Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @aiolosz: Köszönöm! Hát még én mennyire örülök neki! Volt egy rossz periódusom, amikor nemcsak az ... (2024.05.03. 07:44) Csütörtök.
  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.

Linkblog

Péntek.

2010.11.26. 20:22 :: A Tengerész

Na így néz ki az ajtózár. Kívülről és belülről. A külső oldal azért ilyen fénytelen, mert még nincs lelakkozva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A pineket amiket korábban olajban kifőztem, felraktam a kályha fölé egy hűtőszekrény rácsra és amikor annyira felmelegedtek, hogy az olaj elkezdett belőlük kifolyni levettem és a felül látható félbevágott lakkosdobozban lévő visszal átdörzsöltem őket. (A rács alatt a kályha tetején száradó aprófa mindíg a következő begyújtás anyaga, csak arra kell vigyázzak, hogy lekapkodjam mielőtt meggyulladnak.) Vaxolás után így néznek ki. Ennél jobban nem

tudom megcsinálni.

Úgy alakult, hogy a jobboldali padláda lett az éléskamra. Ahogy alakul az időjárás, immáron hűtött a "kambuza". (olasz eredetű szó a tengerészzsargonban, valóban éléskamrát jelent)

 

 

 Sokat gondolkoztam, hogy idemásoljam e ezt, végülis ez a blog a hajóépítésről és a hajós életről szól. De nagyon aggaszt engem ami mostanság megy. Ma ezt írtam a Fialának, hogy befejezzek egy, a telefonban megkezdett gondolatot. Aztán majd eldönti megüti e a Q rádió szintjét, esetleg merészségét, mert ahogy nézem lassan erre is szükség lesz.

 

Mottó: ha tied a focipálya kétharmada, szabad a csapatodnak a 16-oson belül kézzel érinteni a labdát. Szóval ott tartottunk, hogy nem szívesen mennék el bármiféle tömegdemonstrációra, mert mindig egyedül, egyesszám első személyben szeretem kimondani amit gondolok. De! Meggyőződésem, hogy nem egyedül vagyok, akit igenis befolyásol a véleménye hangoztatásában az, hogy a bigott hívők azonnal rásütik a káinbélyeget, „Gyurcsánista”! Hogy tömegeket tart vissza az egypártrendszert naponta újraszülő, a Békekölcsönt nyugdíjreformra remixelő Fideszbagázs napmintnap tapasztalható szabálytalanságait látva, attól, hogy a sípjába fújjon, hogy elővegye zsebéből a sárga lapot, az, hogy ezzel azonnal a „másik oldalra” kerülne. Arra az oldalra, ahol azok játszanak, akikre, akiknek az elmúlt 8 évére, bármennyire is nem értek egyet Pörzse Sándorral amúgy általában, de amit beszólt a parrlamentben, az bizony igaz volt. Énnekem nincs „oldalam”. Az elmúlt 20 évben szavaztam Szdsz-re, Fideszre, Mszp-re, mindig arra amelyiket a kisebb rossznak véltem, de mivel mindig csalódtam, legutóbb forradalmi pornográf ábrákat rajzoltam a fülkében a szavazólapra, az önkormányzati választásra meg el se mentem. Itt tartunk. Szavazni nincs kire, nem is lesz, az MSZP jobb ha tőlem tudja, még nem született meg az a politikus aki egyszer az élükre állva győzelemre viszi az addigra bűneiktől megtisztult és megokosodott pártjukat. Egyetlen reményük, hogy a Fidesz annyira tönkreteszi az országot, hogy megint ők lesznek a kisebbik rossz, de erre még gondolni is rossz, bár megvan az esélye. Más párt nem fog kinőni a semmiből, Seres Mária a példa rá, hogy nem megy, és hogy még ennyire se menjen, a Fidesz éppen most kezd intézkedni ezügyben. Tüntetni zsenánt, még felállna valahol az első sorban Lendvai Ildikó és hangot adna NEKEM!!, rágondolni is borzasztó. Úriember amúgy se ordítozik tömegesen, nem teszi ki magát annak, hogy a Tvszékházostromló mezei hadaikkal pofánveressék a háttérben parlamenti székeikben meghúzódó sunyi somolygók .
Ja és így néznek ki a kis Sünök.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr292475530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

temtom 2010.11.26. 22:13:57

A soron következő begyújtásokhoz az aprófát a kályha tetején szárogatni egészen egyszerűen: felelőtlen baromság! Ezt azonnal hagyd abba, kérlek!
(Vagy ha mégse, akkor legalább azt a rácsot hagyd ott, amin a pinek voltak. )

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2010.11.27. 01:04:37

@temtom: Nem olyan vészes a dolog azért. Itt vagyunk egész idő alatt amíg szárad. Az nem úgy megy, hogy sutty egyszerűen lángralobban, hanem elöször elkezd a gyanta illatosodni. Ha még ott hagyom tovább akkor büdösödni. Na ebből tudom, hogy le kell szedni a kályháról.

