Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @aiolosz: Köszönöm! Hát még én mennyire örülök neki! Volt egy rossz periódusom, amikor nemcsak az ... (2024.05.03. 07:44) Csütörtök.
  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.

Linkblog

Csütörtök.

2011.02.03. 21:01 :: A Tengerész

 Ahhoz képest, hogy tegnap a medve nem látta meg az árnyékát, azaz már a tavasznak kellene következni, ma reggelre körbefagytunk. Na nem volt vészes, a hártyajég a hajó enyhe döntögetésére azonnal engedett, de az utóbbi hetek leghidegebb éjszakái voltak az elmúlt napokban. Reggel elbringáztam pár zsemléért a Tescoba, mert elfogyott a kenyerünk (hja a töltöttkáposzta ebédek mellé fogy), de ezen kívül továbbra se volt kedvem odakint tevékenykedni. Csapdák érintetlenek. Volt két vendég, meg pofázás délelőtt a Tilos Rádióban, főleg örökös vesszőparipám a nagymarosi vízlépcső ügyben. E tárgyban megígérte a Papó, hogy lesz egy, sőt több igazi stúdióvita komoly szakemberekkel, ahogy szeretném, tehát nem az amitől a falra mászok, hogy jogászok, bölcsészek oktatnak ki innen-onnan előszedett érvekkel, de főleg szlogenekkel, ott nem lévő, tehát válaszolni, ellenérvelni képtelen mérnököket. Nem feltétlen foglalok el szilárd álláspontot a vízlépcső mellett, ráadásul a dolognak immár semmi jelentősége az igazságkeresésen kívül, mert most amikor az ország segge kilóg a nadrágjából nincs közpénz egy szöget beverni, nemhogy ilyesmit építeni, de nagyon szeretném, ha több mint 20 évvel a rendszerváltás után, annak trójai falova, a vízlépcsőügy végre a helyére kerülne és kiderülne, ki hazudott és netán hazudik még most is. Téma volt még a rádióban a pörc és a tokaszalonna, megegyeztünk benne, hogy nincs egészségesebb, mint a friss tepertő, a paprikás mangalica csécsiszalonna lilahagymával, nem véletlen, hogy három napja azt vacsorázom, abba nem tudnak sok E betűs adalékot tenni amivel minden más, kajagyárban készült dolog tele van! Amíg minden laborleletem a határértéken belül van, a testsúlyom meg 70 kiló alatt valamivel a 178-as testmagasságomhoz, addig nem izgatom magam különösebben a zsírokkal.

Antimix délután kisegített egy photoshoppal, immáron minden képpel azt csinálok amit akarok (remélem...).

A napirendem szerint minden nap 12:04-kor kezdek el ebédelni. (Hehe. Amit ide a zárójelbe írok azt már péntek reggel írom. Valóban 13:04-kor, de elírtam, mint ahogy ki is plankoltátok. Ha politikus lennék azt hazudnám, hogy direkt, hogy figyeltek e és észreveszitek e. De én bevallom simán elírtam. Amúgy meg az lehet mögötte, hogy amikor már éhes vagyok, ránézek az órára és azt mondom, mindjárt a 12-esen a mutató, azaz óra négykor ebéd. És az, hogy az 13 óra négy az hát "persze", mert a gyomrom jelezte. Szóval gyorsan kézmosás, leülés az asztalhoz és ordítás "J"-nek, hogy "EBÉÉÉD". Mert mingyá' jön a rádióban a műsor! És ha netán még nincs kész a kaja, akkor mindig megfenyegetem, hogy "benaplózom", mert ez hallatlan függelemsértés egy hajószakácsnál.) Így Azért ekkor, mert eben az időpontban kezdődik minden hétköznap a rádióban az irodalmi műsor. Mostanában a "Pál utcai fiúk" megy Gábor Miklós felolvasásában, most haldoklik a Nemecsek. Én nem szégyellem, bepárásodik a szemem időnként a hangoskönyvet hallgatva. Ebben a könyvben minden benne van a hazaszeretetről, a hősiességről, a félelemről, a hűségről, az árulásról, a kisszerűségről, a fontoskodásról, a körülmnényeskedésről, a dicsőségről és a bukásról, mindenről, amiről az életünk szól. Valahol olvastam, hogy Olaszországban kötelező olvasmány az iskolákban, nem tudom jó e ez, mert a kötelező olvasmányokat a diákok kötelezően utálják, de talán ha minden gyerek abban a korban, amikor még a zsenge lélek nagyon fogékony elolvasná és főleg megértené, nehéz lenne belőle utána rossz embert faragni. Azt gondolom, hogy a fiatalok vágynak az eszmékre, de nagy az esély a mai világban, hogy rossz, káros, téves, amihez könnyen hozzáférnek és kötődni kezdenek.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr122636826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

