Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Kedd.

2011.12.20. 18:35 :: A Tengerész

Ma délelőtt vásárolni voltunk, hajóépítés semmi. Én nem tudom miért, de semmi ünnepi hangulatom nincs. Mondjuk ha jobban belegondolok, nekem már minden nap ünnep. Aki még a lapát valamelyik végén van, annak öröm ha leteszik, leteszi pár napra és elmerül a magasztos gondolatokba, vagy leginkább a zabálás és vedelés kötelező nemzeti együttműködésébe, de minekünk ezekhez nem kell a Karácsony. Ha időnként leülök a hajóm orrába és nézem a csendes víztükröt magam előtt, gondolataimat szabadonfutóra engedve, közelebb vagyok Istenhez, mint aki faragott oszlopok, festett képek közt hallgatja a "közvetítő" igemagyarázatát. Na szóval csak ácsorogtam ott a szupermarketban és egyáltalán nem volt kedvem semmit venni. Amúgyis valahogy leszoktam az étel élvezetéről. Amikor eszem, igazából csak elverem az éhemet, aztán ha már nem vagyok éhes tolom magamtól el a tányért, a maradék lesz a vacsora. Szegény "J" csak kérdezgetett, hogy ennék e ezt vagy azt, de csak a vállamat vonogattam. Egyedül a szilvásgombócnál mutattam némi érdeklődést egy zacskó erejéig, amikor rákérdezett. Persze volt egy lista amit mind bepakoltunk a kocsiba és két kerekes "banyatankkal" haza is hurcoltuk vitézül. Na ezzel elment a délelőtt. Délután megjöttek "G F"-ék Ráckevéről két hajóval, őket kalauzoltam kikötőhelyre holnaputánig, amikor kiszedik és elviszik a hajókat. Éppen elpakolóban voltam, amikor még egy látogató, "F" jött csónaknézőbe némi naranccsal és vörösborral, ja és délelőtt itt volt "J" akinek az a szép kis klinkerpalánkos motorosa van, ő is jókívánságokat és egy piciny, amapolákat (pipacsokat) ábrázoló festményt hozott, amit felrakok majd a szalonba a falra. Sorra jönnek az Emailek, SMS-ek a karácsonyi üdvözletekkel, én majd a "tárgynapon" itt fogok válaszolni generálisan mindenkinek, addig töröm a fejem valami frappánson (nem biztos, hogy sikerül), mert ...hogyismondjam nehéz ezen a Karácsonyon és Szilveszteren valami új fogást találni. Bár alighanem szükségtelen is.

Juteszembe, most hogy becsuktam a blogot és látom, hogy temtomtól már jött is egy komment, szóval két dolog jut eszembe, az étvágytalanságom és kedvetlenségem újkeletű (és remélem átmeneti), a másik az, hogy nekiálltam a temtomtól és Mihalik Pétertől kapott diót megtörni a karácsonyi bejglihez, köszönöm mindkettőtöknek. Kicsit nehéz így másfél kézzel, alighanem befogom hozzá "J"-t is én csak töröm ő majd pucolja, mert az a nehéz nekem az erőtlen, suta, begipszelt bal kezemmel, komolyan mondom nehezebb mint a csónaképítés. Körkérdés. Ki mivel töri a diót? Én apámtól tanult módon vízpumpafogóval.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr553478830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

temtom 2011.12.20. 19:07:27

Na,na ! Kedves tengerész, aki olyan bográcsos pörköltet képes előállítani, mint ti, és aki úgy ír a szalontüdőről mint Te, és akit annyit zabál a "bármennyit-háromezerért" étteremben, mint amennyit Te, az ne dumáljon itt étel-érdektelenségről. :)

Békés Karácsonyt Kívánok Nektek is, meg az összes blog-olvasónak is.

Sün77 2011.12.20. 20:14:33

Én bicska hegyével feszítem szét a diót. A két felet, meg kézzel aprítom tovább. Mondjuk ez az eljárás dió típus függő.
Hozok is be egy marékkal. Megjött rá az étvágyam.

Sziasztok!
Sün

temtom 2011.12.20. 20:24:09

Két fatuskó van egymás tetején évek óta. Ez a megfelelő magasság. Kis kalapáccsal töröm. Ha megfelelően kicsit ütök rá, és pont a hegyére sikerül ütni, akkor szépen szétválik és a két fél-diót szinte egy-egy darabban tudom kiszedni. (Ha meg nem sikerül akkor négy negyedben.) Kezem ügyében bor, esetleg forralt bor. A kályha mellett szoktam csinálni. Jó munka. :)

teddybear01 2011.12.20. 20:51:43

Kalapács+fatuskó. Először az asztalon próbáltam, még gyerekkoromban, de nagyon kikezdte a lapját. Aztán inkább odakint a nyárikonyhába beállítottunk egy mindenes-tuskót, amin törjük a diót, meg hasogatjuk a gyújtóst, de a csülökcsontot is azon bárdozzuk szét.

devton 2011.12.20. 21:20:42

Nagy ritkán ha török a satut szoktam használni.Nekünk nem vékony héjú a dió és így nem töröm morzsákra a belét míg a kalapácsnál ez nem mindig sikerült.

temtom 2011.12.20. 22:17:44

Ez pedig nem körkérdés, hanem csak kérdés és válasz:
-Te hová bújnál el, ha te loptad volna el az 1,2 milliárdot?
-Hogyhogy hová? Hát a Parlamentbe, ugyanúgy, ahogy a többiek.

