Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Hétfő.

2012.10.01. 20:56 :: A Tengerész

'12 okt.1. 001.jpg'12 okt.1. 003.jpgTegnap kigöngyöltem Mákvirág vitorláját és miközben J a baromfiudvarral foglalkozott én a gaffon a felerősítésen alakítottam, hogy jobb legyen a formája, Délután szerettem volna kipróbálni, de elkezdett cseperészni az eső, maradt a dolog mára. Aztán ma délelőtt is esett, így olvasgattam. Mondom nem tudok ellenállni a könyveknek, szombaton a piaci turkálóban megláttam Eric Knight Légy hű magadhoz c.könyvét. 200Ft-ért kinálták, mondom az eladó hölgynek, hogy bár piacon mindig alkuszom, de ebből az árból nincs pofám. "De hát miért nem alkuszik?" Mondom, jó, akkor legyen 150! Rendben mondja, így aztán ennyiért hoztam el. (amúgy olvasva rájöttem, hogy valamikor talán gyerekkoromban már olvastam, de csak halvány részletekre emlékszem belőle.) Én kölyökkorom óta állandóan olvasok. Ahogy megismertem a betűket, azonnal rávetettem magam a könyvekre és ez a szenvedélyem azóta se csillapodott. Talán nem mindig jó ez. Merthogy gyakran találkozom könyvekben olyasmivel ami annyira összevág a mával! És ez elgondolkodtat és néha olyan csüggesztő. Mondok egy példát. Nemrég olvastam ki Clive Irving " A tengely" c. könyvét. Arról szól, hogy a hitleráj alakulásakor jelentős szimpátia övezte az angol arisztokrácia körében a nemzetiszocialista Németországot és messze nem volt biztos, hogy Anglia beszáll e egyáltalán a háborúba és ha igen, nem véletlenül Németország oldalán e. Ezt már én teszem hozzá, Franciaország se dicsekedhet túlzott előrelátással, a békehívő franciák kimentek tüntetni, hogy "Nem fogunk meghalni Warsóért", így aztán meghaltak (sokkal többen) Párizsért. Szóval Neville Chamberlain elment Hitlerhez akiről azt hitte, hogy majd az engedmények (szudétenémet területek annektálása feletti szemet hunyás) hatására nyugton marad és nem vette észre, hogy egy diktátornak nem szabad hinni, a fasizálódó országban már a müncheni olimpián világosan látszott, hogy ezeket csak erővel lehet megállítani, de Angliában jelentős volt a tábora azoknak akik inkább hittek abban, hogy csak a zsidók akarják rossz hírét kelteni Németországnak, ahol éppen ellenkezőleg egy új dicsőséges, követendő világrend alakul. Szóval ismét csak a hívőkkel való győzködés, a közben eltelt értékes idő, mialatt volt ideje a náciknak alaposan felkészülni a világháborúra. Valahol így szól a szerelméhez a könyv egyik hősnője, aki látta a németek legújabbkori művészetét bemutató kunsthallét és ettől nyílt ki igazán a szeme: "Ezeknek abból ered a hatalmuk, hogy kitalálják kit kell gyűlölni." Lehet, hogy nem pontosan idéztem, de valahogy így hangzott. Ezt viszont most belelapozva megtaláltam:

"...A közvélemény leigázása annak a folyamatnak az első lépése, amely a népek leigázásához vezet" 

Nos  mi változik a történelem folyamán? Mindig jön egy erőszakos ember aki két könyökkel tör utat magának, mindig van egy csomó másik akinek ez nem tetszik, de olyan zsenánt, olyan közönséges, olyan fárasztó lealacsonyodni a szintjére és felpofozni, inkább mindenki félreáll, az ostobák akik csak az erőben hisznek követni kezdik, sokan lesznek, ettől a gondolkodók beszarnak jön a diktatúra ami persze megbukik, de sokakat ránt magával a sírba.

Na délután jó szél volt, úgyis kellett kenyérért menni így aztán J ellenkezését ismételten leküzdve elindultunk vitorlázva a "városba". A délutáni vitorlázás mindig kockázatosabb, mert 5 óra felé le szokott állni ez a fajta délies szél, most is ez történt. Odafelé még csak-csak csordogáltunk kreuzban, de amire visszafelé mentünk volna, kitükrösödött a víz és annyi fuvallat maradt csak, hogy gyengécske folyással szemben egyhelyben álltunk. Na de ahol a szükség ott a segítség, GF pontosan ott jött ezzel 10-es_hajonk.jpga kiránduló-városnéző hajójával és mellévéve hazasofírozta velünk Mákvirágot.

Más. Ahogy ígértem időnként vissza fogok térni Schneider Karcsi Amapolához hasonló méretű eladó hajójára, akit esetleg érdekel ezen a napon írtam róla részletesen. http://amapola.blog.hu/2012/08/13/hetfo_739

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr284814211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Matterhorn 2012.10.01. 21:25:27

Vili, az olimpia 1936-ban Berlinben volt, a müncheni 1972-ben.
Jó szelet és egészséget!

