Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Műszaki: Na ez az a hülyeség amért nem gondolom követendőnek ennek a srácnak az elképzeléseit. ww... (2024.03.07. 19:50) Hétfő.
  • KAMA3: Én bevallom őszintén, hogy erre az időre (félig szándékosan) felfüggesztettem a blogod olvasását, ... (2024.03.01. 09:56) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Ha nem írok ne válaszolj!: Már lezártam. Majd építek egy ferde rampát amin feltolom a talicskát. ... (2024.03.01. 00:31) Szerda.
  • A Tengerész: @Paduc: Rémlik.... (2024.02.25. 02:14) Szombat.
  • A Tengerész: @akiga: Igen tudok róla. (2024.02.23. 08:39) Szerda.

Linkblog

Szerda.

2011.01.26. 08:44 :: A Tengerész

 Tudja valaki hogy lehet valami kisebb fényerőre állítani a laptopot? Ez a sok világosság a fekete betűk körül, az amúgy szinte sötét térképasztal környezetben teljesen kinyírja a szemem.

11:40 "Műszaki"-lag megoldva. Fn+F5 és vége a káprázatnak.

12:05 Ma megint ilyen semmilyennap van. Hólapátolással kezdtem a napot, mert olyan 3-4 cm hó esett az éjszaka, még reggel is szálingózott. Miközben matattam a decken megjött a Kisember a rettenetesen izgatott Deni kutyával, "akivel" kitörő örömmel üdvözöltük egymást. Visszaadtam a kölcsönlaptopot, amiért ezúttal is hálámat fejezem ki. Kicsit beszélgettünk idebent a jó meleg kályha mellett, aztán tettünk egy kört odakint a hóban, a kutya ha jól értem a testbeszédet, meg a nyihogást, borzasztóan örült a sétának. Juteszembe. Tegnap felhívott a Visy Laci, (vitorlázóember ő is ha valaki nem tudná) és bejelentkezett jövő hét szerdára, a Farkas Erikával.  Amapolán készül velünk a "Hely" című műsora a Kossuth Rádiónak, ha éppen érdekel valakit 11 órakor lesz délelőtt.

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr712614196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Műszaki 2011.01.26. 09:23:48

A korábban említett "Fn" gomb plusz (nálam legalábbis) a jobbra-balra kurzor nyilak állítják a fényerőt.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.01.26. 11:28:28

@Műszaki: Majdnem jó! De Te adtad az ötletet,szóval szuperkössz. A nagy eszemmel és a frissen szerzett tudományommal (Fn gomb = másodlagos kékkel jelölt billentyűfunkció)kiokoskodtam, hogy az F5 és F6 gombok jobb alsó sarkában lévő telikék és üreskék napocskák a Brigtness Down és Brigtness Up képecsét adják be és minden egyes pöccintés állít rajta. 10 éve vakoskodok?? (na jó ez nappali világosságnál nem volt probléma)

Műszaki 2011.01.26. 11:52:17

Örülök.

A komment elküldése után jutott eszembe, hogy inkább a napocskákról (nálam inkább fogaskerekeknek tűnnek) kellett volna írnom. Számítottam arra, hogy más gépeknél máshol van ez, de rutinosan megtaláltad :-)

Egyébként csak egy megejgyzés a számítógépekkel kapcsolatosan.

Gépészmérnökként valahogyan az természetes nekem, hogy a mechanikus dolgok idővel elkopnak tönkremennek. Azonban, mivel a számítógép elektronikájában "nem mozog semmi" így az a tévképzet él(t) bennem, hogy az nem kopik el, örök élet. Sajnos rá kellett jönnöm, hogy a 6 éves laptopom amin azóta is ugyanazok a szoftverek futnak (tehát semmi újítás a kötelező frissítéskeen kívül nincs) egyre lassabb (többször volt már a szükséges mértékben újra telepítve). Szóval valami csak elkopik ezekben is és előbb utóbb le kell cserélni a masinát.

S egyet kell értsek egy korábbi kommentelővel is. Most is vacakol a gép, a Windows alatt nem megy minden úgy mint máskor. Ezért bizonyos funkciók elérése miatt (web programozás) kénytelen volam egy linuxot alkalmazni, a legegyszerűbb módon, pendrive-ról futtatva. Hihetetlen, de olyankor a gép megtáltosodik. Sajnos épp a mobil netet nem tudtam még a linux alatt beindítani.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.01.26. 12:23:32

@Műszaki: Sajnos a mechanika jobban bírja (ha amúgy jó)mint az elektronika. Régivágású erősáramú villamosmérnökként, tengerész elektrikus tapasztalat alapján mondom, hogy elsőnek mindig az szarik be ami villannyal megy, aztán a mechanika (idesorolva a hidraulikát, pneumatikát is), és a legvégén az ember.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.01.26. 12:31:56

