Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Műszaki: Na ez az a hülyeség amért nem gondolom követendőnek ennek a srácnak az elképzeléseit. ww... (2024.03.07. 19:50) Hétfő.
  • KAMA3: Én bevallom őszintén, hogy erre az időre (félig szándékosan) felfüggesztettem a blogod olvasását, ... (2024.03.01. 09:56) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Ha nem írok ne válaszolj!: Már lezártam. Majd építek egy ferde rampát amin feltolom a talicskát. ... (2024.03.01. 00:31) Szerda.
  • A Tengerész: @Paduc: Rémlik.... (2024.02.25. 02:14) Szombat.
  • A Tengerész: @akiga: Igen tudok róla. (2024.02.23. 08:39) Szerda.

Linkblog

Kedd.

2014.12.02. 08:10 :: A Tengerész

Tegnap ezt írtam offline a hajón. (Ha alacsony a vízszint a part takarása miatt a wifi nem megy ki a hajóra.)

Ma azt vettem észre, hogy hidegebb van a padláson. Jó jel, remélem nem csak bebeszélem magamnak. Mert ha igaz, ez azt jelenti, hogy ahogy a vége felé járok a padlás padló-szigetelésnek, egyre kevesebb a lentről feláramló meleg. Persze ez a „meleg” viszonylagos, ezt a házrészt egyáltalán nem fűtjük amíg be nem fejezem a szigetelést, ha készen leszek akkor nyitom rá a fűtött nappali ajtaját az átjáróra, akkor fog kiderülni, mennyire tudom ezzel az egy cserépkályhával befűteni az egész házat. Nem várom ettől, hogy a nappalihoz hasonlóan 25 fok legyen a konyhában, étkezőben, hálóban, de ha 15 fok körüli hőmérséklet ki tudna alakulni, amiben a jó hőszigeteléssel reménykedem, akkor egyéb kiegészítő fűtésre, mint a fürdőszoba elektromos padlófűtése, nem lenne szükségem. Szóval a puding próbája előtt állok. Ha túl vérmesek voltak a reményeim, azaz a padló, külső falak, mennyezet alapos hőszigetelése ellenére a cserépkályha kevés a ház ilyen mértékig való befűtésére (többen lehetetlennek tartják, F S szomszéd pl némi szarkasztikus lenézéssel tekint az optimizmusomra), akkor módosítani kell a gáztervet és az étkezőbe be kell tegyek egy gázkonvektort, vagy valami hasonló gázzal működő fűtőtestet. A régi lakásomba építettem be a konvektor helyett egy nagyon kellemes holmit, úgy hívták, Kvazár gázradiátor, a közepén volt egy parapett gázégő ami két oldalt egy-egy vízzel feltöltött lemezradiátor-testet tartott a beállított hőmérsékleten. A másik lehetőség a villamos fűtés, ki kell számoljam a gazdaságosságot, hiszen a gázfűtés komolyabb beruházás mint egy hősugárzó. De én nagyon reménykedem, hogy nem lesz egyikre sem szükségem. Szerencsére elfogytak a kőzetgyapot lapok, amikkel a külső falakat szigeteltem és a maradékát itt a padlás padlójára terítettem, mert az „egyszerhasználatos” kezeslábasom is ronggyá szakadt. Tegnap már csak a Knauf 10 cm vastag tekercses üveggyapot paplanát teregettem két, helyenként 3 rétegben, ez már nem porzik úgy mint a kőzetgyapot, nem kell hozzá beöltözni, elég a porálarc, nem bántja a bőrt, kesztyű se kell, egészen barátságos anyag. Ahol olyan rések vannak ahova nehéz beszabni, betömni az anyagot, oda egyszerűen beszórom a Hungarocell golyócskákat ami maradt a hőszigetelő betonozásból, a legvékonyabb rést is feltöltöm. Szóval ennél alaposabb hőszigetelés nem tudom készült e valaha az országban.

Ha már a fűtésről beszélek. Ugye nem tudok felhagyni a hajón alvási szokásommal. Amúgyis kellene valamiféle hőntartás Amapolának, mert nem akarom szétfagyasztani a hajót. Megtehetném, hogy levíztelenítek mindent, de ismerem azt a jelenséget amikor tavasszal az ember kinyitja a hajóját és nyirkosság, penész-szag fogadja. Így, hogy naponta egyszer befűtök a kályhába ez garantáltan nem fordulhat elő és hamár amúgyis meleg van, itt is alszom a kellemesen ringató ágyamban. A kályhát már reggel kihamuzom felkelés után, bekészítem a fát, gyújtóst, a begyújtás vacsora előtt történik. Aztán visszasétálok a házba, kényelmesen megvacsorázunk, még kicsit lógok a neten, netán blogot írok, lezárjuk a napot, aztán kivonulok a hajóra és itt jön a bukfenc, vajh mennyire melegedett fel odabent? Ha pechem van (volt ilyen) és kialudt a tűz, akkor ha újra gyújtom is, zuhanyozhatok hidegben és csak akkorra lesz meleg amikor már alszom. De ha szépen begyulladt a kályha akkor olyan is előfordul mint tegnapelőtt, hogy 36 fokkal vár a hajóbelső. Ma sikerült eltalálni a dolgot, 7 fok volt begyújtáskor, érkezéskor 15, most meg 25. Most fél tíz van, nagy lánggal ég a tűz, a hőmérséklet fel fog menni egy órán belül 30 fok körülire, ekkorra már csak izzó parázs lesz a kályhában, elzárom a levegőző nyílást, reggelre csak langyos hamu lesz benne és olyan 13-15 fok amikor ébredek. És most megyek zuhanyozni, jóéjszakát!

