Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Szombat.

2012.09.29. 20:13 :: A Tengerész

Ma délelőtt meglátogatott bennünket Kata lányom és barátja Geri. A piacon beszéltük meg a találkozót, együtt piacoztunk, aztán J és G autóval, K és én a Mákvirággal motorozva tértünk haza Amapolára. Késő délutánig beszélgettünk paprikás krumpli mellett vidám és kevésbé vidám dolgokról. Sajnos nemrég feltörték egy parkolóban az öreg Passatot és ellopták belőle K gitárját. Azt amit nagy boldogan hozott haza Amerikából amikor cserediákként kint tanult és a zsebpénzéből spórolta össze rá a pénzt. Órákat kellett várni a helyszínelőre, a Tesco kültéri kameráinak felvételét csak rendőrnyomozónak adják ki, de nyomozás 30 napon belül nem várható. Mindenkinek a fantáziájára bízom mi várható egy ilyen nyomozástól. De tegyük fel, hogy miután a gyerekek járják a helyeket ahol esetleg feltűnhet "olcsó" eladó hangszer, mi van, ha rábukkannak? Vajh képes e egy ilyen hatásfokkal működő rendőrség egy feljelentést időben kezelni, nem nagyobb e a valószínűsége, hogy a feljelentés nyomán a bosszúálló bűnöző előbb kapja meg a feljelentő személyes adatait a korrupt rendőrségtől, mint hogy elfogják s bűnözőt és visszakapja a hangszerét, ami mellesleg kenyérkereső eszköze is, mert miközben egyetemre jár, egyéb munka mellett zenével is próbál jövedelemhez jutni. Ma a B bócmannal is éppen a falujabéli svábokról beszélgettünk, akik éjt nappallá téve dolgoznak, miközben mások az önkormányzat előtt ácsorognak segélyért. Olvasva a tegnapi kommenteket, nem gondoltam volna hogy ekkora hullámokat iniciál az írásom, de valahogy arra kanyarodott a ma délutáni beszélgetésünk is, hogy a gyerekek azon spekulálnak, hogy ami korábban egyiküknek se jutott volna az eszébe, mégse Magyarországon kellene leélni az életüket. És ezt két olyan korai huszonéves mondja, akire minden kormányzat mint legkívánatosabb állampolgárra kellene gondoljon, nem azért mert az egyik az én gyerekem, de mindketten dolgoznak mint a güzü, mellette iskola, nyelveket beszélnek, szóval azok a fiatalok akikre az országot  építeni kellene. Helyette egyre inkább elmegy a kedvük az itthonmaradástól. Normális ez? Akinek van kedve olvassa el ezt http://mno.hu/ahirtvhirei/paul-lendvai-lejarato-filmje-teljesen-felrevezeti-a-nezoket-1108162#comments Lehet kuncogni, hogy házhoz megyek a lóf@szért, mert a kommentelők közt ott vagyok én is, de kérdem én mi lesz azzal az országgal ahol ez a hangnem és a mögötte lévő eszme ami a kommentelők 90%-ából árad, lesz a magyarság alapvető ismérve, az a zsinórmérték amihez mindenki aki magyar igazodni köteles? Merthogy a Magyar Nemzet Orbán Viktor kedvenc újságja és belőle a keresztény konzervatív mérsékelt jobb oldal hangja szól. Tényleg? Akkor hogyhogy nincs kimoderálva a kommentelők nagyrésze? 

Megmagyarázná ezt nekem valaki?http://vicces-kepek.chatlakozz.hu/egyeb/matek.vicces-kepek Mert ha valamiben hiszek az a matek, de itt elbizonytalanodtam.

