Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Péntek.

2013.07.12. 23:18 :: A Tengerész

Ma kimentem Pilisvörösvárra adsa-hoz (Rengeteget köszönhetek ennek a blognak, ő is a blog nyomán talált rám) akitől megtanultam (na jó, ez erős túlzás, kapiskálom) a Locus térképprogramot. Kétféle vektoros térképet kezel immáron a Tableten, az egyik a http://www.openmaps.eu linkről tölthető le, ez egy nagyon részletes utcaszintű (tömegközlekedési eszközök jelölésével) térkép, a másik a darabokban letölthető, még ennél is részletesebb, több információt tartalmazó ( pl  folyamkilométerek, vagy "harapós kutyák") Turistautak Hungary térkép, mindkettő együttműködik a Tablet GPS-ével , azaz mind a belvizeken, mind a szárazföldön használható chartplotternek. Wifiközelben töltögetem rá a térképrészleteket, melyeket a gép egyberak és úgy kezel, egészen elbűvölt a tökéletességével.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr755402559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Birkanyírás 2013.07.13. 05:34:00

Hali,
Ajánlom az Navionics navigációs szoftvert, nekem nagyon megtetszett.
play.google.com/store/search?q=Navionics+&c=apps
4800 vagy 12000 Ft az ára egész Europa Dunával, Balatonnal. Felbontás függő a két ár. Nekem az olcsóbb működik.
Használat közben letölti a keresett terület adatait es attól kezdve már offline használható a letöltött terület, hajózási térképe.
Üdv.
Juhász Gyorgy

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.07.13. 07:19:06

@Birkanyírás: Köszönöm az infot, ismertem, Greaser is ajánlotta korábban, ő Adrián használja és meg van vele elégedve. Bevallom egyik ok, hogy hazai vizekre a turistatérképet választottam az, hogy ez ingyen van, meg a parton lévő dolgok is nagyon fontosak egy vízitúrázónak és az meg egészen kiváló. Balatonon egyrészt nem hajózom már többet, másrészt becsukott szemmel is odatalálok bárhonnan bárhová, ha mégis kellene.

abraxas 2013.07.13. 14:42:54

Én is szeretem a Locust, bár a keresője lehetne kicsit gyorsabb.

abraxas 2013.07.13. 14:49:46

Akarom mondani, jobb.

abraxas 2013.07.13. 20:46:37

Azt nekem is megsúghatnád, hogy kell az openmaps térképet felvarázsolni a locusra. Nekem sehogy se jön össze :-\

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.07.13. 22:14:49

@abraxas: 1-es variáció: PC-n az openmaps.eu -ról, a letöltések --> térkép letöltés --> Mapsforge --> Hungary választással letöltöd a vektortérképet, majd az USB-n keresztül bemásolod a tablet /sdcard/Locus/MapsVector könyvtárba. 2-es variáció: Tableten az openmaps-nek van androidos változata és onnan töltöd le.

Birkanyírás 2013.07.13. 22:38:28

Gondoltam, hogy a Balaton ismerős :). De végig az egész Duna, (duna-majna csatornaval) horgonyzó helyekkel stb.? En úgy érzem nagyon megéri a 4800 Ft-ot.

abraxas 2013.07.14. 09:56:23

No igen. Ez zavar a legjobban a Locus-ban. A letölthető térkép fényévekkel butább, mint az eredeti. Igaz ez a TUHU-ra és az openmaps-ra is. :-(

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.07.15. 07:46:09

@abraxas: Hüm.... Biztos vagy te ebben? Én a 17-es szintű nagyításokat gyakorlatilag ki se tudom használni, mert annyira belezoommol a térképbe, hogy igazából nem látszik hol vagyok. Konkrétan megnéztem most, 500 m-es darab látszik a Dunából keresztbe a képernyőn. Jobbszélen a zsilipcsatorna torok, balszélen a Kopaszi gát csücske. A Kossuth tér pedig ebben a nagyításban el se fér a képernyőn. Mindeközben pengeéles a kép. Ennél részletesebbet akarsz?

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.07.15. 07:48:42

@Birkanyírás: Persze. Meg is veszem majd ha egyszer arrafelé járok. De egyelőre ez a turistatérkép bőven elég.

abraxas 2013.07.15. 09:39:28

@A Tengerész: Sajna biztos:o(
Pl a netes openmaps-on rajta van a Velencei tavon minden nádcsutka, a Locus-on nincs. A TUHU a garminon hemzseg a POI-któl, a Locuson nem. Kérdeztem már a fejlesztő sráctól, mi az oka ennek. Aszonta, csak ezt adták oda a térképek eredeti gazdái. Ezt csak azért nem értem, mert elvileg a széles publikumnak szól mindkettő :o(
Regisztrálva vagyok a TUHU-n is, ott is megkérdeztem az okot. Aszonták, örüljek, hogy ingyen ennyit is kaptam. Van a Locusnak saját vektoros térképe, sajna az fizetős, bár nem egy ökör ára. Én ezt használom leginkább.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.07.16. 06:40:09

@abraxas: Próbáltam letölteni a fizetős változatot, merthogy csak valami 1700valahány forint, de az Istennek se sikerült elfogadnia a bankkártyámat nem hagy továbblépni. Nekem meg ebbe törött bele a bicskám.

sevylor 2013.07.16. 15:07:07

Talán ha végre visszajönnél Vörösvárról, a hajón működne! :)
süti beállítások módosítása