Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @aiolosz: Köszönöm! Hát még én mennyire örülök neki! Volt egy rossz periódusom, amikor nemcsak az ... (2024.05.03. 07:44) Csütörtök.
  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.

Linkblog

Szerda.

2022.06.29. 08:51 :: A Tengerész

Hurrá nyaralunk!  Ez amúgy egy film címe volt ifjúkoromban (fogalmam sincs miről szólt, mert szovjet filmeket csak akkor néztem meg, ha kötelező volt, pedig lehet nem is volt rossz film, most belenéztem itt https://videa.hu/videok/film-animacio/hurra-nyaralunk-1964.-vigjatek-ijbnV9NpiIkGiLob), most eszembe jutott. 

Merthogy második napja fürdőzünk. Miután csapadék alig van, szépen kitisztult az RSD vize és a hőmérséklet is rendben van, tegnap néztem, a hajó fenekén lévő érzékelő, ami 1 m mélyen méri a vízhőmérsékletet 27°C -t mutat. Szóval így ki lehet bírni. Viszont tegnap Kossuth rádiót hallgatok hajnalban ( a hajón nincs net és a Klubráduiót nem tudom telefonon hallgatni, mert lefogyott a havi gigabájtom) és panaszkodnak a "gazdák", hogy rossz lesz a gabonatermés, mert olyan meleg van, hogy "kiég " a gabona, nem tud rendesen beérni. Minden reggel búzaföld mellett sétáltat engem a kutyám. Májusban végig esett az eső minden héten. Olyan volt a búza hogy szó szerint illett rá az "élet" ahogy régen hívták, harapni lett volna kedvem a haragoszöld kalászokat. Szépen sárgult, most már görbülnek rendesen a kalászok. Ha megfogom a hegyét és lesöpröm az ujjammal, peregnek kifelé az érett szemek, csak a hegyén marad benn a magtokban egy-három satnya szem. MILYENNEK kellene lennie a kalásznak, ha nem ilyennek? Van itt valaki mezőgazdász expert? Magyarázza már el nekem szakbarbár mérnöknek, hogy ez most jogos, vagy csak a szokásos paraszti sírás, hogy miért lesz ISMÉT drágább az épp aktuális mezőgazdasági produktum?

Na szóval úgy élünk mint akik nyaralnak, pedig pont úgy élünk ahogy az év többi napján, de ezt most tudatosítom magamban, hogy MOST épp nyaralás van. Tegnapelőtt hosszasan lubickoltunk a vízben, még melegebb volt mint tegnap, mert éjjel fújt egy kis szél és hajnalban esett is, szóval bármeddig benne lehetett lenni anélkül, hogy az ember fázni kezdett volna. Úszással nem igazán fárasztjuk magunkat, én ráülök egy 3 cm vastag Polifoam  darabra ami még a hajó kárpitozásból maradt, az pont fenntart a vízen úgy, hogy csak válltól felfelé látszom ki, jobb mint Hévíz. Csend és végtelen béke, nincs tömeg, én ennél jobbra nem is vágyom. RP (ausztrál barátom) szerint ez egy enyhe elmebaj, az ember nem lehet soha igazán elégedett, de hozzáteszi, hogy kétségtelenül irigyrésre méltó állapot. 

Írok gyakran állatokról, főleg családtagjainkról a kutyákról. Tőlünk nem messze lakik Lajos a malac, Lujza az emu és egyéb lábas és szárnyas jószágok, valamint immáron Koppány, aki csak korábban nézett ki így

