Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.
  • littke: Hat ezek szep kepek. (2024.04.06. 19:08) Szombat.
  • A Tengerész: @KAMA3: Az valóban mese habbal, hogy ilyen egyszerű szerszámmal le lehetne feszegetni a deszkákat.... (2024.04.04. 01:34) Kedd.

Linkblog

Szerda.

2020.04.01. 17:03 :: A Tengerész

Próbaüzem. 3 másodpercenként cseppen le egy vízcsepp, egymástól fél méterre.

003_136.JPG

Ideiglenesen a táptartály egy 10 literes marmonkanna. Valamikor régen csináltam csőcsatlakozást a fenekére, gázolaj volt benne, amikor még Amapola motorja padon volt a motorgenerál és összerakás után kipróbálásra, ez volt az üzemanyagtank.

002_174.JPG

A 10 liter víz pont egy óra alatt ürült ki belőle.

001_209.JPG

Kis gondba vagyok a táptartállyal. Ezek szerint ugye egy napra kellene 240 literest tartály, legjobb lenne ez a fajta 1 m3-es.  https://www.auer-packaging.com/hu/hu/IBC-Tart%C3%A1ly-Klasszikus.html . Találtam is a "Jófogás"-on 16000 Ft -ért használtat ami nekem jó lett volna, 3000-ért  2 hét múlva helybe is hozták volna, gondolom normál esetben akkora ürül ki belőle a keményítő, amit tartottak benne, csak épp a járvány miatt nem lehet tudni semmit biztosan, például azt se, hogy akkor lesz e még szállítási lehetőség ilyesmire az országban, meddig fajul a karantén. Van két százhúsz literes műanyag hordóm, addig megoldom azokkal valahogy.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr3915581192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Paduc · http://fontosmondatok.blog.hu 2020.04.01. 20:52:10

Az ágyás végére kevesebb víz jut el vagy egyenletes a csepegtetés?

A blöki farkát fineszesen bekötötted a marmonkannába, de az egy köbméteresbe már nehezebb lesz :))

KAMA3 2020.04.01. 21:03:53

Javaslom, hogy próbálj gyárilag feketét szerezni, mert be fog algásodni a víz ebben a fehérben. A leváló alga telepek meg eltömíthetik a vékony csepegő furatokat.

Kenny Wells 2020.04.01. 21:49:19

Tengeresz! uszokapcsolos 12v bilge pump utanatolto az emelt nyomaskannaba, egy alacsonyabban levo medencebol (ami lehet akar folia belesu kis to vagy ilyesmi) ?

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2020.04.02. 00:20:58

@Paduc: Ez a jó a gyári csepegtetőcsőben, hogy minden lyukból ugyanannyi csepp folyik ki egységnyi idő alatt. A lyukak előtt a csőben egy trükkös labirintus van, ami kiegyenlíti a nyomást valahogy.
@KAMA3: Jó ötlet, gondoltam is rá, hogy valahogy letakarom, mert csak fehérben létezik, a meglévő hordóim egyike is áttetsző, csak a másik sötétkék és az áttetszőben is bealgásodott a víz, amikor hónapokig állt benne. Mondjuk annyiban nem olyan vészes a dolog, hogy miután folyamatosan cserélődik a víz az edényben, nincs ideje bealgásodni.
@Kenny Wells: Íiiiigeen...spekuláltam is ilyesmin, de nem akarom agyongépészkedni, automatizálni a dolgot, mert azzal csak a hibaforrás is több. Egy egyszerű gravitációs rendszerben meg nincs ami elromoljon. Konkrétan arra gondoltam, hogy miután a vizet a kútból egy szivattyú, amit áramláskapcsoló vezérel nyomja a kerti öntözőrendszerbe (ez nagyon üzembiztos), hogy felrakok egy WC tartályt a Jakab szeleppel, illetve annak modernebb Geberit változatával, abból megy a csepegtetés, amikor kiürül a tartály, a szelep feltölti, szóval óránként beindul a szivattyú úgy egy percre. Egy hátránya van, hogy rajta kell hagyni a nyomást állandóan a kerti slaugon és ha a kutya szétrágja, vagy egyéb módon lékesedik épp felügyelet nélküli állapotban, akkor egyfolytában megy a szivattyú és nyomja a vizet valahova.

KAMA3 2020.04.02. 08:45:10

@A Tengerész: Igen, a fehér van mindenhol, de létezik feketében is, pár éve nekem is sikerült szereznem egyet. Jofogas-on is érdemes nézelődni, bár ott meg azt nem lehet tudni néha, hogy miféle mérgeket tároltak benne előzőleg. A fehér tartályomat pedig tófóliával burkoltam le, az UV álló és kellően stabil. Jellemző, hogy a tartály tetején lévő kupak már elporladt az évek alatt, a fólia még mindig bírja.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2020.04.02. 09:01:13

@KAMA3: Igen, a Jófogáson találtam 16000-ért (volt 8000-ért is de abban ragasztómaradványok vannak, csak szennyvízre jó)

ik260t 2020.04.02. 18:15:06

Kicsit off, de muszáj megosztanom.

Kerestem egy régi RTV újságot.

Ez volt az első oldal, ami a "kezembe akadt":

archivum.mtva.hu/images/news/NEWS-U1hQYTIyRm44VlRSQ3pDeXBwZDd2YlRkbmZqVGJEMmJQSW1DMlNyWEVyVT0

Nem ezt kerestem, de öröm volt olvasni. :)

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2020.04.02. 22:34:28

@Advocatus Diaboli: Igen. Sokan veszik a vizet a Dunából, de kút sokkal praktikusabb. Megvolt már a csőkút, amikor vettük a házat, csak annyit csináltam, hogy a régi kézi dugattyús szivattyút leszedtem róla és szivattyút szereltem fel lábszelepes szívócsővel. Akik a Dunából, vagy a másik oldalról a Balabán csatornából veszik a vizet állandóan számítaniuk kell dugulásra, vízállásváltozásra, télen elfagyásra. Kútnál ez mind nincs. És sose apad ki a Duna közelsége miatt.
süti beállítások módosítása