Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Vasárnap.

2012.10.14. 08:03 :: A Tengerész

Hallgatom (mint évtizedek óta minden vasárnap reggel ) a Kossuth rádió "Vasárnapi Újság" műsorát. Hatalmas a várakozás a határon túli magyarok (vagy legalábbis magyarokként regisztráltak) szavazatainak dolgában. Százezreket emlegetnek akik majd eldöntik a választásokat. Magyarul nem beszélő dédunokák fedezik fel dicső magyar gyökereiket és csatlakoznak. Ehhez mellérakom, hogy lassan 100 éve annak, hogy a hazai állapotokkal elégedetlenek folyamatosan áramlanak kifelé az országból. A legújabbkori felerősödése ennek a folyamatnak, hogy  tanult értékes fiatalok tömegével indulnak neki, hogy élhetőbb országot találjanak maguknak diplomás ablakpucolóként valahol a nagyvilágban. Most a kitántorgási célpont éppen Ausztrália és Új-Zéland. Alakul a szép új világ. Ötmillió külhoni "magyar" fogja megszavazni, hogy melyik klán szipolyozza ki az itthonmaradó ötmilliót. Földet nem vásárolhat Magyarországon csak aki itt gazdálkodik és nincs rá pénze, de azt, hogy csináljanak e bőgőhúrt a f@szomból azt minden exmagyar megszavazhatja Alaszkától Szingapúrig.

10:07 Azt mondta tegnap a meteorológia, hogy eső lesz. Ma meg napsütés. Ehhez képest tegnap sütött a nap, most meg sötét van mint a bálna seggében és kimenni nem merek a deckre, nemhogy szerszámokat kipakolni, mert mindjárt esik az eső. Vissza is kapcsoltam a gépet, J meg a TV-t, természetfilm van, körömnyi teknősbékákat mutatnak, ez engem is érdekel, nem úgy mint a sorozatok, mert amióta a "Vészhelyzet"-nek vége nem nézek ilyesmit, J viszont "függő". A film éppen felhívja a figyelmet a veszélyeztetett mocsári teknősökre, sajnos nálunk már a tudatlanságból betelepített ékszerteknősök nagyjából kiszorították ezt az őshonos fajtát. Ezúton kérek elnézést mindazoktól akiknek a Skipeon történt üzeneteire nem válaszoltam, mindezidáig csak ingyentelefonként használtam ezt az eszközt és fogalmam se volt, hogy az a jobb alsó sarokban rezgő sárga folt benne a számok a nem fogadott üzeneteket jelenti, most megnéztem mi is az amivel idáig nem törődtem, hát ez volt. De nagyrészük az aktualitását vesztette, szóval válasz már nem lesz, illetve ami aktuális azt meg "vettem".

19:53 Megy a duma a TV híradóban a víztárolásról, öntözésről. Észbekaptak a hatalmasok. Miután a meglévő csatornákat, berendezéseket hagyták lepusztulni, szétlopni, a gengeszterváltó kávéházi szuperokoksok Mosonyi Emilt, aki már 10 éve felhívta a figyelmet a veszélyre lesajnálták, gúnyolódás céltáblájává tették ( Fábri Sándor TV bohóc egyszerűen leelvtársazta az 56-os kiállása miatt egyetemi katedráját elvesztő, Dégen Imre strómanjává alázott, majd az országból kiüldözött professzort) miután egész életükben eladhatatlan művészi termékek előállításán szorgoskodva állami csöcsökön közpénzeken éltek, úgy szocializálódtak, hogy nyilván mindenki ezt teszi, tehát a "vízügyi lobbí" is csak alibiből akar építkezni, (bocs mindjárt folytatom, csak nézem a Felix Baumgartnert ahogy ugrik az űrből) igazából csak tömnék a zsebüket a jó zsíros állami beruházásokon (Illés Zoltán pár hete még mindig ezzel érvelt a duzzasztás ellen) ezzel elvonva a pénzt a művészektől. Most, miután a meglévő csatornarendszet nem gondozták, betemették, beszántották, a vízügyet lenullázták, majd jönnek a csókosok az EU-s pénzeket elkölteni a nagyívű tervekre. 

