Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Szerda.

2022.03.30. 19:51 :: A Tengerész

Az édesvíz szivattyúval az történt, ami az egyik legkellemetlenebb hiba fajta, hogy mire odaértem, hogy elkezdem keresni a hibát "meggyógyult". Pedig este azért nem tudtam zuhanyozni, mert nem volt hajlandó beindulni. De tegnap amikor kivonultam szerszámosládával, műszerrel, azonnal indult ahányszor bekapcsoltam. Fogorvosszindróma. Ilyenkor az ember elkezd nézelődni spekulálni, általában hiába. Ezért én nem tettem, majd ha kijön IGAZÁN a hiba akkor látszani fog. Addig meg megy ahogy most is. Végülis ez nem repülőgép, ahol nagy a kockázat. Legfeljebb nem folyik a csapból a víz. Kikormoztam  a kéményt és megraktam a kályhát, hogy este csak be kelljen gyújtani a zuhanyozáshoz. Na mondom akkor folytatom a naplót, de előtte még hívom J-t, hogy esetleg ebéd. De mondja, hogy szerel a szomszédban (ő is, mi mind ilyen "szerelők" vagyunk ) "M"  vett egy barkácsáruházi magaságyást de elakadtak az összerakással. OK megyek. HÁT....viccen kívül ELVILEG olyan a cucc mint a Lego, csak rakni kell összefele, DE a fa lécek elcsavarodtak, nem passzolnak az illesztések, pillanatszorítókkal és culagokkal kellett összeerőltetni a léceket, mit mondjak, egy Javelin vállról indítható rakétával könnyebben megsemmisítek egy T 80-as orosz tankot, mint amennyi ideig tartott ezt a vackot  hármunknak összerakni. Szóval ez volt ebéd helyett.

magasagy.jpg

Na akkor folytatom ahol tegnap abbahagytam. Ott tarottam, hogy a rendszerváltó értelmiség (jelentsen ez bármit) ELVILEG elsöpörte a "kommunistákat". Persze a vértelen forradalomnak az volt az ára, hogy az előző uralkodó osztály megtarthatta vagyonát, társadalmi státuszát és minden erkölcsi aggály nélkül nyergelt át Lenin-ről Adam Smith-re, ami SZERINTEM még nem lett volna baj, ha a kapitalizmus működik. Végülis a véráldozat senkinek nem hiányzik, egy "igazi" forradalom elég randa dolog, általában az ártatlanok szenvednek a legtöbbet, jobb kihagyni. 

De sajnos az új rendszerváló elit nem tudott kapitalizmust csinálni, a régi meg aztán pláne nem, bebizonyosodott az, amit Szvetlana Alekszijevics állapított meg a Nobel díjas "Elhordott múltjaink" című  regényében, valahogy úgy szól, hogy " a lágerekben szerzett tapasztalatok csak a lágerekben hasznosíthatók". Szóval a "létező szocializmusban felnőtt nemzedék nem tud másban gondolkodni mint szocializmusban. Továbbá, és itt nyitok egy képzeletbeli zárójelet, szavam ne feledjem szóval ezt már én teszem hozzá, MINDEN forradalom előbb-utóbb felfalja gyermekeit (ez eddig nem a saját találmányom), még a vértelen "bársonyos" forradalmak során is bekövetkezik az, hogy a "nagy álmodók"-at akik miután megdöntötték az előző rendet, elfogja a bizonytalanság. Sorra jelentkeznek azok az aggasztó nehézségek, amikkel addig eszükbe se volt számolni. Ezekkel szemben már nem használ az addig jól bevált dumálás, mert egyszercsak megjelennek tömegek, akik elvesztették a megélhetésüket, ezért idegesítően mutogatják ványadt porontyaikat, kivonul a tőke, kiderül, hogy nincs eladható termék, vagy csak jön egy recesszió és azok, akik korábban kávéházakban remek szónoklatokat tudtak  levágni, hirtelen összesz@rják magukat. NA ILYENKOR jelennek meg a szorgos megváltók. Ezeket már nem a forradalmi hév, hanem az egyszerű uralkodnivágyás, a feltörekvés, a javak megszerzésének soha vissza nem térő lehetősége hevíti és az elbizonytalanodott "alapító atyák" kezéből könnyedén veszik át az irányítást, amitől azok már szívesen is szabadulnak meg, mert érzik a tehetségük kevés a helyzet kezelésére. Aztán lesz valami, általában diktatúra, Hitler boldogan szabadul meg a polgári antikommunista támogatóitól, Sztálin pár krokodilkönnyet ejt a kitömött Lenin üvegkoporsója felett, de felakasztatja Zinovjevet, Kamenyevet és jégcsákánnyal agyonvereti Trockíjt, Orbán csak kiebrudalja a Fideszből Fodor Gábort, a szabaddemokratákkal csak megutáltatja a politikát, az MDF-fel, kisgazdákkal meg kitörli a seggét. Így kerek a forradalom, zárójel bezárva.

