Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Péntek.

2012.09.28. 19:20 :: A Tengerész

Délelőtt a "ház körül" matattam, délután csónakba ültünk és elpöfögtünk az "őrsi gyűlésre" a parti sétányra ahol mindenféle okosságokat mondtak a Vízügy, a Vízirendőrség, az NKH, a Ráckevei Horgász Egyesület és a Nemzeti Park korifeusai. Sok újat nem hallottam, sőt azt is tudom ami, legalábbis nekem az előadások legfontosabb háttérmondanivalójának tűnt, röviden így tudnám összefoglalni; pénz nincs semmire, minden hatóság megpróbálja betartatni az ezer sebből vérző jogszabályokat, amúgy meg a hegyek elvannak maguktól, legjobb ha csak a vakondtúrásokkal foglalkozunk. Utána még volt kötetlen társalgás zsíroskenyérszó mellet, ahol pl megtudtam, hogy az előadások során elhangzott tiltott magánpartfeltöltés azért Pintér Sándorra nem vonatkozik, mert ha ezért balhéznak a környezetvédők, akkor sok egybenyakú XXXL-es szigorú ember jön oda beszélgetni. Aztán hazamotoroztunk Mákvirággal. Ja, vettem egy kiló kenyeret 485 forintért (!), mert már csak ez a fajta maradt délutánra a boltban...hát nagyon finomnak kell lennie ezért a pénzért!

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr334808906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

harpi4 2012.09.28. 22:08:41

VILI! Ez igen! Így mulat egy magyar úr! Mától én már nem ehetek ilyen drága kenyeret, mert hétfőtől (okt. 1.) a Cég 2010. óta fideszesre lecserélt felső, középső és alsó vezetése úgy döntött, hogy a régi "nyuggerekre" nincs szükség, így ki lettünk rúgva. Közben persze vettek fel "nyuggereket", akik valószínűleg olyanok, mint a fityisznél sertepertélő volt komcsik (az én komcsim jó komcsi, a tiéd nem), így aztán ma délutántól "szabad" ember lettem. Esetemben a meccs állása most 2 : 1,5 a fityisz javára, ugyanis alattuk már kétszer rúgtak ki, míg a szocik alatt egyszer, továbbá egyszer 4 órásba tettek. Eddig sem szimpatizáltam se ezzel, se azzal, de most aztán ezek végleg elrúgták nálam a labdát. Ha az egészségem és a fizikai állapotom jobb lenne, talán el tudnék menni portásnak valahová, ahol netán még "külföldiül" is kell tudni pár szót, de így, nekünk is be kell indítani az egy szalvéta egy hetes használatát, ha nem akarok "Pravdával" törölgetni. Na azért az éhhalál még nem fenyeget (egyelőre) de ha így drágulnak a dolgok (nem csak a kaja), nincs kizárva, hogy kiváltom a "kódis iparengedélyt". Mindamellett (minden politikai belemagyarázás és felhang nélkül) kívánok mindenkinek szebb jövőt!

Sün77 2012.09.29. 09:34:35

@harpi4:
Nekünk fiataloknak (bár már nem mindenhol számítok én sem annak a 35 évemmel) talán annyival jobb, hogy munkába állásunk pillanatában tudtuk már, hogy állami nyugellátásra nem alapozhatjuk a szép öregkorunkat. Marad az öngondoskodás, amire meg nem nagyon marad keret a közmű, élelmiszer és egyéb kiadások, valamint a csillagok felé törő devizahitel törlesztések mellett. De nem fog legalább meglepetésként, csalódásként érni a helyzet, mikor elérjük a nyugdíj korhatárt, ha lesz még olyan egyáltalán.

A helyzet jelenleg a következő:
Első 20 év a tanulós: Okulás a szülők pénzén, szerencsések még államin is.
Második 20 év az aktív melós: Saját családalapítás, lakhatás megoldása
Harmadik 20 év a még aktívabb melós: Gyerekek elindítása, családalapításának segítése
Negyedik 20 év a nyögve-nyelős melós: Gyűjtögetés a nyugdíjad évekre, ha az egészségi állapot és a vastörvényű munkaerőpiac engedi.

