Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Kedd.

2013.04.23. 00:49 :: A Tengerész

Most látom, hogy éjfél elmúlt, szóval amiről azt írom, hogy ma az tegnap volt, mert már holnap van... világos nem?

Szóval ma aprómunkák voltak, kihasználtam, hogy motorcsónakvezetésből vizsgázott egy csapat és kicipeltettem velük Mákvirágot a pontonra.  Meg is ideologizáltam nekik a dolgot, mondtam nem árt ha megtanulják a hajózás 90%-ban a cipekedésről szól, csak jóesetben marad 10 % élvezkedés a vízen. A kis csónak a műhelyben telelt (miután ősszel elvégeztem a szezonvégi karbantartást rajta) az öltözőszekrények tetején amikben a szerszámokat zártam el és tegnap kihoztuk J-vel a partra. Hordom kifelé a szerszámokat a szekrényekből a hajóra, de ehhez nagy rendcsinálást kell végezni, ezt a munkát nagyon utálom. Legrosszabb, hogy egy rakás anyagot amit felhalmoztam mostmár mégiscsak ki kell dobjak, mert egyszerűen kevés a hely. Murphy persze működni fog, előre látom hogyan lesz hamarosan égető szükségem dolgokra nemsokára azután, hogy a kukás elvitte őket.

Délután megjött RT és csináltunk neki egy "bumféket".
'13.ápr.22. 001.jpgEz az eszköz (ha úgy sikerült ahogy szeretnénk) az alba helyére ( vagy azzal párhuzamosan) beépítve megakadályozza, hogy halzoláskor a bum hirtelen vágjon át az új csapásra. Fent két kisebb csiga van, melyek fékezőerejét az önbiztosító anyákkal egy fix alapértékre lehet beállítani, alul meg egy nagyobb, melyet az aktuális szélerő szerint. Próba nyáron az Adrián.

Sose hittem volna, hogy macskabolond leszek.'13.ápr.22. 004.jpg'13.ápr.22. 005.jpg

6:55 Ez már az "igazi" kedd. Lehet, hogy hamarosan nem lesz internet. Az a helyzet, hogy ahogy elkezdtek kihajtani a levelek a korábban kopasz faágakon amik Amapola és a wifi forrás közt vannak, egyre bizonytalanabb a jel, lelassult a gép mint a fene illetve időnként megszakad a kapcsolat. :(  Ha végképp befagy a dolog, élesben tesztelhetem a terv szerinti hajónaplóírást, oflline a hajón PC-n vagy netbookon, aztán áttölteni Ipadre és a parton a wifi forrás közelében felnyomni róla a netre.  Sebaj, ( a "lefagy"-ról jut eszembe) legalább jó idő van van, a tavasz úgy tűnik idén múlt hét kedd-szerdára esett, azóta nyár van, bár két vödörnyi készenlétei tűzifát még nem mertem kihajózni a cockpitból, akit egyszer a kígyó megmart.... Merthogy elhinni is nehéz, hogy vége a télnek, most megnéztem, még egy hónapja sincs, hogy  havat lapátoltam és egy hete még rendesen kellett fűteni, mert reggel mindössze 2-3 fok volt odakint.

19:05 No nincs net, ahogy megjosoltam. Ezt a syntexker lepcsojen irom a tableten. Ezert ekezet sincs. Ez a kutyu rettenetesen sok mindent tud, de en viszont szinte semit. Egy biztos irasra nem alkalmas. Nincs ekezet, nincs backspace, nem tudok btut beszurni es meg rengeteg dolgot nem, igazabol semmir se.

Ezt kínomban írtam úgy egy órája kommentben, ott töröltem és ide kopyztam, most sikerült felcsatlakoznom a hajóról, úgy látszik elég véletlenszerű a dolog. A a baj, hogy ha feljebb dugom az antennát egy hosszú póznára, akkor meg kell toldanom a koaxot, egy méter koax elnyel fél decibelt, lehet, hogy amennyivel növekszik az antenna jel, annyival fogy a kábelen.  