@Műszaki: Amúgy meg ezt a géplassulást attól tartok sokminden okozhatja. A Jóri Jancsi, aki korábban sokat segített nekem ilyen dolgokban pl azt magyarázta, hogy minden ami valaha futott a gépen, otthagy ezt azt, de te nem tudod, hogy ott vannak, csak "útba vannak". És ezért nem futnak olyan gyorsan a dolgok idővel. Én a magam paraszt agyával úgy értelmeztem, hogy minden barátnő otthagy dolgokat a lakásban, miután kiköltözött. Ha most mondjuk én nem tudnám ezeket meglátni és kidobni, előbb utóbb, nem lehetne járni-kelni, szekrénybe bepakolni tőlük, helyet találni a mosdó felett a polcon a sok otthagyott fogkefétől.

silvermoon 2011.01.26. 13:39:41

Koszonom a figyelmet ! Jo, h van ez a bolog. Semmi nem tortent, csak a nagy felhajtas. Amerikai hiszteria, nep remizdgetes. EGy kis magyar nyari zapornak megfelelo essocske utan szep csendes ido van. A sok millios muszerek ugy latszik szart sem ernek.De jol meg dolgoztattak.

Bobojsza_ 2011.01.26. 15:49:22

@silvermoon: Ennek örülök, hogy nem történt semmi különleges.
Megnéztem délelőtt a National Hurricane Centerben www.nhc.noaa.gov de nem jeleztek semmi veszélyeset felétek.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.01.26. 16:31:40

@silvermoon: Nahálistennek. Jobb félni, mint negijedni.

silvermoon 2011.01.26. 16:56:40

Tengeresz ! Az ember el sem hinne, h tegnap meg mindenkit az ovohelyekre invitaltak, es olyan kepeket mutogattak a TV ben hogy az ember valoban kezdte komolyan venni. Az osszes kozep floridai TV csak ezzel foglalkozott. MA meg !! Bugnak a galambok beke van es csend, CSodas napsutes sehol egy felho tisztara van sikalva az eg, pedig hajnalban meg azt mondtak, hogy nehany napig vastag felhoreteg boritja majd floridat. VAjon tudnak ezek egyaltalan valamit? De azert az igaz, h jobb felni mint megilyedni.

Kis ember 2011.01.26. 17:10:35

@silvermoon:

Hát, ha 2000-ben volt olyan, aki kurblis mosógépet vett a 2kY miatt...

silvermoon 2011.01.26. 17:13:21

Kisember: Ne maaaa ! En mar el multam 60 eves de olyant meg nem lattam.

temtom 2011.01.26. 20:21:26

Ha valaki nem redszeres Kossuth rádió hallgató, akkor egy kis felkészítés: A hely című műsor -többnyire- nagyon érdekes. A "bulvár"-nál sokkal mélyebb, de különben pörgős, korrekt, időnként humoros és informatív.
A műsorvezető hölgy -Farkas Erika- felkészült, frappáns, jól kérdez, és nagyon jó a szerkesztés is.
Az egyetlen gond, hogy rendkívül ellenszenvesen erőszakos, kellemetlenül arrogáns a hangja. De hát erről nem tehet- gondolom. Kiváncsian várom a műsort, már be is véstem a naptárba.

beho 2011.01.26. 20:42:07

@temtom: ha ennyire ismered a műsort, nem gondolod, hogy csak a felvétel lesz szerdán?

Antymix 2011.01.26. 21:54:06

Én minden munkanapon 11-kor a Hely című műsort hallgatom a karbantartói műhely magányában. Nagyon korrekt. Szerintem a szerdai látogatás nem azt jelenti, hogy egyből műsorba megy. Valószínűleg felvesznek sokmindent és megszerkesztik profin. Ne felejtsd el megkérdezni, hogy mikor kerül adásba, mert szeretném hangügyileg rögzíteni.

temtom 2011.01.26. 22:01:39

Khm... izé... lehet, hogy félreértettem, valóban. Az, hogy 11-kor lesz, az rendben, mert minden nap akkor van, de a jövő szerdai adást azt lehet, hogy rosszul értelmeztem. Mikor lesz adásban, Vilmos?

akiga 2011.01.27. 01:43:16

Pont most hallgattam A hely című műsort, szóval éjjel 1-től is van. Egyébként az MR hangtárból is meghallgatható később, és van online adás, aki esetleg gépen dolgozik akkor.
Szerintem is arrogáns, erőszakos, és sokszor bárgyú, buta kérdéseket tesz fel. Régen a Krónikában rendszeresen volt. Alapvetően nem csinál rossz műsort, de néha nagyon idétlen.

Kis ember 2011.01.27. 01:57:57

Tengerész celeb lesz! :)))

merges ember 2011.01.27. 10:43:00

@Kis ember
Tengerész már rég celeb :p

Csak mi vagyunk szelid paparazzik :))

beho 2011.01.27. 20:09:24

@akiga: én szándékosan nem írtam véleményt a hölgyről, mert nőkről vagy jót vagy semmit.
süti beállítások módosítása