Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Szerda.

2013.11.06. 17:28 :: A Tengerész

Úgy tűnik sose lesz vége a gödörásásnak. Ma a tegnapi macerálásra megjelentek a vízművesek, megint gyógyránézés a dugulásra, adtam nekik vaspálcát, hogy ők is megpiszkálhassák, jéé, valóban keményen koppan, ásni kéne az utcán a gerincig, de hát az nekik nem fér bele, ők csak ügyeletesek. Telefon a középvezetőnek aki amúgy azzal küldte őket, hogy valami problémám van, nem tudom az átemelő köcsögöt a helyére tenni (szóval hülye vagyok hozzá, nem tudom hogy torzult ennyire az információ) mondom még múlt hét csütörtökön beraktam a feleségemmel a helyére, ne az én dolgomat akarják segíteni, hanem a sajátjukat szíveskedjenek végre megoldani. Középvezető telefonba megkér, hogy ugyan ássam ki már az utcai részt is (helyettük puszira), aztán majd kijönnek megint. Belemegyek, mondom két órára itt legyenek csővel, szerszámmal, addigra meglesz a gödör. " Ja azt nem lehet, aki a szerszámmal dolgozik az nincs bent csak jövő hét szerdán jön". Mondom hozzák a szerszámot, rásütöm én a toldást (baromi komplikált, meg kell várni amíg zöldre vált egy LED és akkor összedugni), "azt nem lehet, csak "szakember" dolgozhat vele. De ha kész a gödör hívjam és kijön megnézni. 13:45-kor hívtam a középvezetőt, ki volt kapcsolva és be se kapcsolta a telefonját többet. Nemcsak "ámátőrök", de megbízhatatlanok is.'13, nov.6. 003.jpg'13, nov.6. 006.jpg

Jobbra az utcai gerinc víz nyomócső, alatta keresztben az a bizonyos eldugított szennyvíz kiállás, megy valahova az utcára keresztbe, de 2 m-nél többet nem ástam ki, mert ha ezek csak jövő szerdán jönnek, (ha egyáltalán ezt el lehet hinni, én már nem hiszek el nekik semmit, teljesen komolytalan a csapat ) akkor ha tovább ások nem lehet az utcán közlekedni, így is frászba vagyok, hogy valaki belautózik a gödörbe.  Azért az vicces, hogy az egész csatorna projekt 99 %-át letudtam egy hét alatt majd 70 évesen, és a "profik" a maradék 1 %-al nem boldogultak ennyi idő alatt.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr955618290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koczkaf 2013.11.06. 17:38:06

Valamiért A Kisvakond kalandjai című könyv/film ugrott be. :)

dOKi 2013.11.06. 18:52:51

Az az érzésem, a hajó építés egyszerűbb.
Egyébként meg akartam köszönni, hogy felhívtad a figyelmet a Marton Gyuszi új könyvére. Én egyet olvastam tőle, az tanulságos volt. Majd minden héten látom mászkálni a kirakatunk előtt a Kolosy téren, be fogok jelentkezni nála.
Más. Amikor olvastam a leírásodat a belső hőszigetelésedről, akkor már javában benne voltál, tehát már késő lett volna belepofáznom. Minden esetre konkrét tapasztalatom van az ügyben, azt meg tudom osztani veled. Én egy régi tégla házat vettem meg vagy húsz éve, és csak hónapokkal a vétel után vettem észre, hogy valamilyen ismeretlen okból az egyik oldal fal egyetlen régi nagymértű tégla szélességű plusz vakolatok. A külső vakolatok jó állapotban voltak. A belső festést természetesen egy vitorlázó barátom vállalta. Ő tanácsolta, hogy mivel bőven van belső tér, készítsünk gipszkartonból egy belső falat és a kettő köté tegyünk 10 cm kőzetgyapotot.
Sürgetett az idő plusz a teljes körbe szinezésre pénz se nagyon volt, tarka házat nem akartam, megcsináltuk.
A hő tartással nem volt baj, viszont néhány év múlva kijött a salétrom kívül a tégla falon. A harmatpont a téglába került, tehát bizonyos lehülés után midíg kicsapódott a nedvesség. Újabb vitorlázó, de már építész megadta a megoldást: 8 cm hungarocell kívülről. Na erre a falra mondom, hogy abból az irányból az atom robbanás hője sem árt meg nekünk. egyébhént a profi vastag külső vakolat alatt a madarak nem érzékelik a hungarocellt. Már hatodik éve így van kívülről is körbe szigetelve a ház és nem reagáltak rá.