IQ_nuku 2010.11.27. 10:31:26

Gratula Sünnek, nagyon édesek a kis Sünök!

phaidros 2010.11.27. 14:25:22

@A Tengerész: csak nehogy ne legyetek ott egyszer. Bár akkor gondolom a kályhát is kioltjátok.

Sünnek ezúton is szeretnék gratulálni.

phaidros 2010.11.27. 14:30:32

Tengerész, én pár éve, még a ballib időszak alatt írtam ezt a blogot:

egyiketsem.blog.hu

Aztán abbahagytam. Szóval értem mit érzel. Hogy mit lehetne tenni, nem tudom. Én arra jutottam, hogy semmit. A keményebb szar úszik a víz tetején, de alatta is szar van, már bocsánat a túlzott képszerűségért. Azok ott fenn az ország összesített gondolkodásmódjának tükörképei mindig. Majd ha egyszer lesz egy olyan választás, amit érdektelenség miatt újra kell ismételni, akkor érdemes új erőnek felemelkednie.

Bereznay András barátom írta régen ezt:

www.kibulizottorszag.net

Hosszú olvasmány, de megéri elolvasni.

Sün77 2010.11.27. 15:16:27

Mindenkinek köszönöm a gratulációt a fiúkhoz. Tolmácsolom a feleségemnek is, aki ma nem mert eljönni velem a TESCO-ba. Csak a listát nyomta a kezembe.

Én nem hiszek a demokráciában. Ebben meg főleg nem, amit nálunk annak csúfolnak. Ennyire nem gazdag ez a mi Hazánk, hogy ezt a méretű parlamentális akármit megengedhesse magának. De amíg a hozzá nem értő, befolyásolható, érzelmi alapon döntő lakosság kezében választási jog van, addig nem lesz itt előrelépés. Olyan úgysem lehet, hogy mindenkinek jó legyen. Ez a jelenlegi "Viktorácia" meg elfogadhatatlan számomra. Egy lehetséges választási opció van: Lelépni! Én nem fogok, nem is akarok. Tűröm, letojom a helyzetet és valahogyan próbálok érvényesülni, amíg lehet.

Kellemes szép téli napot mindenkinek!
Sün

Missa 2010.11.27. 22:00:31

@A Tengerész:
Szia Tengerész!
Ne haragudj, de én @temtom-mal értek egyet.
Gondolj csak bele, hányan haltak meg úgy hogy "csak egy slukkot szívok a cigiből" ... Az ágyban.
Te tengerész voltál. Én nem, "csak" hajós. Most a hivatásos részére értem, hogy voltál-voltam...
Szóval tudod, hogy mekkora "gáz" egy tűz a hajón.

Missa 2010.11.27. 22:08:11

Amúgy tetszik amit a fával művelsz. :-) Szép ez a szín és a lakkozás. Csodálom a türelmed. Én amikor aktívabban repülőmodelleztem, a balsafából készült modelleket selyem-batiszt annyaggal vontam be. Erre 10-12 réteg feszítő-lakk réteget kellett felvinni, hogy később festeni lehessen. Állatira utáltam. Át is álltam később az üvegszálas gépekre...
Ja és csatlakozom az előttem szólokhoz: Én is gratulálok Sünnek a "sorozathoz" :-)
A lehangoló politikai helyzet elemzés után, sikerült emelned a kedélyállapotokat. :-)

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2010.11.30. 20:34:05

@phaidros: "csak nehogy ne legyetek ott egyszer. Bár akkor gondolom a kályhát is kioltjátok" Még ennyire se drámai a helyzet. Begyújtok és a következő adag aprófát a tűzhely tetejére rakom. Várok amíg rendesen begyullad és elkezdek reggelizni, vagy valami esti tevékenységet végezni. Merthogy két begyújtással működik a 24 órás ciklus, első felkelés után, második délután/este, a "külső körletről" történő bevonulás után akkor, amikor 20 fok alá esik a belső hőmérséklet. Úgy 20-30 perc múlva enyhe gyantaillat, "faszag" jelzi, hogy átmelegedett a gyújtós. Ilyenkor még kézzel lekapkodható, lehet mondjuk 50-60 fokos. Leszedem és a hamuzóajtó elé a vörösréz tálcára rakom. Ennyi. "Élő" tüzet soha nem hagyok itt a hajón örizetlenül, max parazsat, zárt kályhaajtók (tűztér és hamutér) mögött.
süti beállítások módosítása