Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.
  • littke: Hat ezek szep kepek. (2024.04.06. 19:08) Szombat.
  • A Tengerész: @KAMA3: Az valóban mese habbal, hogy ilyen egyszerű szerszámmal le lehetne feszegetni a deszkákat.... (2024.04.04. 01:34) Kedd.

Linkblog

Vasárnap.

2018.10.14. 11:18 :: A Tengerész

Tegnap ott hagytam abba, hogy "Áldjon vagy verjen..." és hogy mért vagyok még itt. Nos ilyen egy normális reggel ITT.  Erre (is) szoktunk sétálni a Szmájli kutyával.

016_7.JPG

Balra a Duna.

001_125.JPG

Nem füst amit a motoros ladik húz maga után, ilyen köd van.

011_21.JPG

Szembe az Angyali sziget.

017_8.JPG

Sz izgatottan szaladgál. Neki a rengeteg szimatolnivaló olyan mint embernek a Facebook. Soha nem unja meg, az állandó felfedezés a megszokott helyeken is motiválja. Pontosan tudja a reggeli és a délutáni séta idejét, de soha nem tolakszik, ha alszom, türelmesen ( na jó türelmetlenül, de nem annyira hogy felkeltsen) megvárja amíg felébredek és elindulok vele. Bár nyitva a kapu, nem rohan el, csak amikor kilépek rajta akkor néz rám, hogy épp észak, vagy dél felé indulok és akkor előrenyargal.

020_10.JPG

023_3.JPG

018_6.JPG

 Amúgy a csendre kabátot lehet akasztani. A levegő tiszta, hideg és őszi illatokkal terhes.

008_32.JPG

A sarkon Mici kutya csaholva rohan a kerítéshez. Hűségesen őrzi a házat, az udvart ahova egyszercsak valahonnan a semmiből beköltözött és azzal lepte meg az ottlakókat, hogy mostantól itt fog élni. Szóval igazi "migráns" aki cserébe az eltartásért őrködik éjjel és nappal fáradhatatlanul. Ha nyitva is néha a kapu, ki nem jön az utcára, tudja, hogy neki az a hazája. Pedig túlságosan jól aligha tartják, a gazdái nem dúskálnak a földi javakban, de neki ott jó... ő hazatalált.

010_19.JPG

A kerítésre paradicsom kapaszkodik, szezonban mindig lelopok néhányat ( mentegetem magam a lopásért, ami bent van nem szedi le senki ott rohad el a szárán, vagy leesik a földre), az íze mesés, össze nem hasonlítható a boltival, de még a piacival sem ( amúgy a piacon is 95%-ban kereskedők árulják ugyanazt ami a Tescoban is van, mindenki a "nagybanin" vásárol), sajnos ezek már nem fognak beérni.

013_15.JPG

Még egy pillantás a vízre, aztán irány a ház, meleg otthon, Sz rohan J-hez aki még alszik, nem nagyon örül amikor a kutya kézcsókkal kelti, de nem is haragszik nagyon érte, mire a jószág hanyatt dobja magát az ágy mellett a szőnyegen és boldogan tűri ahogy J félálomban vakargatja.

021_8.JPG

Hát ha még mindig nem lenne érthető mért is jó nekünk minden egyéb ellenére csakis itt élni.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr114300453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akiga 2018.10.14. 22:13:25

Szia Tengerész!

Hogyan lehetne aláírni az íveket, ha külföldön vagyok?
A gimis osztályom 10-25%-a folyamatosan külföldön van. Habár a magyar bérek az utóbbi időben javultak, de még mindig közelében sincsenek a nyugati béreknek.
A dolog másik oldala, hogy ha az embernek színvonalas munkára van igénye, akkor abból sajnos még kevés van az országban. Mit csináljon Magyarországon egy matematikus, fizikus, csillagász? Ha tényleg a szakmájában akar dolgozni, akkor nem is talál rá helyet.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2018.10.15. 17:06:32

@carter66: Sajnos a Balaton már NEKEM nem ugyanaz mint volt 50 éve. Amikor még bárhol kiköthettünk és fát gyűjthettünk a bogrács alá a vacsorához. Nekem már túlságosan puccos. A kikötőkről és a "vitorlázókról" nem is beszélve.

Paduc · http://fontosmondatok.blog.hu 2018.10.15. 23:58:00

Látom ez a koma sem tartja be az előírt sebességkorlátozást, ami a neten böngészve számomra nem egyértelmű. Mennyi az annyi?

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2018.10.16. 16:47:28

@carter66: Hát.... mindig így van ez. Minden kor öregjei szerint "régen minden jobbvót". Szóval ha megkérdeztük volna 50 évvel ezelőtt az akkori öregeket azok is azt mondták volna. Nekem még volt szerencsém együtt vitorlázni a Szabó Imrével, a legendás "Pempő"-vel, mindenféle érdekes dolgokat mesélt a háború előtti "úri" vitorlázásról. Egyszer ezeket is meg kéne írni....
süti beállítások módosítása