Amúgy a Baumgartner fantasztikus volt. 40 km szabadesés után úgy ért földet mintha csak 600-ról ugrott volna.

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr854847223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grigorij Sandorovics 2012.10.14. 08:12:12

Ha ettol a szavazattol valami fuggene...

Jonathan 2012.10.14. 09:29:09

Szep vasarnap reggelt Tengeresz! Latod van annak is elönye, ha az ember nem hallgat hireket. Es van az ugynevezett harmadik tipusu emigrans, aki vette a vandorbotjat es azota nem szavaz a magyar ugyeket erinto kerdesekben, sem bel sem kulhonbol. Ez volnek pl. en.

De van egy masik hirem is, immaron teljes jogu 'hajos' bloggerkent jelentkezem, ugyanis a heten megvettem 35 labas katamaranomat, incl. sajat tulajdonu bojaval. Akit erdekelnek a kepek az alabbi linken megnezheti.
fotoalbum.gmx.net/ui/external/BgZ795aJSFu5MLp1lARa5g98301

Valoszinusithetoleg a jovoben muszaki kerdesekkel foglak idegesiteni benneteket. :)
Mindenkinek szep es nyugodt vasarnapot kivan: Jonathan

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.10.14. 10:07:08

@Jonathan: Gratulálok! Kéz és lábtörést, de legalábbis mindig egy láb vizet a hajófenék alá!

scharlie 2012.10.14. 10:09:30

Szép a hajód Jonathan. Kívánom, sokáig legyen örömed benne.
Jó szelet nektek.

emeritus 2012.10.14. 14:21:51

Eszembe nem jutna,hogy mint külföldön élő magyarszármazású,a honiak életéről szóló döntésben akár csak a közreműködést is magamra vegyem! Még azon argumentáció mentén sem,hogy a külhonban fizetett sok adómból a magyar tesóimnak is jutott egy pár €. Ők döntsenek a sorsukról,és nem kell senkinek a gyámot játszania!A Zorbán meg tehet nekem egy szívességet!
Már a gondolata is perverz ezzel a külhoni választási Scheiße-vel! Még az sem zavarja,hogy esetleg a szomszédos orzságban élő magyarokat hozza nehéz helyzetbe!

Jonathan 2012.10.14. 15:04:11

@A Tengerész: @scharlie: Koszonom nektek a dicsero szavakat es jokivansagokat. Nekem is nagyon tetszik...

silvermoon 2012.10.14. 16:34:01

@Jonathan: "ez volnek PL en" es en is es meg joparan innen a kornyezetemben elo magyarok kozul. Egyhanguan elitelve ezt a szemetseget. A hajo szuper !! Gratula !!!!!!!!!!!!!!!

Gáz Géza 2012.10.14. 16:47:51

@Jonathan: Gratulálok az új családtaghoz! Neve? Szép időt és jó szelet kívánok Nektek sok szép kalandal. K. Bandi

IQ_nuku 2012.10.14. 17:55:28

@Jonathan: Gratulálok, szép hajó, vigyázzatok egymásra! :)

apiesze 2012.10.14. 18:10:31

@Jonathan: Előttem már mindent elmondtak. Nem maradt már, csak a sárga irigység! :o)))

csaba03 2012.10.14. 20:55:13

@Jonathan: Látom, hogy nem én leszek az első ... nagyon szép a hajód, gratulálok!