Éppen a tablettel küzdöttem, odakint amikor megjött látogatóba Húsvétvasárnapi Gerzson jövendőbeli gazdája. '13.ápr.23. 002.jpg

33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr135242264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

silvermoon 2013.04.23. 03:15:32

Nem nehez ilyen kedves kis lenyeket megszeretni. Nekem sajnos itthon kell hagynom a kis kutyamat. Jovo ho 25. en indulok Panamaba San Blas Islans a Kuna indianok koze. Ok legalabb nem ismerik az Orban Viktorianus-t.Mar itt is tele van vele a TV. Nagy imposztor lehet...!

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.04.23. 09:36:11

@silvermoon: Kutya? Én ott tartok, hogy macskád van, aki berúgott a kukurucsoknak kitett sörtől.

silvermoon 2013.04.23. 13:35:41

@A Tengerész: NA igen ! Az jo regen volt ! Azota szegeny Banny eltavozott a boldogabb vadaszmezokre. Figyelmen kivul hagyta a kozlekedesi szabalyokat. Most itt nyugszik a kert vegeben. Kutyam meg mar 5 eve van egy kis csivava (hogy magyarul irjam). De nagyon hozzam nott.Anno a macskaval egyutt aludtak,(most velem alszik).De O a vorosbort szereti.

Paduc · http://fontosmondatok.blog.hu 2013.04.23. 21:23:27

"Próba nyáron az Adrián"

Ez a beszéd, Tengerész! Erre várunk itt mindannyian (de leginkább te magad :)

Jó szelet és sok szerencsét!

Jonathan 2013.04.24. 07:13:59

Wlan Extender lehetne a megoldas, nem csak a jelenlegi helyen tesz jo szolgalalatot, de marinakban sem mindig sikerül kapcsolatba kerülni az antennaval.

www.wlan-shop24.de/products/de/WLAN-Set--Yacht-Camping/24-GHz-WLAN-USB-Set--High-Gain--Mobil--Rundstrahlantenne.html

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.04.24. 07:44:39

@Paduc: Hehe. Még nem az amire gondolsz. Azt írtam, hogy "csináltunk neki" Szóval ez a "halzológép" Tamás Varuna nevű hajójára lesz és azon fogjuk kipróbálni Horvátországban a nyáron. Amapolával csak a Dunán fogunk idén hajózni.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.04.24. 08:06:29

@Jonathan: Öööö...hüm... mennyiben különbözik ez attól amit most használok? Nem koaxon jön be a jel, hanem USB kábelen? Mert (hogy felidézzem) van egy irányított karakterisztikájú 6Db-es antennám, amiből koaxon jön be a jel erre www.wireless-driver.com/tp-link-tl-wn722n-high-gain-wireless-usb-adapter-drivers/ az eszközre, amiből kiszedtem a saját kis botantennáját és a koaxot dugtam bele. Ez USB lukba van dugva a PC-n. Namármost ha az egész kint lenne betokozva az árbocon amit jó magasra fel lehetne dugni, akkor a jel nem veszne el egy hosszú koaxon, hanem USB-n jönne be, aminek már nincs annyi vesztesége. Ha jól látom az általad javasolt eszköz is így működik, csak kisebb nyereségű körkarakterisztikájú botantennája van.

leslie.hun 2013.04.24. 09:32:38

@A Tengerész: Szia Tengerész!
Én ezzel a készülékkel hidaltam át két utcát a szüleim háza és a lakásunk között: www.wireless-bolt.hu/detailproduct.php?productid=487067
Eddigi tapasztalatom alapján nagyon megbízható, egyszer sem volt gond vele és télen a legnagyobb hóesés közepette is betonstabil a jel. Irányított antennája(12Db) van, tehát kb arra kell néznie, ahol a wifi jelforrás jön. Nincs semmi veszteség a kábelen, mert a készülék egybe van építve az antennával. Az áramot pedig a hálózati kábelen kapja.
Én mindent a fenti boltban vettem, nagyon segítőkészek.

