Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Szombat.

2014.05.17. 18:02 :: A Tengerész

Korán örültem. Visszatért a fájdalom, a mai napot különféle fogászati és szájsebészeti ügyeleteken töltöttem, az egyik tudós docens szerint azonnali kórházi befekvés szükséges, ott viszont ( a János kórház volt ma ügyeletes)elhajtottak egy antibiotikum recepttel, hogy várjam sorsom jobbra fordulását. Legyen itt okos az ember ennyi szakember közt! A sok fájdalomcsillapítótól a gyomrom és bélrendszerem már mindenféle tüneteket produkál. A lényeg, a száj és arcüreg rendesen összenyílt, de miután nem lett időben összevarrva, most már késő, meg kell várni amíg vagy begyógyul magától, vagy, miközben  tovább terjed a fertőzés a szájban tenyésző baktériumoktól az arcüregbe, meg kell várni amíg ott kialakul egy olyan izé ( sipoly?)  amit már ki lehet metszeni és összevarrni. Most qrvára elment az életkedvem.

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr736178262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

abraxas 2014.05.17. 19:33:42

Sajnálom :-(
Remélem ezen is túljutsz hamarosan!

Paduc · http://fontosmondatok.blog.hu 2014.05.17. 23:44:09

Nem sajnállak Tengerész (bár együtt érzek veled és drukkolok), mert ha elmúlik a fájdalom, nagy örömben lesz részed. Persze átmenetileg majd barkácsolnak fejedben a szakemberek, de azt is tekintsd ajándékként! Tudom nem olyan egyszerű, mint nekem osztani az észt, de ha az óceánon vagy az Adrián hajóznál, akkor a fájdalmat megsokszorozná az "elhagyatottság, kiszolgáltatottság" érzete... ...akárcsak az orvosi ügyeleten vagy a klinikán, kórházban :(

silvermoon 2014.05.18. 02:40:25

Orvosok...Korhaz.. Brrr. A minap bementem az ugyeletre 40 fokos lazzal es 180-as vernyomassal,Aszondja a doki h szivinfarktusom van. Jol beszarattak.15 oran at fektettek egy jeghideg szobaba minden fele gepeken. en egyfojtaban mondtam csak egy megfazas es gyogyszerert jottem. A dog nagy fejfajasomra meg adtak 1 nitromin tapaszt amitol meg jobban fajt a fejem. Vegul 15 oras kuzdelem utan aszondja a "nagytudasu", h neked egy bronhitis-ed van es semmi baja a szivednek. -Hat nem ezt mondtam egesz ido alatt? Nesze nektek szuperul felszerelt gyonyoru amerikai korhaz. CSak orvos kene bele.Penteken megkaptam a levelet, h 28 ezer dollart levettek a biztositomtol. Szoval... Jaaa hat igy mar ertem.

IQ_nuku 2014.05.18. 07:31:56

Gyógyul meg hamar, szorítok neked!

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.05.18. 11:33:29

@silvermoon: Nálunk pár éve ment a TV-ben egy sorozat(eredeti címe azt hiszem Emergency), itt Vészhelyzet címen futott. Az egyetlen sorozat amit néztem, szerettem. Most a dr House megy, ezt már csak J nézi. Szóval az ember hajlamos elhinni, hogy így mennek a dolgok. Aztán bekerül a gépezetbe a fogaskerekek közé és szembesül az olajozatlan valósággal.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.05.18. 11:35:05

@IQ_nuku: Köszönöm. Még mindig Franciaországban javítod a hazai foglalkozási statisztikát?

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.05.18. 11:37:35

@Paduc: Hehe... eszembe jut a vicc, "És mi ebben az élvezet? Amikor melléütök!".

IQ_nuku 2014.05.18. 14:53:29

@A Tengerész: Igen, még kint. Valahogy nyugodtabb az élet, nem kívánok visszatérni. Csak nyaralgatni. Júli. vége, aug. elején megyek majd.

Jonathan 2014.05.20. 19:30:10

Tengeresz, tudom nem vigasztal, de a vilag 'fejlettebb' reszen sem müködik ez maskent, csak sokkal többe kerül... :(

Jobbulast!

