Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Szombat.

2012.06.23. 10:13 :: A Tengerész

Gond van. A gumicsónakos "F" gépén írok, úgy tűnik megadta magát a laptopom. Tízpercek amíg egyáltalán reagál egy billentyűparancsra, de a mobilnet programját már nem lehet kivárni, hogy feltöltse, az adatállományból se tölt be semmit. Kicseréltem a winchestert a régire, ami azóta, hogy egy nagyobb van a gépben külsőként csatolható a géphez, azzal meg beadja a nyitóháttért, de ikont semmit és azonnal kijelent. Nem értek hozzá, de tűzforró a processzor, alighanem infarktust kapott ebben a melegben. Lehet, hogy nem úszok meg egy gépvásárlást, a Tescoban szemeztem egy ASUS netbookkal 2GB memória 250GB merevlemez valami 75ért. Szóval egyelőre nem lesz blog.

20:42 No. Nemrég ment el a Kis ember itt hagyott egy laptopot, amit tudok addig használni, amíg valami megoldást nem találok a saját gépre. Majd elspekulálok azokon a tanácsokon amiket kommenteltetek, meg megírom, hogy mi volt tegnap és ma, csak megnézem a spanyol-francia meccset.

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr164606045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teddybear01 2012.06.23. 10:58:08

Ha szerencséd van, bedöglött a processzorhűtő, és letilt a hőmegfutás elleni védelem. Ha nincs, alaplapcsere. Ez utóbbi nem olcsó.
Javítható, de nem lesz egyszerű. Kell keresni egy professzionális szervizt, ahova beviszed. Ne egy kis boltot keress, mert ők is csak tovább küldenék, plusz megfejelik a saját hasznukkal az árát.

Antymix 2012.06.23. 13:18:31

Szia Tengerész! Sajnálattal olvasom, hogy az utoljára általam feltámasztott géped nem akar tovább muzsikálni. A múltkori szétszedés, pucolás és összerakásnál is látszott már, hogy nem lesz örök életű a masina. A cseregép, melyet akkor vittem neked már három hónapja feladta, meghalt az alaplapi vezérlése. Nem javítottam meg, sokba lett volna a hét éves gép. A laptop egy rossz kompromisszum a hardver összeépítés terén. Kihegyezett kényszerhűtés, mely a rendszeres karbantartás hiányában hamar elkoszolódik és már kis szennyeződés után sem tudja a a hőt elvonni megfelelően. Persze ki az a hülye, aki havonta szétszedi a gépét kitakarítani. A Te géped pucolásánál is el volt dugulva porcicákkal a légcsatorna. Láttatok már egy normál procihűtőt ventillátorral? Mérete? Ott kezdődik a normális hűtés. Én Toshiba -t ajánlanék. Magyar gyártmány, jó ár. A te alkalmazásaidhoz elég egy sztenderd modell.

apiesze 2012.06.23. 13:49:19

@Tengerész: Nem javasolnám (saját tapasztalat sajnos) a nem szaküzletben való vásárlást. Minden szempontból hátrányos, szerviz, jótállás és főleg ezek érvényesítése. Ha van 220V (akár inverterrel is), szerencsésebb egy asztali gép. Akár a fejlesztése, akár a javítása is sokkal olcsóbb, mint a notebook-é - igaz @Antymix?

Grigorij Sandorovics 2012.06.23. 15:44:23

@apiesze:
Na eppen ezt ajanlottam, talan 1 eve :)).

teddybear01 2012.06.23. 16:36:58

Ha már vásárlás.
Notebookot inkább olyan helyen kell venni, ahol biztosítva van az esetleges garancia-érvényesítés. Ilyen szempontból a Tesco is épp úgy megfelel, mint akármelyik szakbolt.

Ami viszont a géptípust illeti, a netbookkal épp ugyanaz a baj, mint ezzel a géppel. Nagyon érzékeny a túlhevülésre, és még ott van a kis méret is. A 12'-os képernyő egyszerűen túl kicsi a mostanában általános használathoz. Filmet nézni, a fotók utómunkálatait elvégezni ugyan lehetséges, de azért nem igazán ideális. Netezni, levelezni viszont elmegy. Egy szokásos méretű notebook (ami mostanában általában 15,6'-os képernyőjű) bár ennél drágább, kb. a harmadával, de még azzal az előnnyel is jár, hogy a billentyűzete is nagyobb, normál 101-es.

Nem tudom, hogy mekkora helyed van a számítógépnek, de egy normál gépnek nem kell sokkal több hely, és nem is drágább. Viszont sokkal olcsóbb, és könnyebb javítani, illetve a későbbi feljavítás is olcsóbb. Ez utóbbi notebook esetén gyakorlatilag lehetetlen. Arról nem is beszélve, hogy például ha rá tudod kapcsolni a tévére, gyakorlatilag egy szórakoztatócentrumot hozol létre.

csaba03 2012.06.23. 17:26:04

Vegyél ipari pc-t. Kis méret, a hűtéssel sose lesz gond, és a hajón lévő környezetet is jobban bírja. Igaz, kell hozzá külön monitor és billentyűzet, és egy kicsit drágább is (100-120e)...

teddybear01 2012.06.23. 19:42:00

@csaba03: Utoljára kb. 260 ezer+áfáért láttam ipari PC-t. És igen, kellett hozzá még "kakaóálló" billentyűzet és egér is, monitorról nem is beszélve.

