Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Szombat.

2012.06.30. 20:41 :: A Tengerész

Már tegnap lehajtottuk "J"-vel az íves ponyvatartókat 30X30-as zártszelvényből. Ma folytattam a vasmunkát. Nagyon meleg van, a tűző napon különösen. Ma hallgatom a rádióban ezt a hírt.  http://www.webradio.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=265064 Csak nem feltűnt a vízügyes igazgatónak ugyanaz ami miatt én itt sok hete tépem a szám? (közmunkások a Vízügyben) Aztán szólni merészelt? Másik hír amire felkaptam a fejem ez volt. http://index.hu/belfold/2012/06/30/hatarserto_gepek_miatt_vetettek_be_egy_gripent/ Elképzelni nem tudom mi a fenét kezdett volna a harci gép a két UL-el, ha amúgy nem kezdenek maguktól leszállni Balatonkeresztúron. Merthogy azok  a Gripenhez képest vánszorogtak, ha megpróbál ő is annyival menni leesik mint a tégla, ha meg elmegy mellettük a legkisebb sebességgel amennyivel még nem esik le, akkor elfújja őket mint a pelyhet. Igazából ilyen esetre ki kellene hozni a múzeumból egy ME Bf 109-est. (http://hu.wikipedia.org/wiki/Bf_109) Amúgy majd Tabulátor megmondja a frankót, én nem vagyok szakember, de van egy olyan érzésem, hogy ez max szabálysértés. Ez már nem Mathias Rust ideje amikor börtön járt ilyesmiért. Nem túlzás egy "gyorshajtásé" felküldeni egy Gripent?

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr224621260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apiesze 2012.06.30. 21:49:19

Én meg ezt találtam (Isten látja a lelkemet, nem kerestem). :o) Ettől oldódik meg mezőgazdaságunk minden problémája, pedig tudjuk, hogy csak négy ellensége van: tavasz, nyár, ősz, tél... Ezután jön a felvirágzás!

Matterhorn 2012.06.30. 23:16:14

Mindkét igazgató valamikor tanítványom volt, munkájukat nagy szakértelemmel végezték, kisujjukban volt a területüket érintő valamennyi szakmai probléma. Mi lesz itt még, ha politikai percemberkék bárkivel bármit megcsinálhatnak?
Vigyázz Tengerész, mert még Téged is leváltanak az Amapoláról!
MCs. alias hegyvidéki

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.06.30. 23:52:44

@Matterhorn: Csúnya dolog lesz. De voltak már csúnya dolgok ebben az országban. Rákosi, Kádár azt hitték mindent lehet ha náluk a hatalom. De mögöttük egy birodalom állt, amiről az egész világ azt gondolta akkor, hogy örökké állni fog. A jelenlegi hatalom mögött már nem áll csak néhány vak hívő. A kétharmad már a múlté, a fülkeforradalmárok elszéledtek. Még kapaszkodnak mint a fuldokló mindenbe amitől megváltást remélne, Horthyba, Jobbik szavazóiba, de már feszegetik a pénzesládákat, hogy nehogy üres zsebbel kelljen a következő ciklusokat átvészelni. A mezőt elaknásítják maguk után, akit lehet csókost beraknak még szerződéssel ciklus utánra, de ennyi. A nagy baj az, hogy nincs helyettük jobb. A levitézlett simlisek? A Dunakör reinkarnáltjai? Netán a neonyilasok? Kiszédül az ember a kuplerájból ha csak púpos és fogatlan qrvák vannak. Sajnos azonban ez a kupleráj a hazánk.

teddybear01 2012.07.01. 04:39:26

@Tengerész: Ami az eltévedt gépek azonosítását illeti, az rutinfeladat. A vadászgépek pont ilyesmiért szoktak készenlétet adni. Pont így szokták elvégezni, és nem is ritka dolog. Egy mozgalmasabb évben többször is előfordul. Emlékszem, egyszer egy osztrák vitorlázó-repülőgépet sodort a szél hozzánk, kapott egy hivatalos ejnye-bejnyét, aztán igazolták a távot, és mehetett haza tréleren.

Csakhogy ez a bő tucat Gripen erre, meg minden másra szánalmasan kevés. Pláne, hogy évente néhány tucat órát repülhetnek, mert a lízingszerződésben koldus-mennyiségű repülési időt vásároltunk meg.

Ami pedig az UL gépek elfogását illeti, arra tényleg túl gyorsak, ahhoz harci helikoptereket kellene bevetni. Egy MI-24-es, vagy egy felfegyverzett MI-17-es alkalmasabb. Kár, hogy lassan ezekből is kifogyunk.

tabulator 2012.07.01. 07:59:33

Az ész megáll és trombitál!

apiesze 2012.07.01. 10:57:20

@A Tengerész: Tessék mondani: minek nekünk egyáltalán nem hogy légierő, hanem hadsereg? Persze Mátyás (Hunyadi) óta volt néhány nyertes csatánk, de háborúnk? És ki a bánat akarna megtámadni minket? Majdnem körben (Für Lajos: "körkörös védelem") NATO tagállamok, ha meg Ukrajna ...
A Grippenekről: emlékszik még valaki a 70-es évek elején a balatoni vizirendőrség Varsó típusú motorosaira? Azok a sebességük miatt (főleg nagyobb szélben a magas felépítmény miatt) ugyanúgy alkalmatlanok voltak a vízből való mentésre, mint a Grippenek az elfogásra. :o)

tabulator 2012.07.01. 11:04:17

@apiesze: Olyasmi ez mint a tűzoltóság, addig jó amíg semmit sem kell csinálniuk.

apiesze 2012.07.01. 12:03:28

@tabulator: Na ja, csak a tűzoltóknak van konkrét feladatuk. A seregnek már Hofi idejében is annyi: "Ha kitörne az általános leszerelés. akkor éhendöglünk", utalt arra, hogy a tszekben a katonák szedték pl. a kukoricát. És ez a 20000 fő?

emeritus 2012.07.01. 13:30:36

@apiesze:
Képzeld el ha már a Bundeswehr-ről az a polgárok és humoristák véleménye is hogy:
"A Bundeswehr arra jó,hogy feltartsa az ellenséget addig,amig
egy igazi hadsereg megérkezik!"

apiesze 2012.07.01. 13:36:01

@emeritus: Ritkán engedtek zongora közelébe, de ha a különbséget játszani tudnám ... :o)

tabulator 2012.07.01. 14:37:47

@emeritus: Korábban ez volt a hivatalos doktrína. Kiállítani valamiféle erőt, amely bizonyosan megsemmisül és csak azzal állítja meg, tartja fel az ellenséget, hogy az ellenségnek döntenie kell: megéri-e a veszteségeket (idő, ember, technika) a szemben álló fél eltiprása útján elérhető eredmény, vagy hagyja a fenébe őket.
Ma már elég ennyi erő, hogy szükség esetén, beszálljunk a közösbe, ha bántják valamelyik szövetségesünket. Cserébe, ha minket bántana valaki, az a közös haderővel kellene, hogy
megbirkózzon.
Nem merném azt állítani, hogy nincs fenyegetettség. Bárkit, bármit megnevezni csak olyan hipotézis mint amikor rácsot szerelsz az ajtóra. Minek? A szomszédok ellen? Az utcán sietők, vagy őgyelgők ellen? Mutass rá, ki ellen zárod a lakásod ajtaját?

teddybear01 2012.07.01. 15:03:41

@apiesze: A gond tudod az, hogy minden környező népségnek kell a Nagy Alföld. A románok megszerezték Erdélyt, meg az Alföld keleti szegélyét, de kéne nekik a többi is, egész a Lajtáig. Már kétszer is megszálltak bennünket. A többi szomszéd sem különb, csak gyengébb. A vágy megvan bennük, csak az erő hiányzik.
Egy ütőképes sereg kellene, de csak ennyire telik. Ez viszont tényleg csak arra jó, hogy nehezebben adhassuk meg magunkat.

Mondják, hogy majd a NATO megvéd bennünket, de az is csak a külső, a NATO-n kívüli támadók ellen lép fel. Amikor a görögök és a törökök egymásnak estek Ciprus miatt, a szervezet csak nézte a bunyót.