Grigorij Sandorovics 2013.04.24. 10:03:26

Na a legegyszerubb lepesek:
1. A "syntexker" adoja? ha jol emlekszem az ablakban van? Fontos, hogy az antennaja (antennai) fuggolegesen felfele legyenek. Akkor a legerosebb a korterero.
2. 6 db persze keveske. Toldozgatni kabelt nem szabad - egy egesz darabban kell (minden konnekt -)
3. A usb-vel a hejzet nem ojan egyszeru am. Biztonsagosan 3-om meterig mukodik. Utana a kabeltol fugg es attol mijen keszulek. Ennek ket az oka.
elso - mert alacsaony a tap - 5v, s kis keresztmetszeten nagy a veszreseg.
masodik - a jel is arnyekolt kabelen kell hogy jojjon. Az olcso kabelek nincsenek arnyekolva - a dragabbakban az arnyek minosege valtakozo.

Nekem pl. egy usb kamerat kellet 10 meterre telepiteni. Olcso kabellel nem indult be, dragaval (jo arnyekkal es metszettel) nagy nehezen, s neha-neha "elvesz". Tehat nem ojan egyszeru ez a usb-s jatek...

leslie.hun 2013.04.24. 10:57:21

@Grigorij Sandorovics: Pont ezért írtam a fenti megoldást.
Nekem a hálózati kábel kb 20m(fel kellett vinni a földszintről a tetőre) azt hiszem 100m az elméleti maximuma. Nincs semmi jelvesztés! Elég csak egy hálókábel, azon megy az adat és az áram is.

Grigorij Sandorovics 2013.04.24. 12:01:36

@leslie.hun:
Elolvastam.
Tenyleg, nem rossz talalat az olcso megoldasok kozul.
"hosszabito" uzemben eppen el tudja latni a kutyuket a hajon.

Jonathan 2013.04.24. 13:03:01

@A Tengerész: A te altalad hasznalt antenna is hasonlo, 4dBi teljesitmenyü 'belteri' antenna. Az altalam "favorizalt" antenna egyreszröl körantenna, tehat leslie antennajaval ellentetben nem "egy iranyba figyel" (erre a hajomon lehetöseg sem lenne, hiszen altalaban moringon uszik a barka, tehat minden apaly-dagaly megforditja a hajotestet), masreszröl a +8dBi-s teljesitmenynöveles es az 1000 mW adoteljesitmenye az ami miatt szamomra ez az antenna szimpatikus. Sajnos csak 5 meter kabellel szallitjak, talan szüken eleg lesz a navigacios sarokig. Remelem a nyaron mar gyakorlati tapasztalatokrol is be tudok majd szamolni nektek.

Jonathan 2013.04.24. 13:07:10

@Jonathan: Leslie eseteben meg hozzajon, hogy ö hozzafer az ado (router) antennajahoz, en sajnos ilyen uri lehetosegekkel nem rendelkezem, nekem ugy kell 'összekanalazni' a foghato jelet. Altalaban a marinakban is "takarekosan" vetitik a jelet, tehat az elso 2-3 sor remekül netezik, a tavolabbi molokon veszteglök meg eregessenek füstjeleket... Persze a marina (borsos) araban a FreeWifi benne van! :) Ezert gondoltam ezzel az antennaval 'megnyujtani' egy kicsit a fülemet...

leslie.hun 2013.04.24. 13:57:29

@Jonathan: Igaz. Ez irányított antennával rendelkezik, kb 60° vízszintesen és 30° függőlegesen a tartomány, amit lát. Nekem mondjuk pont ez kellett egy pont-pont kapcsolat kialakításához.
Valóban, ha horgonyon áll a hajó és forgolódik nem ez az optimális megoldás. Megjegyzem, lehet hozzá külső (kör)antennát is csatolni, persze ilyenkor a beépített nem működik.
A leírása szerint a beépített antennával max 15km a hatótáv mondjuk ennek vegyük a negyedét 3-4km. Nincs az a legtávolabbi marinahely, ahonnan ne lehetne elérni az adót.
Hopsz most nézem itt egy 15Db-s kültéri körantenna: www.wireless-bolt.hu/products.php?prcategory=2591
Mondjuk árban megdobja a mutatványt, de ez konfiguráció még mindig csak egy "márkás" router árának felel meg.
Vili bá, körbe kell jól járni a témát és biztos találsz valami megoldást :)

