Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @aiolosz: Köszönöm! Hát még én mennyire örülök neki! Volt egy rossz periódusom, amikor nemcsak az ... (2024.05.03. 07:44) Csütörtök.
  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.

Linkblog

Hétfő.

2013.02.11. 16:52 :: A Tengerész

Látom részben nem értitek, részben hiába írok valakinek választ a következő előáll ugyanazzal a kérdéssel, nem olvassátok egymás kommentjeit. Tehát erről van szó.Új Bitkép 11.bmpAmi piros az a meglévő hőszigetelés. Most a hajófenéknek azt a részét szigetelem  ami kékkel van jelölve. Azért van erre szükség, mert a bútorok belsejében megpenészedik minden, mert a bútorok padlója alatt minden vizes, megáll a lé mert a hosszbordák megakadályozzák, hogy lefusson a fenékbe, meg ami le is folyik az után se lesz porszáraz a lemez. Passz. Ennyi. Miután a szalon bal oldalával végeztem ( a metszeten jobb oldal), végre szárazság van a térképasztal alatti padló alatt és a fekhelyek alatt.  Lent a kielben meg nyugodtan  lehet kondenzvíz, ki lehet szívatni. Ja és ismétlem VAN higrométerem és 30-50% közt mutat, ami pontosan annyi mint egy lakásban, szóval semmi extra. Kemény hablemezzel szigetelek (2cm vastag és két réteget rakok be légrésmentesen ragasztva a lemezre), ez légzáró és nem nedvszívó, de amúgy nincs nagy jelentősége, mert ahol nem képződik kondenzvíz ott nem szív nedvességet a hőszigetelő anyag se, bármiből is van. Márpedig a 4cm vastag hőszigetelés belső felületén mindig harmatpont felett van a hőmérséklet, tehát ide nem kondenzál a légnedvesség. A trükk és persze a nehézség az, hogy úgy kell felragasztani a lemezre, hogy még véletlenül se mehessen levegő a szigetelés alá. Ezt úgy oldom meg, hogy ezt a vízbázisú szőnyegpadló ragasztót vastagon kenem és belecuppantom a hablemezt amit a legpontosabban vágok méretre a fenékbordák közé. A bordákat meg külön burkolom és ott PUR habbal ragasztom rájuk a szigetelést, az kitölti az esetleges hézagokat.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr905074654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

halaloszto 2013.02.11. 22:48:15

mar keso, de azert hatha meg joljon: van olyan purhab, ami alig dagad kinyomas utan. ragasztohabnak, nemdagados purhabnak hivjak. az elso az insta stik volt, de ma mar van minden gyartonak.

Vajk

Mihalik Péter2 2013.02.12. 08:27:19

@halaloszto: Így van én is használtam már, kültéren extrém igénybevételű helyen. Egy a baja az egésznek csak, hogy a flakont érdemes egyből, azaz egy alkalommal felhasználni, mert másnap szinte lehetetlen kicsalogatni belőle a habot, ugyanis beszárad és egy flakon azért elég nagy mennyiség, ha még bele is számolom a kb. 25%-os térfogat növekedést.Ami viszont nagyon mellette szól, hogy nedves felületre is kiválóan tapad, sőt a használati leírásban kimondottan kérik a nedvesítést, ami elősegíti a térhálósodást, tehát nedves hajófenékbe ideális.

halaloszto 2013.02.12. 08:31:24

@Mihalik Péter2: mert nem jo cuccot vettel. Tengeresz is kapott pisztolyt kolcson, pisztoly a kiraly! 3-4-5-6 ezer forint, de nagyon sokaig mukodik. Nekem volt egy 10+ eves, amit sosem pucoltam, na azt ki kellett dobni. A masik 5 eves, es semmi baja. A pisztolyos flakon kicsit dragabb, de sokkal kiadosabb. Felevig is rajta lehet hagyni a pisztolyon, eloveszed, felrazod, es mukodik.
- a hozzavalo tiszito bazi draga, en nitrohigitoval szoktam kicsit pucolni ha olyanom van.
- a lenyeg hogy a pisztolyon mindig legyen nemures flakon. ha kiurult, azonnal csere.
- nem ertem miert, de tobbekkel egybehangzoan, nagyon fontos hogy fuggolegesen kell tarolni. ha fektetve tarolod, elmegy belole a gaz, es dobhatod el a flakont, ha pekked van a pisztolyba is belekot.
- en nem szoktam a pisztoly csovet takaritani oldoszerrel, hagyom rakotni, es kov hasznalat elott egy sniccerrel faragom tisztara.

Vajk

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.02.12. 09:18:46

@halaloszto: @Mihalik Péter2: Szerintem nem ugyanarról beszéltek. Vajk a ragasztó PUR habról, amit fához szoktam használni, ha kicsit pontatlanabb passzításra van lehetőség, Péter meg a normál Pur habról. Jó a pisztolyhab, sokkal könnyebb dolgozni a pisztollyal, nem kölcsön, az OBI-ban kaptam 1600-ért fémből, kiváló és használok tisztító folyadékot is amikor már kevés van a PUR habos flakonban és nem akarom rajta hagyni, nehogy belekössön. Ha még sok van a flakonban akkor nem kell.

halaloszto 2013.02.12. 09:26:00

@A Tengerész: de ugyanarrol beszelunk. lehet venni pont olyan flakont mint neked van, pont arra a pisztolyra, es pont olyan purhab van benne. csak kifujas utan nem dagad a duplajara, csak kb 110%-ra, es azt is par masodperc alatt.

a tisztitio haromszor dragabb mint a purhab, en inkabb rajta tartom a piszolyt egy flakonon es kesz. 1600-ert fem pisztoly???? na az az evszazad uzlete volt. 3000-ert is olcso lett volna.

www.youtube.com/watch?v=m-FP_dbL9iA
titan styro 753, meg egy csomo mas neven

Vajk

Mihalik Péter2 2013.02.12. 13:49:33

@A Tengerész: Én a ragasztó ( azaz kevésbé dagadó) PUR-habról írtam. Vili bá, ha emlékszel még nálam a szaletlire, na azzal van a betonhoz ragasztva a fa padló. Ragasztás után 3-4 órával, meg se moccan a fa, pedig tologatok rajta mindenfélét ide-oda.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2013.02.12. 19:50:58

@halaloszto: Szokásos OBI fogás, olcsó a szerszám, drága a PUR hab. (olcsó a sikító, drága a korong, stb) De én csak a szerszámot vettem ott, a PUR habot meg ott ahol akciós volt.
süti beállítások módosítása