beho 2011.02.03. 21:48:09

bocsánat: 13 óra 04, 12 04-kor még a krónika megy

temtom 2011.02.03. 21:51:25

Pontosítás: 13.04.-kor kezdődik a Pál utcai fiúk, 12.04.-kor még javában a déli krónika megy. (Lehet, hogy a hajón nem volt Nálad óraállítás??? :) )
Ha tehetem én is hallgatom Gábor Miklóst. A könyvet többször olvastam, de most én is ugyanúgy elbőgöm magam, némely résznél, mint te.
Amikor pedig a "gitt-egylet feloszlatása" részt hallgattam, akkor egészen különleges katartikus élményem volt...
(Leszik csak késve köszönt el a tanárúrtól, mert tele volt a pofája gittel... :) )

temtom 2011.02.03. 21:52:53

beho megelőzött három perccel. :)

whale 2011.02.03. 23:26:09

Azt az embert, aki anno ifjú titánként részt vett a vízlépcső tervezésében, majd kb. 10 évvel később a rehabilitációban! és akivel annak idején leveleztem és neked is elküldtem az elérhetőségeit, MINDENKÉPPEN el kellene hívni egy ilyen vitára.
Én a magam részéről pálfordultam a kérdésben és most már én is úgy gondolom, hogy mivel egy medencében élünk, Hollandia után talán a második országnak kellene lennünk, amelyik igazán komolyan foglalkozik a vízépítéssel. Lásd az állandó árvíz-aszály problémát, most a belvizet pl. Az egész országot behálózó csatorna és tározó rendszerrel kellene a szolgálatunkba állítani-de legalábbis megszelídíteni-a vizeinket.... A Dunára pedig vízlépcsőt kellene építeni. mondjuk kettőt. Egyet Nagymarosra, a tervek szerint, hogy pl. a Szigetköz visszakapja a vizét, egyet meg Mohács magasságába, hogy a Duna-Tisza közének vízellátása, illetve szabályozása is megoldott legyen, ahogy azt Mosonyi Emil javasolta. Ez pl. lehetne olyan állami nagyberuházás, ami munkahelyeket teremtene az elkövetkező ÉVTIZEDEKRE, illetve húzná a gazdaságot. Szóval nagyon komoly vízügyet kellene építeni itthon, saját minisztériummal, de FŐLEG HOZZÁÉRTŐ SZAKEMBEREKKEL, akik HELYBEN működtetnék a létesítményeket szükség szerint. Tragikomikus, hogy a hollandok a tenger alatt élnek évszázadok óta, mi meg egy kiáradó patakba belefulladunk...

