Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Péntek.

2012.10.26. 18:21 :: A Tengerész

Már harmadszor kapom ezt, hol Emailben, hol egyéb ajánlásban, iderakom, mert elgondolkodtató.
           Ady Endre 
Nagyváradi Napló - 1902. január 31-

"Néznek bennünket kultúrnépek. Látják képtelenségünket a haladásra, látják, hogy szamojéd erkölcsökkel terpeszkedünk, okvetetlenkedünk Európa közepén, mint egy kis itt felejtett középkor, látják, hogy üresek és könnyűk vagyunk, ha nagyot akarunk csinálni zsidót ütünk, ha egy kicsit már józanodni kezdünk rögtön sietünk felkortyantani bizonyos ezeréves múlt kiszínezett dicsőségének édes italából, látják, hogy semmittevők és mihasznák vagyunk, nagy népek sziklavára, a parlament, nekünk csak arra jó, hogy lejárassuk. Mi lesz ennek a vége szeretett úri véreim? Mert magam is ősmagyar volnék s nem handlézsidó, mint ahogy ti címeztek mindenkit aki különb mint ti. A vége az lesz, hogy úgy kitessékelnek bennünket innen mintha itt sem lettünk volna.

Legyünk ez egyszer számítók. Kerekedjünk föl s menjünk vissza Ázsiába. Ott nem hallunk kellemetlenül igazmondó demokratákat. Vadászunk, halászunk, verjük a csöndes hazai kártyajátékot, s elmélkedhetünk ama bizonyos szép ezredéves álomról.

Menjünk vissza, szeretett úri véreim. Megöl itt bennünket a betű, a vasút, meg ez a sok zsidó, aki folyton ösztökél, hogy menjünk előre. Fel a sallanggal, fringiával, szentelt olvasókkal, kártyákkal, kulacsokkal, agarakkal, versenylovakkal, és ősökkel! Menjünk vissza Ázsiába!."

Ady Endre 
Nagyváradi Napló - 1902. január 31.

Valóban. Mi is változott az elmúlt 110 év alatt? 

Lóg a lába az esőnek. Ma bevásárlókőrúton voltam. Betévedtem teljesen véletlenül egy Military boltba  és hosszas tépelődés után végülis vettem egy USA sivatagi terepszínű jó meleg mellényt sok zsebbel. Mégse az az erdei kamuflázs,  amit minden horgász visel, ha már nincs rendes civilszín. Tulajdonképpen egy csáklyáért mentem a Maritime boltba a Beregszászi Katihoz, de mellette volt ez a katonai bolt. A csáklya J-nek lesz karácsonyi ajándék, a zsilipekben kötelet kirakni. Nagyon furmányos szerkezet. https://www.youtube.com/watch?v=7EAwDS9i9p0&feature=related

Ezt nézzétek! https://www.youtube.com/watch?v=3EjoaKWCJdw&feature=related Először azt hittem elszakadt a kötél. De ránézve ahogy rá van akasztva a pilonra, a hülye is látja, hogy ebben a szögben, húzásra le fog akadni. Lezser digók nem adnak ilyesmire.

Kaptam ezt is. http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/illes_zoltan_nem_lesz_keresztgat_sem_a_dunan_sem_a_tiszan/2304108/ Csak előzetes regisztráció után szabadott bemenni és többeknek "nem jutott hely".

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr84870095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nord47 2012.10.26. 18:37:24

Minden szava szentül igaz!
DE, AZ VOLT MINDENKOR. AZ ELMÚLT HÚSZ, VAGY SZÁZ ÉV ÓTA IS!!
Hajrá MAGYARORSZÁG!
(Benned több a gyűlölet, mint a józan ész! )

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.10.26. 18:59:04

@nord47: Majdnem igaz. Mármint amivel vádolsz. Gyűlölöm a hülyeséget. Viszont a józan észt (nem mondom, hogy mindig van nekem, de törekszem rá)tisztelem. A vakhitet nem. Az sokat ártott már a nemzetnek. Merthogy ez volt száz év óta az nekem kevés érv amellett, hogy most és mindörökké ez legyen. És természetesen hajrá Magyarország!

dOKi 2012.10.26. 19:29:21

Sajnos, nem értem. Kinek, kivel mi a baja? Ha J.A.-nak igaza van, akoor a Tengerész gyűlöl valakit? Ha mindkettő drukkol Magyarországnak ( mert szerintem igen ), akkor mi is a baj?
Nos én annak drukkolok, hogy minnél többen értsük meg J.A.-t.

Mihalik Péter 2012.10.26. 20:27:19

@dOKi: Nem J.A., hanem A.E. nem mindegy...Véleményem: 1902 óta azért sok minden változott...

bananarepublica 2012.10.27. 07:25:23

Allami meteorologiat akarok,mondta Illes ur, korrupcio, mi a felhoket is eszhez fogjuk teriteni.

tömjénzsolti 2012.10.27. 17:10:20

@A Tengerész: Érdemes azért néha értelmezni az elmúlt húsz év egyes történéseinek jelenbeli vetületeit is. Ehhez van itt egy érdekes képi adalék arról hogyan folytatódnak a mában a korábbi kapcsolatok:
www.facebook.com/photo.php?fbid=523607930988642&set=a.334092996606804.100876.265440083472096&type=1&theater

A képen nem Orbán csíkos inge a botrány, hanem a mögötte pink pólóban ácsorgó és a Videoton győzelmét a miniszterelnökkel együtt ünneplő SZŰCS ATTILA, ismert volt olajszőkítő. A rossz nyelvek eddig is tudni vélték, hogy a FIDESZ 98'as kampányát az olajosok támogatták. Sőt azóta néhányszor Szűcs Attila utazott is a miniszterelnökkel, pl. Bakuba, mint "olajszakértő". Mindenesetre ezek szerint már nincs titkolni valójuk kettejük kapcsolatáról. Így azért a Vizoviczki és a másik olajos Portik elleni ügykombináció is érthetőbb. Hiszen SZŰCS ATTILA az olaj után az éjszakába és a drogbusinessbe szállt be. Neki lőtt be vállról indítható rakétát Seres Zoltán a Secret Clubba, Szűcs kuplerájába 97 újévkor. Több tízmilliárdos vagyona van Szűcsnek, Pintér Sándor a zsebében van, még az olajidőkből. Hát itt tartunk, bravó Magyarország.

Mihalik Péter 2012.10.27. 19:40:44

@tömjénzsolti: Hát...azért ez nem együtt ünneplés szerintem...

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.10.27. 21:17:08

@Rececece: Megtenném, de a szokásos hóvégi jelenség. Elfogynak a gigabájtjaim és max 127 kB/sec-ra vált a netem, ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag semmiféle videó vagy hanganyagot nem vagyok képes letölteni.

aggszakáll 2012.10.27. 23:22:37

Ma -- kb. 35 év kihagyásával -- személyesen találkoztam a Tengerésszel, aki a "kezem alatt" kezdte a tervezői pályafutását. Hát megemberesedett, megokosodott a fiú, némely szövegei szélesebb körben is megállnák a helyüket. Elolvasva az utolsó hét blogtermését, úgy döntöttem, hogy időnként benézek, és én is veletek drukkolok a mielőbbi vitorlabontásért, meg a jó kormányzásért -- a Dunán és a Duna partján.
süti beállítások módosítása