Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @aiolosz: Köszönöm! Hát még én mennyire örülök neki! Volt egy rossz periódusom, amikor nemcsak az ... (2024.05.03. 07:44) Csütörtök.
  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.

Linkblog

Szombat

2022.03.19. 23:39 :: A Tengerész

Ma a Délpesti Szennyvíztisztító nyílt napján jártam. Korábban mindent elolvastam arról, hogy miért is van az, hogy az RSD, amin a hajóval állok a ház előtt és amiben nyaranta úszkálunk, időnként kommunális szennyvízzel szennyezett, és a szennyezés forrása ez a bizonyos szennyvíztisztító. Így hát semmi újat nem tudtam meg, de szerettem volna a saját szememmel is látni ezt a létesítményt, hogy hogy is működik. Elöljáróban, egy percig se gondoltam azt, hogy valami bűnös hanyagság okozza az időnkénti víz-szennyezést, olvasmányaimból pontosan tudtam az okot és azt is, hogy a megoldás egyáltalán nem egyszerű, bár korántsem lehetetlen, mindazonáltal messze meghaladja az objektum kezelőinek felelősségét, szóval határozottan nem csatlakozom a hülyék kórusához, akik mindenütt vagy trehányságot vagy pláne összeesküvést vizionálnak.

Akik nem mélyültek el a témában, azoknak röviden. A szennyvíztisztítás a durva szúréssel kezdődik, mind az üledéket, mind a hordalékot, mind az uszadékot több lépcsőben mechanikusan szűrik. Ezek különféle alakú és rácsfinomságú fix illetve mozgó, forgó szűrők, az így kiszűrt anyagot fajtánként elkülönítik, útépítőanyagtól a tüzelőanyagon át a komposztálásig szinte száz százalékig hasznosítják. A bejáratnál egy vitrinben láthatók voltak azok az extrának mondható tárgyak amiket az ember a legkevésbé gondol csatornában fellelhetőknek, a seregnyi mobiltelefontól különleges érméken át egészen a kispuskalőszerig. Ugyanitt láthattuk a hosszabb ideje próbaáztatott különféle ELVILEG lebomló popsitörlőkendőket, és azt is, hogy NEM bomlanak le, hanem igenis eltömnek mindent, (ahogy a pelenkák és intim betétek IS), de ezt magam is tapasztaltam a saját házi szennyvízátemelőm búbárszivattyújával is, amikor a járókerék beállt a törlőkendőtől, szóval számomra a dolog nem volt újdonság. (A Balabán szigeten nem gravitációs, hanem nyomott a szennyvízcsatorna, mert nincs hozzá elég esés, minden ingatlannak külön átemelője van, akik régen olvassák ezt a blogot, emlékezhetnek amikor vagy 8 éve építettem a rendszert.) A szennyvíz ezek után az előkezelő medencébe jut, ez a szokásos (mármint nekem aki nem az első ilyet látom) kör alakú műtárgy, a feneke kúpos, középről áramlik be a fenéken a víz, egy lassan forgó lapát tereli az anyagot, a víz gravitációs úton megszabadul az üledéktől, ez itt már igazából homok, mely lefolyik a legmélyebb pontra ahonnan kiszivattyúzzák egy szeparátorba, ahol megszabadul a víztől, marad a homok ami építőanyag. A víz megfelelő tartózkodás után a medence kerületén sorakozó bukógátakon át jut az üvegházak sekély medencéibe. Itt a fenéken lévő sűrített levegő buborékoltató szőnyeg oxigenizálja a vizet, mely minden öntisztulás alfája és ómegája, csak a természetes vizeinknél ez jóval rosszabb hatásfokkal zajlik mint itt a forszírozott levegőztetéssel. A medence felett lévő járható rácsszerkezetbe növényládák vannak függesztve, melyeknek gyökérzónája a vízbe ér, innen állandó táplálékot kapnak, az egész olyan mint az állat és növénykert trópusi télikertje. A lényeg, itt a víz biológiailag tisztul, mert a szervesanyag amit a vízzel magunkból és magunkról a szennyvízzel eltávolítunk a baktériumok számára éltető táplálék, ahogy a természetes vizek is ugyanígy tisztulnak, csak ott nagyobb a vízhozam és kisebb a szennyező anyag hányad. Amúgy nem kell nagyon rettegni a szennyvíztől, én aki gyakorlott házi duguláselhárító és átemelőszivattyúkarbantartó vagyok bizton állítom, hogy emberből mérgező anyag nem jön ki, a legfontosabb szempont pedig, hogy WC-be csak olyat szabad beleengedni amit az ember előtte megevett, akkor nagy baj nem lehet.

