Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @aiolosz: Köszönöm! Hát még én mennyire örülök neki! Volt egy rossz periódusom, amikor nemcsak az ... (2024.05.03. 07:44) Csütörtök.
  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.

Linkblog

Csütörtök.

2011.02.24. 12:16 :: A Tengerész

 Brrr! Monnyon le a Medve!! Minusz három fok volt reggel odakint a ponyva alatt, amiböl olyan 2-3-at le kell vonni. Idebent is 9 fok volt reggelre, vagy egy óráig tartott amire a kályha feltornázta 22-re. (Ez az a hőmérséklet mely alatt "J" nem hajlandó kibújni az ágyból.) Mit jelent ez a mi szempontunkból kedves olvasóim? Hogy ma is csak mese lesz. Először is itt válaszolok legújabb kommentelőmnek, (akit amúgy, sőt elsősorban welcome on board) zootyónak, merthogy olyan kérdést tett fel, amit mindenki megkérdezett már, hogy merre a merre? Merthogy szép, szép a hajóépítés, a hajónlakás, a hajósélet, de hát mire ez az egész, hová lesz a menés a hajóval? Nos amikor elkezdtem az egészet és még csak rajzolni kezdtem, hogy mit is akarok építeni és hogy akarok élni, valóban az motivált főként, hogy "majd megyek". Persze pontosan tudtam, hogy hatalmas élvezet lesz a hajóépítés, máskülönben bele se kezdtem volna, vagy ha mégis, már az első évben elszerencsétlenedett volna az egész projekt, ahogy annyi más, a saját erejét, energiáját, lehetőségeit, tehetségét, vágyait szerencsétlenül felmért emberé, hisz se szeri, se száma a negyedbe, félbemaradt házaknak, hajóknak. Namármost ha a hajó kész lesz.... Nem jó! Egy hajó SOHA nincs kész. De ha idén olyan állapotba kerül, hogy lesz érvényes hajólevele, akkor elöször is itt fogunk vele pöffeszkedni a Csepel sziget körül. Aztán ha minden elfogadhatóan alakul (pl a nyugdíj-üzemnyagár hányados)elindulunk felfelé a Dunán és valahol Párizs környékén eldöntjük, hogy lefelé a Mediterránnak, vagy nyugatra Le Havre és az angol csatorna, Anglia Írország... De ebből semmi sincs kőbevésve, mert egyelőre úgy néz ki, hogy ami állandó az a változás. Egy biztos. Nekünk már így is boldogság minden napunk. Indulunk ha úgy tartjuk jónak, megállunk ha kedvünk van és továbbmegyünk ha elég volt ott lenni. Eljutottam arra a szerencsés szakaszára az életemnek, amikor nem kell semmitől függővé tenni a "dejólesznekünk" bekövetkeztét. Életeket élnek le emberek úgy, hogy mindig "majd" lesz a jó. Ha vége az iskolának, ha lesz munkám, ha főnök leszek, ha felépül a házunk, ha lesz gyerekünk, ha lesz sok pánzünk, ha...Haha! Aztán eltelik az élet (lásd még "A pokolba tartó vonat") kiderül, hogy egész idő alatt mindíg csak utólag derült ki, milyen boldogok is"voltunk" amikor erről fogalmunk se volt amúgy, sőt tele voltunk hiányérzettel. No ezek után lássuk a mai mesét!

 

Ha már így belejöttem, elmesélem a búcsúmat a Nagyembertől, akivel, mint korábban jeleztem folyamatos harcban álltam. Közbeszúrom, csak sokkal később tudtam meg, hogy kifogástalan véleményezést adott rólam a vállalat felé, pedig nem tartottam magam vissza az alapvetően reménytelen háborúnkban, bár akkor még nem alakult ki bennem a később gyakran hajtogatott véleményem, miszerint az ember ne vitatkozzon a főnökével, mert annak csak két reredménye lehet. 1. Bebizonyítja be, hogy én hülye vagyok és akkor minek vitatkoztam, 2. Én bizonyítom be, hogy ő a hülye és akkor ettől nem nagyon fog engem szeretni. Azóta sok főnököm volt, volt akinél megfogadtam saját tanácsomat, volt akinél nem. Ha okos főnököm volt, ami nagyon kevésszer fordult elő sajnos, akkor nem kellett visszatartsam magam, de volt akinél pont a fordítottját kellett alkalmaznom, mert büszke rátarti ember lévén ki kellett találjam mit akarok, aztán az ellenkező vélemény mellett állást foglalni, majd úgy alakítani a „vitát” hogy hagyom magam meggyőzni az „ő” igazságáról. A végén meg kijelenteni, hogy „azért milyen jó, hogy az embernek okos főnöke van, nekem ez eszembe se jutott volna!” Mindenki jól járt. Az történt amit én akartam, ő meg boldog volt, hogy megvilágosította a tudatlan beosztottját.

