Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.
  • littke: Hat ezek szep kepek. (2024.04.06. 19:08) Szombat.
  • A Tengerész: @KAMA3: Az valóban mese habbal, hogy ilyen egyszerű szerszámmal le lehetne feszegetni a deszkákat.... (2024.04.04. 01:34) Kedd.

Linkblog

Péntek.

2020.04.10. 22:59 :: A Tengerész

Tegnap aktív napom volt. Említettem már, hogy keresek víztartályt a csepegtető öntözéshez. Végre találtam egyet a "Jófogás"-on Budapest XVII. kerület, na mondom, "nincs is olyan rettenet messze, el tudok érte menni, mert amúgy akik szállítással hirdetik, azok a vírus miatt most csak nyekegnek amikor rákérdezek. Az ár elfogadható (újonnan 63000 körül vannak). Felhívom az embert, kérdezem van e fekete, mert engem csak az érdekel, az áttetszőt pár év alatt megeszi az UV sugárzás, volt olyan marmonkannám, ami kint maradt a napon, olyan törékennyé vált mint a porcelán. Hallom, hogy rákérdez valakinél, aki mondja, hogy egy darab fekete még van. 20000 Ft az ára. RENDBEN, mondom megyek érte. Szereztem autót SP-től, utánfutót a Borisztól, nekiindultam. Kalandos út volt a tizenvalahány éve nem frissített GPS-emmel, de odataláltam a megadott címre. Abban maradtunk, hogy ha ott vagyok, telefonálok, mert a tartály nem ott van, de ahol van annak nincs címe, ez persze szokásos mezőgazdasági területeken, előkerült az eladó, elmondta, hogy már ott vannak az emberei, a felesége meg még valaki várnak rám, csak oda kell autózzak a telep túloldalára. Na életemben nem autóztam még ilyen úton, kikerülhetetlen mély kátyúkon zötykölődtem az utánfutóval mire végre megláttam egy kövér asszonyságot egy  fiatal emberrel. A nő mindjárt azzal fogadott, hogy "hát tévedés történt, a fekete tartály elfogyott, neki rengeteg a dolga és a Viktor ( az eladó) amikor megkérdezte, nem volt ideje megnézni és különben is a fehéret 25000-ért árulják, de most akkor odaadja  ezt is húszért, ő nem ér rá ilyesmikkel vacakolni stb". Quasi letolt, mielőtt egyáltalán megszólalhattam volna, hogy hát nem ez volt az egyezség. Azt hittem eldurran az agyam. Mondtam, hogy ha tudom, hogy nincs fekete tartály akkor el se indulok érte, fél napom, benzinköltségem elbaltázta. Nem tűnt meghatódottnak, megszokhatta azt a gyakori női technikát, hogy ha hibázik, csak patáliát kell csapni és a férfi meghunyászkodik. Na felhívtam a "Viktort" mondom, hogy gond van, mondja "tudom, igen nincs fekete, de hát odaadja húszért ezt amit amúgy 25-ért  stb". Ebből látszott, hogy ő is tudta, hogy átvágott, de ezt még akkor se mondta amikor elmagyarázta hogy találok oda az árúhoz. (Kezdem érteni miért volt olyan harcias a menyecske, volt kin begyakorolni a technikát.) Mondtam, nem erről volt szó, a hiba az ő készülékében van, mondjon valami jobbat amitől megnyugszom, ha ezt veszem meg akkor még be kell burkoljam fekete agofóliával, vagy le kell fessem, szóval lesz vele dolgom, költségem, hallgatom mi erre a válasza. Na akkor azt mondta legyen 17000. Elfogadtam, futottam a "pénzem után", még egyszer végigcsinálni az egészet, elmenni üres kézzel, jön a négynapos ünnep, fene tudja meddig fajul az ebzárlat a járvány miatt, kifizettem, persze számla semi, a nőszemély a sihederrel felpakolta az utánfutóra a tartályt, én lekötöztem, aztán hazaautóztam vele. 

