Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Hétfő.

2022.02.07. 21:41 :: A Tengerész

Ma befejeztem Jevfroszinyija Antonovna Kersznovszkaja (Евфросиния Антоновна Керсновская)  döbbenetes könyvét. (ezen a jelzőn, hogy "döbbenetes", egy darabig törtem a fejem, mert igazából nem lehet rá jó szót találni. Egyszerűen ezt a könyvet nem lehet a szokásos módon olvasni. Az embernek a szíve szakad meg olvasás közben, a világ ami feltárul a lapok közül emberi ésszel elfoghatatlan. Még visszatérek erre, de előbb amit mások írnak róla. Ez a könyv utolsó oldala:

pict0033_3.JPG

( a dőlt szöveg tovább a netről van) Memoárhoz képest szokatlanul hosszú terjedelme ellenére a könyv mindvégig érdekfeszítő. Egyfelől azért, mert Kersznovszkaja döbbenetes dolgokon ment keresztül, másfelől mert tántoríthatatlan erkölcsű, klasszikus műveltségű és ráadásul kiváló memóriájú elbeszélőnek bizonyul, aki személyes sorsára és a tágabb társadalmi kontextusra is nagyobb rálátással rendelkezik.

1940 nyara, a Molotov-Ribbentrop-paktum értelmében a Szovjetunió megszállja Besszarábiát. Kersznovszkaja családját kuláktalanítják. Anyját átmenekíti Romániába, ő maga pedig - abban a hitben, hogy kemény munkával hasznossá teheti magát - megpróbál beilleszkedni az új rezsimbe. Ám az nem kér belőle, és egy évre rá sok ezer honfitársával együtt internálják. A következő időszak fő vonalai részint ismerősek a Gulag-irodalomból: embertelen munkakörülmények a narimi tajga fakitermelésén, teljesíthetetlen normák és ennek következtében fokozatosan csökkentett kenyéradagok, nyáron vérszívók hada, télen mínusz 40 fok. A történet váratlan fordulatot Kersznovszkaja szökésével vesz, melynek során átkel az Ob folyón, és egyedül tesz meg közel 1500 kilométert. Hónapokig tartó bolyongása dicstelen véget ér, egy gyerek komszomolka adja föl a hatóságoknak. Halálos ítéletét tíz év börtönre mérséklik, amit különböző lágerekben fizikai munkásként, ápolóként és bányászként tölt le.

A jó memoárt az emlékező személyisége tartja össze, Kersznovszkaja pedig kivételes egyéniség. Sokat változik, kérgesedik az évek során, de soha nem mállik le róla a civilizáció. Nem panaszkodik, a maga kárára is kiáll a kiszolgáltatottak mellett, ragaszkodik az emberi közösségvállalásba, humánumba vetett hitéhez.

pict0034_2.JPG

Gorkijjal szólva "az én egyetemeimnek" nevezi megpróbáltatásait. Írása nem csupán saját életének története, tudatosan törekszik arra, hogy az egyéni sorsoknak, a történelem margóján sem szereplő nők és gyerekek szenvedésének minél szélesebb spektrumát dokumentálja. Szuggesztív rajzai a legélesebb pillanatokat rögzítik: anyjával békésen szamovároznak egy dolgos nap végén; meztelen nők vonulnak röhögő katonák előtt;

pict0038_3.JPG

szifiliszes férfiak letolt gatyával követelik a kórház által elsikkasztott gyógyszerüket;

pict0037_4.JPG

Kersznovszkaja nővér csont és bőr hullákkal a hóna alatt;

pict0035_2.JPG

köztörvényes bűnözők vegzálják a politikai elítélt egyetemi professzort; rabnők légyottja a fegyőrökkel a latrinán, egy falat kenyér reményében; egy asszony próbálja megfojtani nem kívánt csecsemőjét. Mindez ceruzával, tollal, finom pasztelltechnikával. Bizarr kontraszt.