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr674810352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jonathan 2012.09.29. 21:28:18

Kedves Tengeresz es leginkabb K. es G.
Nagyon sajnalom a gitaros esetet, remelem a gonosz elnyeri melto bunteteset. Azonban most nem csak ezzel akartam foglalkozni, hanem inkabb egy szemelyes tortenetet meselnek el.
Jomagam is a zatkosba szulettem, voltam uttörö, KISZ-tag, Ijigardista ahogy kellett, leerettsegiztem es szereztem egy szakmat, majd belehabarodva a "szamitogepbe" (ekkor jelentek meg kishazankban az elso becsempeszett "Kommondorok") kitanultam a programozast. (Vagy, amit akkor annak hivtak) Megnyugtatnek mindenkit, hogy magam fizettem az akkor horribilis 60.000 Ft tandijat! Aztan ott alltam huszonevesen, nagy remenyekkel es csupasz seggel es azt hittem, hogy innentol aranyalma! Nos, akkoriban sehol nem kaptam munkat, mert ahol dolgozhattam volna, ott olyanok ultek, akik ugy feltek az ilyen iskolazott emberektol, mint a tuztol es abbol allt a munkajuk, hogy bebetonoztak magukat es kipockoltek a delikvenseket. Igy tellt el majd 20 esztendo... Kozben voltam sokminden, teruleti bankfiokvezetotol ingatlanugynokon at teherautovezeto, mert ugye kellett kenyer az asztalra. Aztan megint ugy adodott, hogy munkat kellett keresnem es a legjobb ajanlat az hirdetesszervezo volt a kaposztatermelok havilapjaba jutalekos alapon. Tudom halatlan tipusnak tunok, de nem dobott fel a lehetoseg, hogy nyelveket beszelo, olvasott, gondolkodo emberkent probaljak eladni havi 12 flekket 2 hasab hosszon...
Nem volt konnyu sem a dontes, sem a megvalositas, de ket ev alatt sikerult szerezni egy svajci munkavallalasi engedelyt es egy 'igazi' allast szamitogepguru beosztasban! Ennek mar 10 esztendeje. Nem mondom, hogy nem volt olyan, ami hianyzott volna az eltellt evek alatt! Hianyoznak a szeretteim, a 'nosztalgikus' kornyezet. De 10 ev alatt lejutottam oda, hogy talan 2 ev mulva 50 evesen abbahagyhatom az aktiv munkat, vehetek egy nekem tetszo kenyelmes hajot es a nyugdijam (na nem a magyar) folyositasaig 'eltengessem' napjaimat egyik vagy masik tengeren. A nyugdijam nem lesz magas (10 ev alatt nem lehet megtermelni), de bösegesen elegendö lesz arra, hogy folytassuk a hajozast, mig egeszseggel, erovel birjuk.
Ma visszatekintve sajnalom azt az eltekozolt 20 esztendot az eletembol, kar hogy nem 20 evesen ultem fel az elso vonatra az Alpok iranyaba, mert akkor fel tudtam volna epiteni itt is egy komoly egzisztenciat. Igy csak azert dolgoztam, hogy ugy elhessem az eletem masodik felet, ahogyan szeretnem, de ezen kivul nem lesz masom, mit gyermekeimnek egyszer örökül hagyhatnek. Ellenben ugy erzem, hogy ha 50 evesen minden nap egy gyönyörü szombat reggelre ebred az ember a Kedvesevel a legszebb tengerpartok vonalan, akkor megerte ez az onkentes szamuzetes. Kerem Istent, hogy adjon meg par evig eröt hogy elvezhessuk ezt az eletet. Es leginkabb arra kerem Istent, hogy ne kelljen a jelenlegi helyzetben Magyarorszagra visszaternem! Nem jarok haza gyakran, de az a keves alkalom is nagyon megvisel. Egyreszrol elszomorit az a sok szomoruarcu, masreszrol megrettenek attol az irtozatos elkeseredett dühtöl, ami sugarzik az emberekbol, aminek hatasara a 'jonapot' is 'anyadbazmeg' lesz. Nagyon megvaltozott otthon minden ezalatt a 10 esztendo alatt! Mar nem erzem ugy, hogy otthon lennek, nem ertem, hogy hogy lehet ennyire pro es kontra az orszag, az emberek, a mindennapok. (Nem ertem? Dehogynem ertem, sajnos) De elszoktam ettol, itt meg azt sem tudom, hogy jelenleg milyen 'iranyu' a vezeto kormanypart, mert annyira nem tema! Es azt sem tudom elkepzelni, hogy kilopnanak barmit is az autobol, pedig elofordul, hogy nyitva marad, de nem is aggodok miatta. Amiatt se aggodnek, ha keso este kell kisetalni a palyaudvarra, de a funyirot is otthagyhatom a kerites nelkuli kertemben, ha nem vegzek vele aznap. Szoval mas ez a vilag es megkedveltem. Persze vannak arnyekos oldalak is, nagyon draga a megelhetes, megis azt mondom, hogy akiben van egy kicsi szikra, aki vallalja, hogy nem fut el az elso felhok elol, az probalja meg! Vagjon bele fiatalon! Igen, akarja azt az oroszlant! Es ha mindennap ugy kel fel, hogy vilagosan latja az utat maga elott, akkor sikerrel fogja venni a nehezebb kanyarokat is. Azta mar rajta all vagy bukik, hogy hogyan alakitja tovabb az eletet.
Kicsit hosszu lettem es szentimentalis, elnezeseteket kerem, ritkan fordul elo, hogy belekotyogok, igerem a jovoben is tartozkodom ettol, de ez az a tema, ami sokat foglalkoztatott es valoban erintette a lelkem. Sok sikert kivanok a fiataloknak is es a szebbkoruaknak is, akar mennek, akar maradnak!
Udvozlettel szep estet kivan: Jonathan