Na de a történet idejében még tapasztalatlan, nyakas ’30-as voltam, aki „törikdenemhajlik” és így kerültem be a Mártha féle húsdarálóba. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy amikor egyszer így szóltam az öreghez…

 

-Mondja meg nekem Kápó, miért örökké az én véremben fürdik, miért engem b@szogat folyamatosan? Itt van egy rakás gépaszi, itt vannak a géptisztjei…miért mindig engem???

-Hát majd fogok tökfőzeléket enni, amikor itt van a rántott csirke az orrom előtt?

 

Akkor már, pár hónap hajózás után, mertem magamnak megengedni ezt a kérdést, és hallva a választ némi kétes büszkeséget éreztem.

 

Egyszer hívat az Öreg.

_Na Belmondó, imái meghallgatásra találtak.

-???

-Itt van nézze!

 

 Azzal elém tesz egy táviratot, melyben a központ közli, hogy kinevezték a svédektől most vásárolt AB hajók egyikére kápónak, ahogy érkezünk Rijekára ő kiszáll és helyette beszáll az Újpestre  „K M” akiről akkor még nem tudtam., hogy „háromszor fogom én még visszasírni a Mártha Jóskát!”.

 

-Mindenesetre nem hagytam ki az alkalmat, hogy boldogan vigyorogjak, hadd „adjak egy kezet” ezzel az öregnek, de hogy tompítsak, mindjárt sok sikert kívántam neki a nagyobb és nyilván modernebb hajóhoz, ami bár használt, „uraságtól levetett” holmi volt, de nagyon valószínű, hogy jobb, mint a mi öregecske hazajárónk.

Ahogy megérkeztünk Rijekára kiszálltak a hazamenők, jelen esetben az öreg, meg két aszi, a Nitzmann Gyula, meg a Kapus Jocó. Mi cipeltük ki a főnök cuccát, mert neki éppen elég volt az irdatlan testét kivonszolni a kikötőből az állomásra. Nem volt túlságosan hosszú az út, de közben volt egy pontosan olyan vasúti gyaloghíd, mint ami a Vidámpark-Állatkert felől vezet Angyalföldre a sínek felett, na az volt neki a nagy megpróbáltatás a lépcsőivel. Amúgy nem véletlen az egyformaság, mindkét híd, a hozzátartozó állomással azonos tervek alapján épült, amikor Rijeka még Fiume volt és Magyarországnak ott volt az egyik vége. 

Na szóval kiérünk, megjön a vonat, leszállnak a népek, hely van bőven, utazó alig, éjfél elmúlt és a visszaindulásig még van majd egy óra. Kinézünk egy kupét, felpakoljuk az összes cuccot. Ugye azért ez nem kevés, a tengerész egy évre csomagol, a kis petyerkáján túl, amit itthoni eladásra, családnak ajándéknak, magának emlékcsetresznek szánt, még munkaruhák-cipők, bakancsok, téli-nyári holmik (hogy néztek rám a boltban, amikor egy nyári behajózás előtt az aszfaltolvasztó hőségben jó meleg kötött sapkát kerestem), szóval eltartott egy darabig a pakolás. Istentelen mennyiségű vizet tudott meginni az öreg, mert állandóan izzadt a nagy teste, így feltöltöttük a vizesüvegeit az állomáson a csapból, még jópofíztunk egy darabig a fiúkkal, indulásig még vagy öt-tíz perc, teendők elfogytak, így csak álltunk a peronon, mi lent a placcon, az öreg az ablakban, eltakarva az ablak nagyját, a hóna alatt a két gépaszi kukucskál kifelé. Nem volt már mit csinálni az érzékeny búcsún kívül, az is elkövetkezett lassan.

