Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @aiolosz: Köszönöm. Sokmindent csináltam...vagy legalábbis TÖBB mindent. De bármit is, mindig igye... (2024.05.07. 22:46) Kedd.
  • A Tengerész: @aiolosz: Köszönöm! Hát még én mennyire örülök neki! Volt egy rossz periódusom, amikor nemcsak az ... (2024.05.03. 07:44) Csütörtök.
  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.

Linkblog

Csütörtök.

2012.11.01. 09:37 :: A Tengerész

Mindenszentek...Halottak napja...  Még az idő is gyászos, esik az eső, a nap mintha örökre eltűnt volna az égről. A szüleimre gondolok, meg a nagyszüleimre, akiket nem ismertem, csak családi történetekből, mert meghaltak mielőtt megszülettem volna. Apám már kilenc éves korában árva volt, egy távoli nagybácsi, de főleg a nővérei nevelték, de nagyjából elvárás volt már abban az életkorában is, hogy pénzt keressen, teniszlabdát szedni járt a Margitszigetre, meg szemétből szedett ki ehetőt. Anyám 12 éves korától kenyérkereső volt, gyakran az egyetlen a családban. Ha valaki a mai nyomorról beszél elgondolkodom... vannak még mélységi távlataink. Hálát adok Istennek, hogy nekem nem ilyen élet jutott és bármi jön is ezek után, az én szaldóm már örökre pozitív marad. Tegnap azzal a, bevallom kissé morbid, kérdéssel leptem meg a lányomat, hogy nincs e kedve hozzá, hogy ahelyett, hogy majdani halottak napján virágot hozzon a síromra, inkább most látogasson meg, használja ki az alkalmat addig amíg élek. De úgy tűnik minden időpontja foglalt a hétvégére, de azért megígérte, hogy hamarosan jön, én meg cserébe megígértem, hogy élek még egy darabig.

 Várok a kimenéssel amíg kicsit javul az idő, kicsit barangoltam a neten. Nem vagyok Népszava olvasó amúgy, de most erre http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=596338 bukkantam valahogy. A cikk írója az a Kasza László, aki annakidején a Szabad Európa rádió egyik leggyűlöltebb szerkesztője volt a "létező szocializmus" vezérei részéről. Kommunistaszimpátiával a legjobbosabbak se vádolhatják. Csak olvasom és csóválom a fejem. Hogy lehet az általa leírtakkal "nemegyetérteni"? És ha valaki egyetért, hogy hihet mégis abban, hogy az aki most vezet az jól csinálja? És ha nem hisz abban, hogy jól csinálja, hogy hiheti azt, hogy csak csinálja így tovább? Hogy amikor azt mondja, hogy "Hajrá Magyarok" akkor arra gondol EZ a magyar út?

19:34 Jajaj. Nem panaszkodni akartam! (valamelyik  komment nyomán exkuzálok) Szavam nem lehet a gyerekre. Dogozik olyan szinten, hogy eltartja magát, egyetemre jár és profi zenész. Kevés az ideje, ki kell használnia a hosszú ünnepet. Majd jön a jövő héten, semmi gond. Kemény élet a fiataloké manapság, nekünk könnyebb volt.

Ma a műhelyben pakoltam a helyemet. Eldaruztam onnan az ott lévő nehéz gépet, kipakoltam a szemetet, egy csomó odaszórt fahulladékot fel is aprítottam, megy a kályhába. Odadaruztam még a szerszámoknak két darab üres, háromajtós vas öltözőszekrényt. Mindig szomorúan nézek ezekre az ÁBKSz-ból (Ár és Belvízvédelmi Központi Szervezet) átkerült rakásba halmozott sok szekrényre, ez azt mutatja, hogy valaha ennyi embernek volt  ott munkája. Mára már az ÁBKSz se létezik. Perszepersze névleg még megvan, de ahogy nézem csak vagyonkezelő, a régi épületeket adja bérbe. Szerettem volna bevinni a Mákvirágot, hogy ahol megszívta a nap az UV álló epoxi bevonatot (szóval azért nem egy lakk, tanultam, nem lehet elfedetlenül hagyni, kell a natúran hagyott részekre pár réteg UV álló lakk), de a szakadó esőben nem volt kedvem kint manőverezni. Merthogy kerekeket kell szerelni rá (átrakni a bicikliutánfutóról), vízretenni, majd kisólyázni és bevonszolni a műhelybe.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr674883283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nord47 2012.11.01. 17:44:38