Jonathan 2014.05.21. 07:44:11

Igen nagyra becsült blogolvasok! Remelem Tengeresz kollega nem fog kitiltani a blogrol, ha felepülesenek idöszakaban egy kerdest intezek a Nagyerdemühöz.
Adott egy GFK test. Mivel boritanatok belülröl a lakoter menyezetet-falat, hogy esztetikus, kellemes, tartos legyen? Megertö tanacsaitokat köszöni: Jonathan.

teddybear01 2014.05.21. 20:40:15

@Jonathan: Nekem egy hajón a faburkolat jut az eszembe...

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.05.21. 20:46:23

@Jonathan: Először is kellene rá valami hőszigetelés. Olyan ami alá nem tud alákondenzálni a levegőpára, ha kint hideg van. Én a vashajóba azért, hogy bármikor kívülről fel lehessen hegeszteni valamit, kőzetgyapotot raktam (az nem gyullad meg)8 cm bordavastagságban, arra párazáró fóliát és belülre csomómentes borovifenyő faborítást, illetve a hálóba nyír rétegelt lemezt. A lamináltra nem lesz hegesztve, viszont gondolj arra is, hogy esetleg a deckre később fel akarsz valamit csavarozni, amihez alul anya kell alátéttel, szóval belülről hozzá kéne férni. Legjobb lenne a szórt PUR hab, de ezt csak nagyüzemi technológiával lehet csinálni, ha jól vagyok értesülve. Ráadásul a kérdésed, hogy mit kéne tenni ennek a látszó oldalára... Miután feltételezem, hogy a felület jó alakos, íves, (máskülönben gyenge lenne, hullámzana) az, hogy ráragasztani belső bordákat és azt fával borítani, nem igazán járható. Talán műbőr... NAGYON nehéz problémát vetettél fel. Ha csak nyáron használod a hajót, lehet legegyszerűbb ha kifested szépre a műanyag belsőt. Ha telibe süti a nap a decket hiába raksz be pár centi akármit, akkor se lesz bent hűvös, legfeljebb ha egy órát késlelteti a hőséget.. Kívülről kell árnyékolni és alatta hagyni a levegőt szellőzni.

silvermoon 2014.05.22. 02:08:31

@Jonathan: Hoseg vagy hideg ellen szigetelni semmi ertelme. Ha meleg van kivulrol egy feher ponyva ami minden fele szellozik, az a leg hatasosabb. Szerintem valami jol tisztithato festek ha muszaly. VAgy ahogy Vilmos is irta valami mubort szoktak fel ragasztani de az meg a nagy melegben elobb utobb levalik mint a floridai autok belso tetoresze. Nekem a Kis Columbia hajom szinten muborrel van bevovnva de minden sarokban levalik es a kozepe meg belogosodik. Olyan helyeken be injektaltam UN. J-B Weld Nevu ragasztot. Az aztan meg fogja. Legalabb is egyenlre meg tart.

Jonathan 2014.05.22. 09:32:55

Tisztelt Hajostarsak
Ugy latom a burkolas valoban nem egyszerü kerdes. Jelenleg a hajo egykoron feher mübörrel van boritva, ami az idök folyaman megsargult, itt-ott elvalt a ragasztastol, s jelenleg igencsak csunya összekepet mutat. A sarkakban szamarfüles levallas, a plafonon 'belog' a mübör, mint a vietnami csüngöhasu malac...
Elöször arra gondoltam, hogy tisztitva visszaragsztom, de a sargulas, kinyulas, foltossag nem tüntethetö el. Ekkor gondoltam, hogy uj mübörrel huzom be (bar fogalmam sincs, hogy ezt hogy csinaljak), majd latva a mübörarakat, leültem kisse megpihenni... :)
Aztan ratalaltam a 'festhetö parafa'-ra. Magyarorszagon forgalmazzak ugyan a www.folyekonyparafa.hu oldalon, de az anyaggal ellentetben elegge rugalmatlanok. Nemetorszagban talaltam forgalmazot, aki azonos arban hajlando is beszerezni, küldeni, eladni ilyen anyagot. Ennek az anyagnak alabbi elönyös tulajdonsagai vannak: rugalmas, höallo, nem peneszedik, nem parasodik, könnyen felvihetö, kopasallo, szinezhetö, csiszolhato, at-festhetö, csuszasgatlo, könnyen javithato, rezgescsillapito, hangtompito. Akit bövebben erdekel a dolog, annak ajanlom a www.korkfarbe.de oldalt.
En megprobalom ezzel az anyaggal boritani a belsö reszeket, elsö "tesztkenes" szeptemberben varhato, a reszletekröl -erdeklödes eseten- szivesen beszamolok.
Jo szelet: Jonathan

