Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Műszaki: Na ez az a hülyeség amért nem gondolom követendőnek ennek a srácnak az elképzeléseit. ww... (2024.03.07. 19:50) Hétfő.
  • KAMA3: Én bevallom őszintén, hogy erre az időre (félig szándékosan) felfüggesztettem a blogod olvasását, ... (2024.03.01. 09:56) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Ha nem írok ne válaszolj!: Már lezártam. Majd építek egy ferde rampát amin feltolom a talicskát. ... (2024.03.01. 00:31) Szerda.
  • A Tengerész: @Paduc: Rémlik.... (2024.02.25. 02:14) Szombat.
  • A Tengerész: @akiga: Igen tudok róla. (2024.02.23. 08:39) Szerda.

Linkblog

Csütörtök.

2018.04.12. 21:29 :: A Tengerész

 

Végre IGAZÁN tavasz van. Zeng a madárdal a kertben, csigák rohangásznak mindenütt, vigyázni kell a kutyasétáltatáskor az erdőben, hogy ne tapossam agyon őket,  kibújtak mindenféle virágok és elkezdtem kikapálni a komposztáló környékén a csalánt, mert ha most nem intézem el őket, villámgyorsan eluralnak mindent és megint nem meri majd megközelíteni J  a területet.

Tegnap éjjel kijöttem a http://kopar.blog.hu/2018/04/12/ggr_2018_35_resz -szel is. Aztán délelőtt kihasználva a remek időt nekiálltam a kerítésnek hátul a Balabán csatorna mellett. Szerettem volna akác karókat venni, az a legtartósabb kerítésoszlopnak, de nincs a környéken, hozatni meg egy vagyon, különbem is amióta úgy pórul jártam a stég faanyagával ami eltört alattam, megfogadtam, hogy fűrészárut az életben nem veszek többé a netről, csak olyat veszek amit magam válogatok ki a fatelepen. Hosszas tépelődés után végülis úgy döntöttem, hogy fenyő gerendát fogok használni. Amikor a háztető cserepeslemezeit megrendeltem, a szállítmányt göngyölegként két darab 6 m hosszú 10 x 10 cm-es fenyő gerendára fektetve hozta a teherautó. Ezt a két gerendát ki is fizettették velem. Azóta is kerülgettem őket, most kerítés oszlopok lesznek belőlük. A szívem vérzik a hosszú szálak feldarabolásától, a 6 m-es hossz külön érték, de hát alighanem soha nem lesz szükségem ilyen faanyagra ( na ilyenkor szokott előfordulni, hogy  amint elhasználja az ember dirib-darabokban, azonnal kiderül, hogy "dejólettvolna..."), szóval itt van útban, nem a legjobb anyag, a fenyő sokkal kevésbé időtálló szabadtéren, pláne földbe ásva mint az akác, de hát 73 éves vagyok, muszáj nekem 100 évre építkeznem?  Amikor gyerek voltam, és a fa nem volt még akkora érték mint manapság, apám amikor hintát csinált nekem a kertben, a fenyő gerendákat csak úgy beásta a földbe, kitartott felnőttkoromig. Azért megtettem amit a faanyag időtállóságának növelése érdekében helyesnek gondoltam, az oszlopok földbe kerülő részét lekentem azzal a bitumen-méhviasz keverékkel amit a visszavágott cseresznyefa vastag ágainak sebkezelésre is használtam. Az anyagot hígfolyósra megolvasztottam, beecseteltem vele a gerendákat, majd hőlégfúvóval füstölésig melegítettem, hogy a fenyő minél jobban magába tudja szívni.002_82.JPG

Az elsőt tegnap le is ástam és némi újabb töprengés után nem betemettem, hanem körbebetonoztam, így masszívabban áll, ez lesz a kijárat egyik kapufélfája. Majd 20 év múlva visszatérünk rá áll e még.004_56.JPG

 Amúgy nem "igazi" kerítés lesz, a feladata a kutya távol tartása a Balabán csatornától, aminek a partja mentén tág lehetőségei vannak a kertek alól megközelíteni a szomszédos ingatlanokat. Eddig 10 tyúk és egy kakas  van a rovásán, egy frászba vagyok mikor támad kedve  a negyedik szomszéd  M1 baromfiudvarát is lenullázni, különös tekintettel a Lujzára "aki" egy emu, de onnan további három telekre M2-nek libái is vannak, elég volt az az 55000 Ft amit idáig kifizettem miatta kártérítést. Szóval amit itt tanácsolt valaki, villanypásztor lesz az oszlopokra kifeszítve, hogy az imposztort távol tartsa az éjszakai kalandozástól.

Más. Nem tudom és nem is akarom eltitkolni mekkora csalódás volt nekem a vasárnapi választás végeredménye.

Ezt írtam másnap a 444 kommentfalra:

"Megy itt a hibáztatás melyik párt meg ki, hol hibázott. Mindegy! Ha úgy tetszik a történelmünk a hibás, ami kitermelte azt a jobbágymentalitást amiben a többség 1000 éve megtanulta a túlélés leckéjét, hogy Döbrögihez kell igazodni. Nézzük a jó oldalát!
Van az a mondás, hogy "Ha veszett a ház, vesszen a kerítés is!" Legalább gyorsabb lesz az exodus. Kétharmaddal kiteljesedik a rendeleti úton való kormányzás, gyors lesz a feudalizmus megvalósulása. Aki teheti elmegy aki marad (velem együtt) él ahogy 1945-től 89-ig megtanulta. Annak a többségnek aki megszavazta pláne nem lesz szokatlan, mert eddig is erre vágyott."

