Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @aiolosz: Hát IGEN. Ugyanakkor tudtam, hogy eljön ez az idő, SŐT lesz ennél még sokkal szomorúbb i... (2024.09.26. 08:39) Szerda.
  • A Tengerész: @Omega zero: Köszönöm Omega! (2024.09.18. 02:26) Hétfő.
  • A Tengerész: @Paduc: :) Utólag nem lesz gumis. (2024.09.13. 23:37) Csütörtök.
  • hitvantanyitto.blog.hu: Ezzel kapcsolatban: "viszont SEHOL, még itt a piacgazdaság és a pénz feltalálóinak szülőföldjén s... (2024.09.13. 12:22) Szerda.
  • A Tengerész: @whale: :) Vénségünkre! (2024.09.12. 21:44) Kedd.

Linkblog

Szerda.

2024.09.25. 23:23 :: A Tengerész

Nem mondhatnám, hogy kipihentem magam. J elhunyt szülei egykori lakását próbáltuk kiüríteni. Csak épp nincs hová. Csináltatok már ilyet? Borzasztó. 

Tépelődök a könyvespolcok előtt. Mit őrizzek meg? Olyan "sztárszerzők"-et mint Szilvási, Berkesi könnyedén hagyok ott a lomtalanítóknak... meg ki olvas ma már Fehér Klárát, vagy Boldizsár Ivánt? Elengedem a régi lexikonokat. Valaha az enciklopédikus tudás várai voltak, ma az Internet korában ott van minden a neten. Bár érdekes módon mégse minden. Én csak úgy hívom "köztes tudás". Van egy korszak, ami kezdődött a lexikonok megjelenése után, de az Internet megjelenése előtt. Ami akkor történt, aminek neve lett, ami tárgyiasult akkor, ma már túl régen van a középkorú, X generációs "ifjaknak". Nincs róla emlékük, ugyanakkor kihal velem az a, még a "boomer"-ek előtt született generáció, akikben még élnek az akkori fogalmak. Az Y, Z  generációt már ahogy nézem nem is érdekli semmi ami nem aznap jön a netről, az alfákról nem is beszélve, a beszédüket se értem. 80. évemben járok és egyre inkább úgy érzem magam mint dinoszaurusz az állatkertben. Nemrég (na jó, nekem már minden nemrég volt, szóval vagy 6-8 éve) láttam a televízióban mutattak valami okból egy parkettkefélő gépet. És mondta alá a szöveget a narrátor, hogy "porszívó". Merthogy az a 20-40 éves generáció, azok, akik ma a médiát uralják (fiatalok, tehát olcsók, de kijárták az iskolákat, tehát "képzettek") nem ismerik ezt a, gyerekkoromban modernnek számító, gépet ( ami akkor volt slágertermék amkor még nem létezett a parkettlakk, a parkettát viaszoltuk és kefével fényesítettük). Az öregek tapasztalatára nincs szükség, mert ők az elavultak. VISZONT a mesterséges intelligencia, az AI... AZ TUDJA! Míg a Google csak többedik helyen mutat képet a valódi padlókefélőről (a "parkettkefélő gép" kifejezést nem volt hajlandó ismerni), a Chat GPT korrekt meghatározást közöl.  Megállapítom, hogy a mesterséges intelligencia lehagyta a természetest.

Szokásommá vált megnézni a "híresek" hány évig éltek. Ha találkozok egy névvel ráklikkelek, megnézem él e még, és ha igen hány éves. Könyvet olvasva, nézem a szerzőt, filmet nézek, nézem a szereplőket. Kilencven százalékukat már túléltem, szóval meghaltak mielőtt átlépték volna a 79-et. Az elmúlt két napban csomagok sokaságát cipeltem fel a másodikra, húztam fel banyatankban könyvek többtucat kilóit a pesti "munkásszállás"-ra, jópárszor megmászva az utcaszintről az 59 lépcsőfokot. Nem mondom, hogy nem lettem dögfáradt, de nyolc óra alatt kialudtam és túléltem. De még egy ilyen költözködést nem szívesen csinálnék.