-Na Belmondó, nem kell megvárni amíg integethet, menjenek vissza szépen a hajóra aludni, nemsokára reggel van, kelhetnek fel hamarosan.

 

És akkor nekem beugrott, hogy MOST. Most adok „egy kezet” az öregnek. Nehogymá…!

 

-Tudja Kápó… azért én biztos ami biztos… megvárnám amíg elmegy magával a vonat!

-Hőőőő….azistenb@sszameg! Még mostis szemtelenkedik!!….

 

A két aszi öklét a szájába szorítva kaparta az üveget, a velem együtt lent állók össze-vissza dülöngéltek a röhögéstől. Az öreg még hápog egy darabig aztán legyint. Végülis emlékeim szerint mégse vártuk meg az indulást, elindultunk vissza a hajóra.

 

Teltek az évek. Siófokon vitorláztam akkoriban és a nyári hőségben egyszál fürdőgatyában battyogok kifelé a mólón (hja, akkor még nem volt lyukas az ózonpajzs) amikor  hangos kiáltás üti meg a fülemet:

-Eleeek! Eleeek!

Visszanézek, hát ki ormótlankodik a Mahart üdülő egyik földszinti szobájának az erkélyén?? A Mártha kápó! Akkora örömmel fogadott, mintha mindig jóbarátok lettünk volna, ami akár lehetett is, csak annakidején valahogy nem látszott. Mindenesetre ha valaha volt is bennem harag, az régesrég elpárolgott, különösen, hogy azóta annyi hitvány gépüzemvezető basáskodott felettem, hogy mindent megbocsátottam már neki. Hatamas jóízű beszélgetés során idéztük fel, mi történt valójában akkor velünk, meg az azóta eltelt évek alatt. Nem tudok rá csak jószívvel emlékezni, szegény nemsokáig élt már, többet nem találkoztunk. 

12:43 Azt mondja az én kedvesem, hogy ma jégtörő Mátyás napja van. Na ma egészen biztos talál jeget! De ha aztán nem kezdi el törni nekem, akkor a medve után őt is felszólítom hogy monnyonle!.

12:57 Kaptam képeket a kis sünökről, köszönjük szépen, egyet ide is rakok a jövendőbeli dragonlegénységből.

 

 17:18 ICSG kommentje eszembe juttatta, hogy teli a szemetes, ki kell vinnem a kukába, ilyenkor szoktam egy kis beszélgetésre betérni a gumicsónakszervizbe. Szóval ma egyetlen hasznos dolgot cselekedtem, kivittem a szemetet. Szép dolog! De hát ebben a hidegben semmi kedvem kint dolgozni a decken.

Megnéztem a neten a Bakácsról a videót, hogy pakolja kifelé a zsebéből a többi cuccot, amikről azt hitte, hogy megússza. Temtomnak igaza volt, ez az ember egy barom. Én elsőre nem akartam elhinni, itt is írtam, hogy ez biztos egy médiahekk. De csalódtam sajnos. Nehéz ezt elhinni, hogy egy ember, aki egyik oldalon értékeket mutat fel, a másik oldalon meg egy hitvány alak. Persze kiki másképp nyeri el a büntetését. Krúdy Gyula hitványságát jótékony felejtés borítja, pedig egy erejével hencegő kekec provokátor volt, aki verte még a feleségét is. Valahol olvastam, hogy egyik, az asztaltársaságához tartozó nyiszlett költő tette fel neki a kérdést, hogy:

-Mondd Gyula, amikor így késő este sötétben, a kihalt utcákon hazafelé mész, nem félsz, hogy megversz valakit?