Ez egy tizenéves éves kislány, akit "munkahelye önkényes elhagyásáért" ítéltek  kényszermunkára.

pict0039_2.JPG

Itt hagyták lassan meghalni, miközben az anyja kint várt a láger kapuja előtt, de soha nem láthatta meg a gyermekét még holtan se. Elkaparták a többiekkel együtt mezítelenül bedobálva kétszázad magával egyikébe a tömegsíroknak, amiket még nyáron ásattak meg az elítéltekkel, mert télen a fagyos földben már nem lehetett volna ásni. Aztán tavasszal amikor felengedett a föld és a rothadó hullák a felolvadt hólében úszkáltak rájuk dobták a földet.

pict0036_3.JPG

Elképesztő ez  a nő. Egyszerűen minden sorscsapást úgy fog fel, hogy ebből neki tanulnia kell.  És minden körülmények közt a maximális teljesítményt nyújtani. Példaképét Jeanne d'Arc-ot tobbször emlegeti, aki állítólag ezt mondta "Tedd amit a legjobbnak látsz, aztán lesz ami lesz". Máskor Don Quijote-hoz hasonlítja magát. Képzett, beszéli a főbb európai nyelveket, bár alighanem főleg autodidakta gazdász és állatorvos, fiatal lány létére, miután apja jogász és nem ért a gazdálkodáshoz, lánya mintagazdaságot létesít, növénynemesítéssel gépekkel és állattenyésztéssel, amiben a béresei mellett maga is dolgozik, példát mutatva nekik. Alighanem ez alapozta meg, hogy fizikailag képes volt túlélni a lágerek poklát, ahol száz kilónál nehezebb ládákat cipel, a 70 kilós zsákokról azt mondja "pihentetően könnyűek voltak". Mindezt olyan élelmiszer fejadag mellett, amin a litvánok nehézsúlyú olimpiai bajnoka hajszál híján éhen halt. Nem ismer megalkuvást, többször majdnem kivégzik, mert kérlelhetetlen igazságérzete, társai védelme okán ököllel támad a kínzóira és nem ő húzza a rövidebbet, csak amikor azok már sokan vannak ellene. Amikor úgy érzi végképp nem bírja tovább, a megaláztatást és a megalkuvásképtelen természetével ellenkező igazságtalanságokat, elhatározza, hogy meghal. Ezért kieszközli, hogy a biztos túlélést garantáló kórházi, kórboncnoki (azt is kitanulta és jobb lett benne mint a tanult orvosok) beosztásából a bányába vezényeljék, ami akkor biztos pusztulásnak látszott. Szerencsére kitartása és jelleme még a szénporból is kiviláglott, rab létére sztahanovista élmunkás, rövid idő alatt kivívja munkatársai, rabok, politikaiak, köztörvényesek és szabadok egyaránti tiszteletét. Persze itt is előbb utóbb szembekerül valaki hatalmassal és innen is arrébb rakják. -50-60 fokban hóban cseréli társaival a hideg miatt a zsugorodástól elpattant vasúti síneket (métere 60 kg) és nem siet a sorakozóra, mert be akarja fejezni rendesen a munkáját. Ezért a felügyelő akinek nem sok kedve volt várni a létszámra a hidegben, ordítva lehordja, de mielőtt kimondaná a szó, hogy "mocskos ku..." ököllel leteríti. Ezért kishíján halálra kínozzák, egyik keze sokáig béna a bilincstől. Miután mindezt és még százféle szörnyűséget túlél "szabadul", de ez nem jelenti azt, hogy hazatérhet, továbbra is a bányában kell dolgoznia, hamarosan már vezető. Ez már Sztálin halála után Hruscsov alatt van, a rettenetes NKVD helyét a KGB veszi át és újabb eljárások sorozatát vívja ki maga ellen megingathatatlan gyémántkeménységű jellemével, mely csodával határos módon végülis ismét megmenti mint annyiszor azelőtt. 

 A Gulag szigetcsoportot Alekszandr Szolzsenyicin Nobel-díjas író ábrázolásában tanulta meg a világ. Jefroszinyija Kersznovszkaja nevét Oroszország is csak 1990 óta ismerheti, amikor az Ogonyok című hetilap 20 rajzot és szövegrészletet közölt abból a 680 lapból, amelyen egy orosz nő 25 életévének történetét írta és rajzolta meg.
A történet 1940-ben indult Besszarábiában, ahol egy földbirtokos lányaként boldog és dolgos napjait élte. De jött a Molotov-Ribbentrop-paktum, és a Szovjetunió megszállta az országot. Zárult 1965-ben, amikor a Gulag különféle lágereiben, kórházaiban, hullaházában és bányáiban rabszolgamunkát végző asszony hazatért szülőhazájába, és megtalálta az édesanyját. Neki írta és rajzolta le egyszerű iskolásfüzetekbe elveszett huszonöt évének "hétköznapjait".

