Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • Advocatus Diaboli: A két létra összekötése kevés lesz. Oda több és erősebb kötél kellene. (2024.04.26. 21:06) Péntek.
  • Műszaki: Kétliteres jégkrém elfogyasztása után fennmaradó műanyag doboz burkolatként? (2024.04.26. 16:20) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Szombat.

2019.02.16. 22:12 :: A Tengerész

Két napja reggel egyszercsak csöng a telefon a zsebemben, régi olvasóm, barátom S J hív, hogy mi van velem, nem vagyok e beteg, nem ért e valami baj, merthogy áll a blog. Hálistennek nincs ilyesmiről szó, nehéz szavakba öntenem mért is hallgattam, hallgatok. Az íráshoz a profinak előleg, az amatőrnek hangulat, fennköltebben szólva ihlet kell, én amatőr vagyok és nem igazán volt hangulatom. Őszintén szólva most se nagyon van, de visz előre a remanencia. Minden nap elgondoltam, hogy írnom kéne de aztán valahogy sose volt rá ingerenciám. Azt már régóta mondom, hogy ez valahogy gerontológiai jelentésbloggá vált és egyre inkább azzá válik. És ez nem annyira vidám dolog, hogy az ember jópofán írjon róla. Kezdődött bő egy hete, amikor megköptem a markomat, hogy na most aztán nekiállok megmetszeni a rettenetesen elsöprűsödött almafákat. Gondoltam egy nap alatt végzek vele, hát csúfos kudarcot vallottam. A metszéshez a hosszúnyelű Fiskars ollót használom, amivel akár 4 m magasba is fel lehet nyúlni. Igenám, de hiába alumínium a nyél, meg ergonomikus és egyéb firlefrancok, a 2-3 cm vastag felnyurgult nyársakat tőből levágni kemény munka. Néhány óra alatt úgy elfáradtam, hogy ebéd helyett le kellett feküdnöm és órákat aludtam végtelenül kimerülve.  Nehéz volt az Interneten fellelhető anyagból kibogarászni, hogy mégis hogy kell metszeni a gyümölcsfákat, mert a kertészek kizárólag arra gyúrnak, hogy hogy kell egy facsemetéből minél szebb termő fát kialakítani, azt, hogy létezhet olyan mint az én fáim, hogy nem nyúltak hozzá ollóval legalább 10 éve, mely idő során "megbokrosodtak" az nyilván elképzelhetetlen számukra, ezért nem is adnak tanácsot az ilyen megátalkodott kertelhanyagolóknak mint én. De azért implicit módon mégis kikövetkeztettem a fellelt anyagokból, hogy végülis a fák koronájának alakítására két (három?) vezérelv kell vonatkozzon. A koronának szellősnek kell lennie, hogy a nap hozzáférjen levélhez terméshez, ezzel távoltartva a gombabetegségeket, ezért mind az ég felé törő sűrű kefeszerű nyársakat, mind a koronán keresztbe, befelé menő ágakat ritkítani, illetve teljesen levágni szükséges. Az már csak hab a tortán, hogy ha az ember eldöntötte már, hogy nem kegyelmez egy ágnak és valahol elvágja, ha ezt nem tőből teszi, akkor lehetőleg rügy felett és ne alatta vágjon.

 Na ilyen volt az első fa mielőtt nekiestem volna.

001_141.JPG

Három napon át végeztem elképesztő mészárlást az ágak közt, de ezek persze nem teljes napok voltak és közben voltak kihagyott pihenőnapok, mert azzal a szomorú ténnyel kellett szembesüljek, hogy kevés a hozzávaló erőm. Végülis ilyen lett.

001_142.JPG

Még így is eléggé ágasbogas, de hát több mint a fele lombozatától megfosztottam, ekkora kazal jött le róla.

002_118.JPG

Nagyon öreg lehet szegény fa, gondolom egy racionális kertész kivágná az egészet, mert így néz ki a törzse,

003_99.JPG

látszik, hogy az előző gazda megpróbálta a hatalmas odvas részt kicementezni, de hát nem sokat ért. A földig letört ágat, mely ettől függetlenül termett vagy 20-30 kiló almát tavaly, nem is bírta a termést már korábban sem, ezért tört le évekkel ezelőtt, teljesen levágtam, mert így nézett ki a törésfelület, ezt már nem érdemes kitatarozni.