halaloszto 2012.09.29. 22:25:38

mi a kerdes a matekkal kapcsolatban? (lojem le a poent?)

halaloszto 2012.09.29. 22:27:44

szoval a jobboldali kepen az atlos vonal valojaban nem egyenes. a sarga es a zold haromszog is "hasas".

Vajk

Jonathan 2012.09.30. 08:05:42

@halaloszto: A 'hasas' a matematikaban nem egeszen egzakt bizonyitas, de meg kell mondanom közel az igazsag! :)

Nezzuk a 8x8-as negyzetet, ezen belul a sarga haromszöget, melynek ket befogoja 3 es 8 egyseg, atfogoja tehat √(9+64)
A 8 egysegnyi oldal es az atfogo altal bezart szög: arccos(8/√(9+64)) ≈ 20,556°

Es most az 5x13-as kockaban nezzuk a sarga haromszog es a piros mertani test altal alkotott nagy haromszoget.
Az abra szerint ennek a haromszognek is 'azonos' a csucsszoge! Es most nezzek a kezemet! :) A 9 x 13-as haromszog
altal bezart csucsszög arccos(13/√(25+169)) ≈ 21,0375°

Tehat nem ugyanazzal a haromszöggel van dolgunk! Ha a kapott nagyobbik csucsszöggel visszaszamoljuk az elso haromszog
oldalait, azt fogjuk latni, hogy az nem 3, hanem ≈ 3,076923 egyseg hosszu.

Szemünk a termeszet apro pontatlansagait kiegyenliti szamunkra, megkimelve ezzel agyunkat a felesleges 'agyalastol' :)

apiesze 2012.09.30. 10:06:34

@A Tengerész: Te is beleestél abba a hibába, hogy szóba álltál "ezekkel". Teljesen értelmetlen, pardon akkor nem, ha a vérnyomásod akartad csak emelni. :o) Normális (vagy egyáltalán) párbeszéd alakuljon ki, arra nincs semmi remény. Sok sikertelen kísérlet után mondom ezt. Valamikor én is naiv voltam, de már elmúlt. Mit vársz olyanoktól, ahol a "szegényügyi" főtanácsadónak (aki nem mellesleg 12 millás jutalmat tépett fel), a csirkét osztogató Hegedűs Zsuzsának, a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány elnökének sofőrt is biztosítanak az Audi A6-osához. Miről beszélünk? Nem akarok ötleteket adni, de szerinted mikor vezetik be a vízi "parkolási" díjat a Balaton után is? Most nem a kiépített kikötőkre gondolok (hiszen ott már most is van), hanem ha valahol kifutsz a kiépítetlen partra, vagy valahol horgonyra állsz, Ne legyen igazam...