De vissza Bakácshoz. Mérhetetlen a bukása. Bármennyi lesz a büntetés, az semmi ahhoz képest, hogy soha többé nem lesz hiteles. Hogy ezt nem tudja levezekelni, hogy munkát nem kap olyat amihez ért, hogy a gyerekei nem fogják megbocsátani neki, hogy ujjal mutogatnak rájuk az osztálytársak, akiknek az apja-anyja amúgy alkalmasint néhányezer szalámi árát síbolta, síbolja el havonta adócsalásban, számlahamisításban, vevő megkárosításban és még büszke is erre. Senki nem fog vele mutatkozni, szerkesztőségekbe lopva, esetleg elmaszkírozva  fog tudni besunnyogni, mert ha meglátja egy szennylap fotósa, abból másnap szalagcím lesz és a kiadó, mely "négerként" dolgoztatja ráfizet mert csökkentheti a példányszámot. Csak onnan jutott az eszembe, hogy hallgatom a Klub rádiót  délután, amely ugye mostanság, hogy a narancsos kormány elvitte a hirdetői piacot is jobbra, továbbá a frekvenciaszerződésük visszavonásával, az ideiglenes adás engedélyével lebegteti a nyilvánvalóan nem az ő seggüket nyaló rádió teljes létét, így persze nem fog velük senki hosszútávra hirdetési szerződést kötni, ezért tarhálni kénytelenek a hallgatóktól. Nos a drága Bolgár úr egyik betelefonálója kikérte magának, hogy annak a rádiónak adakozzon, mely ilyen embert foglalkoztat. Ideírom, úgy vélem, nem lesz többet Bakács a Klub rádióban. És megértem és jogos. Bakács egyet tehet, ha meg akar maradni újságírónak. Elmegy dolgozni a hajléktalan újsághoz. Amit a rendőrlámpáknál osztogatnak. Mindig bosszantott, amikor még sokat kellett autóznom, hogy olyan hitvány lapra futja nekik. Hogy akármekkora a pofája a médiában villogó humánértelmiségnek, annyira azért nem futja, hogy pár cikket ingyen is írjanak a hajléktalanok újságjába. Hogy ha ott színvonalas írások jelennének meg bekövetkezhetne az, hogy az autósok, persze jobbára nem a nagy fekete városi terepjárók írástudatlanjai, kapkodnák a lapot, több menne a csövesek zsebébe és akkor Bakácsot is odaengednék a kondérhoz, hol főzni, hol jóllakni. Nem mondom, hogy nem sajnálom a Bakácsot és csatlakozom a YouTube videót kommentáló rasszista csürhéhez. De én se mutatkoznék vele egy projektben. Szomorú, ha valaki pestises lesz, de ugye nem lehet rajta csodálkozni, ha óvakodunk vele ezentúl egy tányérból levest kanalazni. Bakács nemcsak magának, meg a gyerekeinek ártott, hanem azoknak, akik megengedték, sőt megtiszteltetésnek vették, hogy bármely ügyükben melléjük álljon, mert azt hitték, hogy egy tiszta ember csatlakozott hozzájuk. Minden fronton jól jön egy "híres" ember. Ugye bármely naggyülésen szívesen pásztázza a kamera a széksorokat, és ha feltűnik egy ismert, máshol már elismerést szerzett személy, az emeli az esemény rangját. Pláne, ha megszólal a pulpituson! Nos a Bakács most olyan minden korábbi esemény fotóján, amit mindenki akinek az fontos volt szívesen leradírozna. Olyan mint egy profi kurva az amúgy bigott katolikus családban, egy pedofil a pedagóguskarban. Kő a nyakukban amikor úszni készülnek. Aztán ha majd sokat vezekelt, ha nagyonnagyon jókat írt, ha nagyonnagyon mélyre merült a megaláztatásokba és képes lesz elviselni, hogy úgy írja alá a cikkeit a korábbi settenkedő helyett, hogy, Tescotolvaj, ha képes lesz felépíteni egy olyan képet magáról, mely tiszteletreméltó, akkor lassan elkezdhet mutatkozni. De akkor is sok "kezet fog még kapni" az élettől, mert amíg él ez kísérni fogja. Mint a gyógyult alkoholistát, akinek mindig magyarázkodni kell, miért nem mer egy kortyot se inni. Előle dugni fogják az értékeket, ha valami eltűnik mindjárt görbe szemmel néznek rá, politikába nem árthatja magát, mert szétszedik, még a jótékonysági megnyilvánulásokban is gyanús lesz. Egy erős embernek is sok lehet ez, nem egy ezek szerint gyenge jellemű, buta  hazudozónak. 