Jonathan 2014.05.22. 13:04:37

@sevylor: Köszönöm, ugyanarra gondoltunk. Van esetleg tapasztalatod az anyaggal kapcsolatosan?

silvermoon 2014.05.22. 14:18:37

HA mar itt tartunk en is kerdeznek, hatha van vkinek jo otlete...?-HA Vilmos megengedi-? Uj hajom egy Pearson 323-as nagyon szep belsoseggel de a padlora valami agyament ember le tett egy amugy jol mutato de RETEGELT csikos fa boritast. Elso latasra jol nez ki de ahogy az ember ralep erzi, h fel van puhulva es a retegek egymastol egyre tavolodnak. Kozelebbrol nezve utalatos latvany a szetmallott retegek. Fel fogom szedni az egeszet de meg nincs otletem mit tegyek le helyette. Fa szoba sem johet mert amit erdemes le rakni az nem az en zsebemhez van merve. Ez a Folyekony parafa meg nem hiszem, h a rajta jarkalast felmosast birna. Esetleg valami kulteri szonyeg vagy valami ilyesmi de a szonyeg alatt is rohadhat. Hatha tud vki valami jo megoldast??

sevylor 2014.05.22. 17:22:55

@Jonathan:
személyes tapasztalatom nincsen, de már találkoztam vele a hírekben.
A parafát (táblás, lemezes formában is) jó, tartós, tetszetős burkoló anyagnak tartom, viszont az sem olcsó.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.05.22. 23:05:05

@Jonathan: Hüm. Megnéztem ezt a parafás bemutatót, hát függőleges falra OK, de mit csinálsz a deckkel a fejed felett? Merthogy az egész anyag ki fog folyni a tölcsérből, ha a puskát felfelé irányítja a dolgozó. Ugyanaz a baj, mint a PUR hab fejfeletti fújásakor. Nekem már kellett a hajamat emiatt levágni. Szóval kell valami spéci szerszámot csinálni aminél a fúvóka egy flexi cső végén van amit görbítgetni lehet és úgy marad, ebben az esetben a tölcsér forgástengelye párhuzamos tud lenni a fúvóka tengelyvonalával. Még így is óvatosnak kell lenni az esetleges lecsöpögéssel.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.05.22. 23:15:56

@silvermoon: Ez a rétegelt csíkos fa mire van ráragasztva, szóval mi a hordozóanyag? Merthogy az általában plywood szokott lenni, amit mi "főzésálló rétegelt lemeznek" titulálunk az angolban meg "marine plywood" a neve. Namármost ha ez a hordozó, akkor ennek nem szabad szétáznia, csak az lehet, hogy ennek a tetejére ragasztottak famintázatú valamit és a ragasztóanyag szétázott a kettő közt. Ha mégse ez a helyzet azaz nem "marine type" a padló és szétváltak a furnérlapok, akkor nincs más választásod mint cserélni az egészet.

csaba03 2014.05.23. 01:52:42

@silvermoon: pedig a padló szinte mindig plywood, azaz rétegelt lemez, másra nem nagyon tudod kicserélni. A rétegek elválásának valószínű oka lehet, ha nem a vizes környezetnek megfelelő (mert egy hajó azért a pára, fenékvíz stb. miatt belülről is annak számít), azaz nem marine grade plywood-ot használtak annak idején.

Ha tényleg a rétegelt lemez ázott szét, akkor sajnos cserélned kell. De felesleges más anyagon gondolkodni, mert csak sokkal drágább megoldásokat fogsz találni. Bátran cseréld a padlót új rétegelt lemezekre, csak arra figyelj, hogy valóban marine grade minőséget vegyél. Két réteg epoxi bevonattal örök élet + 100 nap.