halaloszto 2012.09.30. 13:47:04

@Jonathan: ha mar az egzaktsagrol van szo, akkor miert hivsz folyton haromszognek valamit, ami negyszog?

Vajk

Jonathan 2012.09.30. 14:49:05

@halaloszto: nos... talan fuss neki megegyszer... :)

halaloszto 2012.09.30. 17:30:24

@Jonathan: ok.

a jobboldali abran a sarga "haromszog" "atfogoja" valojaban ket szakaszbol all. az egyik szakasz meredeksege 2:5, a masike 1:3.

ez a ket szakasz igy szuksegszeruen szoget zar be egymassal, nem esik egy egyenesre. igy a sarga sikidom egy negyszog.

ha behuznank az igazi atfogot, latszana, hogy a valodi haromszog terulete kisebb mint a negyszoge.

a haromszog terulete: 3*8/2=12
a negyszog terulete: 2*5/2+2*3+1*3/2=5+6+1.5=12.5

Vajk

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.09.30. 21:52:52

@halaloszto: @Jonathan: Hát bevallom én nem jöttem rá a megoldásra.

silvermoon 2012.09.30. 23:06:39

@Jonathan: Bizony , en is 14 eve jottem el, es azota is rettegek haza menni. Valoszinu nem is fogok. A magyarorszagon eltoltott 50 evem emleket nem rombolom le. A tehetseges fiatalok elobb utobb ugyis rajonnek nem erdemes kinlodni, menni kell. De ha mindenki elmegy mibol lessz hegedus zsuzsanak soforje es audi A -6.os? Nem beszelve a tobbirol. Persze ez csak egy gondolat....

Jonathan 2012.10.01. 06:39:27

@A Tengerész: En sem a szivarzsebböl rantottam elo, de a suliban emlekezetes pelda volt, 64-es paradoxonnak is hivtak - ha jol emlekszem. Egyebkent minden olyan haromszöggel megalkothato, ahol a haromszog oldalainak aranya 3 egymast koveto Fibonachi szam. Pl: 2,3,5 vagy 3,5,8 vagy 5,8,13 stb.

Jonathan 2012.10.01. 06:54:45

@silvermoon: A "hegedüszsuzsafeleknek" mindig meglesz az A6-os es ha nem talalnak hozza sofört, hat majd ad az EU azt is hozza. Csak munkahelyeket es a jovo nemzedekert valo felelössegvallalast nem ad senki, arrol csak a DUMA megy immar evek (evtizedek) ota. Nem is fog semmi valtozni, mig a vezetök egyreszt önjelölt haverizmus alapjan kerülnek kivalsztasra, masreszrol pedig a "kollektiv felelötlenseg" mindenkinek biztositja a törvennyel szembeni immunitast. (Jo, jo a latszat kedveert köpönyegforgatskor egy ket vezerbirkat odadobnak koncnak -persze gondosan ugyelve, hogy mindig az ellentaborbol kerüljenek ki a bünbakok- majd minden megy vidaman tovabb.
A magam reszerol - tudom önzö allaspont - ugy velem, hogy csak egy elete van az embernek, egyszer lehet megpörgetni azt a bizonyos kereket, s ezt az egy lehetoseget igen jol meg kell fontolni, mert a sz@r akkor is fent fog uszni, ha szepen enekljuk a himnuszt es böszen lengetjuk a zaszlot. Az elet mar csak ilyen.

