Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Vasárnap.

2012.01.22. 21:26 :: A Tengerész

Délelőtt Szatmári Flórián volt nálam, a rádiós vizsga anyagából vettünk ár egy darabot. Hát kicsit megijedtem. Azt hittem elég lesz valamennyicskét utánaolvasgatni az elektrotechnikából tanult dolgaimnak, aztán kész. Hát nem. Nem tudom egyáltalán képes leszek e pl. megtanulni egy csomó  un. Q kódot, meg egy rakás rövidítést. Sajnos  mindíg nehezen jegyeztem meg neveket, számokat, szóval olyasmit amit nincs mihez "kötni" és ez az öregedéssel még csak egyre rosszabb. Itt meg a kódokban semmi logika, be kell vágni és kész.  A rövidítések még csak hagyján, mert angol szavakból származnak, pl a PLS az kérem, a TKS az köszönöm, a VY az nagyon, de itt is van olyan mint a 99 ami azt jelenti, hogy...anyád! csak úgy próbának megpróbáltam memorizálni a QRB -t délután (két földi állomás közti távolság), estére hiába kerestem az emlékezetemben.

Délután meglátogattam a Klubrádiós tüntetést a Batthyány örökmécsesnél. http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=137616 Már a 2-es villamosról leszállva látszott az odafelé hömpölygő tömeg. Most legújabb "tüntetőszámellenőrző" szokásomhoz híven megmértem a Google Earthön a helyszínt és beszoroztam a szokásos 4 fő/m2-el, olyan 20000-en lehettünk. Aztán körbenéztem a két "sarokpont" internetes médiában, az egyik a 168 óra, a másik a Magyar Nemzet online. A 168 óra kommentjeiben a szokásos feleselés a sok "egyikoldali" és a kevés "másikoldali" közt, a másikoldal rendszeresen beszól, komcsizik, zsidózik, amivel mérhetetlenül felbosszantja az egyikeket. Mindenesetre ha ez a kormányoldal hangja, az borzasztó. A MN még csak meg sem említi a mai tüntetést, még ma is a tegnapi nagy diadallal vannak elfoglalva. A tüntetés amúgy remek volt, nagyon jó szónokok voltak, értelmes beszédek, azt kell mondanom minden szavukkal egyetértettem. Nagyon tetszett Dénes Balázs (TASZ) beszéde, az egykori "kikötői zsivány" (valaha több hajóval családosan túráztunk a Balatonon és a gyerekeink megalapították a kikötői zsiványok társaságát, ott vitézkedett az akkor korai tizenéves gyerek) rendesen kinőtte magát. Amúgy még a legtisztességesebb ellenkommentek arra hivatkoznak (a végén persze hozzátéve, hogy "libsikéim"), hogy hát ez a piacgazdaság, azé a frekvencia aki többet kínál. Az úgy tűnik nem zavarja a "másikoldali" véleményformálókat, hogy a Lánchíd rádió, mely nagyjából kormányszócsőként működik, NULLA frekvenciadíjat fizet. Csak hogy mindenki képben legyen, a frekvenciára kiírt pályázaton a Klubrádió 65 pontot ért el, a nyertes 66 pontot. Ezt nevezte a médiahatóság szóvivője Kiricsi Karola "látványosan gyenge" pályázatnak. http://www.magyarhirlap.hu/belfold/provokalt_a_palyazattal_a_klubradio.htmlEmlékszem  Kiricsi K.  annakidején BKV szóvivőként helyesnek ítélte, hogy azt az embert megbírságolták az ellenőrök, akinek egy keze se volt (!!!) mert nem volt hivatalos igazolása arról, hogy mozgássérült! Nos aki így "viszi a szót" az mindent elmond, éppen alkalmas a médiahatóság céljaira.http://www.168ora.hu/buxa/klubradio-sajttaj-88135.html A pályázat kiértékelése így néz ki: 

A dolog további érdekessége az, hogy azóta se lehet sehol látni a nyertes Autórádió Kft. képviselőit, a bejelentett telephelyén senki sincs. Amúgy a pályázati kiírás szerint a frekvenciadíj minimumösszege évi 52 millió forint volt, a Klubrádió 55-öt kínált, az Autórádió 75-öt. Nos ez volt az egy pont amivel nyertek. A két ismeretlen strómanmenyecske képviselte Kft. soha rádiót nem működtetett, minimáltőkével alapított cég, neve nincs a szakmában. Hát így működik Orbán Viktor tárgyilagos, szakszerű, nemzeti médiahivatala. Nyilván ha két hajléktalan ír egy jó műsortervet és mondjuk 100 milliót kínál, ők lettek volna a nyerők. Csak nehogy ragályos legyen a dolog és ha majd a kórházakat pályáztatják, attól kezdve egy géplakatos meg egy kukásautó sofőr operáljon, mert ők kínálták a kórházért a legtöbbet.

