Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Vasárnap.

2013.06.16. 22:15 :: A Tengerész

Tegnap már a napkollektor által melegített vízzel zuhanyoztam délután, mielőtt elindultam volna kórházi látogatóba.  Minden este bemegyek és megpróbálom kicsit felvidítani a gyereket, a helyzet a Szent János kórház 1-es belgyógyászaton egyszerűen elképesztő, nem akarom itt nagyon részletezni, de úgy tűnik a hatalmat egy agresszív  takarítónő és egy "Tanárúr" fedőnevű rangidős gyakorolja, utóbbit az egészségügyi személyzet emlegeti ezen a néven, miközben a lábai remegnek. Megállapítom, hogy az eltelt 50 év alatt ebben a kórházban ugyanaz a  feudális rendszer működik, mint amit fiatalon gyakorló kórháztöltelékként megismertem, illetve a helyzet annyit romlott, hogy  már szinte semmire nincs pénz. Hogy érthető legyek, én akár tolerálnám azt is, hogy nincs orvos, nincs ápolószemélyzet, nincs eszköz, végülis miafenétől lenne itt jobb a helyzet mint bárhol máshol, ahol az idióta állam irányít, de akkor nekem ne legyen ekkora arca a szemétdomb tetején kukorékoló kakasnak. Pl próbáljon meg leszállni a magas lóról és emberhez méltó módon beszélni a lányommal, mert így nehéz első ránézésre különbséget tenni közte és a takarítónő közt. Azért egy példát mondok. A gyerek semmi tejes ételt nem ehet, mert olyan állapotba jutott a vékonybelének egy része a hosszasan fennálló és folyamatosan félrediagnosztizált fertőzés következtében, hogy akár a legrosszabbtól is lehet tartani. Ehhez képest tegnap is valami tejszínes szendvicspasztát raktak elé vacsorának.  Nekem úgy tűnik arra vannak beállva, hogy úgyis a 80-90 évesek járnak ide meghalni, azok egyrészt magatehetetlenek, nem tudnak se visszapofázni, se semmit felfogni, tökmindegy mit csinálnak velük, most bekerült egy 25 éves éles eszű lány, ez teljesen rendszeridegen, viszont a protokoll változatlan.

Szóval felkerült a napkollektor és a tároló tartály. '13.jún.16. 007.jpg'13.jún.16. 008.jpg'13.jún.16. 009.jpgA tartályt kell még hőszigetelő burkolattal ellátnom, hogy éjjel ne hűljön ki a vizünk. Amúgy simán beindult a keringés gravitációs úton, semmi szükség szivattyúra, ami nagy könnyebbség, pl mindjárt a pénztárcámnak, de amúgyis, minél kevesebb dolog működik egy hajón villannyal annál jobb. Ebben a blogban már többször emlegettem, a hajón először a villany, aztán a hidraulika, aztán a mechanika megy tönkre és csak a legvégén az ember. Hogy ilyen sikeresen túllendültem a kollektoron, belecsaptam a horgonykészítésbe még tegnap, ma folytattam, '13.jún.16. 001.jpg'13.jún.16. 004.jpgigaz reggel fél hatkor kezdtem, de délutánra olyan 99%-ra készen  állt a dolog. Már csak azoknak a kis lemezdarabkáknak a szabása és behegesztése van hátra amik a cső kengyelt a kapák alján erősítik. Így kicsit nehéz érteni, de holnap lefényképezem majd, csak már rohantam a kórházba. Ja és persze el kell majd vinnem tüzihorganyoztatni. A kengyelt  collos csőből J-vel ketten hajtottuk karikára, egész pontosan az elsőt én személyesen rontottam el (túlhajtottam) a másodikat már nem bízta rám, ő csinálta készre egyedül.'13.jún.16. 006.jpg

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr485364318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teddybear01 2013.06.17. 01:57:08

Először is: Jobbulást a lányodnak!

Örömmel látom, hogy sikeres volt a napkollektor-készítés. Bár én kissé keveselltem a csövek számát a két gyűjtőcső között, de ha működik... A puding próbája az evés, ahogy az angolok mondják.
Én egy kicsit nagyobbat csináltam a kertbe, és egy ládát ácsoltam köré, alul hőszigeteléssel, felül műanyaglemez borítással. Két éve megy, március végétől októberig.

Jonathan 2013.06.17. 06:18:34

Nagyon szep munka, ez a melegvizes-napkollektor is. Persze, ha az embernek ilyen csinos aszisztenciaja van...
Mas: nincs egy masik gyogyintezmeny, ahova kislanyod atmehetne? Bizonyara letezik olyan korhaz is, ami nem ilyen Rejtö Jenös szemelyzettel üzemel?
Tisztelettel: Jonathan

abraxas 2013.06.17. 09:37:04

Borzasztó! Szegény Anyám annak idején a Jánost tartotta a magyar egészségügy zászlóshajójának :-( Így múlik el a világ dicsősége :-( Persze lehet, hogy még mindig az :-(((

Nagyon kíváncsi vagyok a kész horgonyra!

csaba03 2013.06.17. 15:01:10

János kórház: volt "szerencsénk" hozzá ... kemény hely

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.06.17. 20:56:35

@Jonathan: Van tartalék gyógyintézet, időközben rámozdult mindenki, de most már az is kockázat, hogy mozdulni innen, ahol azért a sorozatos botrányok miatt ma volt soron kívül ultrahang, sőt CT is ami nagy szó. A betegség elkezdett visszahúzódni, az állapot javul, szóval most már csak nagyon szigorúan kell figyelnünk, hogy megfelelően haladjanak a dolgok.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.06.17. 21:49:00

@csaba03: Kemény? Az nem kifejezés. Kiderült, hogy a Tanárúr csak virtuális főnök, az igazi hatalom egy 80 körüli IQ-jú takarítónő kezében van, na azzal aztán nem lehet lacafacázni! Ma bosszúból, hogy a gyerek zokon vette a terrort, felvett egy maszkot, becsukott ajtót ablakot és elkezdte az ágyát és annak környékét valami fojtó szerrel lepermetezni, amitől az egész kórterem elkezdett fuldokolni. Ügyes mi? Vegyifegyver. A lány mégegyszer megpróbálkozott a szolgálati úttal, panaszt tett a főnővérnél, aki megoldást ígért, de ha nem lesz változás beviszek neki könnygázsprayt, ha harc, hát legyen harc. Alternatív megoldásként a sürgős teendők közé felveszem a János kórház rendbetételét.
süti beállítások módosítása