És itthon is vagyunk a rövid, világra való kitekintésből. A "létező szocializmusban" szocializálódott második generáció elkezdi restaurálni az általa ismert egyedüli rendszert, a proletárdiktatúrát (lett belőle bugrisdiktatúra), miközben a régi rendszerben felnőttek meg kézzel lábbal akarják restaurálni AZT a 40 éve nem létező antik kapitalizmust, amire valamiért úgy emlékeznek mint a Kánaánra.  Ami persze sose volt, ellenben volt két világháború, szörnyű gazdasági világválság, amiben még milliárdosok is ugráltak ki felhőkarcolók ablakain, milliók éheztek, de ők csak arra emlékeznek, hogy a papától elvették a 32 holdat, idevele, de rögtön, dögöljön meg a TSZ! Hogy nem lesz mit zabálni? Ki nem sz@rja le, KÁRPÓTLÁST, IGAZSÁGOT és VISSZA TRIANONT (hogy ennek mi köze a rendszerváltáshoz?).....  és FŐLEG BOSSZÚT!!!! Amikor 30 éve ex anyósomat látogattuk meg Perkátán, döbbenten láttam, hogy a sokmilliós Klaas kombájnok kint rohadnak a szabad ég alatt, mert a TSZ széthullott, megszűnt a gondoskodás,  karbantartás, PONT mint amikor jött '19-ben a kommün és elzavarták a grófot, meg a jószágigazgatót és a cselédek vigadtak, a termény, a gazdaság meg ment pocsékba. Na a "kárpótlás"-ból lett sok ügyvédnek remek haszna, de én még nem találkoztam olyannal aki visszakapta volna apái földjét, nem is lehetett, mert Tesco, meg a Mc Donalds, meg autópálya áll rajta. Különben is....hány forinttal lehet kárpótolni azt akitől elvették a szülőjét, vagy a gyerekkorát?