Grigorij Sandorovics 2013.04.24. 15:59:46

@leslie.hun:
Ezekben a megoldasokban 1 a bokkeno.
El kell menni Villi-bahoz es be kell neki ezt a cuucot (cuccokat) uzemelni. Ez azert egy minimalis rendszergazda szintet megkovetel.
Mert ugye Blogon keresztul meselni a TCP-IP -rol egy kisse nehezkes.

ui. En szivesen besegitenek - messze vagyok :((

Jonathan 2013.04.24. 17:13:30

@Grigorij Sandorovics: Tengeresz Ur, a wifit a Syntexesektöl 'kölcsönzöd', esetleg az aramot is tälük hozod, mert akkor lenne mod szelessavon hozni az internetet a 220-as halozaton, amennyiben egyazon aramkörön vagytok. Ezzel a keszulekkel lehetseges a dolog:
prohardver.hu/teszt/halozat_220_v-on_a_netgear_powerline_av_eszkozeive/netgear_powerline_eszkozok.html
Igy ugyanolyan sebesseggel netezhetnel, mintha nalad lenne a net vege a hajon. Van nekem egy ilyen keszulek, ha esetleg valoban igy lenne, szivesen elküldöm neked.

Jonathan 2013.04.24. 17:16:24

Meg egy szo az altalan favorizalt Wifi körantenna mellett :) A leslie altal ajanlott is ezen antennacsaladhoz tartozik, de nekem fontos volt, hogy USB csatlakozassal rendelkezzen. A leslie fele antennak N/female aljzattal erkeznek, teljesitmenyvesztes miatt nem szeretek ilyesmiket buheralni, szeretem ha "von Werk aus" keszen van. Lustasag fel egeszseg...

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.04.24. 18:26:53

Hehe. Megint nincs a hajon net, erdekes modon reggel es este mukodik naokozben nem. Ertelmeznem kell ezt a sokmindent amit ietatok. 1.jonathan az aram nem a syntexrol jon, bar a tap kozos, szoval ua.a trfo szekunder, tehat ajar mukodhet is, denem akarok ezzel sokat kiserletezni, mert olyan megoldast kereaek ami mashol ia mukodik, tahat a nagynyeresegu korsugarzo esetleg jobb lehet. 2,grisa kicsit ramijesztettel ezzel a kommenttel, en is nagyon erzem, hogy keves a tudasom... . Pl fogalmam sincs ezen az atok kyboardon hogy a feneben lehet visszaugralni, ha eszreveszek egy betuelutest akkor csak ugy tudom javitani, ha az egesz utana kovetkezo szoveget torlom. Na ehhez aemmi kedvem szoval bocs a sok hibaert. Na attol meg megveszek, hog nincsmagyar ekezetes betu. Illtve bizros van, csak fogalmam sincs hogy lehet kicsalni a picibol.

Sün77 2013.04.24. 21:30:13

@A Tengerész: A közelmúltban telepítettem az okostelefonomra egy magyar billentyűzetet, amin van négyirányú nyíl meg ékezet is.
Nekem bevált. Szerintem az androidos tableteden még jobb lenne.
Könnyű Magyar billentyűzet (Halász Zoltán fejlesztése) Ingyenesen letölthető a Play áruházból.

A blokkok proto telítése folyamatban. A tudományos munkatársak a rozsdamentes elemek elszíneződésétől tartottak, de megnyugtattam őket, hogy a látszó részek visszapolírozhatóak.