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr756950137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grigorij Sandorovics 2014.12.02. 10:11:15

Tudom hogy nem fogsz ram hallgatni :))
Mit csinalnek en, mivel a hazamban mar megcsinaltam - csak meg palackos gazrol jar - mivel a vezetekest bevezetni nalunk - az eszem megall...
Feltettem egy Navien kazant (navien.msk.ru/products/wall_mounted_boilers/) 13k. Minden benne van (kombajn). PP csovekbol osszeforrasztottam ketcsoves konturt es lemezradiatorokat.
Magam csinaltam nem sietve 1 het alatt, befertem kb 1,5 $ keretbe.
A hajoba pedig kivinnek egy jol hoszigetelt hurkot ebbol a rendszerbol egy plusz keringeto szivattyuval es valami eleg kenyelmes cstlakozast kitalalva teljes elzarassal - hogy sok levego ne jusson a rendszerbe elcsatlaskor...

Miranda Veracruz de la Hoya Cardenal 2014.12.03. 14:43:41

Üdv Vili bátyám!

Hátha itt találsz használható ötletet a problémád megoldásához: infra-futes.hu/

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.12.03. 22:19:07

@Miranda Veracruz de la Hoya Cardenal: Köszi! Teteszik. Ráadásul itt van a szomszédban Kiskunlacházán, 6 km tőlem. De még mindig bízom benne, hogy nem lesz rá szükségem. Alapos átolvasás után mindazonáltal ezt írtam a forgalmazónak:

Hüm...azért ez nekem ellentmondásos. Idézem: "a hatásfoka pedig magasabb, mint más fűtési megoldásoknak, hisz nem közvetítő közegek (levegő, radiátor) segítségével melegít, hanem közvetlenül a szobában lévő tárgyakat, személyeket. Pontosan úgy, ahogy a napfény teszi ezt." Idézet vége. Szóval kevésbé költőien, HŐSUGÁRZÁSSAL fűt.. OK. Viszont, ha berakom a padlóburkolat alá a szőnyeg a kép, a tükör mögé, ahogy többhelyütt írja , hogy "jön ki" az infrasugárzás? Nos, sehogy. Innentől kezdve a burkolat fűt KONVEKCIÓVAL mint bármely egyéb fűtőtest. Ja és megszűnik a szintén előnyként emlegetett azonnali fűtés. Ha majd a padlóburkolat felmelegedett akkor érzek meleget a talpamon. Szóval nekem kissé túl "marketinges" az ismertető. Aztán meg, ismét idézem: "Ma már nyílt titok, hogy földgázba, amit az otthonodba felhasználsz, mindenféle egyéb gázt kevernek. Így lesz az a végeredmény, hogy a hideg téli napokon pörög a gázóra és mégis gyenge a hatékonysága." Elég merész állítás (plusz a határozó ragok; -ba, a -ban helyett kifejezetten unortodox) . A földgáz fűtőértékét szabvány garantálja, valóban van benne technológiai okokból széndioxid, de hogy lopnak azt azért nem tudom merné bíróság előtt bizonyítani. Ezzel együtt elképzelhető, hogy vevője leszek, de kicsit aggaszt a "kommunikációja".

Szóval nekem olyannak tűnik az ember, hogy.." Tegnap még kapával kereskedem, de már nem buli, belevágok a villanyfűtés bizniszbe!" De hát erről szól a világ, a szakértelem mint Csurka Pistitől tudjuk "bolsevista trükk".

Miranda Veracruz de la Hoya Cardenal 2014.12.04. 07:39:33

@A Tengerész: Üdv! Hát igen, a kommentekben kap a tiedénél kevésbé diplomatikus hozzászólásokat is, de az elv szerintem nem rossz,és nem is kerül csilliókba. Elsődleges fűtésnek biztos nem használnám, de helység hőmérsékletét fagy ellen temperálgatni teljesen jó. Kombinálni hő-, vagy/és időkapcsolóbal, igy még költséghatékonyabb. Ha ez a paplan ennyire rugalmas, talán érdemes lenne felkasírozni valamire, igy oda teheted, ahova akarod, ill tőbb, kisebb darabot, a helység /hajó/ különbözö pontjaira. Nyáron leszerelni, mehet a szekrény háta mögé. Ja és a héten hiányolt a Fiala, aszondta, letelt az eltiltásod. Hehe...

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.12.04. 08:16:46

@Miranda Veracruz de la Hoya Cardenal: 1. Valóban, az elv remek, sugárzó hővel fűt, mint a nyitott kandallók, csak a hatásfoka nem 10% mint a kandallóé, hanem 80%, sőt miután a veszteség is hő, ha jól van elhelyezve, a veszteség is a helyiségben marad , tehát 100%. Ahogy én kalkuláltam már a fürdőszoba elektromos padlófűtésénél is, a spórolás a gázfűtéssel szemben a gázberuházás megtérülésének hosszú ideje (persze pontosan nem lehet számolni, ahhoz tudni kéne hogy alakulnak hosszú távon az energiahordozók árai, de saccperkábé 20 év alatt jönne be tán a gázszámla és a villanyszámla különbségéből) és a karbantartás minimálköltsége (olyat hallottam, hogy a gáz fűtőkészülékekre 5 évente lesz kötelező felülvizsgálat), mert én már nem tervezet 30 évre. Ha használnom kéne állandóra kerülne a falta a konyhában és az étkezőben munkasík alatt, vagy/és a mennyezetre.
2. Fialát azóta nem hallgatok, erre az évre büntiben van, engem nem lehet büntetlenül leugatni.
süti beállítások módosítása