Szia Vili!
Ez a beírás szép volt.
Visszatekintve, abban egyet értünk, hogy a Dunán KELL építeni legalább két erőművet!!!
Sajnálom a helyzetedet. Én egy kicsit jobban állok a lányaimmal. Tegnap az összes öt unokámmal itthon voltak. Olyan volt a házunk, mint egy csontis doboz!
Szép hétvégét!

bananarepublica 2012.11.01. 19:30:33

Remeljuk nem ez a magyar ut,szomoru lennek.
Osztap Bender a nagy kombinator aki az unnepi szokeszletet hasznalja,lenyegesen szerenyebb kiadasban.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.11.01. 20:03:48

@Monte Christo cselédje: Kösz, de nem vízkő. A zsír kifagy a csőfalra. Igazából egy zsírfogóval lehetne becsapdázni, de nincs neki igazán hely, ráadásul a zsírfogó rettenetesen bűzlik. Annakidején ha amikor jöttek a szippantósok tisztítani (a zsír veszélyes hulladék)előtte le kellett állni a klímával, mert onnan az udvarról szívott be. Egyszer elfelejtették és az egész Kongresszusi Központ megszívta magát. Jó kis balhé volt.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.11.01. 20:15:42

@nord47: Kösz. De én még azt se mondom, hogy biztos, hogy kell a két duzzasztómű. Mert NEM ÉRTEK HOZZÁ. Mindenesetre az én paraszt agyammal nehezen tudok elképzelni vízvisszatartást duzzasztás nélkül. És azt az érvet amit a szelídvizek egyik támogatója említett amikor Dr Mészáros Csabával a Vízépítési Tanszék docensével vitázott a Tilos Rádióban, elfogadni képtelen vagyok. Azt mondta, hogy neki fogalma sincs hogy lehetne megcsinálni, de a magyar mérnök legyen olyan zseniális, hogy duzzasztás nélkül megoldja a vízvisszatartást. Én csak azt mondom, hogy SZAKEMBEREK vitázzanak rajta a köz előtt érvelve pro és kontra. De hogy ebben a kérdésben tanulatlan kóklerek szava legyen a döntő az skandalum. És még botrányosabb az, hogy Illés Zoltán hazudik és terel folyamatosan, persze teheti, mert csak a Dunakör és egyéb mikrofonállvány jellegű riportereknek szólal meg, ezek a sumák alakok a nyílt vitától óvakodnak.

silvermoon 2012.11.01. 23:46:58

@A Tengerész: Vilmos ! Nem kell olyan meszire menni vissza az idoben. en is 12-13 eves voltam mikor a budaorsi uton az osztyapenkotol buda fele (mar nem emlekszem a nevere de valoszinu"bagolyvar" nevu ) vendegloben este 6 tol 10 -ig kugli allito voltam, Napi 5-600 dobast huztam le, alkalmankent 21 forintert mert az alkoholista neveloapam minden penzt elivott, es szegeny nagymuter munkakeptelen volt.Igen jol emlekszem a reggeli helyett evett rantotleves-re. Mig a felettunk lako lanyok vajaskenyeret es kakaot reggeliztek nagy hangossan.

silvermoon 2012.11.02. 13:36:39

@Monte Christo cselédje: A patkany egy elegge okos allat es aranylag jol kiszamithato. Hogy koszos es budos is, hat istenem. De akkora boszusagot megsem kepes okozni mint egy orban fele Meg nem registralt eloleny.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.11.02. 20:46:46

@silvermoon: Alighanem tévedsz. A patkány rendkívül tiszta állat. Valaha voltak a házipatkányok, lehet, hogy azok tisztátalanok voltak, mert pl azok terjesztették a pestist. De szerencsére a valahonnan északról leszivárgó vándorpatkányok majdnem teljesen kiirtották őket. Fertőzésveszély szempontjából állítólag a városi galambok sokkal veszélyesebbek. A legvégében viszont igazad van. Az általad utoljára említett rágcsáló a legkárosabb. Különösen veszélyes a könnyű drogok hatásánál jóval erősebb, halucinogén hatása, mellyel embertömegeket képes józan ítélőképességük tartós kikapcsolására késztetni.

silvermoon 2012.11.02. 21:17:55

@A Tengerész: Szoval meg ilyen tudomanya is van. Ezzel aztan jol bevasdarolt a Magyar nemzet.

silvermoon 2012.11.02. 21:23:51

@A Tengerész: Szerintem Szorenyiek orok igazsagot hirdettek mikor azt enekeltek, h : Ne gondold oh ne, h tied a vilag.....!Mai napig aktualis..!
süti beállítások módosítása