Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Vasárnap.

2012.11.25. 22:42 :: A Tengerész

Szóval ez a veretgyártás (legalábbis nekem) nem megy gyorsabban. Szabni varrni a vasakat, pláne fúrni a saválló acélt, ami eszi a szerszámot aprólékos munka. Az első két kép a main és a mizzen gaffjának vereteit mutatja. Ezek  csuklósan csatlakoznak az árbocokon csúszó "U" alakúra hajlított laposvasakhoz. Így néztek ki reggel amikor nekikezdtem lehajtani 1,5-ös lemezből a szélesítéseket, hogy ne tudjanak billegni felhúzáskor, leengedéskor. Hát ráment a nap amire estére a harmadik képen látható formájukat elnyerték. És ez még csak a sprőd kétharmadkész állapot, át kell csiszolni az egészet és salétromsavval lemaratni, a savat közömbösíteni, szóval lesz még vele meló, sőt az árbocon sikló részt marhabőrrel be is kell borítani. Ezért szűkszavúbb mostanában a napló, erről a bigyózós munkáról sokat nem lehet mesélni. A negyedik képen a szék támlája már lekárpitozva látható (hm az alsó sor dísszögelés lehetne egyenesebb), az ülőrésszel elakadtam, mert rajta a rugóborítás, a dupla afriktömés (kókuszháncs), a rávarrt takarással, de muszáj elmennem holnap műbőrért valahova a kéderekhez, érdekes lesz ha majd a boltban azt mondom, hogy 3 cm-t kérek az 1,40-es anyagból. Mindazonáltal elégedett vagyok magammal, úgy döntöttem, hogy így év végéhez közeledve (amúgyis nemrég volt nov. 7.) kitüntetem magam a Munka Érdemrend Ezüst Fokozatával, szerintem dolgoztam annyit érte, mint az aki annakidején kapta és abban a házban lakott aminek a bontásánál kukáztam. De ha mégsem, akkor abban azért biztos vagyok, hogy kapta olyan is aki fele annyit se melózott életében mint én. 
'12 nov.25. 001.jpg

'12 nov.25. 002.jpg

'12 nov.25. 005.jpg

'12 nov.25. 008.jpg

'12 nov.25. 007.jpg

Vacsora után néztem a Duna TV-ben a "Rózsa Sándor"4. rész ismétlését. valamikor a '80-as években ment, emlékszem Hofival az élen mennyit cikiztük, hogy ilyen rosszul megy a szögedies őzés benne, meg olyan szarok a figurák.... Hát, meg kell mondjam összehasonlítva a mostani TV műsorok minőségével, a színészek, a színművészek pirosseggű majombohóccá alacsonyításával, a sok idióta amerikai szarral ami ömlik a képernyőről, ez volt bizony a csúcs. Csak el voltunk kényeztetve. Az inga leng, jobbra-balra, mi csak kapkodjuk (csóváljuk) a fejünk. Jobbágyság-reformkor-úrimagyarország-vörösdiktatúra-fehérterror-proletárdiktatúra-puhadiktatúra-rablókapitalizmus-neobolsevizmus....most éppen mi jön? Pedig ha jól belegondolok nincs minőségi változás (csak mennyiségi, de aki tanult dialektikus materializmust az tudhatja, hogy a "mennyiségi változások előbb-utóbb minőségibe csapnak át"). Magyarországon a polgári demokráciának nincsenek hagyományai. Itt mindig valamiféle diktatúra volt. Koppány diktatúráját Szent István diktatúrája váltotta és így ment tovább és tovább. Úgy átlag 30 évente az éppen hatalomra került vezér kifosztotta az alattvalókat. Legjobban árulkodnak a szavak. A szavazást X párt "nyerte" meg. X párt szerezte meg a "hatalmat". X párt "győzött", stb, stb. Soha senki nem mondta azt, hogy a szavazók X pártot bízták meg a nemzet irányításával. Hogy X párt fogja szolgálni a nemzetet. Ha netalán kezdenének valamiféle kicsiny csírái kibújni a demokráciának, azonnal jön egy diktátoraspiráns és mindenkit aki mást gondol mint ő, kikiállt a haza ellenségének. Aki magyar vele tart, ergo aki nem tart vele az nem magyar. 