Mai ajánlatom https://www.youtube.com/watch?v=vDtbkvLKzh4&feature=related


 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr103721820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jobbikbal · http://www.facebook.com/photo.php?fbid=312647675440551&set=a.144971282208192.19220.100000859632031&t 2012.01.23. 07:18:54

Fiala most elemzi a hétvégi tüntetéseket. Kicsit túl sok a zene a műsorában, valószínű ez a Szalai Annamáriának megy! Ravasz róka, de már nem nevezném kapitánynak. Nem véletlenül beszél politikusokkal, főleg fideszesekkel, mert így védi magát, és a műsorát!

phaidros 2012.01.23. 08:23:01

Próbáld meg az Anki nevű szókártya programmal.

SRS-nek hívják a módszert, amit alkalmaz, az ismétlés annak megfelelően történik, hogy mennyire emlékszel az adott szóra.
Ha lenne Android vagy Iphone mobiltelefonod akkor bármikor elő is veheted 5 percre, de a laptop is tökéletes erre.

1. letöltöd, felteszed
2. nyitsz egy új decket (kártyacsomagot)
3. beírod a két "oldalán" lévő szöveget, ezesetben egyik oldalra a kódot, a másik oldalra a jelentését
4. elkezdesz gyakorolni a csomaggal:
- bejön az első fele a kártyának, gondolkodsz
- ha megvan, behozod a másik felét
- ha nem az volt, újra-t nyomsz
- ha az volt, akkor attól függően, hogy mennyire volt nehéz, még van 3 opció

Attól függően, hogy melyik gombot nyomtad, úgy fogja eléd tenni újra (eleinte még napokkal később, később akár 1 év múlva kapod meg - természetesen lehet kényszeríteni hogy kapd meg előbb).

A technika megegyezik azzal, mint amikor magadnak csinálsz kártyákat, és amit tudsz már, félreteszed, amit nem, azt meg előszeded - csak itt egy algoritmus alapján történik ugyanez.

Meg is fordíthatod a kártyát az Anki-ban, hogy a jelentésre keresd a kódot.

Ha jól emlékszem van magyar felülete is.

devton 2012.01.23. 08:35:04

Nem flamenek szánva megjegyezném, ezek szerint a pontocska ,pénzben 36% kal többet jelent. A klubrádióért meg nem kár. szvsz. Akármilyen is a nyertes.Itt egy mondat amit minap olvastam és tetszik: A politikus olyan mint a madár, amíg fel nem száll a kezedből eszik, ha fent van tojik a fejedre. Szívesebben olvasnék a hajóslétről mint az aktualpolitikáról.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.01.23. 08:49:00

@phaidros: Kösz a tanácsot. Először el nem tudtam képzelni miről szól ez a kommented, de miután meggogliztam rájöttem, hogy valami hasonlót csinálok. Amúgy "SzF" a "tanárom" is ilyesmit javasolt. Én a papírváltozatot preferálom, mert meló közben is ki lehet rakni a munkadarab mellé, nem baj ha koszos lesz, ráhullik a hegesztőszikra, netán meggyullad, vagy leeseik a fűrészporba. Mindez okostelefonnal költségesebb lenne.

horgonylánc 2012.01.23. 21:42:34

@A Tengerész: PLS rövidítés NINCS! (PLSD van, de azt nem tanuljuk)
KÉREM-PSE (please)

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.01.23. 22:25:58

@horgonylánc: Milyen igaz! Kösz. Alighanem rosszul jegyzeteltem amikor "SZ F" lediktálta. Mondjuk még nem jutottam el odáig a tanulással a Q kódok elejével szenvedek.

sanyi65 · http://www.hajoepites.fw.hu 2012.01.25. 14:21:52

A Q-kódokkal én is szenvedek, nem lehet semmi "értelmes" dologhoz kötni: egyszerűen be kell "seggelni"!:( A rövidítések némelyike már köthetőbb. Bár mondjuk a 99 után beugrott, hogy mi a 69? (ugye a szerelmespár...) És a 96? - összeveszett szerelmespár...:))

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.01.26. 01:01:36

@sanyi65: A helyzet nagyon rossz. Ma egész nap ott volt 6db cédula 6db Q kóddal (egyik oldalon a kód, másikon a magyarázat)és munka közben időnként rájuk néztem és próbáltam lapozva memorizálni. Nos estére a hatból kettőt(!!) tudtam eltalálni. Félek, hogy az agyam már nem képes új dolgokat megtanulni. De ahogy most belegondolok már csak egyre emlékszem :((

sanyi65 · http://www.hajoepites.fw.hu 2012.01.26. 11:48:35

@A Tengerész: Ez a napi "hatból kettő" körülbelül nekem is az arány:( Sok idő kell rá, amig sikerülni fog megtanulni! De sajnos a vizsgához kellene...
süti beállítások módosítása