Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Kenny Wells: :) Valahogy így. (2025.03.30. 03:14) Szombat.
  • tiborpapa: ecet + citromsav biztatással! (2025.03.17. 18:21) Hétfő.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: :) Blogszünet nincs, csak emlékezetblogszünet. Viszont hideg van, nincs kint k... (2025.03.04. 12:35) Csütörtök.
  • A Tengerész: @whale: @tantika: Welcome aboard tantika és persze régi ismerős whale! Értem én és jól is esik, me... (2025.02.27. 09:09) Hétfő.
  • whale: "ez az Internetről lopott kép három évvel később a nagy sztrájk idején készült, melynek következmé... (2025.02.24. 11:15) Vasárnap.

Linkblog

Vasárnap.

2024.12.22. 14:22 :: A Tengerész

Na így néz ki a pozsonyi kifli recept.

pict0210_2.JPG

Annyit javítottam csak a folyamatábrán a fotó készítése, és a végleges mennyiség-ellenőrzés után, hogy egy nyíl kimaradt a "TÖLTELÉK" lapon az "ÁZIK"-ból megy egy nyíl a "DARÁLT MÁK" mellé a lábasba. De hát ez rajz nélkül is értelemszerű. Mostmár csak meg kell várni, hogy szabad legen a konyha, mert ott most J manőverezik a töltött káposztával.

Hideg van kint. Na nem NAGYON, csak olyan nulla fok körül, de kifagytunk a Sz kutyával a délelőtti gallydarabolásban. 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr3718756440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

táncoslábú laces 2024.12.22. 14:58:51

Helyes,helyes mérnök ember sosem tagadja meg magát, rajzból ért.Nekem ez így jobban tetszik mint a szakácskönyvek monoton szövege. A hajón is van mégpedig nem is akármilyen konyha. Ott nem lehetne káposztázni vagy kiflizni?
Boldog Karácsonyt, és jó egészséget kívánok!

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2024.12.23. 07:46:17

@táncoslábú laces: :) Hajón jelenleg csak alszom, mégcsak nem is fűtök, meg minden ami kell hozzá... pl mák- és diódaráló, edények a házban van már régen, szóval kicuccolni, konyhaszintre kitakarítani nagyobb meló lenne mint idebent megvárni amíg béke van a konyhában. Különben is semmi se sürgős, NEKÜNK minden nap Karácsony. Köszönöm, köszönjük, viszont kívánjuk Neked, meg mindenkinek akit szeretsz!

csaba03 2025.01.08. 01:05:08

Ez fantasztikus, én is hasonló módon, folyamatábrában rögzítem a recepteket már legalább 15 éve. Eddig azt hittem, csak én vagyok ilyen kockaagyú, és nagyon örülök, hogy kiderült, nem vagyok egyedül :)

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2025.01.08. 10:42:49

@csaba03: Szerintem vagyont lehetne keresni egy ilyen szakácskönyvvel. NAGYON régen, amikor még fiatal legény voltam és a szüleimmel laktam, amikor anyám egyszer kórházba került. Nem volt aki főzzön otthon. Na mondom, nem probléma, MAJD ÉN! végülis van szakácskönyv, szóval ott van a technológiai leírás, csak végre kell hajtani. Hát EGY FRÁSZT!! Megállapítottam, hogy a szakácskönyvet olyanok írják akik tudnak főzni, olyanoknak akik tudnak főzni. Laikusnak teljesen használhatatlanok az olyan kifejezések, hogy "csipetnyi", "csapott teáskanálnyi" (azt se tudom mi az a teáskanál), "érzésre", "megdínsztelni" és végül a csúcs "DARÁS LISZT". Merthogy úgy döntöttem képviselőfánkot fogok sütni (ha már elsőre csinálok valami egyszerű ételt). Úgy kezdte, hogy kell hozzá "darás liszt". AZ MEG MI?? Nézem a spejzszekrényben van mindenféle liszt de olyan amire az van írva DARÁS az nincs. (most már tudom, hogy a rétesliszt az, de AKKOR fingom nem volt róla) Egyszercsak meglátom a zacskóra írva "búzadara"!!! MEGVAGY darásliszt! Na megcsináltam a képviselőfánot búzadarából. Meg is ettük az utolsó falatig. Nem is volt rossz, csak olyan volt a tészta állaga mint a Hungarocellé, sok kis gyolyócskából állt. Aztán. A szakács "könyv" konyhában használhatatlan. Lapozgatni kell és állandóan becsukódik, miközben nincs hova letenni és az ember keze éppen valami kulimásszal van beborítva. Tehát kell egy étel egy lapon egy folyamatábrán kifejtve, mosogathatóan lefóliázva és a lapok egy ADRIA dossziéba lefűzve. Amikor az ember valamit elhatároz, előveszi a lapot a dossziéból, kirakja a konyhaszekrény ajtóra egy mágnestáblára és onnan lehet nézni munka közben. Ha lett volna kedvem megcsinálni és kiadni( ennek fél évszázada) mára már százezres számban fogyott volna belőle, mert azóta se született ilyen praktikus szakácskönyv.
süti beállítások módosítása