Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Műszaki: Na ez az a hülyeség amért nem gondolom követendőnek ennek a srácnak az elképzeléseit. ww... (2024.03.07. 19:50) Hétfő.
  • KAMA3: Én bevallom őszintén, hogy erre az időre (félig szándékosan) felfüggesztettem a blogod olvasását, ... (2024.03.01. 09:56) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Ha nem írok ne válaszolj!: Már lezártam. Majd építek egy ferde rampát amin feltolom a talicskát. ... (2024.03.01. 00:31) Szerda.
  • A Tengerész: @Paduc: Rémlik.... (2024.02.25. 02:14) Szombat.
  • A Tengerész: @akiga: Igen tudok róla. (2024.02.23. 08:39) Szerda.

Linkblog

Csütörtök.

2011.01.27. 09:58 :: A Tengerész

Ez a havazás mindig álomkórtüneteket okoz nálam. Fél kilenckor ébredtem! Mondjuk nem maradtam ki semmiből, mert ma csak egy munka lesz, elautózunk bevásárolni valami főznivalót, meg egyéb élelmiszert, mert nagyjából kifogytunk. Reggelre ismét hó borította Amapolát, le is fényképeztem, csak még le kell töltsem a Picassát a netről, mert abban tudom átszerkeszteni a képeket olyan formátumra, hogy ide be tudjam rakni, szóval láthatjátok majd az ismét hókunyhóvá változott hajót. Olvasom a kommenteket, tegnap rákérdeztem a "V L"-nál és nem egyenesben fog menni az adás, hanem felveszik és megvágva adják le, szóval lesz gondolom két óra riport, amiből lesz három perc bevágott anyag, merthogy több hajóépítőt is fel akarnak keresni, gondolom lesz 4-10 riportalany egy fél órában közben zene, szóval Kisember hiába kajánkodik nem lesz belőlem celeb, hacsak nem jön ide közben a Kelemen Annácska is  mondjuk Fekete Pákóval, mert akkor viszont főműsoridőben lesz "velem" 50 perc.

17:57 Otthagytunk  valami 26 ezret a Tescoban és ez még csak a fele az aktuális kambuzafeltöltésnek (kambuza olasz eredetű kifejezés a magyar tengerésznyelvben, jelentése éléskamra), holnap reggel bringára pattanok és a piacon beszerzem a húsféléket és a pékárút, mert ezekből nem érjük be a tescominőséggel, fene a gusztusunkat. "J" szokta a piacozást intézni, de nem akarom most, hogy a hóban cibálja a banyatankját, meg én gyorsabb is vagyok, amire ő felébred én már alighanem visszafelé tartok a piacról. Miután alapban VII. kerületi (csikágói) lakosok vagyunk, a Garay piac a bejáratott helyünk, pl. a hentesek blogolvasóim. Mondjuk ami kaját behordtunk ma, meg holnap amit még hozok az ismét elég lesz legalább két hétre, lesz ami tovább is, mert csak tartós tejből betankoltunk 48 litert, pedig még volt a hajón is vagy két kartonnal a korábbi bevásárlásból, de mindig kihasználjuk az akciókat és ebben a hidegben attól se kell tartani, hogy ránkrohad bármi is. Egyetlen dolog amire vigyázni kell, hogy minden zárt dobozban legyen a cockpit ládában, mert bár második hete nincs patkány, egér  a csapdákban, sőt a pontonon se láttam a friss hóban nyomokat se tegnap se ma, de az ördög (na jó a rágcsáló) nem alszik, mégegyszer nem szeretnék olyan vajat kenni a reggeli kalácsomra, amit Dezső körberágott.

Szóval ismét így néz ki a hajó, és az autót se volt két perc kiásni a hóból.

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr612617465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nord47 2011.01.27. 18:12:15

Azért, ha azt kérik, hogy délután kettőkor légy készenlétben, mert jövünk! Ne mondd nekik, hogy válasszanak más időpontot, mert nálad akkor szaieszta van!
Más! Eszembe jutott, hogy az én hajómat minden tavasszal le festem algagátlóval. Igaz, én hajózom is, tehát az alga útban van. Egyszer te is elindulsz valahova. Neked is fék lesz az alga. Hogy oldod meg a mentesítést?

temtom 2011.01.27. 18:15:41

Zene nem nagyon szokott lenni a hely című műsorban, úgyhogy azzal nem megy el az idő.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.01.27. 18:56:07

