Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Kedd.

2019.12.17. 21:33 :: A Tengerész

Említettem már többször, hogy ez hajóépítőblogként indult, aztán életmódbloggá vált és egyre inkább öregedésbloggá válik. Ezt a mai bejegyzést nem ajánlom azoknak akik nem akarnak megöregedni és úgy gondolják, hogy nem is fognak. Mindenki másnak viszont ajánlom, mert főleg a végén fontos megállapítást fogok tenni.

Úgy végződött a múlt hét, hogy városom frissen megválasztott szenátusa (tudatos az antik név, az új városvezetés egy patinásabb történelmi múltban keres mintát a működéshez, a képviselőket a bemutatáskor a polgármester "szenátorokként" említette, bár róla még nem mint "főbíróról" beszélünk, ahhoz hiányzik a közigazgatási felhatalmazás, de talán ha Károly Róberthez visszatérünk az is meglesz, bár most még csak Horthynál tart az ország) a város öregjeit (mellőzöm az eufémisztikus "szépkorúak" kifejezést, aki öreg az öreg, slussz-passz) egy karácsonyi ünnepi műsorral egybekötött ebédre hívta meg az általános iskola tornatermébe. ( a képeket Varga Viki alpolgármester Fb oldaláról loptam, én is fényképeztem telefonnal, de soha többé nem teszem mert pocsékok lettek a képek)
karacsonyi_ebed_2.jpg

A műsort az iskolások kezdték

karacsonyi_ebed_1.jpg

nagy tetszést aratva a népes közönség körében

karacsonyi_ebed_7.jpg

a "harmonikás szakkör" ( igazából http://www.harmonikainfo.hu/) folytatta

karacsonyi_ebed_3.jpg

 remek szólistákkal. (Sajnos, mint már sokszor említettem az egyfüllel való hallásom nagyon befolyásolja, különösen egy rossz akusztikájú teremben, a hangok, főleg a mikrofonba mondott szöveg megértését, hiába van agyonhangosítva, egy csomó hangszóró szól a terem minden sarkából, plusz a színpadról, csak azt hallom, hogy nagy a zaj, de érteni nem értem. Például a múltheti gyászmisén a templomban is hangosan hallottam, hogy beszél a plébános, de csak valahogy úgy, hogy buahuavaaauahaéá. Valamit segített a halló fülem tenyérrel való kagylózása, sőt megpróbálkoztam egy hallótölcsért is tekerni egy templomi pár lapos kiadványból, de ez meg suhogóvá tette a továbbra is érthetetlen hangokat.  Na ezért dolgozom a saját konstrukciójú hallókészüléken talán segít valamit.)

Aztán szünet következett étkezéssel. Lehettünk bő háromszázan, nem lehetett egyszerű ennyi emberre főzni, de ami még komplikáltabb ezt a mennyiséget felszolgálni. És a felszolgálást személyesen a képviselőtestület a polgármesterrel együtt, néhány segítővel végezte. 

A csapat itt látható, középen a műsor díszvendégével. (Vajon ha már városi rendezvény, miért nem látom köztük azokat a képviselőket akik nem a KEVE civil egyesület jelöltjeként jutottak be a városvezetésbe? Pártok képviselőinek derogál felszolgálni a város öregjeinek?)