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr592687200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

strigul56 2011.02.24. 12:57:39

Szóval J. melegebb éghajlatra kíván.....menni?

ICSG 2011.02.24. 14:39:40

Tegnap ott jártam a gucso szervizben és lesétáltam a partra, oda a kis sólyához.
Egyrészt azt láttam, hogy baromi alacsony a víz. Nem ült fel Amapola?
Másrészt azt, hogy valaki jelentős mennyiségü épület törmeléket terített, jó hosszan, közvetlenül a vízpartra. Normális??!!

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.02.24. 16:37:47

@strigul56: Ő mindig oda megy ahova én :) Engem is küldtek már...

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.02.24. 16:45:46

@ICSG: Gábor a víz ekkora már vagy három hónapja. Hálistennek nem ülünk, illetve miután a fenéken kb fél méter lágyfos konzisztenciájú iszap van, nagy valószínűséggel abba beásta magát a kiel attól,hogy mozog a hajó ahogy a szél, meg mi rajta járkálva billegtetjük. De megindulni biztos nem mernék a hajóval, mert nagy valószínűséggel felülnénk. A sittet meg gondolom szokás szerint valaki odaszórta, ahogy szarnakkárnak nincsgazdája, ennek se lesz. Egyszer megfigyeltem, ahogy a porofik elindulnak egy úszótesttel, amiről előtte kihajóztak egy autódarut és amint kint vannak a vízen már lökdösik is bele a betonklocnikat, amikre a daru támasztott. Nem normális, de ilyen az egész ország.

kampen 2011.02.24. 19:33:08

Üdv Tengerész! Voltam már nálad a holland nagybátyámmal.
Ha mégis elindulsz, remélem Hollandiát is útba ejted.
Van egy pár hely ahol ingyen elvan az ember.

temtom 2011.02.24. 20:38:30

Ahhoz volt bátorsága a Bakácsnak, hogy a szalámis lebukása után (de még a felvágottas, sajtos, toronyórás kipakolása előtt) beüljön a Tilos rádióba, és próbálja megmagyarázni a megmagyarázhatatlant. De ahhoz nem volt, hogy -ott és akkor- elmondja, hogy nem csak egy rúd szalámit loptam ám, hanem még egy kis ezt, kis azt is. Szar alak. Úgy hallottam külföldre szándékozik távozni. Majd ott is védheti a sajtószabadságot. :)

beho 2011.02.24. 21:06:04

ismétlem magam: Ha nem elborult aggyal tette amit tett, akkor meg jól becsapott eddig.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.02.24. 21:31:38

@kampen: Emlékszem, sőt arra is, hogy később hoztál kötelet és abba maradtunk, hogy utánakérdezek a hajóskönyvnek. Meg is tettem, de nem hívtál az infóért. Ha még érdekes a dolog keress a vilmosbartyik kukac hotmail.com-on!

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.02.24. 21:47:41

@temtom: Hát az egyik aminek legtöbbet ártott, az a sajtószabadság korlátozása elleni tiltakozás volt. Ezekután bármelyik agymosott a képébe vághatja egy magamfajta aggódónak, hogy "ja te amolyan bakácsféle vagy ugye?!" Amúgy fogalmam sincs ha kimegy az országból, mihez kezd. Egyrészt aki csak az újságíráshoz ért, az idegen nyelven elég nehezen boldogul, ott betörni csak úgy lehet, ha idehaza is volt "valaki". De ez ezek után elég nehéz lesz. A híre akárhová is megy követni fogja. Sőt, nemcsak tolvaj lesz, hanem tolvajmagyar, tiltakozni kéne ellene, mert rontja a nemzet hírnevét. Ha meg szakács akar lenni, az lehet itthon is ezzel a kis priusszal. Még az étteremnek is jó reklám lenne, oda járna az összes goj motoros röhögni ahogy a konyhában izzad.

Kis ember 2011.02.24. 23:22:45

@A Tengerész:

Tudod, ilyenkor vagyok hálás a sorsnak, hogy egy évig asztalossegédként dolgoztam. Marczi András (megérdemli, hogy kiírjam a nevét) mellett megtanultam annyit, ha nagy baj van, még mindig elmehetek egy műhelybe dolgozni. És nem derogálna.
De mihez kezdjen egy magyar értelmiségi, aki nem ért semmihez?