Ha maradt még valami az életből, akkor így 80 után talán lehetsz nyugger is. De már nem leszel.

Szép napot mindenkinek!
Sün

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.09.29. 10:01:27

@Sün77: És akkor még kihagytad azt a 10 évet amíg a szülőket pelenkázod hogy ne kelljen minden jövedelmedet, összespórolt pénzedet ápolóra költened. Te talán már nem tanultad a nótát:
.....
Éhhalálra ítélt ez a rend !

Tovább úgy szól a nóta ,hogy
Vörös Csepel vezesd a harcot, kenyeret munkát!

De hol van már a Vörös Csepel?!

Mihalik Péter 2012.09.29. 11:42:20

@A Tengerész: Én annak idején az énekkarban megkérdeztem, hogy ki az ellenség,aki ellen harcolni kell, mert nem értettem semmit..ellenség sehol, mindenki egyformán csóró, politika csak egyfajta létezik és fegyver sincsen a harchoz. A válasz az volt, hogy az imperialista tőkés népelnyomók ellen. Miután közösen a tanárral megállapítottuk , hogy itt egy darab sincsen belőlük, mivel minden állami és olyan jól el vagyunk szigetelve, mind fizikailag, mint politikailag tőlük (vasfüggöny, hírzárlatok, stb.), hogy arra a megállapításra jutottunk,hogy semmiféle harc nincsen itt. ( Valaki aztán beköpte, hogy a Kovácsék imperialisták-e, mert lángos sütőjük van a piacon és Kovács bácsi már csak otthon ül és pénzt számol, meg 1600-os Ladával jár...és hogy alkalmaz két nénit is, azaz Maszek...és hogy akkor őt kéne kinyírni??) A bejegyzés egyébként a nótáról jut eszembe: "Erzsébeti ifjú munkás szálljon dalod" címmel...

HarryPotter 2012.09.29. 12:28:27

Sunnek sajnos teljesen igaza van. En 40 evesen mar jo ideje vilagosan latom, hogy nekunk semmilyen nyugdijunk nem lesz. Ellenben fizetem jarulekot, a magannyugdij szamlamat is allamositottak. Mindegy, ez van, minket sajnos senki nem fog finanszirozni nyugdij idejere, euert most kell elkezdenunk a sporolast.

silvermoon 2012.09.29. 14:57:07

Ne rezeljetek be. Nekem sincs egyetlen filler jovedelmem sem.
63 evesen ugy kell dolgoznom(munkahelyem sincs)hogy megis megeljek.Haz kifizetve solar panelek adjak az aramot, az internet-et lopom,A TV-m antennarol megy ,KB 35 csatorna , a kifogott halakat kitunoen el tudom kesziteni,elktromos bringaval jarok amit szinten anap tolt fel, es vallalok fakivagast kerites javitast utanfutokat gyartok(keves haszonnal es nagy kinnal)-amig birom-, es nalam jobb modu embereket viszek ki a hajomal pecazni. Valahogy meg lehet elni. Pedig nekem is van vagy 30 evem magyarorszagon de nyugdijjat intezni innen...! HA fiatalabb lennek azon tornem a fejem hogyan lehetne penz nelkul megelni.Itt vannak olyan emberek akik mar eleve igy rendezkedtek be.Mig dolgoztak vettek nagyobb telket amin kajat vagy eladhato dolgot termelnek, a szolar panael nagyon elterjedt rajtam kivul meg sokan elnek szinte semmibol.Foleg akik keson jottek ide es itt meg nem kaphattak nyugdijjat a hazajukbol meg mar nem.. Lassan kulon Clubot lehetne ezekbol oszehozni. So fel a fejjel. Ugy meg sosem volt, h valaogy ne legyen.