@nord47: 11-re jönnek. Ha délután kettőre akartak volna akkor megmondtam volna, hogy jöjjenek délelőtt. NAGYON megszerettem ezt az ebéd utáni sziesztát. Olvastam valahol, hogy a Churchill a legkeményebb háborús időkben is aludt ebéd után, csak úgy öltönyben a szófán. Persze az "angolszövet" öltöny volt, nem gyűrődős kínai vacak.... Mondjuk én se vagyok Churchill.
Én úgy 5 évenként gondolom lefesteni algagátlóval, most van rajta 4 réteg, talán kitart. Majd búvárruhában ellenőrzöm nyáron.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.01.27. 18:58:32

@temtom: Mondjuk nagyon nem örülök, hogy vágva lesz amit mondok, ilyenkor könnyen jöhet ki belőle más, mint amit mondani akarok. Mondjuk a Visy Laci megigérte, hogy ő fogja vágni, ez azért reményt ad.

beho 2011.01.27. 20:32:21

@A Tengerész: látod, ha nem csak Fialát meg Tilost hallgatnál akkor sejthetted volna, hogy nem élő lesz.

undokhelikopter 2011.01.28. 05:48:04

@beho: Most megnéztem. Nagyon izgalmas darab!!!

merges ember 2011.01.28. 07:58:37

Kis segítségre lenne szükségem:
egy előző blogbejegyzésben szó volt 3 vitorláspróbáló fokról s ha jól gondolom ezek a Jóreménység foka, Horn fok...
melyik a harmadik s miért?

köszönöm

harpi4 2011.01.28. 09:56:23

Tengerész! A celebséghez feltétlenül szükséges még a Kiszel Tünde és a Stohl A. jelenléte is

harpi4 2011.01.28. 10:01:09

@merges ember: Nem tudom, hogy mely Fokokról volt szó abban a bejegyzésben, de régen, a XIX. században, a levantei tengerészek körében a Matapan-fok volt igen hírhedt. Nem véletlenül, hogy a Türr István tervei szerint épült Korinthoszi-csatornát éppen ennek a megkerülése érdekében vájták ki, mert az az út, amennyit ezzel megtakarítottak, nem volt túl jelentős. Mindamellett, valószínűleg, hogy abban a bejegyzésben valami másról, a világ vitorlás tengerészei előtt sokkal ismertebb földrajzi helyről lehetett szó.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.01.28. 16:05:51

@beho: Hehe... Azért hallgatok Kossuthot is, meg Infot, meg Klub rádiót is. Hallgattam Katolikus rádiót is ők pl. megleptek a kifogástalan hírműsoraikkal, azt hittem bevallom őszintén, hogy valami kenetteljes ájtatos műsorok lesznek, de NEM. Viszont a Lánchíd rádiót nem hallgatom, olyan átlátszóan egyoldalúak. Tudom Temtom most felkiállt, hogy "NA ÉS A KLUB RÁDIÓ??" Nos nem. A Klub rádióban bizony nagyon alapos elemzések hallhatók. Ami meg nem olyan, ahhoz megvan a 40 év tömegtájékoztatásában edzett fülem.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.01.28. 16:18:10

@merges ember: en.wikipedia.org/wiki/Cape_Leeuwin

Ugye ez Ausztrália alsó csücske, talán nem az "üvöltö 40-esek, 50-esek" hisz "csak" valami harmincvalahányon van délre, de az volt az "igazi" virtigli földkerülő aki nem vágta le az utat, hanem délről kerülte Ausztráliát.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.01.28. 16:27:54

@beho: "ezt látta valaki?" Mosmá láttam. Mondjuk szívesen kipróbálnám. De! Életveszélyes jószág. Remélem nem fog megjelenni Magyarországon. Mert a tengeren minden elfér, de nálunk már a Jetskivel is bajok vannak. Némely parasztja mindenáron a strandon akar virítani a csajok előtt, most képzelj el a Tiszatavon egy ilyet...!

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.01.28. 16:31:31

@harpi4: Hüm... A Kiszel Tünde és a Stohl András helyett ha választhatok akkor inkább már a Kelemen Annácska...nem kell vele beszélgetni.

temtom 2011.01.28. 22:24:30

@A Tengerész: Én is hallgatok Klub-rádiót, főleg "édes-drága Bolgárurat" de főleg mazochizmusból. :) (Már néhányszor beszéltem is vele, mint betelefonáló.) Alapos elemzések hallhatók, ez igaz. Alapos elemzések halvány-piros szemüvegen keresztül. :) Maradjunk ennyiben.
Kelemen Annácskáról meg csak rosszat tudok írni. Képzeld el a helyzetet: Drága hugom férje Kelemen Péter. Három gyermekük van, a középső Pannika. Tündéri, gyönyörű, kedves kislány, 14 éves. Amikor ő született, akkor ez a minősíthetelen ordas k@rva még nem volt celeb. Most Pannikám, -drága unokahugom- ezzel a névvel él: Kelemen Anna. Szörnyű pech.
süti beállítások módosítása