Ezt nem csak elméleti síkon mondom, hanem a magam szerény eszközeivel kipróbált dologról osztom az észt. Egyszer kíváncsiságból teszteltem egy (itthon egyébként kültéri, víz- és főzésállónak nevezett) rétegelt lemez próbadarabot. 6 órán keresztül főztem forrásban lévő vízben, majd 3 hónapig az erkélyen ázott egy befőttes üvegben. Mindezek után pont úgy nézett ki, mint amikor levágtam a táblából, nem ázott szét, a bomlásnak semmilyen jele nem látszott rajta.

csaba03 2014.05.23. 01:54:21

Na most látom, hárommal lejjebb Tengerész is leírta ugyanezt. Legközelebb először végigolvasom a kommenteket...

silvermoon 2014.05.23. 02:02:40

@A Tengerész: Az egesz a hajo "padlojara" van ra ragasztva ami egyebkent szep feher ugyan az az anyag amibol a hajo van. Szepen fenyesre glettelve akar csak az oldala, szerintem eredetileg nem is volt semmi ra teve. Ami most rajta van az tuti, h nem marine type. Ronda es budos. Lehet h csak VAlami kulteri szonyeget rakok le. MA neztem az uzletben es elegge lukacsos tehat lelegzik es nem csuszos ami fontos. NAgyon konnyu le rakni es csak nehany ponton kell le ragasztani, h ne mozduljon el.Arrol nem is beszelve, h kijon az egesz 40 dollarbol.Egyebkent nem szandekoztam uj hajot venni de ezt nem lehetett kihagyni.! 2 ezerert egy 32 labas hajo mindennel felszerelve. Autopilot legkondi hideg meleg zuhanyzo kb 40 loeros volvo penta es meg sok sok egyeb...Jo vitorlak szoval nagyon jo vetel volt. Persze van meg rajta melo boven mert kb 2 eve nem volt meg kinyitva sem. De a motor megy es ugy altalaban minden mukodik.

silvermoon 2014.05.23. 02:09:13

@csaba03: NA az igazan jo anyagnak tunik a leirtak utan itelve. CSak az a gond vele, egy 4x8-as tabla ha meg mintazott is legalabb 100 dollar es nekem kene min. ketto ha nem tobb. A sima marine plywood olcsobb de azt akkor meg csiszolni festeni kell so asszem maradok a szonyegnel.

Jonathan 2014.05.23. 05:14:04

@A Tengerész: Nos ezen en is sokaig törpöltem, aztan egesz egyszerüen megkerdeztem az illetekest, hogy mit tegyek? A megoldas rettentö egyszerü: vizes glettvassal kell felvinni az anyagot 1-1,5 mm vastagsagban es 2 retegben. Allitolag rettentö jo tapadokepessegü es könnyü vele dolgozni. A fujasrol azert is lemondtam, mert szoras közben fröcsköl az anyag es egy viszonylag szük hajofenekben meg fedöfoliazni...
A kereskedö tegnap feladta postara a mintaanyagot, amivel kiserletezhetek, igerem beszamolok rola.

Tengeresz: szivböl remelem mar testileg-lelkileg jobban vagy.

Udvözletem: Jonathan

IQ_nuku 2014.05.23. 07:25:12

....de a légyeg: Hogy van a fogazatod Tengerész?

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.05.24. 00:11:22

@Jonathan: Ez a glettelhető parafaszigetelés nagyon jól hangzik. Feltétlen számolj be a tapasztalatokról! Szerintem sokak problémájára jelenthet megoldást.
@IQ_nuku: Hát egy fog már biztosan nem fáj. Az ami a fogorvos kukájában van immáron 12 napja (amúgy kifogástalan állapotú fog volt, csak kicsit kilógott a fogínyből, bár úgy tartott, hogy majd leszakadt a fejem amíg kitépte az iparos). A többi... szo-szo. Hatalmas javulás, hogy 48 órája nem vettem be fájdalomcsillapítót, bírom anélkül is. De sajog időnként, leginkább délután, este, illetve akár csak néhány fokkal hidegebb, vagy melegebb éri a jobb oldali rágóimat belehasít a fájdalom, ami sok perc után enyhül csak, de legalább végre enyhül gyógyszer nélkül is. Szóval leves, innivaló (fagylalt), szájöblítés kizárólag 36 +/- 2 fokon, különben a csillagokat látom. Az a baj, hogy valahogy kiveszi az emberből a tettvágyat a dolog.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2014.05.24. 00:18:22

@silvermoon: Szőnyeg jó. Valami olyasmit (is) gondolok mint ami a műanyag futópályán is van ( Tartan, Recortan)Az tuti nem csúszik. Aztán lehet, hogy a bordás gumiszőnyeg, ami a villamos elosztószekrények előtt van leterítve az is csúszásmentes. Aztán lehet kapni hajósboltokban deckre ragasztható csúszásmentes fóliát, bár azt hiszem mindegyik drágább lesz, mint a szőnyegdiscontban a kifutó dizájnú akciós maradékanyag.
süti beállítások módosítása