Tegnap vasazás közben hallgatom a Klubrádió "Szombat délelőtt" műsorát, Csomós Róbertet kérdezgeti a Kun Zsuzsa. ( http://pescador.uw.hu/ ) Csomós Róbertről már írtam korábban, vendégünk volt Amapolán a parti party alkalmával, a Kisember hozta magával, aki úgy tűnik gyűjti az érdekes embereket. Ennek a rendkívüli embernek egy története nagyon megragadta a figyelmemet. Fiataloknak szokta elmesélni, amikor azok életük kilátástalanságán keseregnek. Éppen az ÁVH vendégszeretetét "élvezte" és mikor magánzárkájából (ahova azért csukták be mert nem volt hajlandó megenni a férgekkel teli kelkáposztafőzeléket), időnként  kiengedték sétára az udvarra, gyakorta megfordult a fejében, hogy összetöri a koponyáját  a kapurácson, ahogy Rajk László titkára, testőre tette korábban ( egyáltalán megfordul a fejében a most gyakorta "kommunistázó" ifjaknak, hogy hány kommunistát gyilkoltak meg a kommunisták?) szétverte a fejét. De végülis nem tette meg. És úgy alakult, hogy egy hónap múlva  a tengerparton süttette a hasát fagylaltot nyalogatva monokinis lányok társaságában. Szóval fel a fejjel, csak semmi nyavalygás!

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr444924978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mihalik Péter 2012.11.26. 18:03:01

Nekem ezek a vasak inkább hasonlítanak elsőre spanyolcsizmára..vagy valamiféle kínzóeszközre...persze ha fel lesznek (egyszer)szerelve, akkor gondolom a funkciójukat jól be fogják tölteni. Az e-mailjeim továbbra sem mennek át... nem értem..néha okés, néha nem.(megj.: mindenkinek tudok küldeni mailt)Ami ezt a Csomós Róbert-sztorit illeti, ezzel az erővel egy páran leléphetnének ... (előtte szóljatok, mert megyek fagyit csinálni a tengerpartra)Vili Bá! Küldj már nekem egy mailt, mert felrobbanok!!! köszi.

spray 2012.11.26. 19:00:47

Milyen átmérölyü furok kellenek hozok keményfémfurot most megint kint vagyok pénzt keresni de decemberbe találkozunk meg ha van valami kivánság van. Nekem tetszik a veret ez már a bumm mérete vagy még igazitani kell most egy bálnavadász modellel töltöm az idömet 1841 ben épült fa hajo az eredeti Charles W Morgan nak hivják Üdv Pali

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.11.26. 19:04:48

@Mihalik Péter: A legutóbbi (nov. 14)Emailedre küldtem az imént egy választ.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.11.26. 19:15:06

@spray: Köszönöm, tudnék venni idehaza is, csak kicsit húzós a nagyobb átmérőjű ( 10-estől 20-asig) kobaltos fúrók ára, ezért küzdök a sima HSS-ekkel. Végülis ha ezzel a néhány verettel kész leszek, lehet, hogy az életben soha többé nem lesz rá szükségem. Szóval kicsit fúrok, kicsit köszörülök váltogatva.
Nem kell igazítani, a rudak készen vannak immáron két éve, azokhoz méretezem a vasakat.

harpi4 2012.11.27. 11:28:41

A RÓZSA SÁNDORHOZ! A dátum kissé nem jó. A 70-es évek legelején mutatták be. Az igaz, hogy a mai rettenetesen sok harmatgyenge színvonalú amerikai limonádéhoz képest remekműnek tűnik. Azt azért nem lehet letagadni, hogy borzasztóan sematikus és leegyszerűsített, tipikusan szájbarágós, a nézőket dedósoknak tekintő filmalkotás volt, és az ma is. Más kérdés, hogy manapság a valóság show műsorokon és a "Győzikén" nevelkedő tömeg számára még ez is az értelmi szintjüket meghaladó mű. Különben az a borzasztó, hogy a nagybetűs NÉP igen nagy többségének igényét az ilyen műsorok elégítik ki. A kereskedelmi TV-k pedig anyagi (jól felfogott nézettségi = hirdetési pénzbevétel) okokból olyanokat sugároznak amiket a legtöbben néznek meg. Szomorú, de beszéltem egyetemistákkal, akik szerették a "Győzikét" nézni. Na nem a származását kifogásolom, avval semmi bajom, de ha még a jövő értelmiségi rétegének is ez a tahó, bunkó, állandóan ordítva hőbörgő, beszélni rendesen nem tudó (lehet, hogy csak a filmeken) műveletlen viselkedési mód a nyerő, akkor igen nagy a baj. Azt jelenti, hogy a NÉP nagy többségének az értelmi színvonala sem sokkal haladja meg a nevezettét. Ráadásul ezt a viselkedési példát látják és követik, mely a többi hasonló "VALÓSÁG" műsorban is visszaköszön. Eszembe jut az régi-régi vicc, "amikor a háború után Malinovszkij marsall megkérdezi Rákosi elvtársat, hogy hogyan lehet az, hogy a magyar kommunista párt tele van volt nyilasokkal. Mire Rákosi: Na ja, M. elvtárs. Minden népnek meg van a maga csőcseléke. Mi kis nép vagyunk, nekünk csak egy csőcselékre telik." Most viszont eljutottunk oda, hogy nekünk ugyan továbbra is csak egy csőcselékre telik, de az igen megnőtt. Ezt mutatják a különböző célokkal megmozgatott tömegek létszámai is. Az egyszerű, populista, legtöbbször hazug és demagóg jelszavakkal sokkal nagyobb létszámú NÉP-et lehet mozgósítani, mint az ész érvekkel. Ez biztosan mindig is így volt, de a mai helyzet ebben a tekintetben mindet felül (vagy alul)teljesít.
A Rózsa Söndörhöz visszatérve még csak annyit, hogy történelmi tény az is, hogy nem volt olyan eszményi hős, aminek a néphagyomány, és ez a film is beállította. Rabolt az mindenkitől, akitől csak tudott. Persze a gazdagabbaktól többet tudott, és lehet, hogy néha adott is a zsákmányból másoknak is, de akkor is csak, vadnyugati szóval élve, egy marhatolvaj (Rustler) volt. A 48-as szabadságharc idején bevették ugyan a honvéd seregbe, mint szabadcsapatot, de ahelyett, hogy segítette volna a harcolókat, továbbra is fosztogatott válogatás nélkül, mire el is zavarták a bandájával együtt a sereg kötelékéből. Azután tovább folytatta "áldásos" tevékenységét, amíg el nem kapták.