Mihalik Péter 2012.10.01. 09:00:37

Csak egy érdekesség hangszerlopás kapcsán: A szomszédaim közül az egyik pár hölgy tagja kb. 20 éve hegedűtanár egy zeneiskolában Budapesten, azon belül is Soroksáron. A zeneiskolába hegedű szakra sokan járnak, főleg jól szituált roma gyerekek és fiatalok, azaz ők a többség. 2 éve egy vizsgaelőadáson ellopták a tanárnő hangszerét az előadás szünetében, érdekessége a dolognak, hogy Ő kísérte volna a szünet után következő növendékeket, csak ugye nem volt mivel...A másik érdekesség, hogy a szünet után következő növendékekből felszívódott három ifjú, akik még nem adták elő a produkciójukat.Ami pedig nagyon fontos, hogy autóban, ha lehet ne tartsunk látható helyen (utastérben, ülésen, kalaptartóban)értéket, még üres zsebű kabátot se, mert erre buknak a tolvajok.

halaloszto 2012.10.01. 09:03:42

@Jonathan: de azert az megvan, hogy a jobboldalon azok nem haromszogek, ugye?

Vajk

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.10.01. 10:05:03

@apiesze: Megnéztem a hajót és mindjárt kommenteltem is, mert nem tudtam magam visszatartani, olvasván a szokásos...hát "okosságokat".

apiesze 2012.10.01. 10:13:00

@A Tengerész: Lemaradtam néhány bejegyzésről. :o( Mi lett végül a Hardy-tárcsa sztori vége? Még eszembe jutott talán nem megfelelő a méretezés.

apiesze 2012.10.01. 10:33:54

@A Tengerész: Ez volt az eredeti utáni Szigliget (az eredeti egy oldalkerekes gőzös volt). hajoregiszter.hu/tarsasagok/belvizi/pannon-ship_kft/283/166#hajohoz166
A testvérhajóján a Csobáncon volt 1970-ben egy jó szezonom.

silvermoon 2012.10.01. 14:46:56

@Jonathan: Sajnos. Ezt az "onzo allaspontot" mar en is megkaptam, a "konyu onnan dumalni" igy jobb a befogom a szamat de " csakmeg faj faj faj..." ami ott tortenik.Bar azt sokan nem tudjak, hogy 50 evig mig ott voltam mit is csinaltam.Tulsagossan is szabadelvu vagyok,nem ismerem el a masok altal kitalalt hatarvonalakat,en erre a bolygora szulettem le es nem hiszem, h ott KELL elnem ahova nekem azt megszabtak.Mindig az volt az elvem-ubi bene ibi patria-Ahol jol elek ott a hazam-. Bejartam a vilagot kereken korbe. Itt talaltam meg azt amit kerestem.A lehetoseg mindenkinek adatva van.Teganp olvastam egy amerikai lapbol: Orban viktor a vilag leg gazdagabb embere. Mert neki van a legtobb birkaja.HAt ez rosszul esett.

HöZsö 2012.10.01. 18:44:51

Kedves Tengerész! Ritkán írok de mindig olvaslak.

"Vannak ingyen hardy tárcsák, kb 120mm átmérőtől 220-ig. Van vagy 30-40 db. Mind új cucc. "

Egy kedves barátom írta ezt. Kérdés, hogy érdekel-e, asszem lenne tartalékod bőven. Ipari kompresszor alkatrészek, szóval nem túl szarok lehetnek. Sajnos manapság mindenki csődbe megy, ő is raktárt takarít, dobálja ki a vadiúj alu meg réz öntvény cuccokat a MÉHbe. Egykor többmilliós raktárkészlet az, amit most kidob. Ha érdekel, kérdezek pontos méretet, és el is viszem neked. Csak hamar dönts.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.10.01. 18:57:32

@HöZsö: Mostmár sötét van, de holnap megmérem és elküldöm. Ha küldesz egy Emailt a vilmosbartyikkukachotmail.com ra akkor tudom privátban.
süti beállítások módosítása