Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.
  • littke: Hat ezek szep kepek. (2024.04.06. 19:08) Szombat.
  • A Tengerész: @KAMA3: Az valóban mese habbal, hogy ilyen egyszerű szerszámmal le lehetne feszegetni a deszkákat.... (2024.04.04. 01:34) Kedd.

Linkblog

Hétfő.

2018.10.29. 21:34 :: A Tengerész

Délután átkeltem a Dunán és  a 15:10-es HÉV-vel elutaztam Pestre. Vettem a Fb-on, hogy a Hadházy Ákos ott lesz az aláírásgyűjtőkkel az Őrs vezér téri aluljáróban és leadtam neki az aláírt íveket. ( az aki nem a Hadházy az nem én vagyok )

002_103.JPG

Függetlenül attól a meglehetősen sötét helyzettől amit korábban leírtam, ott nem volt ennyire vigasztalan a dolog. Folyamatosan jöttek a pulthoz az aláírók, mindenféle kapacitálás nélkül. Pár szót beszélgettem a Hadházy Ákossal, ő optimista, szerinte kevesebb mint egy év alatt össze fog jönni az egymillió aláírás. És tényleg lehetséges, az ember a pultnál

001_126.JPG

azt mondta simán összejön egy délután itt 3-400. Ha azt veszem, hogy Budapesten gyűjtenek  9 helyen és az országban is van még vagy öt város ahol állandó gyűjtés van délutánonként,  valamint talán nem én vagyok az egyetlen ilyen aktív gyalogkakukk akkor van rá esély.

003_87.JPG

Más. Villannyal fűtök a hajón. Ez most egy próbaüzem, Kíváncsi vagyok mibe kerül. Beraktam egy fogyasztásmérőt a hajó parti betápjába és regisztrálom a napi adatokat. Ha nem lesz nagyon durva a fogyasztás ( egyelőre még nem az, de hát még meleg van) akkor nem vacakolok a fafűtéssel, mert azért ez kényelmesebb, meg nincs annyi por a hamuzás miatt. Bár megvallom a tűz az azért sokkal barátságosabb. Ahogy parázslik a kályha üvegén át, ahogy duruzsol a kályha az nemcsak testet, de szívet is melengető. Szóval ha nagyon súlyos lesz a villanyszámla akkor nem esik majd nehezemre visszatérni a fafűtéshez. A hőfokszabályzós ventilátoros elektromos fűtőtest remek dolog, de találtam a háznál egy olajradiátort, ez csendesebb, csak abban nem vagyok még biztos, hogy az 500 W elég lesz majd ha igazán hidegre fordul az idő. J úgyis nyafog már, hogy a fújós az kell neki a télikertben ha kint nagyon nagyok lesznek a mínuszok, hogy ne fagyjanak el a virágai, szóval az megy vissza a télikertbe, ez az antik (1965-ös) szovjet darab meg lenne a hajón.

004_70.JPG

Kicsit ki kellett tataroznom, mert még selyem szigetelésű volt a kábele és semmi földelése nem volt, ami azért fűtőkészüléknél, ami sohasem kettős szigetelésű elég veszélyes. De hát a"testvérek" úgy tűnik ezekkel az apróságokkal nem foglalkoztak. Na most már van háromerű kábele és földelővezetéke a picinek.  Glimm lámpa,  jelzi amikor a termosztát bekapcsolja a fűtőtestet, na ilyet se láttam már vagy 40 éve. Még le kell fessem, mert eléggé rozsdás imitt-amott, de amúgy működik és most már biztonságos is.

006_43.JPG

Egy kis aktatáska szerű, kukázott női neszeszerben tartom a gyakran használatos  mérőműszereimet, mérőzsinórokat, dugókat, csipeszeket, griffeket. Mondom megmérem az áramfelvételt ( az a helyzet hogy a mérés szerint még 500 W-os sincs a fűtőtest, mert csak 1,7 A-t mértem ami 230 V-on  csak 390 W hát majd kiderül mire lesz elég ), belenyúlok a táskába a lakatfogóért, valami furcsát tapintok. Hát hemzsegnek benne a mezei poloskák! Kitalálták maguknak, hogy a jó bélelt bőrtáskában fognak áttelelni. Na ez most nem jött be nekik.

