Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Szerda.

2023.03.08. 10:28 :: A Tengerész

Teljesen "ismeretlen vizekre eveztem". A "konyhaművészet" mindig is fehér folt volt a számomra. Viszont az, hogy itt a sok megtört és még megtöretlen dió, cselekvésre sarkalt. Régi tervem volt, hogy diós kiflit fogok sütni, tegnap nekiálltam. A neten számtalan recept, oktatóvideó van, én némi keresgélés után ezt találtam a  legszimpatikusabbnak. https://www.youtube.com/watch?v=i7JuDGD_1-Y Igyekeztem követni az utasításokat, ez lett az eredmény.

pict0170_1.JPG

Két tepsivel sütöttem, már csak ennyi van belőle. 

Ami tökéletesen sikerült az a töltelék. Rumom nem volt, ezért a mazsolát Becherovkába áztattam be, remekül sikerült, egy baj volt vele, bár pontosan betartottam az előírt mennyiségeket, mindent grammra kimértem, de a végére mégse jutott, az utolsó három darab kiflibe, improvizációként dióbél darabokat töltöttem, barack lekvárral körítve, így is jó lett. Miközben nem az történt, hogy az elejét "túltöltöttem" a kifliket, és azért nem jutott a végére, mert azok se pukkadtak ki a sütőben. Tehát ha legközelebb sütök ilyet (fogok), .úgy egyharmaddal több tölteléket kell készítsek ugyanehhez a tészta mennyiséghez.

Ami nem igazán sikerült jól. Meg kell tanuljam rendesen a tojás sárgáját a fehérjétől elválasztani. Azzal a határozott mozdulattal, ami a feltöréshez kell, nehézségeim voltak. Ezért a tésztába fehérje is keveredett, a kenéshez meg sárgája is. Továbbá anyaghiány miatt kihagytam mind a reszelt citromhéjat, mind a reszelt narancshéjat.  Kellett volna bele, hiányzik az íz, nem úgy mint a rumé, mert azt  Becherovka tökéletesen helyettesítette.

Aztán. Nem tudom miért, talán bátrabban kellett volna "utánliszteznem", de az oktatóvideó elbizonytalanított amikor felhívta a figyelmemet, hogy nem szabad félni ha lágy a tészta, de ez akkor lett zavaró amikor a lepénykék felragadtak a sodrófára. Ezt legközelebb ki kell küszöböljem, nálam gyakorlottabb pékek tanácsát szívesen fogadom. (ahogy most gondolom a tésztakészítés alig különbözik a betonozástól amiben kifejezetten jó vagyok, liszt, margarin, tojás, só, élesztő, tej, vagy sóder, homok, úsztató anyagok, cement, a technológia adott, mondjuk a tésztánál a sorrend kicsit macerásabb ) Amiben javulnom kell az a normaidő, gyakorlatilag ráment a napom, ez tűrhetetlen, valahogy optimalizálni kell a technológiát.

Summa summárum ÉN meg vagyok magammal elégedve és ugye ez a legfontosabb.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr6218066830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KAMA3 2023.03.08. 18:21:42

Engem az "amennyit felvesz" terminus technicus-szal lehet az őrületbe kergetni, meg hogy "ez nem rakétatudomány!" Kanál, bögre, fél csészényi és hasonló egzotikus mértékegységek, boszorkányság ez, én mondom!

De például nálunk szilvásgombóc csak akkor van, ha magamnak megcsinálom. Ez úgy szokott lenni, hogy mikor érik a szilva, akkor legyártok egy évnyi mennyiséget, és a fagyasztóba deponálom. Az a nagyszemű, (nem tudom a fajtáját) egészben, közepébe egy szem áztatott, fahéjjas kockacukor. A tésztán tényleg sok múlik, meg a varratok eldolgozásán, hogy ne pukkadjanak ki főzéskor. Mikor kész van, alig kisebb egy teniszlabdánál... 4 db elég egy főétkezésre ::))

TomRed · http://www.deauville.hu 2023.03.08. 19:10:05

Én a nyers tojás feltörését óvatos módszerrel szoktam megoldani. Első lépésként egy kés fokával körbekocogtatom a tojást az egyenlítője mentén. Ezután már az így előrepesztett héját könnyen kétfelé lehet választani.

Műszaki 2023.03.08. 19:44:16

Ha nem sikerül a tojás sárgáját/fehérjét a klasszikus módon a szétválasztani, akkor próbáld meg egy teaszűrön átküldeni a fehérjét. A sárgája elvileg fennakad a szűrőn. Persze azért ez sem működik akkor ha a feltöréskor szétrobbantod a sárgáját.

A tészta sodráskor meg valóban nem kell sajnálni a lisztet a sodrófáról.
Illetve érdemes a tészát 20-30 percre a hűtőbe tenni, és még hidegen sodoroni, akkor nem mászik el, nem ragad annyira.

Egyébként jól néznek ki a kiflik.

Én fánkot tervezek a hétvégére. Múlt hétvégén mini lángosokat sütöttem, a fánk meg végülis majdnem ugyanaz.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2023.03.09. 01:45:42

@KAMA3: Egyetértek..továbbá a "csipetnyi" és az "érzés szerint". UGYANAKKOR. Amikor néztem a NOVOTEL-ben, a nagy tapasztalatú cukrász aki minden nap megsütötte ugyanazokat a süteményeket, mérlegen mérte be a belevalókat. Kérdeztem mért teszi, hiszen benne vannak a mennyiségek a kezében. Azt mondta, az nem úgy van, ott kezdődik a dolog, hogy a kilós cukor sem egy kiló. És elkezdte felrakni a mérlegre és valóban, mindegyik kevesebb volt mint egy kg. Szilvásgombóc jól hangzik. Nemrég vettünk mirelitet, SOHA TÖBBÉ. Szétfőtt az egész a vízben, lekváros tésztának kellett megenni.
@TomRed: Tetszik a módszer, ki fogom próbálni.
@Műszaki: Teaszűrő nagyon jó! Azért annyira nem vagyok ügyetlen, szóval a sima feltöréssel nincs gondom, csak ez a szeparálása a beltartalomnak még nem igazán működik. Másfél órát volt kint a tészta a hideg tornácon, mert ezt írta elő a pék oktatóvideója, de ennek ellenére lágy maradt a tészta. Igen magam is a lisztezésre gyanakszom. Meg a sodrófa se fa, hanem műanyag, ahogy a gyúródeszka is szilikon.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2023.03.09. 01:51:45

Közbe rájöttem mért lehetett kevés a diótöltelék. Mert az oktatóvideón a pék mákosat is sütött. És nyilván úgy gondolta, hogy mindenki ezt teszi. Fele mákos, fele diós. Mert nekem nem tűnt fel, hogy a cím "pozsonyi kifli" én a diósra koncentráltam, és azt gondoltam a mákos csak mint alternatíva van berakva. Így persze, hogy nem volt elég hisz csak a fele mennyiség tölteléket csináltam.
süti beállítások módosítása