Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Vasárnap.

2011.10.23. 21:49 :: A Tengerész

 Egész nap esett az eső. Idebent matattunk, "J" süteményt sütött én palánk illesztéseket szerkesztgettem, olvasgattam, meg a neten szörföltem. Viszont megint van patkány a hajón. Valahol elől van a gázpalackos láda mögötti kupiban. Kirágta a műanyag fedelét a vödörnek amiben a diók és napraforgók vannak és elhordott belőle egy csomót az árboctőhöz, némi szivacshulladékkal egyetemben, szóval hosszabb tartózkodásra rendezkedett be. Még csak az kell, hogy idekölykezzen! A csapdából is kipiszkálta a diót, de a korábban minden mozgásra elsülő csapdát úgy látszik most túl érzéketlenre reszeltem, mert nem sült el. Holnap rámegyek a tuningolásra. A diókat eltüntetem és csak az lesz kaja ami a csapdában van. Meglátjuk ki a ravaszabb. Nem becsülöm le az ellenséget.

Nézem a híradót a TV-ben este. Nagyon betörték a maradék gárdát. Több mint háromperces pszichológiai előkészítés, az öt éve történt "rendőri brutalitások" alapos és részletes bemutatása, taglalása  után (miközben egy szó, egy képmorzsa se esett a gyújtogató csőcselékről, ami persze nem menti az indokolatlan erőszakot, de része lenne a képnek, amitől az ostoba rendőri vezetés és a hülye rendőrök elvesztették azt a kevés józan eszüket is) két percet adtak a mai "Nem tetszik a rendszer" tüntetésről. A százezres tömeg valóban "több tízezer" ahogy a riport címében írták, de ha ez egy Fidesz rendezvény és mondjuk vannak ötvenezren, akkor ez biztos "félszázezer" lett volna, ha meg több akkor biztos kétmillió, pláne, hogy Rákai Filip azóta ott a haljakend. Kulka és Csákányi Eszter ha jól tudom érdemi beszédet mondtak, a Híradó szerint "üdvözölték a  jelenlévőket". A beszédekből csak a leghaloványabb Istvánfi szövegéből adtak részletet és  nagyon fontosnak vélték megemlíteni, hogy a "rendezvény szóvivője" a kendermagos Juhász Péter volt. Szóval van üzenete a pártatlan elfogulatlan királyi TV híradójának: Aki a Fidesz ellen tüntet az kábszeres. 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr73325014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

harpi4 2011.10.24. 07:18:57

Hát mondtam én, hogy egy virtigli, mélymagyar, piros-fehér csíkos, nép-nemzeti gerincű patkány kiröhögi a gaz, imperpista, bankárlelkű, idegenszívű, nyugati márkájú riasztót, vagy csapdát.

Műszaki 2011.10.24. 13:19:26

Azért, most hogy 100%-ban vízen vagytok vajon várható -e majd újabb patkány beköltözés? (megelőlegezem, hogy a jelenlegi rágcsálóírtás sikerrel zárul)
Mitha korábban arról lett volna már szó, hogy akár a kötélen is fel tud mászni az állat a hajóra. De vajon megérzi -e a parton ólálkodó jószág a hajón lévő élelmet?

harpi4 2011.10.24. 13:35:06

@Műszaki: Így igaz. "Dezsőék" vígan bemásznak és be is másznak a kötélen a hajókra, ezért szoktak többek között a kikötőkötelekre patkányvédő lemezeket kitenni. A kikötőhatóság pedig azért követeli meg ezeket a lemezeket, hogy a hajóról ne tudjon kimenni a patkány a partra.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.10.24. 15:08:15

@harpi4: Nem biztos, hogy teljesen hatástalan a riogató. Merthogy a hajó orrában vert tanyát, de hátul a cockpitban ahol a szerkezet van(és a kajáink a padládában) nincs nyoma.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.10.24. 15:11:57

@harpi4: Az az érdekes, hogy a farkötél víz alatt van középen! De hát gyakran láttunk patkányt úszni a part mentén. Aztán meg a parti kábel egy kötélátfeszítésen megy ki a hajóra, az a levegőben lóg. Szóval védtelenek vagyunk a patkánnyal szemben. Az az érdekes még, hogy a parton úgy 100 méterre van egy diófa, ami alatt ott vannak a fűben a lehullott diók. De neki a mienk kell!

harpi4 2011.10.24. 19:12:53

@A Tengerész: .... "védtelenek vagyunk a patkánnyal szemben" ... Nem azért mondom, de aki egy egész hajót tudott építeni, az miért ne tudna pár darab patkányvédő lemezt készíteni valami ócska bádogból a kötelekre? Persze ha majd újból pontonon állsz, akkor felesleges, mert a Dezső kényelmesen beslattyog a járón. Az is lehet viszont, hogy ő már őslakos az Amapolán, nem?

harpi4 2011.10.24. 19:19:43

@A Tengerész: Ja! És még valami! Kell keríteni egy igen büdös rohadt húsdarabot. A fészkétől kezdve végighúzod a decken a kimenő kötélig, majd a kötélen végig ki a partig, ott pedig egy darabig a földön, majd jó messzire bedobod a vízbe a halaknak. Ezt már sötétedés után kell megcsinálni. Dezső felébred, megérzi a szagot és követi kifelé a partra. Miután ott nem találja meg azt amit keresett, leül káromkodni, te meg felrakod a patkányvédő lemezeket és kiszólsz neki, hogy "Hülye patkány! Buggyant patkány!" Ettől tán még gutaütést is kaphat.
süti beállítások módosítása