Néhány emlékezetes mondata:
"Folyjon ki a szeme annak, aki a múltat megtagadja. Ha pedig elfelejti - ne lássa meg többé a napvilágot. Emlékezésem ajánlom azoknak, akiknek nem adatott meg, hogy maguk beszéljék el ezeket a dolgokat."

"A kései megbánások megelőzésének egyetlen ellenszere: sohasem szabad letérni az egyenes útról, a mellékutakon keresve a boldogulást. Nem az a fontos, hogy milyen sors méretett rád, hanem az, hogyan nézel szembe vele."

És most, azon túl természetesen, hogy a naplóm mindig arról szól, hogy épp mit csinálok, rátérek, hogy miért írtam erről ilyen részletesen. Mert bármit is olvasol, a legfontosabb, hogy mit tanulsz belőle. Még a legegyszerűbb lektűrben is találni megszívlelendőt, például sose felejtem el valami amúgy teljesen felejthető cowboy filmben Kirk Douglas így oktat egy sihedert: "Két dologra mindig figyelj oda! Hogy ki a barátod és hogy hova dugod a farkadat!" Nos mint a fenti két emlékezetes mondatából látszik Kersznovszkajára is érdemes odafigyelni. Például egyhelyütt  Ilyet ír: "A szovjet ember mintaképe a diadalmas söpredék". Vagy máshol: " A rendszer három pillére a félelem, az árulás és a szolgalelkűség". Ha valaki, akkor ő biztos tudja. Negyed évszázadnyi lágerélet alatt volt alkalma megtanulni.

De mit kell NEKÜNK megtanulni tőle? Mert csak azért, hogy elborzadjunk és összecsapjuk a kezünket, teljesen felesleges végigszenvednünk vele 670 oldalt. Lehet más mást fog megtanulni tőle, de én azt tanultam meg, hogy a rossz mindig megpróbálja "levágni a kanyart",  megúszni a szabályokat (unortodox, valósághajlító, ismerős?).  A jó mindig egyszerű, becsületes, VISZONT fáradságos. Az embert normális esetben az élet az értékén méri. Persze vannak kivételek, de NORMÁLIS körülmények közt általában a sikert a becsületes, kitartó munka, a tehetség, némi szerencse hozza meg. De LASSAN. Ha nem én, majd az utódom azon amit én megteremtettem, aztán valahogy kialakul egy társadalmi ranglétra. Ez a nő nem véletlenül lett az aki, hanem mögötte vannak a felmenői, akik nemcsak a születésük, de a társadalmi felelősségük vállalása révén is lettek arisztokraták. 