007_36.JPG

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr10014332019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Műszaki 2018.10.29. 22:02:36

"Hát hemzsegnek benne a mezei poloskák! Kitalálták maguknak, hogy a jó bélelt bőrtáskában fognak áttelelni. Na ez most nem jött be nekik"

Az ilyen megszemélyesítésekért (is) szeretem ezt a blogot. Azonnal előttem van a kép, ahogy a poloskák egy gyors meetingen valamennyi szóba jöhető lehetőség mellett eldöntik, hogy nekik a legjobb téli lakóhely az a kopott táska lesz, amiben az a sok fura izé van. Aztán már látom is ahogy kényelmesen lapulnak el az ösezetekert mérőzsinórok között. Ekkor fény hasít a nyugodt sötétségeben, majd egy kéz kotorászik a műszerek után. Ekkor furcsán körbenéznek, majd rájönnek, hogy baj van hát lapítanak, talán nem veszed észre őket. Majd (kamera a táska aljából néz kifelé) meglátják szigorú ábrázatod a táska nyitott résén keresztül, s bánatos arckifejezéssel, nagy sóhajtások közepette szépen sorban kimásznak a meleg rejetkből, és lassan elballagnak. "Jóvan, ez most nem jött be."

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2018.10.29. 22:07:42

@Műszaki: :) A történet vége ennél horrorisztikusabb, kiszórtam és eltapostam őket.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2018.10.30. 10:46:16

@carter66: Lehet, hogy hathatós irtási módszer lenne meleg, flanellal bélelt bőr aktatáskák kihelyezése ősszel, amit rendszeresen ürítenének.

KAMA3 2018.10.30. 11:13:59

Szia Tengerész!

Egér ügyben szeretnék kérdezni. Megjelentek nálam ezek a kis szőrös jószágok, és az eddigi erőfeszítéseim az irtásra, nem voltak túl hatékonyak. A rugós csapdából kizabálta a mogyorós csokit, anélkül, hogy a csapda elsült volna. Egyet elkaptam puszta kézzel, egy másikat sikerült eltaposnom. Egyik sem szenvedett, de jó lenne valami hatékony, gépesített, és humánus megoldás.

Az ilyen fogságba ejtős nem az igazi, mert ha elfelejtem, vagy elutazunk, akkor éhen hal benne az állat. A ragasztós nem használható fel többször. A vizesvödör felett elforduló henger hatékonynak tűnik, és nem kell minden fogás után fertőtleníteni, és újra élesíteni. Ezt viszont nehéz a lakásban felállítani, és az évente 1-2 betévedő ellen kissé túlzás is.

Macskát nem tarthatok a lakótérben, mert allergiások vagyunk a szőrére.

Szóval mit javasolsz? Te hogyan küzdesz ellenük? Mit használsz csalinak?

Köszönöm a segítséget!

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2018.10.30. 11:51:47

@KAMA3: Nekem a rugós, tehát agyoncsapós csapda bevált. ( a ragasztóba előbb-utóbb én tenyereltem bele, vagy beleesett valami hasznos dolog, egyszer meg lefolyt a lapról és tökéletesen összeragacsozta a gázpákámat, mérget elvből nem használok) A trükk az, hogy ahogy a boltban árulják úgy még nem alkalmas. Annak a "rúd"-nak ( szóval erős drótdarabnak) ami lenyomva tartja a lecsapódó kengyelt a végét ami átmegy a lukon hossztengelyére merőlegesen le kell reszelni, majd lesorjázni a szélét. Mert gyárilag csak elcsípik, tehát nincs határozott hengerpalástra merőleges vágott lap kontúrja. A billenő csalilap tüskéjére sajtot, vagy diót szúrok, kizárólag ezeket használom, nem tudom igazából melyik a jobb nekem mindkettő bevált, de mostanában diót használok, mert az van sok. Nem kell nagy darab rá. Élesítem a csapdát úgy, hogy a lukon csak annyit dugok át a stiftből, hogy éppen csak tartsa lecsapódás ellen, de semmi nem áll ki belőle, így már egy tizedmilliméter elmozdulásra is lecsapja a kengyelt. Szóval baromira érzékeny lesz a csapda. Ekkor még levegőt se véve nagyon óvatosan lehelyezem a csapdát. Persze így is van, hogy elcsattan, ilyenkor kezdem elölről. Ha már ott van, akkor valamivel körbekerítem ( tégla darabokat, fahasábokat szoktam használni), hogy az egér ami mindig inkább megkerül mindent a földön surranva, mintsem hogy átmászna rajta, lehetőség szerint elölről, a gyilkos részéről találjon a csapdára. Ennyi. Van persze sok kudarc is, tízből kb. háromszor kieszi a csalit és mégse csattan el a csapda, vagy elcsattan, de mégis megússza az egér, de ez ellen csak az az ellenszer, hogy egy csapda nem csapda. A padláson pl 4 darab van. Ha ellenőrzöd és érintetlen a csali akkor megnyugodhatsz nincs egered. Mert olyan nincs, hogy ott a dió és nem megy rá.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2018.10.30. 12:02:12