harpi5 2013.11.06. 19:39:45

Nagyon sajnállak Vili, amiért ez az "Intézmény" ennyire kibabrál veled. Mit ne mondjak, a legszebb "szocialista" időkre emlékeztet az ügyintézés és a hozzáállás. Úgy látszik 23 év alatt sem változott semmi, a régi elvtársak a helyükön vannak, esetleg átigazoltak Orbánisztán színeibe. Na de azért ne búsulj mert MAGYARORSZÁG JOBBAN TELJESÍT! ahogyan azt a Kedves Vezető, a Kárpátmedence Géniusza (azért nem a Kárpátoké, mert azt a címet korábban már egy Cunducator lefoglalta) kijelentette. Még pár év, némi iránykorrekció és alaptörvény módosítás, és akkor majd a trutyi is távozni fog a házadból.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.11.07. 07:01:44

@dOKi: Amit elszúrtatok az az volt, hogy a gipszkarton és a kőzetgyapot közé nem raktatok párazáró, vagy legalább párafékező anyagot. (fóliát, kátránypapírt stb) A bentről kifelé vándorló pára valóban ahogy rájöttél lekondenzált a téglafal belső oldalán . Nemcsak a salétromosodás lett a baj, hanem alánedvesedett a kőzetgyapotod is alighanem, ettől lecsökkent a hőszigetelése is. Én végiggondoltam ezt és azért hagytam ki a fóliát, mert 1. a fólia "válaszfalat" nem tudtam volna összeragasztani sem a Hungarocellel, se a gipszkartonnal, 2. kiszámoltam, hogy 10 cm vastag Hungarocell párafékező ellenállása elég lesz ahhoz, hogy a normál nappali szoba légnedvességéből származó páradiffúziót távol tartsa a határfelülettől. Majd az évek eldöntik, hogy jól számoltam e.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.11.07. 07:10:44

@harpi5: Tudod a teszefoszaság rendszer és kormányfüggetlen. Én a gengszterváltás idején kerültem külföldi tulajdonos, végül majd tíz éven át egy nagy multi alkalmazásába. NEM LEHETETT OLYAN, hogy egy problémán elakadok! Elvárás volt, hogy MINDENT oldjak meg, kevés pénzből, kevés emberrel. Mondok egy példát. Úgy kellett két szállodai emelet felújítását koordináljam határidőre, hogy alatta felette laktak a szobákban! Képzeld el amikor szétvágták a csatornát és felette sz@rt, zuhanyozott, kádat eresztett a vendég! Amikor kifakadtam szept. 11-e után amikor bedőlt a szállodaipar mert minden turista lemondta az utazást, hogy azért az mégse járja, hogy fele pénzből kell megoldanom a feladatokat mint az elődömnek 5 éve, akkor az volt a válasz, hogy ki lehet lépni. Egyszerűen a nem kapitalista alkalmazottaknak FOGALMUK SINCS, hogy mi az igazi élet.

Mihalik Péter2 2013.11.07. 07:53:25

Vilikém, kérlek hívd fel ezt a számot és hivatkozz rám: Kátai Attila 06 20 9512 240. Víz-gáz ésatöbbi szerelő, régi ráckevei, talán van némi ráhatása a dolgokra... kisváros lévén itt így mennek a dolgok...

sevylor 2013.11.07. 10:13:57

@Mihalik Péter2:

Volt valaha egy kedves vezetőm, az egyik kedvenc - és sokat idézett - tanácsa így szólt:
"Keresd fel és hivatkozz nyugodtan rám!
Hihetetlen kellemetlenségeid lesznek."
:))

rgranc 2013.11.07. 12:52:29

"Egyszerűen a nem kapitalista alkalmazottaknak FOGALMUK SINCS, hogy mi az igazi élet."

Ott a pont! Ez az egésznek a lényege, évtizedek óta: nincs következménye annak hogy trehányul vagy sehogysem dolgoznak.

dOKi 2013.11.07. 23:53:15

@A Tengerész: Húsz év múlva átbeszéljük!

dOKi 2013.11.08. 00:06:18

@rgranc: Egyrészt egyetértek, mert 1987 óta "kapitalista" (kicsi)vagyok. Másrészt előtte 17 évig repülőgépekkel dolgoztam. Érdekes módon ott, a kapitalistaság előtt, tanultam meg, nagyon keményen, a következményekkel számolni. Tévedés ne essék, nem a saját káromon. Ott valahogy ebbe nőttünk bele. Tehát szerintem nem csak tulajdon rendszer függő a dolog.
süti beállítások módosítása