Antymix 2012.06.23. 20:17:01

Mindenféleképpen a helyes megoldás egy asztali pc lenne. Én az elhalálozott laptop helyett egy HP mini pc-t vettem, használtan 30E forintért. Két magos 2,4 es proci, 2Gb ram, multi író. Akkora méretű, hogy négy csavarral fel lehet csavarozni a monitor hátuljára. A felrögzítés gyárilag ki van alakítva. Nemrég láttam a Vaterán 32E forint volt monitorral, házhoz szálítva. Irodai gépnek van kitalálva, de többre van építve. A képet 1280x1024- es felbontásban adja az ős régi 19-es monitoron. Ja és helyet sem foglal.

Antymix 2012.06.23. 20:20:20

A pontos típus: HP Compaq dc 7800. De IBM- et is érdemes nézni, szinte elpusztíthatatlan. 40E.-ért már jók vannak.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.06.23. 21:01:18

@Antymix: Pedig isten bizony én havonta szétszedtem és kitakarítottam. Meg a töredezetségmentesítést is többször lefuttattam. Végülis nagyjából 10 éves a gép, mindenki azt mondja, hogy nem érdemes vele tovább vacakolni, én is így gondolom. Ami jó, hogy pár hete egy külső winchesterre elmentettem mindent ami rajta van, tehát olyan komolyabb adatvesztés nincs. Igazából azt nem értem, hogy miért nincs PC-ben 12V DC. Merthogy a tápegység bennük valamiféle törpefeszültséget állít elő, mi a fenének üzemeltessek egy invertert, tehát alakítsak át duplán hálózati feszültséget? Mondjuk most amikor van parti táp ennek nincs jelentősége, de a laptopnak az az előnye, hogy egy autóadapterrel megy akkuról. De utána fogok nézni minden megoldásnak.

Antymix 2012.06.23. 21:33:20

Akár hogy is lesz a mostani laptopot még szeretném egyszer látni a táskájával együtt. Abban van az összes oem-es lemeze. A táp a PC-kben 12V, 5V, meg egy harmadik. A laptop aksi is úgy van kivezetve, hogy a különböző feszültségek külön jönnek ki belőle. Az inverterrel meg lehet oldani az asztali gép betáplálását menet közben a parti áramnál meg nem kell az invertert használni.

teddybear01 2012.06.24. 00:43:19

Segítenék én is, csak éppen nem vagyok Pesten. @Antymix: Azért ellenőrizd le a procit+memóriát, már ha ki lehet venni, mert ebben az időben minden további nélkül kaphattak hőgutát.
Más. A múltkor találtam egy céget, laptopbontó, és típus szerint lehet náluk alkatrészt rendelni.

E-mail:info@laptopalkatreszek.hu

Megközelíthetőségeink:
Autóval: Árpád út - Aradi utca sarok
Tömegközlekedéssel: 3-as (kék) metróvonal, Újpest-Központ végállomás

Talán beírhatnátok a laptop típusát, talán segíthetünk.

AdSa 2012.06.24. 07:28:44

Vili ! Nem frissítettél véletlenül Adobe flash -t ? ( Adobe flash player plugin 13.xx.xx ) Én a napokban igen, és bennmaradt a pipa a felajánlott McAffe vírusvédelem előtt. Akkor nekem 2 napomba tellett amíg rájöttem...
Installáld le a gépedről, új boot, és ha megjavult tőle egyenlőre ne tedd vissza, mert megint beszarik. Hétfőn a volt fiaimtól késrek segítséget, mert valamilyen modul állandóan betöltődik, és ha ismét felteszem (McAffe nélkül is) megint belassul. !!!! Nem géphiba !!!!

apiesze 2012.06.24. 08:34:32

@A Tengerész: Hehe. A nagy segítőkészségben nem is olvassuk el az előttünk írt bejegyzéseket (kivétel M.P.) és újra, meg újra javasoljuk ugyanazt. Hehe. :o)))

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.06.25. 09:17:34

@AdSa: De, frissítettem. Csak mostmár leszedni se tudom, mert lefagy más a belépés után, szóval nem tudok a programokhoz se hozzáférni.

AdSa 2012.06.25. 13:14:09

@A Tengerész: Belépéskor nyomhj F8-at, és bázismódban indítsd el. Akkor nem tölt be semmiféle benncsücsülő modult. Akkor le tudod installni. Ujraindítod normális üzemre.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.06.27. 10:33:33

@AdSa: Túlvagyok ezen is. Semmi nem használ.
süti beállítások módosítása