Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Hétfő.

2011.10.17. 18:54 :: A Tengerész

 Tegnap csak limányoltam. Semmi komoly meló, csak a jövendőbeli bocimat rajzolgattam. Megpróbáltam kiszerkeszteni a kiterített palánk szabásmintát, de beletört a bicskám. Görbe felületek síkba terítése nem körzővel vonalzóval megoldható feladat....vagy én felejtettem sokat egykori ábrázoló geometria tanárom szegény jó "Gubics" (Isten nyugtassa békében) által a fejembe táplált tudományából. Szóval kell ide az amit abraxas meg a programja tud. Ma a szép időben télies feladatok voltak. Kiköltöztem a partra a láncfűrésszel és felaprítottam egy heti tűzifát, bevödröztem a hajóra. Szeretem a tűzifával való molyolást. Fűrészelni, válogatni, odakészíteni, hogy amikor eljön az ideje jó melegben ücsöröghessünk a szalonban. Aztán szeretem a hajón való matatást. Teszek-veszek a decken, ma például megcsináltam azt a két dolgot, amit a hajó vizsgán kifogásoltak és megígértem, hogy megcsinálom. Az egyik a kályha füstcsöve volt ami átmegy a head és a szalon közti válaszfalon. Ide béléscsövet csináltam a cső köré 1-es alu lemezből. A másik quasi hibapont szerint a cockpitból az üzemanyagelzáró fogantyút kellett piros színre befesteni. Amúgyis terveztem valamit, hogy az elzárás nehogy véletlenül bekövetkezzen, ezért csináltam egy kiürült borotvazselés flakonból egy zárókupakot a fogantyúra és ezt festettem pirosra. Már csak a két papírt kell megcsináltatni a gázról és a villanyról, hogy meglegyenek a vizsgában megjelölt dolgok, ma itt is volt a gázszerelő, Marácz Sanyi, hozott teli PB gázpalackokat a kiürültek helyett, aztán annyit pofáztunk, hogy a végén a papír teljesen kiment a fejemből, jöhet vissza valamelyik nap a héten.

 

 Amúgy meg éljük a sanyarúsorsú jachtosok életét, hogy silvermoonnak legyen sajnálkoznivalója rajtunk,ilyet voltunk kénytelenek vacsorázni akciós vörösborral.

20:57 "J" még egy kis tököt sütött vacsora utáni csemegének.

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr423309940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

silvermoon 2011.10.17. 20:23:39

Fenebe is. Ha meg sokaig olvasom e blog-ot a vegen meg megnosulok. Nalam is elkelne egy "J" hogy rendes kaja legyen az asztalon.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.10.17. 20:31:22

@silvermoon: És azt nem is írtam, hogy most zárta el a sütőt, merthogy sült tököt fogunk csemegézni utóvacsorára.

sanyi65 · http://www.hajoepites.fw.hu 2011.10.17. 21:00:08

Végül a hajóvizsga csak géphajóként van meg? Mert hogy valami döntéspróba is volt...

sanyi65 · http://www.hajoepites.fw.hu 2011.10.17. 21:06:02

A hajóvizsga végül csak géphajóra van meg? Mert hogy volt valami döntéspróba is...

silvermoon 2011.10.17. 21:12:03

sanyi65:Igazad van ! Es meg csak meg sem hizik. nem eleg hogy a heaven-ben el meg gyilkol is minket. De azert le a kalappal!!!!!Meg csak tengerre sem kelett szalnia igy is meg talalta amerikat.(bar rendesen meg dolgozott erte)Szoval vegul is megerdemli mi meg csak had pukkadozzunk..DDDDDXXX.

akiga 2011.10.17. 21:15:34

Ti egyben sütitek a tököt? Mi felvágjuk 10 X 15 cm-es darabokba.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.10.17. 21:35:43

@sanyi65: Igen, Amapola csak "motorcsónak". Egyelőre....

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.10.17. 21:40:47

@akiga: Sose csináltuk úgy. Most belegondolva, nem szárad ki nagyon feldarabolva? Mert így jó "zaftos"tele édes lével. Kivéve persze ha netán régi típusú "parázs" tököt sikerül venni. De az valahogy kiment a divatból. Én így kanállal eszem ki a héjából. Hú...NAGYON finom volt. Még Ráckevén vettük szerdán közvetlen indulás előtt a piacon, nagyon megérte az árát.

akiga 2011.10.18. 00:09:33

@A Tengerész: Lé ugyan nem csorog benne, de ettől ugyanúgy ki lehet enni a héjából. Kiszáradni, egyáltalán nem szárad ki, csak kicsit kevésbé leves. Mi azért is daraboljuk fel előre, mert egyszerre mindenki csak egy kicsit eszik, és így nem kell megsülve majszolni, meg darabolni. Csak ki kell venni, egy darabot, és enni. Azért lepődtem meg, mert még sosem láttam így egybesütve, másoknál sem. Pedig össszel sokszor sütünk, a macskánk is imádta egyébként a sülttököt.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.10.18. 00:40:54

@akiga: Ja hogy meg tudod állni, hogy egyszerre megedd az egészet! Hát én nem tudom. Legalább a felét megeszem egyszerre.

IQ_nuku 2011.10.18. 06:23:54

@akiga: Én is egybe, (pontosabban így félbe vágva) szoktam sütni.

abraxas 2011.10.18. 15:06:40

Mi is felsben sütjük. Tipp: ha sütés előtt e tetejét átkenitek egy pici olajjal, nem lesz kéreg a tetején. Töktörta, vagy tökös/mákos rétesnél fontos szempont :o)
Erről jut eszebe! Azt hittem, hogy az Őrségben járva, egyebet sem fogok ilyentájt látni, mint tököt, tököt és tököt. Sülve, főve, mindenhogy. És nem! :o/

Más: ha csuklottak egyesek a hétvégén, akkor mi voltunk a bűnösök. A hármashatás emlékmű magyar oldalán egy rendes magyar ember gondos munkával kikaparta az emlékművön jelzett helyi magyar polgármester nevét. Csak a magyaron, és csak a magyart. Önkéntlenül eszembe jutottm a magyar néplélekről a kommnetekben folytatott múltkori polémia.
Nem tudom, mi volt szegény ember bűne, MSZP-és volt vagy éppen FIDESZ párti, de mindegy is. Typisch :o(

harpi4 2011.10.18. 19:14:25

A fene a "tökötöket"! Borzalmasan utálom, már negyvenöt éve, amikor sorkatonaként az őrszoba ócska szenes kályháján sütögettük a szomszéd földről lopott tököt, mert éhesek voltunk. Azóta rá sem tudok nézni. Legalább egy heti koplalás kéne egy tutajon a tenger közepén, hogy ráfanyalodjak. Különben mindenkinek az egészségére, aki szereti. Kinek a pap, kinek ...

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.10.18. 23:06:42

@harpi4: Én a tarhonyával és a sárgaborsófőzelékkel voltam így a honvédség után. De azóta sok idő telt el most már megeszem mindkettőt jó étvággyal. Ez a mostani tök valami csodásan finom, édes, nem szálas, de nem is száraz fojtós, kár, hogy alig van már belőle. Ha tudtam volna, hogy ilyen jó a ráckevei tök vettem volna legalább még egyet.
süti beállítások módosítása