Szép napot!
Sün

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.04.24. 22:03:11

@Sün77: Köszi. Azonkívül egyáltalán nem érdekes ha elszíneződnek... hüm, talán ha Barbirózsaszínre az azért kicsit zavarna.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.04.24. 22:22:01

@leslie.hun: 1. Tehát ha jól értem azt mondod, hogy a PC-től, vagy netbooktól felmegy egy Cat-5-ös kábel és RJ-45 végével (legalábbis a fényképen annak látom) be van dugva ebbe www.wireless-bolt.hu/detailproduct.php?productid=487067 a kütyübe, ezzel a jelek mennek az adatlap szerint akár 200 láb hosszú kábelen és a tápfeszt ezen át kapja a PC-től (netbooktól)?
2. Azt írod Jonathannak, hogy megy ez körkarakterisztikájú botantennáról is. Azt hova kell dugni? Merthogy ezzel www.wireless-bolt.hu/products.php?prcategory=2591 ki lehetne küszöbölni a "cálzást".
@Grigorij Sandorovics: 1.Igen függőleges a Syntexkeresek kis wifi antennája. 2. Hosszú USB kábelről lebeszéltél.
@Jonathan: Nem akarlak elkedvetleníteni, de lehet fel kell adnod a "von Werk aus" elvet. Ugyanezzel szembesültem amikor a Tmobile USB mobilnet stickjét kellett bevezetnem a géphez. (vas hajóban muszáj a deck fölé kitenni)Az 5 m kábel csak elméletben hosszú, gyakorlatban pár kanyar és ott vagy a végén, a gép meg még arrébb van. Ráadásul a ráöntött gyári usb végek miatt baromi nagy lukakat kell fúrnod a hajódba a kábelnek. Én kínomban magam csináltam, a kábelt behúztam kopaszon kis átmérőket fúrva és utána forrasztottam rá végeket.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.04.25. 07:07:39

@Jonathan: Hehe. Még este eszembe jutott, hogy valamit akartam írni, de már nem volt internetkapcsolat. A fene érti, hogy mikor mitől van, vagy nincs. A fák mostmár ugyanolyanok és az egyéb tereptárgyak amik közben vannak. Szóval ezt írod " A te altalad hasznalt antenna is hasonlo, 4dBi teljesitmenyü 'belteri' antenna." nem így van, ez kifejezetten kültéri a karakterisztikája mint egy félbevágott alma ahol a szárcsonk beugrás az antenna. Az van a papírján, hogy nyereség 6dBi (4dBd), WSWR <1,7:1 , Előre-hátra viszony > 12dB , Teljesítmény 6W ezeknek a felét nem értem. Mindenesetre attól tartok, hogy akármekkora antennanyereséget sikerül elérnem valami irányítottabb és nagyobb teljesítményű cuccal, azon az se segít, ha a fák még jobban levélbe borulnak, szóval a rálátás az alapvető probléma. Az használ talán valamit, hogyha magasabbra feldugom az antennát, de ennek mind az USB kábeles, mind a koaxos megoldás határt szab olyan 2m körül, mert kell még 3 m a decktől a gépig. 5m koax az mínusz 2,5 dB, az USB kábel meg ahogy Grigorij írja szintén necces, szóval ha leslie.hun eszköze valóban olyan mint fentebb értelmeztem, akkor az lenne az egyetlen lehetséges megoldás....idáig.

Grigorij Sandorovics 2013.04.25. 08:59:31

@A Tengerész:
Az ertelmezes hejes.
Nekem is a zoldulo fak nehezitik a dolgot. De a jo antennas gepem egesz evben remekul megy, a hordozhato kutyuk meg a kis antennas gep - nyaron rosszul megy, eppen ezert gondolkozom egy "hosszabito" beiktatasarol, de te nar tudod - a kutyukre futyulok - ezert masodik eve megy a "beiktatas" (mert inkabb jatek).
NEKED ezt kell "leslie.hun" megerteni.
1. A tap kulon egysegrol fog menni (220v) - alulrol hozzakeverve az utp 5-be. Meg kell majd nezni mijen fesszel megy a bigyo - jo ha 12 v, maskulonben kell majd egy konverter 12-rol az o tapjara (5 vagy 7.5 neha 9).
2. A bigo es a gep kozott kell letrehozni egy TCP-IP mikrohalozatot. altalaban a 192.168.0.x zonaban.
3. Ez utan a bigyot broser-on keresztul lehet iranyitani - beallitani. Kb minden ugyanaz mint egy "sima" router eseteben.