Matterhorn 2012.10.15. 09:54:42

Tengerész, köszönöm a bátor szavakat vizes ügyekben. Soha nem voltam az un. "szocializmus" híve és kegyeltje, de akkor a vízügyben olyanok tevékenykedtek, akik értettek a dolgokhoz, s Dégen révén lehetőséget is kaptak tudásuk hasznosítására. Dégen 1975-ös nyugdíjazásának az volt az oka, hogy a "hármas követelmény-rendszerben" nála első volt a szakmai hozzáértés, majd a vezetői képesség, s a végén volt a politikai megbízhatóság. Ez pont fordítottja volt a hivatalos irányvonalnak. Bár Dégen és Mosonyi között - állítólag - volt kisebb feszültség, de az akkori rendszer vezetői szemében Dégen volt a "vállalhatóbb", mint állami vezető. Mosonyi hatalmas szakmai tudása és gyakorlata más téren hasznosulhatott volna, de ő a megalkuvások helyett inkább az emigrációt választotta, s csodálatos pályafutását nézve, helyesen cselekedett. A baj az, hogy amikor hazajöhetett, akkor nem hallgattak rá, pedig Antall Józseffel sógorok voltak. Antall Józsefet az SZDSZ fenyegette meg arra az esetre, ha folytatni merészelné a nagymarosi vízlépcső építését. Erről még most sem beszélnek, pedig dokumentumok is vannak.
Az 1984-es Vízgazdálkodási Kerettervben benne vannak mindazok az elképzelések, amelyeket most, mint "spanyol viaszt" előrángattak. Az egészben az a gyomorforgató, hogy az az Illés az egyik "kezdeményező", aki a vízügynek, s ezáltal az egész nemzetgazdaságnak csak károkat okozott az elmúlt 22 évben.

Mihalik Péter 2012.10.15. 16:48:56

Hehe...könnyű 40 km-ről ugrani, megfelelő védőruhában, megfelelő pénzügyi támogatással! Amúgy is egy része szerintem a súlytalanság állapot-környéki "zuhanás" lehet...(persze gravitáció az szükséges ehhez). Itt sokan mondják, hogy pénz nélkül, védőruha híján is lehet kurva nagyokat zakózni másfél méter magasból, úgy, hogy senki sem közvetíti és még is örökre nyomorék marad az ember. Ez az általános zuhanás, sokan megélték már...erről kéne közvetíteni ...néha napján...és nem csak a zuhanókról, hanem a kilökőkről főképpen!@Jonathan:
Szép hajó...gratulálok és használd egészséggel!!!

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.10.15. 17:25:07

@Mihalik Péter: Na ja ha tágítunk az összefüggéseken... Szoktam volt mondani, hogy lehet egy titkárnőről leesni úgy, hogy az illetőnek kitörik a nyakát... Sőt igazából le se kell esni.

temtom 2012.10.15. 20:02:39

@Sün77: Látjátok? Szeretjük ezt a blogot, de mi történik itt?
Vilmos fölteszi a fotókat Mákvirágról, és tessék: Máris le van koppintva üvegszálas műanyagból. Jogdíj meg -gondolom- sehol. :) :) :)

silvermoon 2012.10.15. 21:17:24

@temtom:@Sün77: Egyszer mar Jonathan is meg jegyezte: Dehat ezt nem szabad..!

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.10.15. 22:19:46

@Sün77: @temtom: @silvermoon: Nem kell aggódni, nem tőlem kopták az ötletet. Igaz én se tőlük, amikor már megvolt az ötlet akkor láttam a neten, hogy van már ilyen. A dolgokra egymástól függetlenül rájönnek akik ilyesmiken törik a fejüket. Pl nagyon büszkén mondtam annakidején a Dömel Vilinek, hogy micsoda zseniális dologra jöttem rá, kihasználom, hogy vasból lesz a hajóm és nem külső vízzel fogom hűteni a motort ezzel kockáztatva, hogy valami szemetet beszippant a szivattyú és eldugul, hanem lesz egy a hajó fenekével érintkező vízkör, így egykörös a hűtés mégis quasi hőcserélős. Mire a Vili mindjárt mondta, hogy hát ez ki van találva régen, úgy hívják, hogy "köpenyhűtés".