De szorgalmasan működtek a hatalmat megszerzők, meg az utánuk következők,  és egyre tökéletesebb lett az új bolsevik mintájú rend, HISZEN egyedül ehhez értett az "újelit" is. Lehetett volna persze nyugati típusú polgári demokrácia, de olyan nálunk soha nem volt, szóval hiányzott a minta. És FÖLEG a  a polgár, és a demokrata hiányzott hozzá. Egyáltalán mi volt? Volt bőven 1000 éve jobbágyként szocializálódott szavazó, aki megszokta, hogy a túlélés záloga a vezérkövetés, a szabadság, az alkotmányosság, a törvényesség úri huncutságok, gondolkodni, saját magáról gondoskodni fárasztó, bezzeg Kádár alatt milyen jó volt neki, kellett francnak ez a "rendszerváltás", fenébe a sok hülye libsivel jól átb@sztak minket! És ha már a nagy tömegek is ilyen jól rájöttek, hát az új nagyúr hogyne szolgálná ki készségesen a népakaratot! Orbán Viktor a Liberális Internacionálé nemrég még alelnöke boldogan libernyákozik, ha már erre van igény, nem olyan ember ő, hogy bármit is megtagad a népétől, FELTÉVE, hogy nem kerül pénzébe. Miközben a tömeghangulatnak megfelelően napról napra szülte újjá a bolsevizmust. Megszerezte a TV-t, a Kossuth rádiót, a nyomtatott sajtó 90 százalékát, befalta mint kisgömböc a parlamentet, az alkotmánybíróságot, ő lett a Köztársasági elnök (tudom, tudom nem ő csak a cselédje), az összes fegyveres testület is ő lett, aki meg nem ő, az a családja. Különbözik ez bármiben is a leváltott "kommunizmus"-tól ? ( azért a rend kedvéért, Magyarországon sose volt kommunizmus)   Alig. A korlátlan hatalom egyetlen pártvezető kezében van, rendszere kicsit sem demokratikus, nem liberális, nem is kapitalista, mert a nagy állami pénzek megszerzéséből kiiktatta a versenyt, a rendszer neve bolsevizmus, mely feudalizmussal van nyakon öntve és azzal, hogy erősen húz az orosz mintára, ami meg Putyin alatt folyamatosan fasizálódik, ilyen jelleggel is bír. Annyival rosszabb Kádárnál, hogy most aki nincs velünk az ellenünk van! Már annyi sincs, mint Horn Gyula alatt, hogy az ellenzék bemegy a Nap TV-be és ott elvitatkozgat a kínpadon valakivel a kormányoldalon... jól kinéznénk ha ilyet lehetne! Az állami filmgyártás az Elqrtuk szintű, mint Rákosi alatt a "Dalolva szép az élet" a brigádmozgalomról, vagy a "Civil a pályán" az MHK mozgalomról, a "Felfelé a lejtőn" a munkahelyi lopásról vagy az "Állami áruház" az árufelhalmozó árdrágítókról. EZ a "jobboldali kultúrfölény". Hol lehetne ma egy olyan rendszerfeszegető filmet megcsinálni, mint Bacsó Péter  "Kitörés"-e, vagy pláne "A tanú"-t?

Nem állunk valami jól. 40 éve mi voltunk a lágerben a legvidámabb barakk, azóta magunk ELÉ utasítottuk talán egy kivétellel az összes ex-szocialista országot, amik kivétel nélkül mind mögöttünk kullogtak. Mi az oka ennek? 

Az átlagszavazó válasza erre a kérdésre egyszerű, "a politikusok, a pártok, a miniszterelnök, a sajtó stb" szóval mindenki más ami nem ő. Mindig valaki MÁS. Pedighát a bűnös a "nép". Aki vevő a süket dumákra, aki elhiszi, hogy lehet munka nélkül jól élni, aki hisz abban, hogy csak világkiállítást, olimpiát, futball VB-t kell rendezni és máris munka nélkül  lehet vagyonosodni. Csak kell valami lottóötös. És ezért olyanra kell szavazni aki ezt megígéri.  Ahol a többség ostoba, ott eleve nem lehet ígérgetés nélkül választást nyerni. És persze osztogatás is kell. Minden választás előtt, pontosan kimérve a célcsoportokat. Most ez különösen sokba került, mert a 13. havi nyugdíj, az extra nyugdíjprémium és egyéb pénzszórások valami 1800 milliárdos államadósság növekedést generáltak, amit persze majd vissza kell fizetni. A pillanatnyi állampárt úgy viselkedik mintha nem lenne holnap, mert mindenáron hatalmon akar maradni, hogy elkerülje a bukás esetén a felelősségre vonást. De hát beérett a kormánypárt elültette vetemény, azzal, hogy egyfordulóssá tették a választást azért, hogy a töredezett ellenzékből soha senki ne veszélyeztesse második fordulós koalícióval a hatalmukat, most az első fordulóban indulnak koalícióban, lehet besz@rni Viktor!