001_143.JPG

Gondolom egy igazi kertész összecsapja a kezét, hogy milyen hülyén csináltam az egészet, de hát sajnos nem volt hozzá kapcsolási rajzom. Na ezen kívül volt még két öreg fa amit hasonló módon lekaszaboltam, de nagyon levert, hogy mennyire nem bírom erővel ezt a kemény munkát. Szóval öregség....nem javított a hangulatomon, hogy miközben a múlt héten egy nap elgondolkodva rágtam reggeli töpörtyűmet, egy keményre harapva letört egy darab a jobb alsó 6-os őrlőfogamból. Kedden kicementezte a fogorvos, remélem jobban fog működni, mint az odvas fánál sikerült az előző tulajnak. Sajnos úgy néz ki a fogaimat időtartamra méretezte a teremtő, mert tegnapelőtt a túróstésztába tört bele a szomszédos 5-ös rágóm. Szóval fogytán az erő, fogytán a fogak, talán érthető, miről nem volt nagy kedvem sztorizni. És még nincs vége. Nem akartak kikelni a palánták! Végülis 10 nap múlva kettő mégis mutatkozott, itt az egyik

006_48.JPG

na de hogy?? A WC papír guriga oldalán bújt ki! Hibáztam. Elsőre nem raktam elég földet a gurigákba és miután elültettem a magokat, meglocsolva az is összeesett. Erre sterilizáltam újabb adag palántaföldet és rátemettem a magok tetejére. Ez NAGY hiba volt, mert a piciny magvakban nincs annyi életerő, hogy áttörjenek 2 cm földet, közben befulladnak. Úgy hogy tegnap szégyenszemre felülvetettem a gurigákat, immáron az új magvakat (szerencsére volt elég) éppenhogycsak elfedve a földdel. Szóval 10 napot csúszik a projekt. Hát ez a kudarc se vidított fel különösebben. És még mindig nincs vége. Ma elromlott a jobb lábam. Reggel mit sem sejtve sétálok a parton a kutyákkal, amikor lassan elkezdett fájni a jobboldali combforgóm, ott ahol a medencéhez csatlakozik. A fájdalom 3-4 perc alatt annyira fokozódott, hogy a botra kellett támaszkodnom, amit idáig csak a kutyákkal szembeni tekintély miatt hordtam magammal. A nap további részében a járkáláshoz kölcsön kellett kérjem a szomszéd mankóját.  Szeretném azt hinni, hogy nem egyszerre jár le minden szervem, némi biztató jel, hogy a délutáni alvás a lábamnak is jót tett, csökkent a fájdalom, idáig úgy működtem, hogy ha valami bajom volt a szervezetem meggyógyította magát, de ez sajnos a letört fogakra aligha vonatkozik. 

De a tavasz tán jót fog tenni, ők már érzik, én még nem igazán.

005_70.JPG

001_144.JPG

Igen itt a P derékig beásta magát egér után kutatva a nyesedékek közt


002_119.JPG

Sz természetesen követte.

003_100.JPG

A végén még nyafogok egy kicsit, úgy közel 30 évvel ezelőtt amikor a balatoni házat elkezdtem építeni, 130 talicska (ráadásul nedves agyagos földet) voltam képes belapátolni az alapba, most a kerti magaságyásba amikor betalicskáztam ennek a tizedét, már elfáradtam. Na így néz ki amikor az ember megöregedik, csak hogy tudjátok mire számítsatok.

 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr414631218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

keeper1 2019.02.17. 02:26:10

Hi, Tengerész,

Pihenj meg egy teljes napot...csak nyújtózz, remélem rendbejössz az eljövő tavaszra ! Nagy munkák miket végzel, nem múlik hatás nélkül.

Kis ember 2019.02.17. 23:01:55

Szia Vilmos!
Lehet, nem hiszed el, de ez még a betegség utóhatása. Különösen szemét egy vírus volt ez, hónapokig köhögnek az emberek és legyengülnek észrevétlen. Jön a tavasz és sokkal jobban leszel!

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2019.02.17. 23:17:11

@Kis ember: De! Gondoltam is rá. Nagyon hirtelen jött ez az elerőtlenedés. Bár a fogaim... azok aligha az influenzától törtek ki. Judit még mindig rondán köhög és néha még én is.

Kis ember 2019.02.18. 00:25:16

@A Tengerész:
"Felnőttem már. Szaporodik fogamban az idegen anyag, mint szivemben a halál."

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2019.02.18. 07:11:42

@Kis ember: Majd kiderül, a jövő héten megyek terheléses EKG-ra!

ik260t 2019.02.18. 15:43:33

Szia, Vili! Én úgy kezdtem kertészkedni, hogy szinte semmi tudásom sem volt hozzá. Érzésből csináltam, aztán a neten kikupálodtam, ha valami gebasz történt. Megnyugtat a munka és jó érzés végignézni a kész kerten (ami persze soha sem lesz teljesen késznek nevezhető). Szép munka, ügyes vagy! :)

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2019.02.18. 17:14:57

@ik260t: Welcome aboard ! Hát én is így próbálok okosodni. Nagyon sokat segít a net, ha az ember ügyesen guglizik. Köszönöm az elismerést.

sevylor 2019.02.20. 21:20:28

Algoflex kenőcs és ugyan ez pasztillában segít a csípődön.
Tapasztalat két oldali protézissel.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2019.02.21. 08:37:37

@sevylor: Köszönöm, túlvagyok rajta. 3 nap alatt megszűnt a fájdalom, de már az első nap estére enyhült, másnap már vissza is adtam a kölcsönmankót. Ez valami ideg lehetett, mert másnapra arrébb ment előre a fájdalom 15 centit és ott enyészett el.
süti beállítások módosítása