harpi4 2012.09.29. 15:20:01

@Sün77: Igazad van. Mi még azt hittük, hogy csontig levont nyugdíjjárulékot azért fizetjük, és 1988 óta nem is keveset, hogy biztosítva legyen öreg napjainkra, a még ha nagyon szűkös is, létezés. Amire viszont az öngondoskodás mellett dönthettünk volna, már nem nagyon volt miből (leszámítva persze azon keveseket, akiknél dúlt a habzsi-dőzsi). A fiatalok azért nincsenek jobb helyzetben, mivel nem tudnak félretenni, ahogyan azt nagyon jól szemléltetted. Megoldás? Hát talán annyi, hogy az emberfia elmegy külföldre dolgozni, pénzt gyűjt, (ha tud) majd hazajön, hogy itt élvezze a munkája gyümölcsét. Viszont az eberek legnagyobb többségénél még ez is csak ábránd. Ebben a simlicskák, nyergesek, és lázárok világában folytatott unortodox g.politika sem nyújt nagy reményeket. Az állami és a magánszektor borzasztóan nagy korrupciója miatt (erre bárki ezer példát tudna hozni) már amúgy is a legalja Balkán szintjére csúsztunk le, de sajnos lehet még ennél is lejjebb kerülni, és úgy néz ki fogunk is.

harpi4 2012.09.29. 15:28:46

@Mihalik Péter: Emlékszel még a "Békeharcra"? Bár lehet, hogy ez a te időd előtt volt divatos jelszó, ami már magában is képzavar. Erről jut eszembe a régi vicc, az 50-es évek legelejéről "Behívják a Gazsi cigányt, aki bölcs jós hírében állt a faluban, a pártirodára, és megkérdezik:- Mondd csak Gazsi! Lesz háború? - Mire a cigány: - Nem. Háború az nem, de lesz itt olyan békeharc, hogy kő kövön nem marad!" Nem is maradt, már ami az egykor elég jól működő (és ezt azért mindenkinek el kéne ismerni) gazdaságot illette. A hozzáértőket kirúgták, és a párthoz hű, (akár még jóindulatú, de hozzá nemértő) kádereket helyeztek a vezetői állásokba. Aztán pedig a központi irányítás minden téren! (Hányat fialjon a disznó!) Nem ismerős ez a mai helyzetre vonatkoztatva? Nekem kísértetiesnek tűnik a hasonlóság. Minden párt a maga kádereit hozta döntéshozó helyzetbe, és isszuk is a levét rendesen.

harpi4 2012.09.29. 15:42:00

@silvermoon: Szerencséd van, hogy az egészségi állapotod megengedi, hogy keményebb melókat is csinálj. Na de mi lesz akkor, ha (legyen minél később) már nem bírod erővel. A napelemekből nem lehet megélni. Nálunk meg pláne, mert Floridában azért sokkal több a napsütés, mint itthon. Évek óta még rendes hó sem esik, hogy havat lehessen pénzért lapátolni. Persze nem szabad végképp feladni, mert akkor akár fel is akaszthatja magát az ember. Személyes példámat tudom mondani, hogy egész életemben azért dolgoztam, hogy a semmiből legyen egy tanácsi lakásunk, (a szüleim sajnos nem voltak olyan helyzetben, hogy legyen), majd még kétszer cseréltünk, ami akkoriban sok-sok éves félretett fizetésemet elvitte, mire egy elfogadható méretű lakásunk lett, ahová meg is nősültem. gyerek sajnos nem lett, így most itt élünk ketten egy eladhatatlan nagy lakásban, aminek a rezsije óriási, de albérlők befogadására mégsem alkalmas. Most azon gondolkozunk, hogy idővel valamiféle eltartási szerződést kötnénk, de a mai jogbiztonság nem sok reménnyel kecsegtet. Most már az sem biztos ami elmúlt, a visszamenőleges érvényű jogszabályok következtében. Nos, majd csak lesz valahogy!!!