Szóval eljutottam a vesszőparipámhoz, hogy nem a fejétől bűzlik a hal, hanem pont fordítva, a fej azért büdös, mert rohadt a test. Gyáva népnek nincs hazája, amilyen a mosdó olyan a törölköző, similis simili gaudet... és még számtalan aranymondás szól arról, hogy választásos rendszerben ha a többség igénytelen, együgyű, irigy, gyűlöletre hajlamos  és lusta, akkor demagógiával könnyedén uralható egy közösség. Ez a többség a minőséget kiveti magából, mert érzi, hogy megzavarja köreit, még a végén tőle is elvárnák, hogy ne legyen bunkó, na takarodjon ez a g€ci okostojás! Minden totális rendszer be tudja kanalazni a szárnyai alá alsószintű végrehajtónak, de minimum választónak tehát a hatalom megfizetett szolgájának a söpredéket. Ez az első szignifikáns csoport. Ezeknek hatalmas elégtételt jelent, hogy amint nyilas karszalagot, ÁVO-s bőrkabátot öltenek, fingathatják a náluk különb emberminőséget akik előtt korábban csak lehajtott fejjel jelenhettek meg. '89-ben költöztünk új társasházba, volt egy alkoholista tehertaxis a házban aki MDF jelvényt hordott és naponta bejárt a gyűléseikre. Úgy beszélt Antall Józsefről, hogy "a Jóska" és hogy rendszeresen beszélget vele. Mondjuk nem hiszem, de ő akkor is azt hitte, hogy akkor most ő az alakuló új hatalom. Pedig csak egy rakás sz@r volt. De a szavazók nagyrésze azt gondolja, és ebben tulajdonképpen igaza van, hogy MOST ő is részese a hatalomnak és ez jó érzés, hisz győztes lett, annyi vereség és megaláztatás után, függetlenül attól, hogy azokat főleg saját képességei hiányának köszönhette. Herman Wouk "Zendülés a Caine hadihajón"  c. könyvében van egy számomra emlékezetes párbeszéd. A nevekre nem emlékszem pontosan, vagy 50 éve olvastam a könyvet, de két tengerésztiszt beszélget, az egyik valami ilyet mond a másiknak: "Azt hiszed ha holnaptól az Egyesült Államokat a cipőpucolók dirigálnák, meg lennének hatódva a nagy tisztességtől? Frászt! Fel lennének háborodva, hogy mekkora igazságtalanság az, hogy eddig nem ők irányítottak!." Szóval az emberek szeretnek győztesek lenni, különösen, ha ezért nem kell semmit fáradniuk, ezért lelkesek a focidrukkerek, ha győz a csapatuk, a dicsőség rájuk is sugárzik. Ez egy meglehetősen jelentős választói csoport, ők dumával, tehát olcsón beterelhetők a karámba. 

A következő a szintén akaratgyenge megvásárolható réteg. Kizárólag azt nézi mit kap. Hogy neki ez mibe kerül, nem érti, nem is érdekli. Még aránylag értelmes emberek is vannak köztük, tegnap többé kevésbé ismerőseim Fb párbeszédét olvasgattam, az egyik győzködte a másikat, hogy mért szavaz a Fideszre, amikor lopnak, azt válaszolta "De legalább adnak is belőle". Nekik nincsenek erkölcsi megfontolásaik. "Mind lop" mondják, ami akár igaz is lehet, de NEM LEHET napirendre térni felette és a tolvajt ki kell venni a rendszerből és megbüntetni! NINCS ALKU! Minden baj a megalkuvással kezdődik, mert nem lehet tudni hol a vége. Aki ezt vallja, az egye meg azt a levest amibe csak egy kicsit pisálok bele! Mit számít az? Attól még  a leves élvezhető. Emberek szívesen tartanak ki elvek, vezérek mellett akkor is amikor már rég kiderült, hogy az elvek és a vezérek akár homlokegyenest  az ellenkezői korább önmaguknak, csak a változás lassan ment végbe, mindig csak egy kicsit és hát ők mindig azt mondták, hogy "na jó, ENNYI még belefér, végülis nem azért váltottunk, ugye azért ő még mindig a mi kutyánk kölyke stb ".... de erre még visszatérek.

A következő a rettegő. Pláne ha van rá oka. Gyenge, szegény, mindig azt nézi hol csap le rá a végzet. Fenyegetéssel terelhető. Retteg, hogy megdugják kirabolják a migránsok, nem kap közmunkát, segélyt, fillérekkel megvásárolhatja a hatalom a szavazatát. Korábban elég volt ez a tömeg a választás megnyeréséhez, a Fidesznek nagy foghúzás volt az, hogy jelentős ellopható pénzekről kellett lemondania, hogy a korábbi 3 kg krumpli helyett nyugdíjprémiumot, 13. havi nyugdíjat kellett beáldozni ennek a rétegnek a fogyatkozását megakadályozandó, reménybeli megvesztegetéséhez.  