Mikszáthot imádom, fél méter.... be a banyatankba. Jókai szintén....kivéve a "Kőszívű ember fiai"-t, arra valamiért haragszom. Pedig nekem még nem is volt kötelező olvasmány, korábban születtem. Amikor én jártam iskolába, a "kötelező olvasmány" intézménye még nem létezett. Talán ezért szeretek annyira olvasni. Viszont a "Fekete gyémántok"-at nem hagyom ott, egyik kedvenc könyvem, abból tanultam meg a kapitalizmust. Akárcsak az "Aranyember"-t, az volt az első Jókai amit olvastam, lehettem tán tíz éves, annyira megszerettem, hogy bekötöttem kemény fedélbe, olyan amatőr könyvkötő módon a szétesett ronggyá szakadt könyvet. A világirodalom fél évszázada, vagy még régebben megjelent, azóta feledésbe ment jeles szerzőit is kihagyom, de megmentem Daniel Keyes "Az ötödik Sally"-jét, a HÉV-en kétszer oda-vissza utazva Pestre ki is olvasom. Nem rossz, de szerintem meg se közelíti a szerző "Virágot Algernonnak"-ját, amit kiolvastam vagy háromszor és filmben is megnéztem kétszer ( a könyv jobb volt, mint szinte minden megfilmesített könyv esetében). Na hazatérve az "esernyő" (autóbeálló) alatt találok egy láda használt könyvet. Hogy ki tette oda, fogalmam sincs. Csak ismerős lehetett, aki tudja a kaubejáró titkos kódját, meg tudja, hogy gyengém  a könyvek, csak helyem nincs már nekik, mégis odarakta nekem, mint nem kívánt csecsemőt a templom küszöbére. Megmentettem még pár Rejtőt, pedig megvan már több kiadásban is, meg a Kindle villanykönyvben is, de a Rejtő az más.

Miközben a könyvespolcokon bogarászom és ránézésre ítélek irodalmat életre vagy halálra, elgondolkodom a "Habent sua fata libelli"-n. ( a könyveknek megvan a maguk sorsa)  Attól, hogy én otthagyom, másnak még szerezhet örömet. Számtalan könyvet kiszedtem én is a szemétből lomtalanításkor az utcán járva. Vajon az én kedves könyveim közt ki fog nemsokára turkálni, ha majd az utódok kiszórják őket a szemétbe? Pár éve (na jó az is volt vagy 15) a Dózsa György úton, srévizavé a Népstadionnal volt egy bolhapiac.  Amikor hajót építeni robogóztam ki naponta Csepelre ott jártam el előtte és gyakran benéztem. Volt egy komoly sorozat, műszaki könyvek, két háború közt megjelent szaksajtó, repülésről és hajózásról szóló magvas irodalom, valaki olyan halhatott meg akinek az ízlése egyezett az enyémmel és a guberáló kirakta a placcára. Borzasztóan csábító volt, hogy megveszem egyben a két méternyi könyvet, de elgondolkodtam...MINEK? Egyrészt hova teszem, másrészt csak megint a guberálókhoz kerül, ha én megszűnök. Egyre többször mondom azóta; "ezt is eleresztem már... mert MINEK". Hát most eleresztettem vagy nyolc méter könyvet. Arra nem számítottam, hogy mire hazaérek ott lesz még valakitől két méternyi.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr4918499748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aiolosz 2024.09.26. 01:02:05

Szomorú, amit írtál, én is írhatta volna. Egész életemben vettem a könyveket, egy vagyont költöttem el rájuk, örököltem is. Egy "járási" méretű könyvtáram volt otthon, irodalmi, társadalom tudományi, szociológiai etc. témájú folyóiratok sok évnyi példányával együtt.(Valóság, Kortárs, Új írás, Nagyvilág, Mozgó Világ etc.) Ma ennek már nincs értéke, még annak sem, ami tudásként, ismeretként magamban megőriztem. Már egy társaságban sem villoghatok a megszerzett ismereteimmel, tudásommal, mert már a /kor/társak is elfogytak. Azért néha van sikerélmény....a fiam kérdezte nem olyan nagyon régen, ki írta a "Görög regék" című könyvet. Csillogott a szemem....Cox György, kamaszkorom egyik kedvenc olvasmánya volt.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2024.09.26. 08:39:10

@aiolosz: Hát IGEN. Ugyanakkor tudtam, hogy eljön ez az idő, SŐT lesz ennél még sokkal szomorúbb is, mert bármilyen közhelyesen is hangzik, ilyen az élet, EZ a világ rendje. A legszomorúbb még előttünk áll, ennek elviseléséhez kell majd összekaparnunk a maradék bölcsességünket. Néha úgy sajnálom magamat, hogy az a sok tapasztalat ami felhalmozódott bennem, hamarosan elenyészik velem együtt. Aztán szerencsére (nagyon jó természetem van, RP ausztrállá vált barátom szerint ez egy nagyon kellemes elmebaj) hamar megvidámodom és túlteszem magam a szomorúságon. Már ma is sokkal rózsaszínűbben látom a világot és tervezem a mai melót.
süti beállítások módosítása