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.10.01. 21:42:58

@Matterhorn: Milyen igaz! Münchenben a sörpuccs volt.

elizal 2012.10.01. 22:40:57

Absolut egyetértek, mondhatni a szívemből szólt Kedves Tengerész! Mostanában oly sokszor jut eszembe, vajon miért is vagyunk mi "emberiség" oly ostobák, hogy újra és újra meg lehet vezetni bennünket. Hogy nem nagyon jövünk rá, megint ugyanazt a nótát húzzák, mint már tették a múltban oly sokszor. Állítólag tanítják az iskolában. Mégsem értjük a sok jelenség mögött a lényeget. Igaz, miért is pont ezt értenénk! Hisz, ha akár egy milliomod milliméternyit is változtunk volna mi "emberiség" (jó kis képzavar!)vajon értenénk-e Shakespeare vagy Szophoklész drámáit. Újra és újra ugyanazok a játszmák, ugyanazok a problémák, dilemmák, ugyanazok az erkölcsi kérdések. Úgy vélem a jelmez változik csupán, de a lényeg szemernyit sem. Vajon miért nem tanulunk? Talán amiért a kultúrnövények is vívják harcukat a gyomnövényekkel? Jó-jó, mögöttük van egy jó kapás ... és mögöttünk is kapál valaki?

Szép napot és jó szelet!

Mihalik Péter 2012.10.02. 19:55:42

@elizal: Az általános evolúció tartja a megszokott tempót, sőt, talán lassul a fajok kihalása miatt. Az ember, túlfejlődött (technikailag) , de ehhez nincsen meg az evolúciós háttér,azaz a természetes szelekció. Így születhetnek zsenik és őrültek akik az emberiséget a pusztulásra vagy felemelkedésre ítélhetik! Ők a szónokok!

halaloszto 2012.10.02. 21:43:46

@Mihalik Péter: van egy olyan hozzaallas, hogy

a dns egy informaciohordozo. a generaciok egymasnak orokitik. az evolucio nem mas, mint hogy minnel eletkepesebb, hasznosabb informacio tartalmu dns maradjon fenn. (minnel eletkepesebb egyedet definialo)

a modern ember kepes informaciot tarolni es a kovetkezo generacionak atorokiteni a dns-en kivul is. igy az evolucio folytatodik, csak a fo szintere a testen kivuli informacio lett.

Vajk

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.10.03. 00:15:10

@halaloszto: @Mihalik Péter: @elizal: Hehe. Lehet, hogy a DNS fejlődik. Hogy a generációk életképesebbek lesznek a DNS fejlődése nyomán. De a testen kívüli információk átöröklése.... Sajnos nem emlékszem az egész történetre, de a lényeg az, hogy egy bölcset megkérdeztek arról, hogy mi az ember legfőbb tulajdonsága. Ezt válaszolta: " Az, hogy semmiből se tanul.". És tényleg. Bármilyen súlyos a lecke, bármekkora a tanulság, egy-két emberöltő és az ember ismét ugyanabba a hibába esik bele. Mao Kulturális Forradalma idején harcot hirdettek Konfuciusz tanai ellen. Én tudatlan akkor azt hittem, hogy valami ellenzéki pali lehet, aki nyilván megpucolt és valahonnan külföldről osztja az észt és akit most ezért támadnak. Aztán megtudtam, hogy több mint 2000 éve halott. Ennek ellenére tanításai érvényesek a mára. Nem tudom az emberi DNS mennyit fejlődött azóta, de a gondolkodás alighanem semmit.

Mihalik Péter 2012.10.03. 09:33:25

@halaloszto: Hát igen és pont ez a baj!!! Az emberiség nem önmagában hordozza a tapasztalatok nagy részét,hanem a szülőktől ragad rá a neveltetése során. És ugyebár, nem mindegy, hogy kit nevelnek, van, akit csak tartanak és az sem, hogy mire nevelnek. Így el is jutottunk oda, hogy kinek ez, kinek az az erkölcsi, vagy etikai alap. A genetika bizonyos szokásokat hajlamokat és tehetséget ( manapság főleg tehetségtelenséget) örökít és az emberiséget védő szociális védőháló kiterjed majd minden kire, azaz a gyenge is és az erős is örökít. Az értelmesebbje tudja, hogy csak 2 gyereket tud eltartani ezért nem csinál többet, a putriban meg a 3 általánossal rendelkező szülők néha 8-10 gyereket is tartanak, de azt hiszem ismerős a szituáció. 2 gyerek örököl értéket, 8-10 meg azt a hajlamot, hogy miként kell lopni a megélhetéshez és ezek után valljuk be, hogy 2 fecske nem csinál nyarat..sőt, elmegyek odáig, hogy ez a kettő fogja majd adójából eltartani azt a 8-at, ( meg azt a rendőrséget, aki üldözi a 8 tolvajt)...szóval az emberiségnél szerintem megszűnt az "erősebb kutya ...-szik " elv.
süti beállítások módosítása