A következő akció a bejuttatása volt a telekre. A kapu felől az utcafrontról lehetetlen volt, mert vagy növények, vagy a kacatjaim miatt nem volt hely, így a Balabán csatorna túloldalán  a Németh Józsi telkén begurítottuk az utánfutót egész a csatorna partjáig, ott vízretettük a tartályt (J aggódott, hogy elsüllyed, én biztos voltam benne, hogy 1m3 levegő egészen biztos hogy a víz színén tart 60 kilót, csak az úszáshelyzetben nem voltam biztos, de mivel később kiderült, hogy az alján a műanyag raklap-talp és a tartály feneke közt formára préselt acéllemez van,

001_212.JPG

olyan tökéletesen a talpán lebegett a vízen, mintha tőkesúlya lenne. Kötéllel áthúztuk a túlpartra és ki is húztuk J-vel a vízből. Akciódús nap volt. 

Ma reggel szétbontottam a vilanypásztort ( Úgysem ér semmit, a kiskutya hosszú szőrű, ami remek szigetelő, őt nem rázza meg, a Sz meg rájött, hogy ha nekifutásból átugrik a középső és a felső drót közt, akkor még akkor se kap áramütést, ha a hasa, vagy a háta hozzáér, mert ha a lába nem ér a földre, nincs zárt áramkör. Hogy hol tanulta az elektrotechnikát nem tudom, de többet tud mint tíz emberből kilenc, akik azt gondolják, hogy ahhoz, hogy áramütés érje őket elég az, hogy csak hozzáérjenek.) és bevonszoltam a tartályt. Boldogult Fábián Sanyi barátomtól kapott bontott stéganyag használható maradékából csináltam alá egy alapkeretet, ez 50 cm magas vas lábakon fog állni, hogy a tartály teljes kiürüléséig meglegyen a víznyomás a csepegtető öntözéshez.

002_177.JPG

 005_91.JPG

Eleve a szomszéd ház illetve a cseresznyefa vastag törzsének árnyékában lesz a helye, de még le is fogom takarni, hogy a napsugárzás ne tegye tönkre. A háttérben a cseresznyefa törzsének döntve az alapkeret látható.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr10015602894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ik260t 2020.04.11. 11:03:48

Boldog Húsvétot, kellemes ünnepeket!

Mikado19 2020.04.11. 21:33:26

Helló!
Lehet kapni, fekete nyújtható vagy strechfóliát csomagolástechnikai boltba.Jobb mint az agro mert nyújtásnál egymáshoz tapad nem kell ragasztani.kb 250-300 m 1 tekercs nyújtás után min.duplája.1.tekercs szerintem 2 szezonra bőven elég neked.
Reményi csom tech kft nézd meg a neten van webáruház.Más szerintem,17e nagyon megérte.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2020.04.13. 12:15:50

@Sunny Days: Nem akarnám megbántania szemmel láthatóan rendkívül lelkes youtubert, de ha nem kifejezetten cél a kerti szobrászat és a minél többet melózni ugyanazért (vagy kevesebb) eredményért, akkor EZT biztos nem érdemes leutánozni. 1. Miért kell a talajnedvesség, aránylag egyszerű biztosítása helyett legalább 40-50000 forint értékű edényt, csövet eltemetni? 2. Koncepciótlan az egész. A végén valaki fel is világosíthatta, hogy a víz csak akkor folyik át egyik edényből a másikba egy a vízvonal felett lévő csövön, ha légtelenítve van, met a víz ellentétben a kertésszel tudja a fizikát. 3. Ha már mindenáron a mély gyökérzónát, vagy az alatti talajt akarja öntözni (nem tudom pontosan mit fog bele ültetni), egyszerűbb lett volna a korábban bevált és olcsóbb draincsöveket fentről töltögetni. Azt, hogy a víztartályokba tesz egy vastag átlyuggatott PVC csövet amibe kókusz rosttal szívatja fel a tartályból a vizet, amiből MAJD FELÜL a felszíntől saccolom olyan 10-15 cm-re (szóval akkor mégsem a mély gyökérzóna?) átszivárog a talajba a víz... nekem olyan mintha valaki szorgos munkával és hosszas edzéssel megtanul nehézkesen és nagyjából eredménytelenül fület vakarni. lábujjakkal. Ez egészen biztosan egy rossz módszer.
süti beállítások módosítása