Most jönnek a nehézfiúk. Ők a rendszer haszonélvezői. Emberek akiknek cége, egzisztenciája, gyakran egész retyerutyája nem létezne ha a rendszer nem lenne az ami. Övék minden állami megrendelés fő vagy alvállalkozóként, az egész utca csak NER lovagként tiszteli őket a hátuk mögött, de szembe nyalni kell, mert ugrik a megrendelés. SOSE fognak másra szavazni, mint akitől a tápot kapják. Ide tartoznak természetesen az állampárt politikusai is. Mind parlamenti, mind önkormányzati szinten. Ők aztán tényleg családostul (és ajaj mekkora az a család, még a műkörmöse barátnőjének  a barátja is ezen a csecsen lóg) a vezér feltétlen szavazói, szóval ne tessék azt hinni, hogy csak a 133 "bátor" mameluk a parlamentben, ez egy masszív ezres nagyságrendű csoport, ebből nincs nemhogy kilógás, de még kibeszélés sem.

Legvégére hagytam kedvenceimet az állhatatosakat. Nekem ők fájnak a legjobban. Mert barátaim, volt kollégáim, sporttársaim, vagy csak egykori szimpatikus ismerőseim is vannak köztük, családtagjaim szerencsére nem. Azért lett olyan a személyes kapcsolatom velük mert valamikor összekötött velük a kölcsönös szimpátia, vagy csak a munkahely, a sors, az élet. Egy se rossz ember, ha azok lennének nem kerültek volna korábban közel hozzám. De sajnos baj van a gondolkodásukkal. Ők a hűséget, ami elvileg erény nem elvekhez, értékekhez gondolják fontosnak, hanem emberekhez. Tehát ha ők eldöntötték, hogy ők jobboldaliak, akkor a vezért a pokolba is követik. Akkor is, ha a vezér időközben 180 fokos fordulattal távolodott el az akkori hitvallásától amikor beleszerettek. Ha a haza megmentője a haza árulójává vált ők akkor is állhatatosan követik. Közös bennük, hogy őket, vagy felmenőiket valami súlyos igazságtalanság ért valaha az akkori "baloldal" részéről. Elvették a kulákbirtokot, a boltot, a gyárat, a műhelyt, a családot kitelepítették, osztályidegen voltuk miatt nem tanulhattak tovább, ezernyi bűn amit Rákosi alatt elkövettek ellenük a "kommunisták" és ezt soha nem bocsájtják meg és amíg élnek ellene szavaznak....minek is? A kommunizmusnak? Hol van az már? A kommunistáknak? Hol vannak már azok? Valakiknek akikről úgy gondolják, hogy eszmei jogutódaik a bűnösöknek. Hűségesek ahhoz aki valaha kijelentette hogy ő "jobboldali", még ha balról is indult, jött középre, liberálisból lett megélhetési jobboldali. Jobbhíján kötődnek most épp Orbánhoz, még ha MIÉP-ről is indultak, lettek Jobbikosok, most meg épp Fideszesek, vagy Mihazánkosok, de a patás ördögre is leszavaznak, ha nemzeti színűre festi magát, mert dögöljön meg mindenki akire azt mondja a bolsevik Orbán Viktor, hogy baloldali. Mert Orbán akkor is  a mi kutyánk kölyke. És ha nem is baloldali, mint a keresztény konzervatív jobboldali Márki-Zay Péter, akkor biztos a baloldali  (nagytőkés kapitalista ) Gyurcsány Ferenc embere, aki olyan fondorlatos, hogy képes volt a saját feleségét megveretni vele az előválasztáson, hogy a bábját juttassa be vezérnek.

