Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.
  • littke: Hat ezek szep kepek. (2024.04.06. 19:08) Szombat.
  • A Tengerész: @KAMA3: Az valóban mese habbal, hogy ilyen egyszerű szerszámmal le lehetne feszegetni a deszkákat.... (2024.04.04. 01:34) Kedd.

Linkblog

Szerda.

2015.02.11. 21:14 :: A Tengerész

Mindig szembemegyek valami anomáliával ha "felmegyek" Pestre, itt a csendes békés "vidéki" életben elszoktam már tőle. Ma egy csomó dolgot kellett intézzek, kezdtem a távolsági buszról a Népligetben leszállva informálódni a Volán pénztárnál. Azt akartam megtudni, hogy ha a jövő hónapban utazunk gyógyferedőzni Zalakarosra, miután én már a korom miatt elvileg ingyen utazom, csak úgy odamegyek és felszállok, vagy azért kell valamit regisztrálni, helyjegyet fizetni. Na információs pult, de rács leeresztve, zárva. OK nézem "Pénztár". Lehet más alaposabban tájékozódik (pl abból, hogy angolul is ki volt írva nem vontam le messzemenő következtetéseket, "Akkor még nem sejtettem..."{lásd még Pelikán a gátőr}) és minden táblát elolvas mielőtt odamerészkedik egy ilyen stratégiai ablakhoz, de én csak úgy odasenderedtem az előttem álló mögé aki angolul próbált szót érteni a kisasszonnyal (hüm, a némber se lenne túlzás), mindjárt az is eszembe jutott, hogy alighanem nyelvi nehézségek lehetnek, máskülönben nem ordítana olyan hangosan a hölgy (lásd még fent zárójelben) és segítek tolmácsolni, de a nő(maradjunk ebben) rámordított, hogy "Nem látja a táblát??! Amögött kell várakozni!!" Körbenézek, valóban ott egy tábla, de mondjuk az ablakban a pénz ki-beadó nyílás előtt is van egy tábla, hogy "Rögtön jövök", oszt mégis ott van, most melyik az a tábla amit komolyan kell venni és melyik amit nem? Mindnesetre hátrakotródok és megvárom amíg tisztázzák, hogy valami ami ötven az nem Euro, hanem forint ami magyar pénz, mint megtudom "HUNGARIAN FORINT!!" ordítja a nőstény dühödten szegény idegennek. Na elmenekül a fiú (hogy ez mit fog mesélni otthon..) kérdezem "Mostmár jöhetek?" Kegyesen magához int, elkezdem a mondókámat "EZ A NEMZETKÖZI PÉNZTÁR! NEM LÁTJA A FELIRATOT?!" Bocs nem néztem, akkor hol van a hazai? Valamit mond, de miután akkor beszél amikor még én is, nem értem, kérdezem még egyszer, na akkor még jobban üvölt, így végre megtudom, hogy odalent, tényleg már emlékszem jártam arra. Megköszönöm (én már csak ilyen vagyok) de azért elmentemben visszaszólok, hogy korán van még ilyen dühösnek lenni (8 óra van), mi lesz még a nap végére? Visszaordít "Még nem reggeliztem éhes vagyok!", azzal becsapja az ablakot és elvonul. Ugye az embernek ha valamit megmagyaráznak akkor egyből megérti. Oroszlánszindróma. Éhes, üvölt. Mi lenne ha lelőném? Amúgy valóban, mint odalent megtudom egy kifejezetten kedves udvarias hölgytől a "mezitlábas" pénztárnál,  ingyen utazom a távolsági buszon majd Zalakarosra (J meg nyugdíjasjeggyel), csak a helyfoglalásért kell majd díjat fizetni, ami nem helyjegy, mert ha netán nem lenne ülőhely akkor csak állásra jogosít és még nem lehet megvenni, csak egy nappal az indulás előtt, mert hátha addig változik valami sose lehet tudni. Nna.

Lesz szemüvegem. Maradok a bifokálisnál, ez is 43530 Ft, érdekes módon ebben az üzletben a Lehel piaccal srévizavé (http://www.kozelben.hu/ceg/optoteam-optika-lehel-utca-5-1134-budapest-17048), az a prémium kategóriás progresszív szemüveg ami Ráckevén több mint negyedmillió lenne, itt csak nyolcvanvalahányezer, ugyanakkor a bifo meg egy kicsit itt drágább, de én már elvesztettem a lelkesedésemet a szemüvegkergetésre (néztem előtte a Körúton egy Visuálvalamiben is, na ott is minden másmennyibe került), meg a kislány is olyan alapos és kedves, hogy innen lesz a szemüvegem. Aztán még egy sereg dolgot intéztem, persze annakidején minden könnyű volt amíg a robogó Pesten volt, seperc alatt körbenyargaltam akárhány célpontot, de miután lehajóztam a paripát Ráckevére, BKVzhatok, ami ugyan ingyen van (és tényleg) de időigényes. Kilógó nyelvvel, de nagyjából minden feladatot elvégezve buszoztam haza késő délután.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr37162795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Paduc · http://fontosmondatok.blog.hu 2015.02.12. 00:50:23

Kiváló. A pénztáros (na nem a Fidesz egykori és most genyázós pénztárosára gondolok) jelenet már-már az örkényi egypercesek határát súrolja! Azért ne bízd el magad, csiszolgathatod még a pöcköt :))

Mint Örkény írta:

"Sóhajnak beillő szózat egy ismeretlen rendeltetésű vasdarabhoz, mely a történelem viharain keresztül szép csöndben meglapult egy limlommal tele ládikóban, mert se nagyapámnak, se apámnak, se nekem nem volt merszünk szemétre dobni, és az utánam jövőnek se lesz:

Túlélsz, pöcök."

HaLa 2015.02.12. 15:35:28

Ezen hosszú percekig nevettem:

"Oroszlánszindróma. Éhes, üvölt. Mi lenne ha lelőném? "

:-D

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2015.02.12. 17:45:18

@HaLa: Pedig nem vicc. Illetve egészen pontosan vicc, de pótcselekvés. Egyszerűen ahogy öregszem, nemhogy egyre toleránsabb lennék, hanem a végtelenségig fel tudok háborodni azon amikor emberek nem teszik a dolgukat. Az, hogy ide leírtam a történetet az egy módja volt, hogy megszabaduljak az ezzel bennem keletkezett tehetetlen düh okozta lelki károsodástól. Hálistennek működik.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2015.02.12. 17:48:21

@Paduc: Ismerem a történetet, számtalan "pöcköm" van apámtól, soha semmire nem használtam, költöztek velem vagy ötször már és igen, túlélnek engem (is).

akiga 2015.02.12. 21:19:46

Ej-ej!
Hiszen tudod, hogy semmi sincsen ingyen. Ezeket a szolgáltalásokat az állam adja neked, a körülötted ülő utasok fizetik. És persze mindazok, akik adóznak. Szóval még te is, aki áfát fizetsz. Valójában jobban járnál, ha kifizetnéd jegyárat, és cserébe csökkenne az adó...

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2015.02.13. 07:23:38

@akiga: Tökönragadtad a lényeget!! MINDIG mondtam, hogy az a legdrágább ami ingyen van! Egyrészt olyan, hogy "ingyen" olyan nincs. Valaki(k)nek mindenféleképpen fizetni kell mindenért. Sőt, ami ingyen van az a legdrágább. Mert azt senki nem becsüli, tehát pazarolja. Most hirtelen a vízszolgáltatás jut eszembe. A "létező szocializmus idején" ingyen volt. MINDEN nyáron vízhiány, nyomásesés volt, mert az emberek rányitották a csapot a görögdinnyére, folyamatosan locsoltak mindent, senki nem javíttatta meg a csordogáló csapokat. Amint pénzt kellett érte adni azonnal megszűnt a jelenség. Valóban az a legjobb ha mindenki mindenért annyit fizet amennyibe az kerül. Beleértve a munkaerőt és az annak újratermeléséhez szükséges költséget. De hát semmilyen rendszer nem garantálja ezt. Se a kommunizmus, se a kapitalizmus, se az iszlám állam... hirtelen több létező formáció nem jut eszembe. Úgy tűnik a méltányosság, a mértékletesség és az igazságosság ütközik az embert(emberiséget)alapvetően irányító létfenntartás és fajfenntartás alapvető ösztönével. Az anyagi javak 50%-a a világ népességének 1 %-ának kezében van. És a szomorú vicc az az egészben, hogy meggyőződésem, hogy nem ez az 1 % a legboldogabb ember a világon. Tulajdonképpen abszurd. De hát ez már messzire vezet.

tabulator 2015.02.14. 08:07:26

@akiga: sztem civilizált társadalomban a rászorulókkal és azokkal akik rászolgáltak szolidárisnak illik lenni. Akár kedvezmények, akár támogatások formájában.
A gond az, hogy sok kedvezményt és támogatást kapnak olyanok is akik sem nem szorulnak rá és nem érdemelték ki.
(pl parlamenti képviselők ingyenes vasúti éves bérlete stb...)

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2015.02.14. 08:17:22

@tabulator: Jó amit mondasz, semmilyen igazság sem abszolút. De a személyre szóló támogatás helyesebb szerintem, mint az árba beépített. Pl annakidején egy kollégám iskolai Ápisz rajztáblákból csinált pipereszekrényt, az dotáltcikk, míg a fatelepi árú az (akkoriban érvényes szabályzás szerint)túlárazott burzsoá építkeznivaló, szembemegy a panelprogrammal.

silvermoon 2015.02.14. 13:55:38

Ne haragudjatok meg ram ,de amikor Vilmos "intezkedeseit " olvasom, mindig vallon veregetem magam amiert nem lakom MO-n. Itt olyan konnyu elintezni vmit, az emberek kedvesek TURELMESEK es segitokeszek.EGyszer ki valtottam az "iparengedelyt: Ablakok ajtok es egyeb kisjavitasok valamint funyirasra" Ott helyben fizettem 28 dollart es 5 percen bellul a kezemben volt a "mukodesi engedely" . Vajon mibe kerulne ez most magyarorszagon?? Miutan bele untam egy ev mulva csak be telefonaltam, h elegem van ebbol es nem csinalom tovabb. Azonnali valasz: rendben van sir azonnal torlom az engedelyet.Stb....

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2015.02.14. 17:19:01

@silvermoon: Hát ez az. Komolytalan országban éltek ti usákok. Nincsen ott rend!

beho 2015.02.15. 09:59:47

@silvermoon: Vagy képzelődök, vagy csak tévedek, de azt érzem, hogy most Mo-ra az egyszemályi vezetés a legalsóbb szinteken is rányomja a bélyeget. Gázművektől (előzetes értesítés nélkül) jön valaki leolvasni az óraállást. Gázóra a szekrényben, rosszul látni, főleg csak tükörrel jól. A hölgy beír 960-as állást. Este haza megyek, tükör, állás: 196. Reggel telefon: írjanak egy egyest a 960 elé. Azt nem lehet, majd jönnek megint, előtte telefonálnak. Pár nap, megint értesítés nélkül másik ember, 20 percig matat, hogy produkáljon valamit. Nem építem ki a szekrényt azért se. Újabb két nap, telefon: küldenek 180 ezer forintot, de az nekem nem jár vissza, mert már elhiszik a + 1000 köbmétert. Ha átvettema pénzt, küldjem vissza. Kérdés: nem egyszerűbb, ha nem veszem át? De igen. Feltételezem: van olyan ország, ahol egy telefonra beírnak egy 1-est, és kész.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2015.02.15. 10:23:40

@beho: Magyarország sok országgal ellentétben olyan ország ahol a hülyék dirigálják a náluk okosabbakat.
süti beállítások módosítása