whale 2011.02.03. 23:28:20

Mármint úgy értem, hogy a hollandok a tengerszint alatt élnek, természetesen...:))

harpi4 2011.02.04. 07:48:22

@whale: Milyen igazad van! Azt nagyon sokan elfelejtik, hogy a nagymarosi vízlépcsőnek elsődlegesen nem az áramtermelés lett volna feladata, hanem a Duna Bizottság által előírt Európa "x" kategóriás (25 dm-es merüléssel bármikor hajózható)vízi út biztosítása. Ezt Mo.is aláírta, de a magyar Duna felső szakaszán a mai napig nem sikerült biztostani. Az ún. ilyen-olyan környezetvédőknek és a botcsinálta "szakértőknek" van némi igaza, de rengeteg a csúsztatás, a csak azért is kötözködés. Nagyon jól emlékszem, a "gengszterváltás" előtt nem sokkal a "Kapu" c. folyóiratban megjelent az amerikai Lipták nevű ember, aki azután állandó jelleggel a vízlépcső ellen uszított. Még azt is mondta, és erre határozottan emlékszem, hogy Mo. ne féljen a csehszlovákoknak és az osztrákoknak fizetendő bánatpénztől, mert azt Amerikában sec-perc alatt összegyűjtik, és kifizetik helyettünk. Sok birka felült ennek. Igen is lehetne tanulni az olyan "buta" népségektől mint a hollandok, franciák és a németek. Nálunk az egyik legfőbb "érv" a síkvidéki vízlépcsők káros hatása. Na hát hol nincs sík vidék, ha nem a Németalföldön? Azután Franciországban sem csak a hegyvidéki szakaszokon vannak vízlépcsők, vagy netán Angliában. Sajnos idehaza ez szinte lehetetlen, mert ha valamelyik "csapat" elkezdené a témát, a másikak azonnal elleneznék, már csak l'art pour l'art alapon, meg azért, hogy dögöljön meg a szomszéd tehene is. Pedig valóban segítene a gazdaságon hosszútávon, és a munkhelyek teremtésében, nem csak az építéseknél, hanem az üzemeltetéseknél is. Kár hogy ez nálunk csak utópia.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.02.04. 09:25:29

@beho: @temtom: Nnna! Milyen igaz. Mostmár ki se javíthatom, mert akkor a kommentjeitek okafogyottá válnának és akkor azokat is törölnöm kéne, ami egy szemétség lenne részemről. De megoldottam, lásd fent!

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.02.04. 09:29:16

@whale: Fontos. Viszont nem biztos, hogy megtalálom az ember adatait, de ha sikerül, akkor is nehéz lesz. Ha netán neked a levelezésed vele kéznél van, elküldenéd az elérhetőségét a vilmosbartyik kukac hotmail.com -ra? Mert akkor megpróbálom a Tilos fiúkkal összehozni.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.02.04. 10:08:18

@harpi4: Lipták Béla ugyanúgy nem ért a vízlépcső témához, mint az a többiek. Vargha János, Hajós Adrienn, Karátson Gábor, Lányi András, Bárdos Deák Péter és igen, a "lassúvízpartotmos" (lásd Dunaszekcső) Sólyom László. Egyik se ért semmi idevágó dologhoz, gondolom nagyjából mind megbukott fizikából, ezért lett filozófus, jogász, fényképész, forgatókönyvíró. Nagy a szájuk, uralják a médiát, kussolnak, ha árvíz van, aztán ha elvonult, előbújnak az odvaikból és a valódi szakértőkkel gondosan kerülve minden nyilvános vitát megint elkezdik hangoztatni kedvenc szlogenjüket: " A vizeknek úgy kell folyniuk, ahogy azt az Istem megteremtette!" Csak Móra Ferenc szavaival tudok válaszolni, ő ugyan a bigott papoknak válaszolt, akik őt, mint tudós archeológust támadták az ősök csontjainak kiásása miatt, hogy ha az Isten úgy akarná, hogy minden úgy maradjon a föld alatt, ahogy volt, akkor a krumplit se szabadna kiásni.

harpi4 2011.02.04. 10:21:33

@A Tengerész: Hát igen. Mindig jó az Istenre hivatkozni, mert az megfoghatatlan. Különben ha az egyházon múlt volna, a Kolombusz sosem indul útnak, mivel leesett volna a lapos Föld szélén.

pernahajder Campbell 2011.02.14. 09:46:03

Ha valakit érdekelne, a duna.blog.hu-n Somlóvári kapitány ír a témában nagyon színvonalas posztokat.
süti beállítások módosítása