Nos miután a rengeteg bepumpált oxigéntől virulens bacik jól kiették a szervesanyagot a szennyvízből, a víz újabb kör alakú medencébe kerül, ahol utótisztul, itt már szemre kristálytiszta, de azért én nem innék belőle (bár aligha lenne tőle bajom, ha az embernek minden megártana ami tudtán kívül a táplálékon keresztül a szervezetébe kerül, sose szocializálódott volna dögevőből csúcsragadozóvá, hanem  már rég kipusztult volna). Ahogy az előülepítőben itt is a fenéken át távozik a még benne lévő szárazanyag, beleértve az elpusztult baktériumflórát, merthogy ők se élnek örökké, miután kidolgozták a hasznos életciklusukat, innen kiszivattyúzva préselve szárítódnak földnedves komposzttá fertőtlenítés után. A víz is fertőtlenítve van, korábban ezt klórozással végezték, de ez elég veszedelmes dolog, a klórgáz első világháborús harci gáz, manapság UV sugárzással végzik. Keletkezik nagymennyiségű biogáz a folyamat alatt, ezt gázmotorokkal hajtott generátorok villamos energiává alakítják, nemcsak a telep jelentős (számra nem emlékszem pontosan, de megawatt feletti) igényét kielégítve, de az ELMŰ hálózatba még vissza is táplálva. A lényeg, a szennyvíz nem "szemét" hanem nyersanyag, ami szinte teljesen hasznosul.

Namost a lényeg, mitől megy a sz@r mégis kedves RSD-nkbe? Ez a mennyiségeken múlik. Ha minden úgy menne ahogy kell, akkor nem menne bele egy csepp se. Körülbelül napi 50000 köbméter szennyvizet termel dél-Pest. Ez a telep 70000 m3/nap kapacitású, ami elégnek tűnik....DE.  Amikor az egészet méretezték még nem volt minden leaszfaltozva, betonozva, térkövezve és beépítve Budapesten, valamint fele annyian laktak bene. A lehulló csapadéknak a 85 %-át beszívta a talaj. A növények imádták, fák és bokrok nőttek mindenfelé, meg persze fű, meg gaz. Na de ez csúnya. A fák "szemetelnek", van pofájuk hullatni a lombjukat, a földes utakon nem lehet 10-40 %-al túllépni a megengedett sebességet, a parlagfüvet le kell(ene) kaszálni ami macerás, szóval BETON. Ettől a 85 % lement 60-ra vagy még kevesebbre. Ha jön egy hetes eső lesz napi 100000 m3 szennyvíz, amit ha ráengednének a tisztítóra, kimosná a Dunába a baktériumflórát a "víztisztító szakmunkásokat", az egész telep megszűnne működni, mert a baktériumok ugyan újratermelődnek, de az több hét, vagy akár hónap (a biológia egy bonyolult mátrix, gondoljunk csak arra, hogy itt például minden hőmérsékletfüggő és ez csak egy a sokból). Hosszas sírás után Tarlós István adott némi pénzt egy úgynevezett záportározóra, ennek az a feladata, hogy megfogja az esőhullámot, de, és erre voltam a legkíváncsibb, ez mindössze 7000 m3-es, most gondoljunk bele, ha a napi NORMÁL bejövő víz 50000 m3, akkor ehhez képest mennyi az a 7000? Segítek 14%. Hogy érezzük még jobban, egy másfél méter mély futballpálya alapterületű gödör. Ezt az egeret szülték a hegyek, emiatt megy a szennyvíz zivatarok esetén a Natura 2000 RSD-be, miközben a botlábú focistáknak sorra épülnek a száz záportározó költségbe kerülő stadionok, PEDIG ez is beton, vízépítésből is lehetne ugyanannyit lopni, és annak még haszna is lenne, például ha becsatornáznák az Alföldet nem lenne belőle sivatag 10 éven belül. De hát én csak egy tengerész vagyok, biztos nem értek hozzá.

Amúgy meglepett, hogy mennyi ember volt a bejáráson, azt hittem rajtam kívül legfeljebb ha pár tucat embert érdekel a dolog, de sokszázan voltunk olyan 10-20 fős csoportokban egy-egy vezetővel,

20220319_124046011_1.jpg

talán mégse olyan reménytelen a környezettudatosság az állampolgárokban, mert azért aki ide elzarándokolt, egész biztos, hogy minimum érdeklődő, ettől már csak egy lépés a "tevő". Kérdeztem volna még sokmindent a vezetőnktől, de sajnos a hangom hiányzott hozzá, pedig még a mikrofonos hangerősítő "tolmácskészüléket" is magamra akasztottam, de szabadtéren és gépházban az is kevés.

A telep megnyerően tiszta és rendezett,

20220319_130035808_1.jpg

20220319_130018156_1.jpg

indusztriálisan szép, mondjuk engem nem lepett meg, mert Vízügyes és Vegyterves múltam során volt tapasztalatom, de gondolom akik a "szennyvíz" szó hallatán valami koszfészekre gondoltak kellemesen csalódtak. Rám az igazi koszfészek kijövet a HÉV megállóban köszönt, országimázs formában

20220319_133257737_1.jpg

20220319_132537462_1.jpg

Ordas hazugságokat sunyi lopott pénzből terjesztő bolsevik propaganda, alig különbözik színvonalban attól amikor az iskolában Pistike kiírja krétával a falra, hogy "jozsi hüje". De hát ugye a "reálpolitika" alkalmazkodik a választói színvonalához.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr8717784798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

madarliget 2022.03.21. 07:47:45

Ritkán olvasni e témáról tiszta, világos ,érthető írást.
Köszönöm szépen!

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2022.03.21. 07:57:15

@madarliget: Welcome aboard Madár! " A dolgozó népet szolgálom"... szóval köszönöm.
süti beállítások módosítása