Mi történt Oroszországban 1917-el kezdődően? Az első világháború nyomorúságos helyzete megteremtette a bolsevik hatalomátvétel lehetőségét. Hogy Marx, meg Engels milyen ideológiával járult hozzá a liberális álmodók, Lenin, Trockíj, Kamenyev, Zinovjev és Sztálin (meg a többiek) által végrehajtott "forradalmi terror".-hoz fogalmam sincs, keveset  olvastam tőlük , tanították nekem, tán pont ezért utáltam, mint ballasztot a mérnöki tantárgyak mellé. De ami lett belőle, az maga a borzalom. A forradalom leszámolt a burzsoáziával, ami addig az államot működtette. Aztán Sztálin leszámolt a konkurens forradalmárokkal. Lenin időben meghalt így megúszta, de a többieket kivégezték. Mindig így megy. Ez tán még "rendben is van", de Sztálin paranoiás volt és folytatta a tisztogatást, és megindult a fordított evolúció. Az ország elbunkósítása.  Még Lenin alatt az arisztokratákat a burzsoáziát, tehát a nagypolgárságot és a földbirtokos osztályt irtották ki, esélyt se hagyva nekik arra, hogy netán integrálódjanak az új rendszerbe. De 1937-ben megindult a "nagy tisztogatás" végeztek azokkal a kommunistákkal, valamint minden "külföldivel" is, valamint mindenkivel akiktől tartott a vezér. És "külföldi" volt az is akinek mondjuk az új határok meghúzásakor rokona maradt Lengyelországban. Elpusztították az ország krémjét. Az intelligenciát. Negatív evolúció. A társadalom minőségi leépülése. Ne feledjük! Hogy kezdődött? Pár könyv, igazából közgazdaságtan, újságcikkek unortodox gazdaságpolitikával és retorikával. Aztán jött a söpredék és megérezte, hogy eljött az ő ideje, mert az, hogy ő csak sz@rlapátoló a másik meg ügyvéd, mérnök, az mekkora igazságtalanság! Csak kell írni az NKVD-nek egy feljelentést és máris be lehet költözni az orvos lakásába, azt meg viszik tíz év kényszermunkára Szibériába. MICSODA LEHETŐSÉGEK!  És MINDIG ez megy. Hitler a börtönben írt egy zagyvaságokkal teli könyvecskét, a címe "Mein kampf"  Mindenki kinevette a féleszű, félresikeredett festőt a hülye pártjával. Aztán amikor rácsukták a gázkamra ajtaját azokra akik korábban ezreknek parancsoltak, már késő volt átgondolni. A söpredék lelkesedik minden olyanért amitől valami társadalmilag indokolt kanyar levágásával hirtelen magasat ugorhat a ranglétrán. Hisz csak nyilas karszalagot kell ölteni, ÁVO-s bőrkabátot felhúzni és máris eltűnnek a kellemetlen osztálykülönbségek. A becsület, hűség, igazság, szabadság (vagy a demokrácia, pláne a hozzá tartozó fékek és ellensúlyok) mind "lúzerség", mert valaki elméletet gyártott ami levágja a kanyart. Nem melózni, hanem világkiállítás, olimpia, futball VB, hozza a gazdagságot. És a negatív evolúció, a  "diadalmas söpredék" a félelem, az árulás és a szolgalelkűség pilléreire építve meghozza az új világot. Akinek nem tetszik a folyamat megpróbál előle menekülni. És mindig a hasznosak mennek el először. A  n e g a t í v  e v o l ú c i ó működik.

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr7217001804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sefotos 2022.02.08. 09:50:39

Brávó, Tengerész, hogy elolvastad. Én csak az 1/3-ánál járok még, nehéz olvasmány, kétszeresen, a könyvet is nehéz tartani, az e-book sokkal kényelmesebb ágyban olvasva.
Moszkvában 1988-ban a KerKi-től nem messze a Fehér Ház felé eső parkban állt még Pavlik Morozov pionér szobra, aki az egész családját feljentette a 30-as években.
Nejem szibériai, de tőle ilyen információ nem jött, mint ami ebben a könyvben olvasható.
1986-88-ban kellett járnom orosz tud.szoc., filozófia, stb. kurzusra az aspirantúrán, le is vizsgáztam ötösre. Az afgán kollégát kirúgták, mert öszinte volt az oktató felé. Azt mondta, hogy az iszlám legyőzi a maguk kommunizmusát. Igaza volt.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2022.02.08. 22:06:21

@sefotos: Az elejével én is nehezebben birkóztam meg, annyira nyomasztó volt lelkileg. Aztán valahogy belejöttem, kezdtem megszokni a borzalmakat és csodálni ezt az embert aki mindenen képes felülkerekedni, miközben állandóan újabb és újabb csapások érik. Mi lehetett volna ebből a mérhetetlenül gazdag országból, ha szisztematikusan nem pusztítják el az intelligenciát? Ha ennyire belejöttél, ajánlom a Szvetlána Alekszijevics könyvét is. Mondjuk ha lehet az még horrorabb.

sefotos 2022.02.09. 00:17:16

@A Tengerész: Azok megvannak, de nincs nagy kedvem hozzájuk. Most itt li-ion cellát tesztelek, hosszú türlelemjáték, előrehaladtam közben vagy 100 oldalt a könyvben. Novoszibirszkben és Tomszkban többször jártam, de csak a nagyvárosokban bent, meg az Ob partján. Tomszkban még mindig voltak kétszintes régi faházas utcák. Fiam többet látott, 12 éves korában (most 32) elküldtem egy hónapra a bábuskához 150 km-re Novoszibirszktől egy kisebb településre.
süti beállítások módosítása