karacsonyi_ebed_4.jpg

Igen jól látjátok Kovács Kati volt  az ebéd utáni előadó. Először is elnézést kérek attól aki most fanyalog, hogy egy nőnél a koráról beszélek, de ez a mai bejegyzésem kifejezetten a korosodásról szól, tehát nem tudom kihagyni. A művésznő beleillett a műsorba, már ami a korát illeti, egy évvel még nálam is idősebb. Viszont fantasztikus volt az az életteli, sokmozgásos előadás amit lenyomott. Igaz ugyan, hogy erőteljes unszolásom ellenére nem volt hajlandó elénekelni a "Ha egy rokkendrollert kaphatnék" című számát, de hát talán nem is egy karácsonyi ünnepségre való (nyilván a felvett zenekari kíséretben ezért nem szerepelt).....bár én nagyon szerettem volna hallani.  Nagyon komoly hangja van és most nem azt mondom, hogy még mindig, vagy hogy a kora ellenére, hanem abszolút értelemben, nem fogott rajta az idő. Pont olyan mint fénykorában. Elképesztő. Külön köszönet Schuszter Andreának A Monarchia szimfonikus zenekar koncertmesterének, hogy elcsábította Kovács Katit Ráckevére erre az előadásra. Nagyon fontos, hogy egy magát valamire tartó városnak legyenek kultúrkötődései. (megkockáztatom, hogy talán még a focinál is fontosabb... bár lehet ezzel a véleményemmel egyedül vagyok itt a focializmus építésnek befejező szakaszában)

karacsonyi_ebed_5.jpg

Aki régóta olvassa ezt a blogfolyamot, talán visszaemlékszik arra amikor operaelőadásokról számoltam be, hogy ENGEM speciel mennyire zavart, amikor az éhező, tüdőbeteg Mimit hájas idősecske énekesnő adta elő a "Bohémélet"-ben, vagy 1,60 -as hordóhasú tenor a délceg Radamest az Aidában. Nos Katit nem kell behunyt szemmel hallgatni, a lábait sok 30 éves megirigyelheti, a mozgásán meg meglátszik, hogy még ma is teniszezik.

karacsonyi_ebed_6.jpg

Ennyit a vidám öregségről, jön a szomorú.

Tegnap ismét fogorvoshoz vittem J-t Budára és ha már  ott voltam én is beültem a 30 éve nem látott régi ismerős. dr Gombos Edit székébe nagyra tátott szájjal. Szóval amire számítsatok, a fogaitok elkezdenek majd cserbenhagyni benneteket, de ez még a legkisebb baj.

Utána elmentünk az otthonba Judit papájához. Az "otthon" egy önkormányzati fenntartásban működő intézmény a kerület öregjei számára. Amíg a Mama élt, kettesben elég jól elvoltak benne, de miután meghalt, a Papa egyedül maradva azóta se találja a helyét és erre a körülmények is jócskán rátesznek egy lapáttal. Az otthont folyamatosan átépítik, renoválják, tatarozzák és ilyenkor szegény öregeket, darab-darab pakolják ide-oda. Magamról tudom, hogy minden változásra, legyen az akár pozitív is, rosszul reagálok. Magyarul, utálom. Most képzeljük el, hogy nehezen mozgó, új dolgokhoz nehezen alkalmazkodó embereket összecsomagolnak kevéske maradék holmijukkal és darab-darab, logisztikázzák. Például az Internet egy öreg embernek ablak a világra. Ráadásul nem ért az informatikához, tehát azt tudja, hogy mit szokott megnyitnia  gépében, hogy mivel levelezik, hogy használja azt a minimumot amire szüksége van. Egy átépítésnél MINDEN megváltozik. Az összes eszközt összecsomagolják, darab-darab, raktározzák, aztán időnként akinek szerencséje van visszakap a SAJÁT holmijából valamit. Papa "visszakapott" egy PC-t ami nem volt soha az övé, amúgy meg egy vasdarab, mert még a merevlemezt is kilopták belőle. Ja és Internet hálózat meg már nincs is. Azt is nehezen érti meg, hogy nem az a baj, hogy a pendriveját nincs hova bedugni rajta, meg a CD-t se játssza le. És csak 10 évvel öregebb nálam. És neki még szerencséje van, mert Judit törődik vele, bejár hozzá, viszi, intézi amit kell és amit lehet, de mi van ha egyedül maradsz? Szóval az élet ahogy öregszel, egyre inkább arról szól, hogy hogy lehetne megúszni, hogy "darab" legyél valahol.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr1915356446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása