Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Szombat.

2011.01.08. 12:32 :: A Tengerész

 Na állatbarátok meg lehet nyugodni. Dezső ("aki" úgy tűnik, hogy lány) szabad. Amikor elgondolkodtam arról, hogy hogyan is pusztítsam el, néhány dologtól valahogy visszariadtam. Ha kinyitom a csapdát és kiengedve megpróbálom valamivel agyoncsapni, az nem biztos módszer, ha elvétem meglóg és többet meg nem fogom ezzel a csapdával, viszont továbbra is bejár kárt tenni. Puskával simán lelőném, az olyan "humánus dolog", de fegyvertelen vagyok. Hogy most valami hegyes szerszámmal kezdjem el a csapda rácsán keresztül agyonszurkálni, miközben jajgat és próbál kitérni .... hát nem volt kedvem hozzá. Egész más lenne a dolog, ha mondjuk meg akarnám enni. Akkor van apropója a gyilkolásnak, húst is eszem, szóval amúgy nem vagyok egy "széplélek". Attól meg, hogy vízbefojtsam, vizenjáró énem tiltakozott. Komolyan, eszembe jutott, "ma neked, holnap nekem". Ráadásul  ugye itt a kommentelők többsége is protestált, a Kisember még telefonált is az érdekében. Egyébként meg amúgy nagyon csinos kis jószág. Jólápolt bundájában reggel összekucorodva békésen aludt a csapdában. Hideg lehetett odakint az éjszaka, mert felborzolta a szőrét, olyan volt mint egy kis szőrgombolyag, azt gondoljuk elsőteles, még nem teljesen kifejlett példány, bár amikor kinyújtózkodott farok nélkül is végigérta a kb 25 cm hosszó csapdát. Amikor megmozgattam azonnal támadott, keményen rágta a rácsot, dühösen kiabált, majd lenyugodva értelmesen nézett velem farkasszemet gombszemeivel, ha mondjuk fordított lenne  a méretarány nem sokat lacafacázna velem, de hát ő ragadozó én meg nem (nem a fenét, hatékonyabb és kíméletlenebb ragadozó aligha van az embernél, csak ezt is olyan álszent módon teszi). Mi maradt? Előszedtem a biciklimet, felakasztottam a csapdát a csomagtartóra és városnézésre indultunk Dezsővel. Úgy 3km-re egy gazos grundon kinyitottam a csapda ajtaját. Elöször nem vette észre, hogy szabad, a rácson keresztül dűhödten támadta a rugót feszítő kezemet, aztán lassan "leesett neki" és lelépett. Visszatérve mérgesen tapasztaltam, hogy alighanem megfogott az átka, melyben valamiféle balészerencsét kívánt, mert észrevettem, hogy elhagytam a lakatkulcsot, nem tudom a bringát helyrerakni, úgy hogy végigjártam ismét immáron lépésban az odavissza utat, hogy vajh hol eshetett ki a zsebemből, na már amikor minden reményt feladtam, akkor találtam meg a kaputól nem messze, a kapu távnyitó madzagjával ránthattam ki amikor korábban használtam. Mindegy, ma nem volt jégtörés, mert megenyhült az idő, ma kerékpározás volt a testmozgás.

A csapdát forró vízzel lemostam és továbbra is működni fog, nagy a valószinűsége, hogy több Dezső is van még.

13:24 Az imént kaptam egy a mailt, amiből idézek.

 

Gratulálok! Bebizonyosodott, hogy bármilyen "intelligensek" is a patkányok, az ember nem véletlenül küzdötte fel magát a tápláléklánc csúcsára.
Az egyik kommentező azon sajnálkozott, nagy kár, hogy nem lehet megenni, akár a malacot. Nos az illető valószínűleg nem olvasott angol könyveket a brit haditengerészet vitorlás sorhajós korából, mert ott a patkány előkelő helyet foglalt el az étlapon. Persze nem a tisztekén.

 Mindamellett, a kommentezők nagy részét valamiféle "kívülálló", szerintem némileg hamis, emberszeretet (azaz patkányszeretet) vezérli, hiszen nem a sajátjukéval verik a csalánt. Dezső lehet szuperegészséges, és nem közvetít semmiféle betegséget, de honnét tudhatod, hogy nem jön össze időnként egy olyan Dezsőnével (ez kétértelmű is lehet, mert franciául kiejtve "dezsőné" étkezést, ebédet jelent), aki valamilyen oláh vagy ukrán uszályról lógott meg a Vámmentesben, és akár a pestist terjesztő bolha köztes hordozója is lehet. Ha emlékszel, a 60-as években, amikor Pesten nagyon elterjedtek a patkányok, a bábolnaiak  tízezrével helyezték el ingyenesen a patkányírtó dobozokat. Ha elszaporodnak, az bizonyára veszélyes az emberre....

 A kivégzésről írandó tudósításodat fontold meg. Előbb tájékozódjál vannak-e kiskorú olvasóid, és belefér-e a 20%-os krimilimitbe, különben jön a Big Brother maRiskája és majd jól megbüntet, amiért még a hajódat is elárverezhetik.

Mindesetre, ha "esküdt" lennék, akkor a szavazatom Dezső bűnügyében, a "halál" lenne. Ebben benne vannak persze a régi, tengerészmúltamból hozott előítéletek, és az ősellenséggel vívott hősies, de ritkán eredményes küzdelmeim is.

  "Szóval Tisztelt Bíróság és Esküdtek, az elkövetett bűnök társdalmi veszélyességét szem előtt tartva, halábüntetés kiszabását kérem a vádlottra, alias (és aljas) Dezsőre."

 Harpagon+

 

Ezt válaszoltam:

***Szilárd meggyőződésem, hogy ha nemsokára az ember kipusztítja önmagát, nagyjából annyi idő múlva, amennyivel az ember követte a dinoszauruszokat, a patkányok civilizációja fog következni. Isten nem adja fel, folyamatosan próbálkozik a hülye kísérleteivel...Nem kell sietnie, végülis örökkévaló.

 

18:06 Kint van a csapda és a csalikaja beélesítve a decken. A küzdelem folytatódik. Hallgatom a rádióban, hogy örvendetesen apadni kezdett a folyók vízszintje, bár aztán azt is mondta, hogy az alsótisza környéken. Hát itt meg olyan alacsony a vízszint, amit a 6 év alatt amióta itt vagyok soha nem tapasztaltam. Van egy autógumi, aminek csak a körvonalait láttuk a fenéken, ha nagyon tiszta volt a víz, na az most szárazon van az iszapba befagyva. Feriék a "profik" is megszívták, mert se a kész pontont vízretenni, se a javítandókat onnan a sólyára ráncigálni nem tudják, mert az egész sólyapályával "kint vannak a vízből". És akkor még az elsűlyedt pontonról nem is beszéltünk, hogy azzal mi a fene lesz. Ugyanakkor tavaszra ezeknek a Passnave kikötőknek a helyükön kéne lenni. Istenem  de csodálatos, hogy nekem már nem kell többet határidőkkel törődnöm!!

 

21:57 Most olvasom a neten:

Ami először eszünkbe juthat róla, az a pestis, ami a régi korok egyik legszörnyűbb, járványszerűen terjedő betegsége volt. Ezt a betegséget a házi patkány terjesztette el az emberek körében is. A XVIII. században, a kereskedők vitorlás hajóinak a segítségével azonban szerte a világban egy hasonszőrű faj kezdett tért hódítani: a vándorpatkány. Ez sokkal nagyobb és agresszívebb, mint a házi patkány. Megérkezése után kb. húsz év leforgása alatt kiszorította a házi patkányt, és szinte minden létező helyet benépesített. Furcsa módon ezeknek az ellenszenves kis élőlényeknek köszönhetjük, hogy a pestis megszűnt, hiszen az okozói, a házi "rokonok" kihaltak. Természetesen a vándorpatkányok is terjesztenek betegségeket, de jóval kevesebbet, mint pl. a városi galambok.

 

Na tessék! Megint egy remek dolog, amit a vitorlás hajóknak köszönhetünk. És ezek a galambok mindíg is gyanúsak voltak nekem. Amit a szobrokkal művelnek! Eltekintve attól, hogy Dezső makkegészségesnek és bolhátlannak tűnt, ezek szerint nem kell attól tartanom, hogy Amapola pestishajó lesz. viszont azt is írja az irka, hogy nagyobb családokban él, szóval könnyen lehet, hogy a háború csak most kezdődött. Amúgy nem tudom mondtam e, hogy mi a különbség a mókus és a patkány közt? Semmi, csak a mókusnak jobb a PR-ja. De tényleg, nagyon tiszta csinos állat volt, akár a mókus, amiről épp most írta "T M", hogy nagy fészekrabló, szóval nem ám az a drága kedves, "akit" a férfiak emlegetnek egyesszám első személy birtokos esetben becézve, amikor a szerelmüknek hízelegnek. Kérdezzék csak meg a rigókat!

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr152569373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kis ember 2011.01.08. 17:18:21

Nos, a levélírónak abban kétségtelenül igaza van, hogy Dezsőnek mennie kellett. De ha van humánusabb módszer, mint az ölés (a Dezsőnek meg kell halnia), akkor tessék azt választani.

Azért utálom az embereket, mert mindig a legegyszerűbb, számukra legkényelmesebb megoldást választják, akkor is, ha ez a másik félnek rosszabb ("D" esetében végzetesen).
És azért szeretem Tengerész blogját, mert itt egy másfajta, társadalomközpontú, humanista szemléletet tapasztalok - és mint a példa mutatja, nem csak elvi, hanem gyakorlat síkon,ó.

beho 2011.01.08. 17:37:19

@Kis ember: tessék ezt visszavonni:"azért utálom az embereket"
Nem hiszem el úgyse. Aki ilyen szépen tudósította az embereket az nem utálhatja őket. (legfeljebb néhányukat)

merges ember 2011.01.08. 17:37:26

3km? Hm...hm... A galambok meg a kutyák hazatalálnak. Pont Dezső lenne kivétel? Szerintem a történetnek még nincs vége.

Kis ember 2011.01.08. 17:42:43

@merges ember:

Szerintem Tengerész úgy van vele, mint az Öreg Halász a zsákmányával. Sajnálja, hogy vége és így oldotta meg, hogy biztosítva legyen a küzdelem a továbbiakban is. :)))

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.01.08. 18:21:02

@merges ember: Hm. Azért van közben néhány komoly lámpás kereszteződés. Soroksári út, Könyves Kálmán... Értem én amit Temtom írt, de azért ne fessük a falra a patkányt!

temtom 2011.01.08. 18:22:53

Én már tegnap is felvetettem, hogy Dezső a Népligetből is visszatalálna Amapolára. Három kilométer, az -szerintem- semmi. :)
Legalább meggyűrűzted, Tengerész?
(Hogy felismerd, ha visszatér. Mondjuk holnap. :) )

Missa 2011.01.08. 22:47:28

Hmmm. Én is úgy tudtam, hogy a patkány a gazdaállata a pestist terjesztő bolháknak. Most nem rég láttam a Discovery-n, hogy a mókus is...
A fenébe is, hogy legyen okos az ember? Kinyírni, vagy sem?
Erről az jut eszembe, amikor Anyám kitalálta, hogy tartsunk otthon tyúkot, csirkét. Mert, milyen finom is a házi tojás, meg vasárnaponként a rántott csirke! Aha, mondtam, és ki fogja levágni a csirkét? Mert én nem! Nincs csirkéje a mai napig sem...

Missa 2011.01.08. 22:51:34

Ja, James Clavell Patkánykirály című regényében is főfogás volt a patkányhús, a japán hadifogságban levő angol-ausztrál-amerikai katonáknál. Szalonképesen egérszarvasnak hívták.
A fene tudja, inkább megenném még a kelkáposzta főzeléket is. Pedig nagyon nem szeretem azt sem. :-)

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.01.09. 01:07:15

@temtom: Meggyűrűzni? Ajaj. Még a kezemmel közelíteni se merten volna hozzá! Azok a fogak! Mint megannyi injekciós tű. De viccen kívül, valóban gondoltam rá, hogy valahogy meg kéne jelölni és elsőre én is gyűrűzésre gondoltam.

Kis ember 2011.01.09. 01:49:58

@Missa:

Ott Hawkins kutyája volt a főfogás. :(

Patkányhúst csak a főtiszteknek adtak el és mikor kiszabadultak, el is mondták nekik. Volt ott hányás rendesen. :)

Dezsőhöz:

Az volt, Tengerész, hogy túl sokat írtál róla, így személyessé tetted. Ez nem baj, mert így - amellett, hogy egy hajó mindennapjainak ez része és így mi tudomást szereztünk róla - kifejezetten regényszerű ez a blog. Sokkal olvasmányosabb és érzelmileg is sikerült bevonnod a rajongóidat. Gratulálok!

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.01.09. 09:21:15

@Kis ember: Valóban érdekes, a hónapok óta napi 200 körüli olvasószámot felhozta 300-ra.

abraxas 2011.01.09. 11:35:24

@Kis ember: Meg ne haragudj, de ez tipikusan az az antropomorf gondolkodás, ami jó messze esik az élővilág általános szabályaitól. Dezső például gondolkodás nélkül kinyírta volna Tengerészt, ha az erőviszonyok fordítottak.

Meg fogsz most lepődni! Minden állat a számára legegyszerűbb megoldást választja, függetlenül annak mások fajokra gyakorolt hatásától. Ez az energiaminimumra való törekvés elvéből egyenesen következik.
Természetesen gondolhatjuk azt, hogy az ember, mint magasabb etosz felette áll ennek az elvnek. Pedig nem. A szociális tabuk (ne ölj) megsértésének elkerülése éppen olyan kényszerítő erő, mint az ösztönös irtózás a fertőző ágensektől, vagy táplálék konkurensektől. Kiben az egyik gátlás erősebb, kiben a másik.
Kár ezért mizantróppá válni :o/

Ui: Bocs, ha bárkit is elveiben megbántottam volna!

Minyo · http://www.photoblog.com/minyo/ 2011.01.09. 12:03:23

Van is itt egy felemelő jelenet a Pirates c. fimben, az isteni Walter Mattauval a főszerepben, amint...de nem mesélem el...
www.youtube.com/watch?v=vzbdHIfkb6w

Kis ember 2011.01.09. 12:09:14

@abraxas:

Nagyon pontosan fogalmaztál. Teljesen igazad van, minden állat ezt a megoldást választja.

Az embernek nem kell. Éppen ettől ember. Gondolkodik, moralizál. Nem csak az ösztöneit követi, mint egy tudatlan állat. Sajnos a legtöbb embernél ez nem következik be, ezért tudatlan állat módjára viselkedik. És minél többen vannak együtt, annál inkább így van. Ahogy egyik kedvenc költőm, Vándor Lajos fogalmazott:
"Még soha nem láttam együtt kétezer embert, mert ha kétezren voltak, már nem voltak emberek."

temtom 2011.01.09. 12:23:19

@Kis ember: Vándor Lajos gondolata megfontolandó. Jól is hangzik, csak nem mindig igaz.
Egy futballmérkőzés nézőire például -általánosítás nélkül- igaz lehet, viszont árvizi (vagy vörösiszap) mentésnél meg nem az. :)

abraxas 2011.01.09. 14:20:17

@Kis ember: Nos, szerintem a morál is alapvetően ösztönös viselkedési mintákon alapul. Érdemes Csányi Vilmos munkáit olvasgatni. Etológia szempontból az ember a legkevésbé agresszív faj. Aki nem hiszi, zárjon össze egy stadionnyi vadidegen patkányt, vagy akár csimpánzt, de akár galambot egy focimeccs idejére és számolja meg a végén az életben maradt egyedeket. Nem lesz szüksége túl sok ujjára.
Ehhez képest az emberek túlélési rátája, lássuk be, egész jónak mondható.
A másik alapvető probléma (v.ö: antropomorfizmus) az önkényes szelektálás. Ha Dezsőnek jár a könyörület, jár a szúnyognak is? A parlagfűnek? Az élősdi egysejtűeknek, netán vírusoknak? Hol a határ, és ki húzza meg? Ingoványos terület! :o)

temtom 2011.01.09. 19:51:46

Saját magamat egészítem ki, mert a következőt láttam ma este az egyik Híradó műsorban. Devecserre és Kolontárra rablóbandák járnak és az üresen álló házakból ellopnak mindent, ami mozdítható. Ablakot, ajtót, vezetékeket, szanitert....
Most, hogy ezen jól felháborodtam, eszembe jutott az is, hogy a legutóbbi nagy árvíz idején meg Miskolc környékén csónakkal jártak lopni az elöntött áruházakba...
Úgyhogy a példám CSAK a MENTÉS idejére vonatkozott.
süti beállítások módosítása