Ami a Gripeneket illeti, az volt a legrosszabb választás. Orbán egyszemélyi döntése volt 2001-ben, a szakemberek minden javaslata ellenére.
Viszont azt, hogy a szocik miért nem mondták fel a szerződést, azt még most sem értem. Nem lett volna példa nélkül az ilyen szerződésbontás.

emeritus 2012.07.01. 15:42:28

@tabulator:
Szeretnék neked egy idézetet (lefordítva)ezúton figyelmedbe ajánlani:
"A terror elleni háborúnak megvan az az ideális tulajdonsága,
hogy nem nyerhatő meg,ergo soha nem fejeződik be ha nem akar-
ják!" (Peter Sloterdijk) Ugyan ez analóg a hadseregek intézmé-
nyével is! Sajnos!

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.07.01. 15:47:50

@tabulator: "Mutass rá, ki ellen zárod a lakásod ajtaját?" A rabolók ellen.(ennek az új használtgépnek német a billentyűzete, még nem jöttem rá hol a felkiáltójel, mert a shift1-el ez jön ')Már több lakást felnyomtak a környéken. (jééé, shift4-el jön a felkiáltójel!)

apiesze 2012.07.01. 17:22:31

@teddybear01: Pontosítok: "A románok megszerezték Erdélyt..." Nem. Megkapták. :o) Nem ugyanaz.

Ciprus az igaz, de a többi magyar részre nincs igazán indok (sem). Persze attól még megtámadhatnának, de talán (talán) ez még nem teljesen a Balkán.

Végül a Grippenek: a válasz szerintem egyszerű. Pénz, pénz, pénz.

teddybear01 2012.07.01. 19:57:39

@apiesze: 1908-ban a román királynő írt egy levelet a rokonának, az angol királynak, hogy társulnak az antanthoz, ha megkapják Erdélyt, meg pár további magyar területet. Szóval megszerezték.

Hosszútávon csak az a tied, amit meg tudsz tartani. Országok viszonylatában ehhez hadsereg kell.

A Gripenek eladásánál pontosan tudjuk, hogy legalább 3 millió euró került kiosztásra, csakhogy a magyar ügyészség nem tartott igényt a svéd ügyészség nyomozati anyagára. Persze, ha vádemelés nincs, akkor bírósági tárgyalás sem lesz.

apiesze 2012.07.01. 21:54:45

@teddybear01: Változatlan a véleményem: megkapták jutalmul a románok Erdélyt, mint Horthy a Dél és a Felvidéket.
És ez már csak kötözködés: "A Gripenek eladásánál pontosan tudjuk, hogy legalább 3 millió euró került kiosztásra", akkor most mennyi? ;o)

teddybear01 2012.07.02. 00:55:40

@apiesze: Te ennyire nem ismered a történelmet?

A románok az 1. VH-ban kétszer foglalták el Erdélyt, elször 16-ban, ekkor még német segítséggel kiűztük őket, másodszor meg 18-ban, végleg. Erővel szerezték meg, nem megkapták.

Horthyt meg inkább ne is említsd, az általa parancsnokolt Honi Hadsereg két magasabb egysége a szolnoki csatában a románok oldalán harcolt, a magyarok ellen.

apiesze 2012.07.02. 07:29:08

@teddybear01: "Az antant és Románia 1916. augusztus 17-én kötött titkos katonai megállapodása szerint Románia hadba lépése esetén megkapja Bukovinát, az egész Bánságot, a történeti Erdélyt és Kelet-Magyarország területeit nagyjából a Tisza vonaláig." "... Románia az ántánttal a katonai egyezményt, amely szerint 10 nap mulva következő beavatkozása fejében megkapja Erdélyt és annak határos területeit."
A véleményem Romániáról és Horthyról is változatlan, én nem minősítettelek. Ha ketten mondják ugyanazt, akkor sem biztos, hogy ugyanaz. Itt a vége fuss el véle. :)

teddybear01 2012.07.02. 08:14:51

@apiesze: Csak nem érted. Ez csak egy papír volt. Szép cirádás, több aláírással az alján. Csakhogy az angolok, franciák nem rendelkeztek azokkal a területekkel, amikről szó volt benne, így nem is adhatták oda a románoknak.

A románoknak kellett erővel elvenni a szóban forgó területeket, amennyiben nem lettek volna képesek rá, úgy ez az egyezmény kb. begyújtósnak lett volna jó.

Részemről viszont lezártam a témát, szörnyű, hogy képtelen vagy a szabatos meghatározás használatára.

apiesze 2012.07.02. 08:33:15

@teddybear01: Te nem érted. A cirádás papírokkal osztották fel a világot minden alkalommal. Akár tetszik, akár nem, akár rendelkeztek az adott területtel, akár nem. Odaadhatták és oda is adták. Ugye visszahajtotta Trianon is a mostani határai mögé a románokat, pedig már Pestre is bevonultak ugyi? Lásd I. II. világháború utáni felosztások.

