálja. Tudom ajánlani a gépbontókat, nagy a raktárkészletük és le szokták próbálni a memóriákat eladás előtt.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2010.12.22. 22:47:53

@Antymix: A RAM az ami a memóriakártyán van? Mert korábban, már annak is megvan 3 éve az eredeti gári 256MB memóriakártya helyett beraktam 2db 400valahány MB-osat. Ezek szarakodnának most??

whale 2010.12.23. 05:56:30

Ezt olvasd és okos leszel.:)

hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A9letlen_el%C3%A9r%C3%A9s%C5%B1_mem%C3%B3ria

A RAM maga a "memóriakártya". Nem érdemes így hívni, mert az igazi memóriakártya megőrzi az adataidat áram nélkül is, mint pl. a digitális fényképezőgépedben lévő.

whale 2010.12.23. 06:04:55

@A Tengerész: Leírnád a géped pontos típusát?

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2010.12.23. 09:29:09

@whale: Asus A4B00L Mostanáig (9:15 reggel)ment a memtest program amit javasoltál tegnap estétől, egész éjjel fűrészelt, leellenőrzőttt valami 6ezervalahányszáz %-ot, nulla hibát talált. Ez azt hiszem jó hír, de akkor mitől szar a gépem?? Persze most olyan mint a villám, semmi baja, kellemesen langyos mindene, szóval be kell melegednie úgy tűnik. majd még jelentkezem, de be kell fűtsek, pillanatnyilag 10 fok van.

whale 2010.12.23. 10:01:52

Ez egyfelől jó hír, másfelől viszont kezdi misztikussá tenni a hibát, ami elég bosszantó tud lenni. Lefuttatnál egy kézi vírusellenőrzést a kedvemért?:))
süti beállítások módosítása