"Mondjuk én csupa győztesre szavaztam. Egyéniben, mint (papíron) VII. kerületi lakos az Oláhra, ő nyert, listán meg a kétfarkú kutyákra, hogy ne kelljen visszaadniuk a választási támogatást. Nota bene Kovács Gergely mondta magasan a legjobb beszédet a választási eredmények nyilvánosságra kerülése után az őt intejuvoló..... ha jól emlékszem ATV-s csaj mikrofonjába. Annak meg külön örülök, hogy az is indokolatlan ajvékolás volt, hogy bármi fontos múlna azon, hogy a vicces MKKP párt nem lépett vissza valamelyik viccpárt javára.
Mindazonáltal az ország elveszett. Bebizonyosodott, hogy még annál is több a megvásárolható, hazugságokkal elámítható bugris, mint korábban gondoltam. Fel fog gyorsulni a kivándorlás, a legértékesebbek fogják elhagyni tömegével a Hazát, szakember már most sincs, ha berág Orbánra az EU és elzárja a pénzcsapot, a Fidesznek már csak az egyre fogyatkozó adófizetők fosztogatása marad. Érdekes 4 év vár ránk maradókra."

Tegnap nézem a HÍR TV "Szabadfogás" műsorát, tudjátok, amiben hivatalból okos fiúk szörnypofákkal ékesített pultok mögött osztják az észt egymásnak, meg nekünk. Az egyik nagyon komoly ember kardoskodik, hogy bojkottálni kellett volna a választást minden ellenzéki pártnak, annyira lejt a pálya a Fidesznek.  Nos az, hogy lejt még enyhe kifejezés. Az, hogy gyakorlatilag mást nem látni villamosmegállóban, utcán, falon, kerítésen, mint az adópénzből kormánytájékoztatásnak hazudott választási plakátjukat, a lopott pénzből megvásárolt médiában más nem ment mint a propagandájuk, az több mint gyalázatos. Ha azt mondjuk demokrácia, akkor annak része lenne a demokratikus jogok gyakorlásához nélkülözhetetlen kiegyensúlyozott tájékoztatás. Ez még akkor is így van, ha Szájer József ennek az ellenkezőjét hazudja. De az, hogy EZÉRT bojkottálni a szavazást, kifejezetten kontraproduktív lett volna. Választás akkor is lett volna, így is indult több mint egy  tucat kamupárt, ráadásul a Fidesznek még nagyobb lett volna a szája, hogy "lám, hogy beszartak". Egyszerűen nem volt más választás mint szembeszállni a Fidesszel. Hogy tehették volna okosabban is ? Igen, ha pl Budapesten nem indulnak egymás ellen, akkor egy kerülete se lenne a Fidesznek, mert még a hagyományosan Fideszbázis budai "polgári" melegágyakban, mint a II. III: XI. XII. kerületekben is többen szavaztak ellenük mint mellettük. De Budapestet így is elvesztették és elvesztették volna az országot is, ha nem uralják igazságtalanul egyenlőtlen módon és tolvajlásból megszerzett közpénzen a vidéki médiát. Az már csak hab a tortán, hogy ezrével hordták a bérszavazókat Ukrajnából, hogy a Fideszes vidéki polgármesterek csak annak adnak közmunkát aki rájuk szavaz, de még aki állami állásban van az is megnézheti magát egy kisvárosban, de tán még Debrecenben is,  ha kitudódik róla, hogy nem a Fideszre adta a voksát. Szóval Fideszes  barátaim lehet mutogatni, hogy "nézetek a táblára!", de ez kb. annyira volt tiszta választás, mint amennyire tiszta egy focimeccs, ahol az egyik  csapat úgy kényszerül játszani, hogy a meccs előtt mindenkinek beütnek egy szöget alulról a cipője talpába.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr2313830674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaKata 2018.04.13. 09:32:03

Hétfő óta minden nap ránéztem a "Hajónapló"-ra, természetes módon érdekelt, hogy reagálsz a.......hogy is nevezzem, mindegy, tudjuk. Nyilván jobb, ha kicsit leülepedik a lelki vihar (ami engem illet, megközelítőleg sem tudom ezt találó szóval kifejezni), de a te hozzáállásod példa értékű, ennyi értékelés pont elég, a nap továbbra is minden nap felkel, itt a tavasz, dolog van....... Örüljünk annak, aminek lehet.
Remélem eljön az idő - illetve talán biztos is vagyok benne, csak az nem biztos, hogy megérjük - amikor ez a 2,5 millió ember szégyellni fogja, hogy egy ilyen hatalmat megerősített......üdv. Katóka

Fruka1 2018.04.13. 22:10:46

@MaKata: Sajnos ezeknek az embereknek a nagy része nem fogja ezt fel, és nem is fogja felismerni mekkora hülyeséget csinált a szavazatával....Ők mindig is a kedves vezér alatt, együgyűségben és butaságban fogják a napjaikat tengetni. A másik része meg jól fog élni (egy darabig, az eus pénzcsap zárásig) az urambátyám hazug rendszerből!!
Aztán majd 1-2 év múlva jönnek a megszorítások, mert a sleppnek továbbra is kell a pénz, na meg a szuper gazdaság lufija is kipukkad!Még az autóipar úgy ahogy megy, ha majd a németek megunják a vezért, lehúzzuk a rolót itt is.
Aki elmegy annak is szomorú lesz, mert nem biztos hogy tárt karok várnak bennünket (jó a "hírünk" a világban), aki marad annak is.
süti beállítások módosítása