silvermoon 2012.10.15. 22:56:58

@A Tengerész: Szentigaz. Nekem is volt kb 10 evvel ezelott egy kb 30 eves sved gyartmanyu vitorlasom (fogalmam sincs hogy kerult ide es mar a tipusneve sem jut eszembe), de annak is volt egy 3 hengeres volvo penta motorja aminek a hutese zart hutes volt es egykoros. A kill-ben ment 1 hosszu U alaki vastag rez cso az volt a "hutoje". A kil elol hatul ki volt furva igy a viz siman atfolyt es hutotte a motor hutovizet. Akkor en ezt zsenialis-nak konyveltem el. Szerintem az is.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.10.16. 00:28:55

@Matterhorn: Hááát...bátor akkor lennék, ha mondjuk a Vízügyben dolgoznék és akkor mernék ilyeneket írni. De hát akkor úgy járnék mint ők hvg.hu/itthon/20120705_ellenvelemeny_kirugas_vizgyi_igazgatosago Szóval én csak az a kutya vagyok amelyik ugat, miközben a karaván meg halad. Csúnyán alakul a szép új világ. Ma éppen arra kaptam fel a fejem, hogy Rogán Antal kitalálta, hogy szűnjön meg a népességnyilvántartás, mert akkor nem lehet arra hivatkozni, hogy felesleges a választási regisztráció, mert a válsztók enélkül is lajstromozva vannak. Nagy a beszarás a választásoktól, de van a fiúknak még másfél évük, hogy igaz bolsevik módon feltalálják, csak a népfront jelöltjére lehet szavazni. Úgy hívják majd, hogy Nemzeti Egységfront áll majd a Fideszből, a KDNP-ből, a Jobbikot leszalámizzák mint annakidején Antall József a kisgazdákat, bent lesz a simulékonyabb fele, a másikat kizárják, betiltják mint neonácit, a DK-t és az MSzP-t mint bűnös posztkomcsit tiltják be, marad ellenzéknek az LMP, olyanok lesznek mint 1947-ben a parasztpárt, nem oszt és nem szoroz.

Jonathan 2012.10.16. 07:30:06

@A Tengerész: Szep uj jövö... :( Valahogy az idealis Orwell-i vilagkep tunik elo az ismeretlenseg felhomalyabol, de mindjobban körvonalazodik, annal kevesbe kivanom en ezt az egeszet. Pedig valaha az elso alkalommal en is az Ifju Csinovnikovra szavaztam, (akkor meg Magyarorszagon eltem es adoztam!), mert azt hittem, hogy a sok 'vastagnyaku elvtars' utan jo lesz egy ifju titan... Ma tul az 50-en belatom, hogy naiv voltam. Csak egy atöltözömüvesz illuzionista kokler mutatvanyarol szolt a dolog.
Valahogy mindig az a regi vicc jut az eszembe, hogy klonozzak Lenin elvtarsat a mauzoleumi maradvanyok alapjan. Hatalmas unnepseg kereteben vezetik vegig Moszkvaban, mutogatjak a dicsösges part eredmenyeit, vivmanyait. Lenin mindent megnez, majd megsimitja kis kecskeszakallat es megkerdezi:
- Elvtarsak... es az Aurora meg van e meg?
- Persze hogy meg van Lenin elvtars, azota is ejjel nappal örzi azt a szovjet nep! - valaszolja az elsö titkar.
- Hala Istennek, akkor kezdhetjuk elölröl! sohajt fel Lenin

Valahogy a Gengsztervaltas idejen nem igy kepzeltuk el ezt az uj rendszert. Es öszinten szolva semmi jelet nem latom annak, hogy 8 ev mulva (2014 +6) en olyan nagyon szeretnek majd hazaterni. Pedig lelkemre mondom semmit nem kivanok jobban, mint hogy Magyarorszagon ujbol jo legyen elni, boldog emberek lakjak es ugy hajtsak alomra fejuket este az emberek, hogy ne a masnap gondjai rancoljak homlokukat! Ezt kivanom mindannyiunknak, hatarokon belul es kivul.
süti beállítások módosítása