Jonathan 2012.11.27. 18:53:56

@harpi4: Az idö kitermeli a legendakat. Matyas az igazsagos sem volt a maga idejeben annyira 'jo kiraly', mint ma hirlik. Kegyetlen volt a kor szokasanak megfelölen, nem igazan köszön vissza a humanista reneszansz emberorias alakja, ha a korabeli törvenykönyvet olvassuk. UGyanugy egettek a boszorkanyt, huztak karoba a vetkest, mint a vad es barbar földeken. Igy van ez es volt is mindig. Idövel a nyertesek megirjak a törtenelmet, a nep meg kitermeli hozza a maga legendas alakjait.

Mihalik Péter 2012.11.27. 19:03:11

@harpi4: " Sőt! Ne könnyen végy kezedbe oly művet, mely a zseni lángjegyét homlokán nem hordozza!"
Nem tudom ki írta valamikor...de írta és igaz is!

harpi4 2012.11.27. 23:19:16

@Mihalik Péter: Bárki is írta, nagy igazságot mondott. Csak egy a baj! Ha az ember mereven ehhez tartaná magát, akkor a mai írók közül igen keveset olvashatna el. Pláne, ha időnként, Uram bocsá' még némi bestsellert is elolvas egy kis kikapcsolódás végett.

halaloszto 2012.11.28. 00:54:16

Ha nem olvasod el, honnan tudod hogy zsenialis-e? Megbizol masokban? Mas elolvashatja anelkul hogy ismerne, csak Te nem? Kasztrendszer? Eloolvasok kasztja?

Vajk

harpi4 2012.11.28. 08:38:36

@halaloszto: Hát ez az! ezért mondom, hogy bestsellert is olvasni kell. Ebben a műfajban is akadtak már zsenik.

Mihalik Péter 2012.11.28. 08:50:14

@harpi4: Persze, ez igaz, de az idézet nem zárja ki, hogy mást ne olvasson az ember..." Ne könnyen" ... azaz vegyél a kezedbe mást is. Manapság divatos lett a polgárpukkasztás, erről szólnak a főző, vagy valóságshow-k is, hogy a mindennapi ember lássa a gazdagok vagy(álhíressé vált celebek) elképesztően izléstelen és neveletlen világát, vagy csak röhögjön egy jó nagyot, miközben az ember magában azt mondja: " Úr Isten", vagy " hú vazze". Persze mindenki azt vesz magához szellemileg, amire igénye van...választék van bőven és ez így jó is.

temtom 2012.11.28. 17:19:48

A fentiekhez kapcsolódva:
Ezt egy nagyon öreg ember mondta nekem sok-sok évvel ezelőtt, és nem tudom, hogy idézte-e valakitől, vagy ő maga találta ki:
" Ne olvass jó könyveket! Jó könyvből nagyon-nagyon sok van.
Csak a legjobbakat! "

:)

Kis asszociációval ide illik a másik bölcsesség:

Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz borokat igyunk. :) :) :)

Mihalik Péter 2012.11.28. 20:15:36

@halaloszto: Ki az a "más"? Másokkal nem foglalkozom, csak azokkal,akik az enyémek, minden szempontból, így megbízom Bennük.
A másság emberi értelemben (is)kizárja az azonosság lehetőségét, pont ettől lesz más. ( Pejoratíve megjelent a "másság" pl. ha valaki buzi, esetleg meleg... mondjuk ezt nem értem, de vannak, akik ezt elfogadják, sőt! reklámozzák, hogy fogadjuk el mindannyian!)Képzeld el, mikor veszel egy kenyérpirítót és pirítás helyett fagyasztaná a kenyeret! Mit szólnál??? Visszavíve az eladóhoz reklamációd után megszólalna: - ja, kérem, ez MÁS!
süti beállítások módosítása