Na most ez a TCP-IP-zes egy kicsit komplikalt (foleg elsore). Ehhez jo egy szakerto segitsege.

leslie.hun 2013.04.25. 09:00:28

@A Tengerész: Majdnem jó. Annyi kiegészítést tennék, hogy a számítógépből kijövő hálókábel az árambetöltő elosztóig megy( www.cctvforum.com/images/imported/2011/08/TPL_POE_Injector-1.jpg )a LAN aljzatba. A DC aljzatba jön az áram adapter(220V->12V) és a POE aljzatból fut ki az áramot és adatot hordozó hálókábel. Nekem ebből kültéri van, ami jobban ellenáll az időjárásnak. Ez a kábel fut be a kültéri WIFI "kütyübe". Itt egy kép a csatlakozásairól: www.tp-link.com/resources/images/products/large/TL-WA5210G-04.jpg
A hálókábel bemenete mellett jobbra van a külső antenna csatlakozó helye. Ez ugyan az, mint a mostani USB-s Wifi adaptereden lévő.
Jonathannak igaza van, a körantenna kell valamennyi antenna kábel, de ha jól el tudod helyezni ezt a kütyüt az antenna közelébe, akkor szerintem 30-50cmnél nem kell több. Az is igaz, mivel az antenna N aljzattal rendelkezik, kell egy olyan kábel(ami összeköti az antennát a készülékkel) aminek az egyik végén N-s dugó a másikon RPSMA dugó van. Ezt pigtail-nek mondják, én szakemberrel készítettném el. Árban nem nagy valami kb 1000-1500Ft, de ez elég kritikus része a rendszernek.

leslie.hun 2013.04.25. 09:03:35

Ja még annyit, hogy az áramfeltöltő adapter és a 12V-s adapter tartozék a külső WIFI-s "kütyühöz", azaz benne van a dobozában.
Plusz kb 1m normál hálókábel is.

leslie.hun 2013.04.25. 09:13:52

@Grigorij Sandorovics: Én úgy néztem 12V-s és 1A vesz fel.
Megelőztél, de legalább egyet írtunk :).
Valóban a TCP-IP hálózat létrehozása sem bonyolult, de mikor először csináltam ilyet szívtam vele én is egy kicsit. Ha Vili bá nem talál a környéken segítséget, fel tudok menni Pestre. Bár nem vagyok szakember.

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2013.04.25. 16:20:22

Egyre szebbbek a kiscicák... meg tudjuk majd őket különböztetni?
A miénket Misinek hívják....reméljük fiú... :-)