Itt a vége fuss el véle. :) Végleg ...

Advocatus Diaboli 2012.07.02. 09:14:05

@teddybear01: Miért, az angolok rendelkeztek Palesztinával? Mégis oda tudták adni a cionistáknak, zsidó államot csinálni. Akkor ilyen alapon hogy ne tudták volna odaígérni Romániának a Kelet-magyarországi területeket?

foko 2012.07.02. 11:56:42

@apiesze: Egyet kell, hogy értsek veled. Az a legnagyobb baj, hogy a magyar sereg kint állomásozik külfölfdön nem ám, hogy a magyar földet építenék nem be kell segíteni a metélteknek.

apiesze 2012.07.02. 12:03:41

@Advocatus Diaboli: Pontosan erről beszéltem. Az idézetek nem tőlem (sajnos) származnak, hanem egy XX. századi katonai szakírótól, valamint egy XXI.-i történésztől származnak.

@foko: Ez a hang nem kell. Itt nem!

teddybear01 2012.07.02. 12:18:39

@apiesze: @Advocatus Diaboli:

A cirádás papírok nem érnek semmit, ha nincs mögötte kellő erő(hadsereg). Még ekkor is gyakran kettétépik, ha valamelyik fél erősebbnek képzeli magát.

A románok elvették a felsorolt területeket, mert volt elég erejük hozzá. Akármennyire másként magyarázzátok a dolgot. Horthy és co. meg farokcsóválva asszisztált hozzá.

Tényleg, nem kéne a kuruttyinfót történelemtudományos forrásnak használni.

Ami pedig Palesztina átadását illeti, igen az angolok rendelkeztek felette. Elvették a törököktől ugyanis, és évtizedekig protektorátusként rendelkeztek a terület fölött. Ez ugyan formailag nem gyarmati státusz volt, de a helyi vezetőség maximum azt dönthette el, hogy apróban, vagy nagyobb bankókban fizeti ki az adót a Brit Birodalomnak.

Aztán meg a zsidók pofán vágták a környező muzulmánokat, és azóta is ez megy. Tetszik, nem tetszik az a terület most az övék, a fegyverek jogán. Mert tetszik - nem tetszik, az államközi szerződéseket az erőszak, vagy annak a lehetősége tartatja be. Ha nincs elég erőd betartatni, akkor fel fogják rúgni.

Nem igaz, hogy milyen naivak itt egyesek.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.07.02. 13:02:38

@foko: Kérlek....Nem szoktam moderálni, eddig csak egyszer került rá sor amikor jobbikbal nagyon rákezdett. De ne írj ide ilyen...hüm... dolgokat, légyszíves!

apiesze 2012.07.02. 13:23:45

@teddybear01:
1, Nekem a kurucinfó nem forrás.
2, Sajnos a tények makacs dolgok: a román "... királyság pedig érdekei érvényesítése érdekében 1918. november 10-én – egy nappal az általános fegyverszünet előtt – visszaugrott a küzdelembe." Így győztes lett ő is, és megkapta "jutalmát", nem érvényesítették vele szemben, hogy szerződésszegő volt.
3, Erő is relatív Einstein óta. Az, hogy a románok elfoglalhatták Erdély az antantnak köszönhető. Még Bukarest is megszállás alatt volt, s aztán jött a segítség. Persze, hogy volt erejük, mert hagyták nekik.
Tények...

foko 2012.07.02. 22:05:38

@A Tengerész:
Okés bűr szerintem ebbe nincs semmi olyan ami "...hüm...dolog"

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.07.02. 22:13:55

@foko: Hát ez a "metélt"pl. Most bevallom régen én is zsidóztam néha. Ahogy a szülőföldemen Angyalföldön a prolikörnyezetben mindig is elhangzottak ilyesmik. De amióta a neonyilas szarháziak elkezdték emelgetni a hangjukat, a legkínosabban vigyázok, hogy semmi ilyesmi el ne hagyja a számat.

emeritus 2012.07.03. 14:15:09

@A Tengerész:
Na azé!Mer az "angyfődi" nem csinál ijet!
süti beállítások módosítása