Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Csütörtök.

2011.10.27. 18:37 :: A Tengerész

Reggel nyolckor már a felügyeleten voltam  a két papírral amit még be kellett adjak, de mégse kaptam még meg a hajólevelet, de kaptam igértetet, hogy hamarosan postázzák. Szóval úgy tűnik, hogy nem kell újabb papírokat beadjak. Feladtam postára a négyhavi műhelybérleti díjat a Vízügynek, szóval könnyű a pénztárcám.

Visszatérve folytattam a csónak sablonjainak szerkesztését. Hoztam az asztalosoktól hosszabb hajlékony MDF lécet, 2m hosszú, majdnem végigéri a teljes palánkhosszat. Még 4 db ólompogácsát (amiket a kisember papájának ellőtt légpuskalkőszereiből öntöttem) kivittem a műhelybe ezek szolgáltak a swungléc megtámasztásához használatos "delfinek" helyett. Semmim sincs ami pontosan arra való ami ide kellene, de mindenem van amivel tökéletesen helyettesíthetem a célszerszámokat. Minden palánkot kiszerkesztettem és ki is vágtam. Holnap felpakolom az anyagra, elrendezem, hogy a legkevesebb legyen a hulladék ( 3 táblából ki kell jöjjön az egész schwertkasznistól, ülésestül, kormányostul, schwertestül, ülőpadostul). Az így kivágott sablon alsó karéjára 12mm-t kell ráhagyni majd a palánkok kivágásakor, ezt a 12 mm-t fele mélységig ki kell majd marni, ez fogja adni a klinker átfedést. Ettől a marástól tartok egy kicsit, mert egyrészt vékony az anyag (6,5 mm), nagyon pontosan kell majd vezetni a felsőmarót, másrészt nem tudom a rétegelt lemezt nem fogja e kiszálkázni a szerszám, mert ugye nagyon más a szerkezete az anyagnak, mint a színfáé. Mindenesetre a felső réteget elő fogom vágni schnitzerrel. 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr213334565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

halaloszto 2011.10.27. 22:40:55

maroba eles kes, nagy fordulatszam, biztos kez. esetleg a talpara valami alkalmas egyedi kiegeszites, amitol megjobban szalad a sablonon. (vagy a szelen, ha ahhoz lesz vezetve.)

toolmonger.com/2008/07/10/a-better-offset-router-base/

ne a masologyurut nezd, hanem a plusz talpat, ami miatt hiaba van a gep az anyag szelen, total biztosan meroleges es kontrollalhato.

vajk

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.10.28. 08:14:12

@halaloszto:
maroba eles kes =van

, nagy fordulatszam,= is van

biztos kez.= úgy szokott lenni, hogy eleinte nem annyira biztos aztán menet közben megjön a technika. Mondjuk elég sokat dolgoztam már vele, szóval meglesz az is.

esetleg a talpara valami alkalmas egyedi kiegeszites, amitol megjobban szalad a sablonon.= lesz

(vagy a szelen, ha ahhoz lesz vezetve.= nem megy, 6,5mm-be nem fér bele

)

halaloszto 2011.10.28. 10:05:10

bocs hogy felreertheto voltam.

szoval a maro talpa nyilvan a lemezen fut. a kerdes, hogy mi vezeti. ha a sablonod eleg kemeny, es vastagabb lenne, akkor lehetne masologyuruvel, a sablon mellett marni.

igy viszont legjobb egy alul csapagyas maro lenne, ami 12mm-el szelesebb mint a csapagy. pl 31mm-es marotarcsahoz 7mm csapagy kellene, hat az eleg eselytelen :-(

vajk

halaloszto 2011.10.28. 10:05:56

elsiettem. szoval hogy igy marad valami nagyobb mezei maro, es a talpra kell csinalni utkozot, ami a lemez szelen fog futni.

vajk

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.10.28. 23:23:36

@halaloszto: Van ilyen gyári cucc a marógépemhez. Egy olyan lemez aminek a távolsága távtartókkal állítható a gép tengelyétől és valahogy úgy néz ki, hogy mondjuk 9 óránál van a marógép tengelye és a lemez két pracnija mondjuk 1 és 5 óránál (ha kevesebbet kell kimarni akkor 12:30 és 17:30-nál stb). Ezzel semmi baj a munkadarab közepénél, mert ugye mindkét pracni támaszkodik az anyagon. A gond csak a végeknél van amikor az egyik már lejött az anyag széléről, tehát nem vezet. Na ilyenkor kell a "biztos kéz", hogy nehogy bebicskázzon a gép és lekerekítse a sarkot.Persze "be is lehet csapni" a gépet és alighanem ezt fogom tenni, ahogy le van szorítva asztalra, mellészorítózok egy toldalékot azonos vastagságú hulladékból és addig tolom a gépet amíg azt kezdi el marni. Persze trükközni kell majd még az anyag lefogatásával is, mert a "pracnik" mélyebben nyúlnak le mint 6,5 mm-t ami ugye az anyagvastagság, tehát valamit még alá kell rakni, de nem lóg ki. Egyszerű lenne, ha a munkadarab egyenes lenne, de így, hogy íves azt is szabni kell majd valamiből. Szóval megoldható, csak macerás.

halaloszto 2011.10.29. 10:13:43

en csinalnek egy olyan aszimmetrikus talpat, mint a kepen volt. arra egy ilyen stilusu egyedi utkozot: woodgears.ca/kitchen_chairs/routing-edges.jpg

a nagy talp jol fekszik az anyagon (a marogep eredeti talpanak ugye csak a fele fekszik fel allandoan), es ket kezzel szepen lehet ugy vezetni, hogy a talp "meroleges" legyen az anyag szelere. igy az utkozo mindig pont szemben lesz a kessel, nem kell ket utkozo.

vajk
süti beállítások módosítása