koppany.jpg

mostmár egy 15 kiló körüli krakéler, képes az egész kertet feltúrni kemény ormányával, megkergeti a tyúkokat pulykákat, bár emberrel barátságos és miután ivartalanítva lett, várhatóan az alapvető vadállati ösztönei is fékezettek lesznek, de hamarosan elkövetkezik az elválás szomorú pillanata, a most még kedves, sőt szófogadó állattól. A házi állatkert gazdái Mária és Zoltán, az utcai kerítés mellett egy eperfa áll, melynek lehulló gyümölcseihez kijárnak a Dunáról a tőkésrécék, közönséges nevükön a a vadkacsák, akik "ha már ott vagyunk" megdézsmálják a háziállatok takarmányát is, amit M  jóindulatúan eltűr. Z-t még a stégjéről is kitúrták, mert van egy kacsamama egyke gyermekével akik ott szoktak napozni, ezért Z amikor hazaugrott hivatalából ( ő a város polgármestere) ebédelni és úszni egyet, kénytelen volt a szomszéd stégról a vízbe menni, hogy ne zavarja a vendégeket.

Más kacsáknak több gyermekük szokott lenni, de azok rendre fogynak. Megfigyeltem, hogy ahol 5-8 apróság is úszik az anyja után, ott mindig egyre kevesebben vannak, nap mint nap elfogy egy belőlük. De ez a tojó, aminek a gyermeke már majdnem akkora mint ő, úgy őrzi ezt az egyetlent, hogy egy méternél messzebb nem engedi el magától. Aránylag meghatározott, nem túl nagy területen mozognak, nem félnek embertől, kutyától, csak tartják azt a 4-5 méter távolságot szárazon és vízen egyaránt.

MÁS. Olvasom, hogy milyen egészséges  a frissen őrölt gabonából készített kenyér, hogy abból az állott sokhónapos lisztből, amiből a kenyerünket késztik, pont azok az anyagok tűnek el amire az embernek a legjobban szüksége lenne. Most, hogy itt érik a búza mellettem, gondolkodom rajta, hogy veszek egy zsákkal és megőrlöm kávédarálóval és kenyeret sütök belőle. Mindig csak pont annyit amennyi kell, mert a liszttel ellentétben a búza nem romlik meg, hasonlóan mint a dió, ami évekig eláll a héjban, de kibontva rövid idő alatt megdohosodik. Van valakinek tapasztalata házi őrléssel, kenyérsütéssel? Azért is lenne célszerű, mert nagyon keveset eszünk. Egy kiló kenyér tíz napig is eltart. Ugyanakkor frissen sokkal jobb ízű, de hát mégse járhatok boltba naponta 2-4 szelet kenyérért.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr3117870271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

whale 2022.07.01. 19:22:39

A kávédarálónál lényegesen finomabbra kell a lisztet őrölni... Ha ilyen vágyad van, lehet kapni kézi malmot, azzal lehet lisztet csinálni.

Congeria 2022.07.02. 21:26:36

Van egy u.n. "no kneed bread". Nem kell gyúrni, ahogy a neve is mutatja, az eredeti receptet sokan módosították. Ha nem találod meg, jelezd, leírom a módszert.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2022.07.03. 08:26:26

@whale: Volt egy ilyen sejtésem. Mondjuk az ár elég húzós. Ez a legolcsóbb amit találtam aneten www.nagykonyhaigepek.hu/termekek/elokeszites/gabona-malom-es-pelyhesito-muzli-keszito//mockmill-100-gabona-malom?gclid=CjwKCAjw2f-VBhAsEiwAO4lNeHE5bLKLmrQ5R2seDTvzLObjHwWmZOAemFqu-crRGihr6Y3QuTfyyxoCYwQQAvD_BwE
@Congeria: Megkerestem. www.thekitchn.com/how-to-make-noknead-bread-home-109343 Sokmindenbe belevágtam már életemben, lehet ez a kenyérsütés nem lesz egy sikeres projekt, mert kiderül, csak egy futó ötlet volt és közben elmegy tőle a kedvem Szóval igazából sok pénzt nem raknék bele, viszont úgy tűnik megfelelő malom nélkül nem fog menni. Mert az alapötletet az adta, hogy a legmagasabb tápértéke az azonmód frissen őrölt gabonából készült kenyérnek van.
süti beállítások módosítása