Ki gondol itt már értékekre? Szabadság, becsület, igazság, tisztesség, mind relativizálható fogalmak, és ha a szükség úgy kívánja "meghághatók". mert a cél szentesíti az eszközt. Ha az eszme úgy kívánja szabad bűnöket is elkövetni. Nincs ennél nagyobb gazság! Mert lehet az igazságot hajlítgatni, unortodox félázsiai módszereket alkalmazni, de MINDIG ez okozza még akár nemes eszmék bukását is. Mert ha elviseljük, sőt támogatjuk a becstelenséget valamilyen képzeletbeli nemes cél érdekében, mindig a cél  lesz a vesztes. Oda jutunk mint a népboldogító kommunista eszme, ahogy Jevfroszinyija Antonovna Kersznovszkaja fogalmazza meg a torz rendszert a  "Mennyit ér egy ember" című könyvében  "A szovjet ember mintaképe a diadalmas söpredék". ....." A rendszer három pillére a félelem, az árulás és a szolgalelkűség".

Csak egy példa a végére. Ha egy hatalom olyan egyoldalúvá teszi a tömegtájékoztatást, hogy a minden adófizető által fenntartott köz-TV-ben 4 év alatt csak egyszer engedi megszólalni az ellenzék vezérét, mindössze 5 percig, szigorúan egy senki által nem nézett időszakban, miközben ő meg 4 évig bármikor megszólalhat ugyanott, valamint a választási kampánybeszédét meg egy nap teljes terjedelmében hatszor adja le ugyanaz a csatorna, akkor az a hatalom vegytisztán bolsevik. Márpedig SOHA TÖBBÉ bolsevizmust! Soha nem szabad megalkudni a bűnössel.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr3717792759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Paduc · http://fontosmondatok.blog.hu 2022.03.30. 20:44:53

Legjelentősebb az utolsó bekezdésed, amit tisztelettel pontosítok: a viktátor felolvasását (nagy szónok, muhahaaa) 24 óra alatt kilencszer ismétete meg a szarházi állami tévé.

Ceterum censeo, Orbánnak mennie kell!

Műszaki 2022.03.31. 09:34:29

Amúgy azért született a közelmúltban olyan alkotás ami szerintem a Tanúhoz mérhető.
Persze moziban, TV-ben nem játsszák.

bunosvaros.hu/

Előzetes: www.youtube.com/watch?v=as0Jqj-1d4g

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2022.03.31. 15:36:06

@Műszaki: Köszi! Meg fogom nézni. Amúgy lehet abban is közös lesz a "Tanu"-val a sorsa, hogy 10 évig nem lesz bemutatva moziban? Ahogy nézem az előzetest ha marad Orbán, sanszos.

Sinci Roca 2022.04.01. 01:25:58

@Műszaki: nem mérhető hozzá.

Legfeljebb csak abban az arányban mérhető a Bűnös város A tanú-hoz, amilyen arányban a '80-as évek kádárizmusa a 2020-as évek orbánizmusához. Pont olyan arányban, pont olyan minőségben.

És ezzel pont meg is mutatja azt, hogy az orbánizmus mennyivel aljasabb, selejtesebb, alávalóbb.

Műszaki 2022.04.01. 08:57:54

@Sinci Roca: Egyetértek, éppen válaszolni akartam Tengerésznek, hogy azért ne számítson valami nagy ívű alkotásra. Ha utánaolvastok a film eredetének, akkor kiderül ez csak a rendező felszólalása a filmipari támogatások részrehajló kiosztása miatt érzett csalódottsága okán. Ugyanakkor mégiscsak erősen tükrözi a regnáló politikai hatalom működési elvét, eszköztárát, ahogyan a Tanú is teszi (magyar narancs, "elnézést Virág elvtárs ez az ítélet", stb.), de ahogyan az ok is (lásd El(x)urtuk ami pontosan annyira nem közpénzből valósult meg, ahogyan a felcsúti focipálya sem.

Tengerész, elfogadom, hogy nem akarsz már aktuál politikai témákkal foglalkozni, de annak örülnék ha, ahogyan eddig is, az emlékeid felelevenítése közben rávilágítanál az esetleges párhuzamokra, mert azokat tanulságos olvasni.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2022.04.01. 10:12:41

@Sinci Roca: Welcome aboard Roca!
@Műszaki: Ha lesznek párhuzamok ( csoda lenne, ha nem lennének), biztos nem fogom megállni, hogy rámutassak. :)
süti beállítások módosítása