Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Péntek.

2023.06.02. 15:28 :: A Tengerész

Megint könyvméltatás lesz. Az ajándékkönyvek közül a harmadik megint olyan amit magamtól alighanem sose vásároltam volna meg.

s-l1600.jpg

Mert nem érdekelt. Sőt. Kifejezetten nem szimpatizáltam Friderikusz Sándorral és soha mégcsak meg se magyaráztam magamnak miért, annyira nem érdekelt. Ahogy a pár hete elsőnek olvasott Woody Allen könyv kapcsán is megjegyeztem, nem érdekelnek a celebek. Az se véletlen, hogy Mihancsik Zsófia Friderikusz eddig című könyvét hagytam utolsónak, a nemérdekel könyvek közül ez volt ami a legjobban nem érdekelt. De aztán kézbe vettem, gondoltam (mint a korábbi másik kettő ajándékkönyvnél, belelapozok) Na ugyanúgy jártam, MEGFOGOTT.

De elöljáróban még beszélek a mű tárgyával kapcsolatos indító érzéseimről. Miért is nem szerettem én FS-t? Mit szépítsem, abból ami felületesen nekem lejött a képernyőről, többé kevésbé egy narcisztikus beképzelt alaknak gondoltam. Miközben ahhoz, hogy valaki több millió nézőt leültessen esténként a TV képernyők elé, a leghatározottabban tehetségesnek kell lennie. És a könyv olvasása közben beugrottak dolgok a saját életemből. Hogy bizony elég kurtán vagyok hajlamos elintézni azokat akik nem érdekelnek. Mitagadás akiket lenézek. Második hajómon, amikor még frissen voltam tiszt, egyik fedélzeti második tiszt, aki szigorúan magázott ( pedig egy második "sior" és az elektrikus közt nincs igazából mérhető rangkülönbség), azt mondta "Maga meg ne legyen olyan gőgös!". Sose gondoltam, hogy az lennék, de így is lehet nézni. Kétségtelen, nem vegyültem mindenkivel. Ennek több oka is volt. Egyrészt idősebb, tájékozottabb voltam a társaság jelentős részénél, másrészt nem piáltam. Ez egyeseknek nagyon szúrta a szemét. Ahogy egyik matróz kollégám, akivel amúgy kifejezetten jóba voltam mondta " ahogy te NEM iszol az már nem normális". Egy bizonyos szint alatt az emberek nehezen viselik el azt aki nagyon más mint ők. És sose rejtettem véka alá a véleményemet.

De vissza FS-ra. Igen, zavart amikor bent ült egy tehetségkutató zsűrijében és olyan magas lóról beszélt egy versenyzővel. Lehetett volna empatikusabb. De akkor már rengeteg learatott siker állt mögötte és ez megárthatott. És a riportkötet olvastán feltárult előttem az a rettenetes ingovány amit elképzelni nem tudtam volna, amit nevezzünk egyszerűen magyar közmédiának, amin keresztül egyedülállóan sikeresen kűzdötte magát a csúcsra. Hogy valaki nem jólfésült amikor 30 év után kijön a dzsungelból ahol megküzdött vadállatoktól a rabszolgakereskedőkig mindenkivel aki, ami csak előfordult, ahol mindenki mindenki farkasa, ahol az árulás, a becstelenség olyan természetes, mint az ha esik az eső akkor vizes leszel. Kinek ne  szállna a fejébe a dicsőség? Ha pálcát törtem a feje felett, most felszedem és összeragasztom.

Két dolgot gondolok kiemelni. Az egyik egy Vitray Tamás idézet. " A magyar televizió olyan mint az amerikai....(és itt tartott egy szünetet) csak semmiben se hasonlít rá"  Ez a könyv gyakorlatilag az elejétől a végéig erről szól. De ha tágítok akár az országról. Ahol ha valaki tehetséges, ambiciózus, az csakis irigységet és gáncsoskodást arathat, nem babérokat. Mert még a Friderikusznak se a pénz volt az egyetlen motivációja, hanem az az elképesztő munkabírás és szakmaszeretet, amivel már gyerekkorától fogva tört a szakma csúcsára. 

A másik egy többször is említett tapasztalat számos bírósági ügye kapcsán. " Az igazságot...bírósággal kimondatni manapság szinte reménytelen dolog Magyarországon. A jogszabályok, a bírói szubjektíviás,  a bírói felkészületlenség, tapasztalatlanság, és alkalmatlanság  oly mértékig tette kilátástalanná a hazai igazságszolgáltatást, hogy ilyen sok kockázati tényezővel nem lehet mit kezdeni."

Engem a könyv meggyőzött. Mostantól szeretem Friderikusz Sándort. És elnéző vagyok a hibáival szemben. Hátha az enyéimmel is azok lesznek mások.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr3618137702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KAMA3 2023.06.03. 07:41:23

Friderikusznak van saját youtube csatornája, érdekes riportokkal, és alanyokkal.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2023.06.03. 08:09:11

@KAMA3: Kösz, tudom, láttam párat sőt talán itt is idéztem (vagy máshol..talán a Fb-on, emlékeim szerint az AI-vel és a hydroponiával is, meg a Vitray interjúval kapcsolatban)

Sunny Days 2023.06.03. 11:35:13

bejelentkeztem, mégsem enged lájkolni

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2023.06.03. 14:08:45

@Sunny Days: Itt nem lehet olyat. Ha megnézed, ez blog.hu nem az a Fb formátum. De én elhiszem, hogy szeretsz. :)
süti beállítások módosítása