Teljesen "ismeretlen vizekre eveztem". A "konyhaművészet" mindig is fehér folt volt a számomra. Viszont az, hogy itt a sok megtört és még megtöretlen dió, cselekvésre sarkalt. Régi tervem volt, hogy diós kiflit fogok sütni, tegnap nekiálltam. A neten számtalan recept, oktatóvideó van, én némi keresgélés után ezt találtam a legszimpatikusabbnak. https://www.youtube.com/watch?v=i7JuDGD_1-Y Igyekeztem követni az utasításokat, ez lett az eredmény.
Két tepsivel sütöttem, már csak ennyi van belőle.
Ami tökéletesen sikerült az a töltelék. Rumom nem volt, ezért a mazsolát Becherovkába áztattam be, remekül sikerült, egy baj volt vele, bár pontosan betartottam az előírt mennyiségeket, mindent grammra kimértem, de a végére mégse jutott, az utolsó három darab kiflibe, improvizációként dióbél darabokat töltöttem, barack lekvárral körítve, így is jó lett. Miközben nem az történt, hogy az elejét "túltöltöttem" a kifliket, és azért nem jutott a végére, mert azok se pukkadtak ki a sütőben. Tehát ha legközelebb sütök ilyet (fogok), .úgy egyharmaddal több tölteléket kell készítsek ugyanehhez a tészta mennyiséghez.
Ami nem igazán sikerült jól. Meg kell tanuljam rendesen a tojás sárgáját a fehérjétől elválasztani. Azzal a határozott mozdulattal, ami a feltöréshez kell, nehézségeim voltak. Ezért a tésztába fehérje is keveredett, a kenéshez meg sárgája is. Továbbá anyaghiány miatt kihagytam mind a reszelt citromhéjat, mind a reszelt narancshéjat. Kellett volna bele, hiányzik az íz, nem úgy mint a rumé, mert azt Becherovka tökéletesen helyettesítette.
Aztán. Nem tudom miért, talán bátrabban kellett volna "utánliszteznem", de az oktatóvideó elbizonytalanított amikor felhívta a figyelmemet, hogy nem szabad félni ha lágy a tészta, de ez akkor lett zavaró amikor a lepénykék felragadtak a sodrófára. Ezt legközelebb ki kell küszöböljem, nálam gyakorlottabb pékek tanácsát szívesen fogadom. (ahogy most gondolom a tésztakészítés alig különbözik a betonozástól amiben kifejezetten jó vagyok, liszt, margarin, tojás, só, élesztő, tej, vagy sóder, homok, úsztató anyagok, cement, a technológia adott, mondjuk a tésztánál a sorrend kicsit macerásabb ) Amiben javulnom kell az a normaidő, gyakorlatilag ráment a napom, ez tűrhetetlen, valahogy optimalizálni kell a technológiát.
Summa summárum ÉN meg vagyok magammal elégedve és ugye ez a legfontosabb.