@KAMA3: Ja és a macska amúgysem igazán jó. Nekünk rendszeresen behordta a kertből őket a házba játszani, aztán amikor a végén már nagyon "elfáradtak" a játékszerek vagy megette őket a szőnyegen, ami amúgyse túl gusztusos, de volt, hogy az egér meglépett valamelyik bútor mögé, ilyenkor a macska nyugtázta a dolgot, hogy ő veszett, de az egér meg ott döglött meg a szobában hozzáférhetetlen helyen bűzölögve. Ez okból is kell gyakran ellenőrizni a csapdákat, mert érdekes módon a döglött egér egérszaga sokkal erősebb mint az élőé. Van még egy szerintem tévhit, hogy ha a csapda egyszer fogott egeret akkor mielőtt újra felállítja az ember ki kell főzni, vagy égetni, hogy elmenjen belőle a "veszélyszag", én sose csináltam ilyet, azon véresen újra felállítom a csapdát és mindig újra fogok vele. Az viszont gyakran megesett, hogy ha sok volt az egér és nem ürítettem két napig a csapdát, a már döglött fogást a társai elkezdik enni.

KAMA3 2018.10.30. 13:20:14

@A Tengerész: Köszönöm az ötleteket! Nekem ilyen újfajta fogóm van, aminek 45 százaléka dizájn, 45 százaléka marketing, és csak 10 százaléka anyag. Se kifőzni, se égetni nem tudnám, mert az alapja műanyag. De azt már látom hogy a tegnapi módosításaim jó irányba történtek. A körbekerítést ma este megvalósítom.

Mérget nem akarok használni, mert mindig az a vége, hogy a legyengült zsákmányállatot valami kihalófélben lévő hasznos ragadozó eszi meg, és a végén az is elpusztul.

zsepizsik 2018.10.30. 14:11:05

Ma hallgattam a Klubrádióban a Déli híreket, és Hadházy ha név nélkül is, de megemlített, tudniillik hogy volt aki 300 aláírást vitt neki az Őrs-re. Bazsalyogtam.

Ez A Nev Talán Nem Foglalt 2018.11.01. 10:17:04

Én is próbálkoztam a villanyfűtéssel. Annyiból mindenképp érdemes egy szezont végigfűteni vele, hogy az ember tisztában legyen vele hogy mennyi az adott helyiség tiszta vesztességek nélküli hőigénye. Korábban én is elhittem a fafűtéses oldalak büszke embereinek 70-80%-os hatásfokáról írt büszke merengéseit. Viszont villanyból sokkal kevesebb fogyott, mint azt a fafogyasztásból kalkuláltam.(Pedig én úgy fűtöttem ahogy a nagykönyveben meg vagyon írva: száraz fa, levegő, kémény is végig fűti a házat). Azóta azt mondom a fafűtésből sima (tehát nem faelgázosító) kályhával 50-60 % -os hatásfok felé nem hiszem hogy lehet menni.

Viszont sajnos ez sem ellensúlyozza a villany árát, ami bizony drága. Házban, reális alternatíva az a klímával való fűtés lehet, viszont a telepítés és az éves felülvizsgálat költségei azért elég erősen leredukálják az így nyert "ingyen" energia előnyét. De azért hosszú távon egy jól megtervezett rendszer ad némi árelőnyt.

Ez A Nev Talán Nem Foglalt 2018.11.01. 10:19:36

@Ez A Nev Talán Nem Foglalt: Na ezt átolvashattam volna mielőtt kapkodva elküldtem, de azt hiszem a lényeg érthető.
süti beállítások módosítása