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.02.25. 01:11:05

@Kis ember: :És akkor még nem beszéltünk azokról a szegényekről, akik elvégeztek valami iskolát, van egy felsőoktatási végzettségük, de sehol se kellenek. Ezeket az iskolákat hívom diplomás ablakpucolóképzőknek. A múltkorjában hallgattam egy rádióbeszélgetést fejvadászokkal (na amúgy azokról is megvan a véleményem). Kerek perec kijelentette az egyik, hogy ismerik az iskolákat, akik olyan diplomásokat bocsátanak ki akiket nem ajánlanak eleve a megbízóiknak. Tudod az a baj, hogy műhely sincs már.

strigul56 2011.02.25. 10:30:52

@A Tengerész: Mihez lehet kezdeni?Először is el kéne gondolkodni , de először ott legfelül...
Volt négy év,amikor drasztikusan emelve a felsőoktatási felvételi létszámot(Kielégítve a klérus kívánságait) eltüntették a létszámot a munkaerő piacról , és verték a mellüket az eredmény miatt, majd amikor kikerültek a hatalomból,és a létszám mint végzettek megjelent a munkaerő piacon,ellenzékből hisztis sikongatásba kezdtek...
Hasonló volt a lakáshitelekkel:nem volt fizetőképes kereslet(az alacsony vásárlóerő miatt)de fel kellett pörgetni a stagnáló gazdaságot,és gyorsan elszámolható nemzeti jövedelmet produkálni,(hitelből, na persze a kisemberek hitelterhére)szinte rákényszerítették a kisembereket( mert lakni kell)meg szinte utánad dobták a hitelt.... Aztán jött a világméretű hitelválság...Szívással, nálunk még nagyobb szívással.Az akkori eredményekért most kell megfizetni.Így hát itt állunk megfürödve... akik fenn ledirigálták az egészet most legalább másfélszer akkora jövedelemmel osszák nekünk az ész , meg a miheztartást, kegyesen megengedve 50 liter pálinka lefőzését-ha felszeded ,lecefrézed kifőzöd kifizeted a gáz számlát...-. Kérdés: ott fenn a plusz 4-500 ezer forintból hány liter palinkát lehet venni( anélkül hogy a kis ujjukat mozdítani kéne) ???
A kisember viszi a hátán az egész rendszer terhét, az ország adósságát is nem fenn ,hanem mi fogjuk kifizetni, fenn meg learatják a babérokat (meg a tej fölét).

strigul56 2011.02.25. 10:50:59

@A Tengerész: Lopni jogsértés.DE az adatkezelés szabályait megsérteni az nem?Érdekes, hogy a luk egy irányban milyen szelektív.Pedzette-e valaki ,hogy a biztonsági cég adatkezelése rendben van-e?Az adatokkal visszaélést is csak egy irányban tűnik büntetni( megfigyelési , lehallgatási ügyek).Ha lopott ,jár ami jár,de neki is vannak jogai, azok megsértése ellen is ugyanilyen vehemenciával kéne a médiának fellépni. Ja ,vagy az nem szolgál napi-politikai haszonnal, meg példányszámmal,meg nézettséggel...Én szégyellem magam mindkét oldal miatt.Akinek feladata lenne ez ügyben az nem?

beho 2011.02.25. 19:46:54

@strigul56: szivemből szólsz. Azt kevesen emlegetik, hogy ki emelte a költségtérítéses képzést kb 10%-ról kb40%-ra. A támogatott felső határ nélküli építési hiteleket ki vezette be.
Most keresik a bűnöst aki eladósította az országot. A tükröt meg már összetörték.

abraxas 2011.02.26. 08:47:08

@beho:
Ismerőseim között sokan vannak, akik szerint az ország gazdasági problémái a szociális segélyek magas részarányából következnek, különös tekintettel egy bizonyos népcsoportra.
Ilyenkor szoktam nekik javasolni, nézzenek utána mekkora összegről beszélünk, és vessék azt össze azzal a kb. 200 milliárddal, amit a támogatott lakáshitel program azóta is évente elnyel, és még nyel is pár évig. Hiszen a felvett hitelek zöme 20-25 éves terminusú.
süti beállítások módosítása