silvermoon 2012.09.29. 16:32:03

@harpi4: Akkor egyforma alagutban haladunk. Jovobeli kilatas =zero. Lehajtottunk 1 eletet es ez lett a vege. Hibasak vayunk? Ugyan miben? En nem vagyok komcsi Sot!! Jo okom van ra, h ne legyek az. DE Kadar alatt ugyan szegenyek voltunk de ILYEN problemak azert nem voltak. Most alitolag jomodban el az orszag megis mindenkinek hoszabb az arca mint regen volt.MAr nem jarunk at a szomszedhoz kartyazni-sakkozni..etc.Mindenki a jovotol remeg. Es jogossan. Regen hajtottunk mert volt cel volt jovokep. Persze ez vilagjarvany, nem csak magyarorszagra ervenyes. Otthon az ex nejem atkoz, hogy megamanias voltam amiert epitettem egy bazi nagy hazat gondolvan egy szep csaladra,- amit aztan ott hagytam neki es el jottem a gatyaban ami rajtam volt. De most a haz uressen all mert orult oszegbe kerul kifuteni stb..eladni meg szinte lehetetlen.Az a lepes, h ide jottem a legjobb volt amit eletemben csinaltam. Jobb a fiamnak (14 eves) es nekem is. Ahogy irod: Majd csak lessz valahogy...!

apiesze 2012.09.29. 19:31:45

@A Tengerész: Na ja. És hol van a Váci út, ami felel neki, meg Angyalföld, Kőbánya, a Viharsarok stb., stb... Lehet köpködni visszafelé (főleg azok szokása, akik már akkor is profitáltak az adott rendszerből buday?), de amikor megnősültem tudtam, ha lesz két gyerekem, akkor 10 éven belül (mint melósnak), lesz lakásom. Nyolc év múlva lett is. Viszont akkora beleástam magam a rendszer működésének rejtelmeibe és már a gyerekeim jövőjét nem láttam biztosítva. Ebben (remélem nem ideiglenesen, mint a szovjet csapatok) szerencsére - talán nem ideiglenesen - tévedtem. Természetesen - természetesen? akár merre nézünk csak a rombolás, korrupció stb, és még ahol építenek is, az meg nekik legyen mondva! Nézzétek meg a Belváros "rekonstrukciója" örvén mit műveltek! Na meg a CET, a Nemzet Színháza, ahol némely helyről nem lehet látni a színpadot, Jordán legalább a vakokat ingyen ültette őket oda, vagy nálunk a Mechvart-liget (ahol uniós "hozzájárulással" százéves fákat vágtak ki, kőtengerré változtatták az egész területet), de azt gondolom mindenki tud a szűkebb pátriájából példákat. M.P.-nek: önkritikát kell, hogy gyakoroljak, tudtam, hogy ez lesz a vége (mármint a 2/3) mégsem mentem el szavazni. Igen, visszatértünk '89 elé, nincs választás - nincs kikből. A következő megint egy protest választás lesz nem valakikből, hanem valaki ellen. Bár az eddigi tapasztalatom: rossz után rosszabb jött. Talán most megfordul a trend?

Jonathan 2012.09.29. 21:43:08

@silvermoon: "...Mar nem jarunk at a szomszedhoz kartyazni-sakkozni..etc..."
Bizony meg halvanyan emlexem, hogy talan valamikor a hatvanas evek vegen, hetvenes evek legelejen jart hozzank a szomszed hazaspar tevezni!!! :D Menetrendszeruen jottek, megneztek "A müsort" es mentek haza! Ez akkoriban persze nem tünt fel, csak ma olyan mokas, mikor csak a budiban nincs laposteve. (Tudom, szegyellem, de ott nincs) :D

silvermoon 2012.09.30. 15:55:25

@Jonathan: Es tenyleg ! Nalam sincs. De most, h ezt irod korulnezek es latom, h minden halysegben VAN. Ez valoban nevetseges mert en meg egyszer sem neztem TV-t a nppaliban. Agybol szeretek TV-t nezni azt is csak addig amig az idojarast mutatjak. EL telnek az idok. Persze a hajoban is van. Oda szoktam vinni jo filmeket a konyvtarbol. Ott mar raerek, ha neha tobb napra kivonom magam a forgalombol.A regi sakktablam is megvan meg, el is hoztam ide magammal a kedvenc konyveimmel egyutt, de KB 20 eve nem is volt felnyitva. Valtoznak az idok valtoznak az emberek.
süti beállítások módosítása