:) :) :)

harpi4 2011.12.20. 22:54:50

Figyelem diótörők! Apai nagyanyámnak volt egy valamilyen fémötvözetből öntött, mintegy 40 cm hosszú, 15-20 cm magas kutyája, melynek ha a farkát felemelték, kitátotta a száját. Oda betették a diót, majd leeresztették a farkát, mire a dió megroppant. Ezt a fém dögöt (melyet apám legfiatalabb öccse készített, aki a Rákosi Mátyás Művekben volt öntő) meg akartam szerezni magamnak, de az egyik unokahúgom elhalászta az orrom elől. Így hát maradt a bolti (de régen vették a szüleim) kétkarú, kis diótörő szerszám. Az idei meló elmaradt, ugyanis kaptam másfél kiló pucolt diót valakitől, akinek némi segítségére voltam, és ezzel hálálta meg a dolgot.
Csak a Silvermoon-t sajnálom, hogy kimarad a diós és mákos bejgli élvezetéből

akiga 2011.12.20. 23:56:26

Apukám is vízpumpafogóval töri a diót.
Arról írsz nem szeretsz enni, mégis számtalanszor írtál korábban arról, hogy melyik büfében, étteremben, mit esztek, ettetek, mit főztetek a hajón. Imádod a sült tököt, a szalontüdőt...
Egészen biztos, hogy csak átmeneti a kedvtelenség.
(Vagy szolidaritást vállalsz velem, mivel 1 hete alig eszem, mióta kivették a mandulám. Itthon hegyekben áll a kaja, sütemény, de rá se bírok nézni.)

silvermoon 2011.12.20. 23:57:17

@harpi4: Koszi harpi4 a reszvetet. Igazan ra szorulok. meg csak diosat lehet valahogy szerezni de makos? PAr eve vettem 1 magyar boltban, a fiam (aki 1 eves volt mikor ide jottunk) meg sohasem evett ilyent, es azt mondta nem valami jo mert keson kezdodik benne a mak. Persze mert a mak csak eppen mutatoban van az itteni bejgliben.Fene az izlesuket. Amugy a diot en is satuban torom.Ennek tobb oka van. 1 a muhelyben beke van es csend.
2. Senki sem ba...gat, h ne igya ma annyi sort.
3. egyedul ehetem meg amit keservessen meg pucolok.

teddybear01 2011.12.21. 01:09:55

@akiga: Ajaj, a mandulaműtét pocsék dolog, saját tapasztalatból mondom. Nekem két hétig tartott, amire szilárdabb ételt tudtam enni. Meg is utáltan addigra a krumplipürét..A spenótot meg mindig utáltam..

Jonathan 2011.12.21. 08:26:33

Kedves Tengeresz! Nagyon szepen megfogalmaztad az elsö soraidban a Mindenhato szerepet! Valahogy igy erzem en is, se papra, se templomra nincs szuksegem hozza, hogy Istennel beszelgessek...

A diotöres nalunk csak hobbiszintü tevekenyseg, van hozza egy likas fakocka amibe 1 szem dio eppen belefer es egy menetes nagy facsavar betekeresevel roppan a hej, feltarul a bel.
Nem könnyü a diotöres, de sokkal szaporabb, mint mákot törni! :D

Amit leirsz kimondottan a teli depresszio tunete amugy, nem szabad belesüppedni mert tartossa valhat, de ugy velem, hogy örökmozgo lelked ujra kiugraszt belöle, ahogy levettek a gipszet a kezedrol es elmulik a 'semmittevesre' karhozato teli idojaras.

Udvözlettel mindenkinek szep karacsonyi kezulodest kivan: Jonathan from Sajtland

Mihalik Péter 2011.12.21. 10:39:05

@Jonathan: Jómagam nem eszem diót, mert csípi a nyelvemet...ami röhej, de igaz..és nincs is már itthon, mert éppen Vili töri fel. Isten és templom...jó kérdés... az hiszem a kettőnek egymáshoz csak a mese miatt van köze, amit mindenki ismer... Egyébként Jézus valóban 24-én született, de hogy Isten fia lenne abban nem vagyok biztos, abban viszont biztos vagyok, hogy kell egy hely, ahol méltón lehet Istenhez szólni.(nem bonyolítom tovább). Téli depresszió ellen mi holnap pecázunk egy nagyot pár barátommal és kiveszünk pár csónakot is télire, némi forralt bor társaságában...pénteken bográcsban halászlé, szombaton valami madársütés és a többi szokásos tevékenység: anyázás a fenyő talp keresése közben, anyázás a kiégett fűzér égő megtalálása közben, anyázás a folyamatosan elfogyó sör miatt... Ettől függetlenül mindenkinek Boldog Karácsonyt Kívánunk!

Gáz Géza 2011.12.21. 12:40:15

Szervusztok Blogolók! Mindenkinek szeretetben gazdag boldog békés Karácsonyt kívánok! Andris

Gáz Géza 2011.12.21. 16:37:45

Apropopo! Van egy nagyon jó módszer. Tegyél a szék lába alá egész vagy fél diót és hívjál vendégeket. Ők mindent elintéznek. G.G. :)
süti beállítások módosítása