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.04.25. 20:20:47

@hzizi: Nagyon pontosan megkülönböztethetők, a tieteknek középen van a folt a fején és kerekebb, mint a másiké, a harmadiknak meg nincs világosabb folt a fején. A nemekben vita van köztünk, szerintem mindhárom kandúr, Judit szerint gyanús hogy nem mind az. Viszont a természetük az már most különbözik. Miközben mindhárom keményen harcol a többivel, tehát egyik se nyámnyila, de mégis külön egyéniség mindegyik. Van a felfedező, a feketefejű, amelyik elsőnek mászott ki a dobozból és állandóan felkapaszkodik mindenre. Van a nyafi amelyik állandóan nyávog, mindent kommentál, ebben nagyon hasonlít az anyjára, amelyik folyamatosan beszélget velem, a tied csendes, ő a legkövérebb és a legnyugodtabb. Mindazonáltal mindhárom keményen harapja és pofozza már a testvéreit, mindaddig amíg az anyjuk le nem rendezi őket. Egészen megdöbbentő milyen szigorúan bánik a kicsikkel. Miközben odaadóan takarítja, szoptatja, védi őket, ha valamelyik rakoncátlankodik, azt komolyan megveri. Hogy hogyan védi? Valahogy elkönyveltem, hogy a mi macskánk olyan kis hízelgő nyámnyila cicuska. Két napja jövök ki a műhelyből, a macska persze követ mint árnyék, amikor szembetalálkozunk a Csepregi Gyuri "Lüszi" nevő bulldog-bullterrier keverék kutyájával. Ajaj, mondom, baj ne legyen ebből, nehogy megtámadja ezt a szegény kis macskát. A két állat elkezdett szemezni egymással, az én macskám lelapult, a farka olyan lett mint az üvegmosó kefe és egyszercsak rárontott a kutyára! Az meg farkát behúzva menekült vagy 50-60 métert ahol úgy tűnik a macska már nem tekintette a kölykeire, vagy az életterére veszélyesnek. Megálltak, farkasszemet néztek, aztán a kutya elballagott, Kormi cica meg vidáman visszaszaladt mellém. Ma egy jetskys fiú jött egy közepes méretű kutyával, vagy 50 méterre voltak tőlünk, de kirohant a hajóról és azt is megtámadta a mi harcimacskánk. A fene gondolta volna erről a másfél kilós hízelgő, törleszkedő, cserfes jószágról, hogy egy agresszor.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.04.25. 20:59:15

@Grigorij Sandorovics: Ajaj. A 2-es és 3-as pontból gyakorlatilag egy kukkot se értek.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.04.25. 21:19:26

@leslie.hun: Jajdejó! EZT értem. Tehát fel kell pakolni antennát és a POE-LAN-DC dobozkát a magasba, feküldeni hozzá 12V DC-t, ez nem gond, egy CAT-5-ös kábelen lejön a jel a PC-re, ez se gond, mert itt már lehet akárhány méter (na jó max 200 feet). Ha körkarakterisztikát akarok akkor még kell egy botantenna amit az irányított antenna koax lukához kell pigtailezni. Jól mondtam fel a leckét?
Amit viszont továbbra se tudok, mi az a TCP-IP hálózat? Netán ez amit fent leírtam? Azon kívül, hogy mindent be kell dugni miután a megfelelő végeket a megfelelő kábelekre rá kell klimpelni, amihez kell szerszám ( azt hiszem fogok olyat találni ismerősök közt akinek van)kell hozzá még valami speciális szaktudás? Mármint szoftveres, mert abban valóban gyenge vagyok.

Grigorij Sandorovics 2013.04.25. 21:26:02

@A Tengerész:
1. Hat remelem van az olvasoid kozott valaki, aki odaugrik hozzad az elso beallitashoz.
2. De ha nem, akkor vigyed a laptopodat abba a szakkereskedesbe es kerd meg hogy uzemeljek be es mutassak meg - mit hova kell beirni. Ezt fontos feljegyzetelni - talan fenykepezni. Aztan a hajon attelepited a stabil gepre a bigyot. Na es elore merd meg a tavolsagot es vegyel kesz utp-es kabelt ojan + 3-5 meterrel (nem kritikus a gep moge dugod a felesleget).
3. Itt neked a korantenna meg nem fontos. Az a jovore lesz - ezert nezd a penzugyi hejzetet.

leslie.hun 2013.04.26. 00:54:20

Tengerèsz, a POE-DC-LAN dobozt nem kell felrakni a magasba. Pont az a lényege, hogy lentről egy kábelnek kell csak felmennie a magasba a kütyühöz: a hálózati kábelnek. Ez viszi fel az áramot a kütyühöz max 200 láb távolságig :).
Egyetértek a bolti beállítással is, ott biztos mindent el tudnak magyarázni.
Valóban, amig itt maradtok helyben, nincs értelme a körsugárzónak. Később is könnyedén fel tudod majd szerelni. De mindenképpen kényelmesebb, mint az irányítottal körbepásztázni.

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2013.04.26. 08:35:16

@A Tengerész: igazi vadmacska :)... az anyai ösztönök kihozzák belőle az ősök természetét... kis fekete párduc az a macska.
süti beállítások módosítása