Hajónapló

Egyszer elhatároztam, hogy építek egy vitorlás hajót, azon fogok lakni és oda megyek a világban ahova kedvem van. Erről szól ez a napló. Az utolsó napok egyből megjelennek, a korábbiak az oldal legalján a "következő oldal"-feliratra, vagy itt a jobboldali doboz "Archivum"-feliratára kattintva. (javaslom a "Tovább" rovatot ahol hetes bontásokban lehívható) Ez a vitorlás még nem "Ő", de pont ilyen lesz . A neve AMAPOLA. Egy gaffos ketch akinek ez mond valamit, akinek nem, annak csak annyi, hogy egy retro hajó, mintha 100 éve épült volna. Küllemében a vitorlás hajók aranykorát idézi, azt az idõt, amikor a Panama csatorna még nem létezett, ezért a gõzhajók nem versenyezhettek a Horn fokot megkerülve a vitorlásokkal, mert nem tudtak útközben szenet felvenni és annyi nem fért beléjük, hogy megtegyenek egy utat Európa és a távolkelet között. Ezért az óceánok hullámait gyönyörûséges vitorlások szelték, és nem sejtették, hogy nem sok idõ múlva megtörténik velük az a szégyen, hogy árbocaiktól megfosztva, gõzhajók vonszolják õket szénnel és egyéb ömlesztett árúval megrakodva uszályként.... Nos hogy honnan a név? "AMAPOLA", az a múlt század húszas éveiben volt világszám, mely egyik kedvencem, (nem utolsósorban a Volt Egyszer Egy Amerika c. film Moricone- , illetve a Los Iindios Tabajaras délamerikai folk feldolgozás nyomán,de a három tenor is danolta ( http://www.youtube.com/watch?v=209Se4Dbm90 ) valamint egy régenvolt hondurasi egzotikus tengeri kikötõ. Amúgy spanyol szó és mákvirágot illetve pipacsot jelent, ami anyám kedvenc virága volt, csak vadon él, ha leszakítják azonnal elhervad, hiába teszik vízbe. Nem mellékes elõnye, hogy a kikötõi bejelentkezésekkor könnyen betûzhetõ, minden náció ki tudja mondani, nem úgy mint tengerész koromban amikor lebetûztük a "PETÕFI" büszke magyar tengerjáró nevét mondjuk Szingapúrban ( papa, echo, tango,oszkar, foxtrott, india) hát aztán ezt ahogy a kínaiak kimondták...., nem tudom ki ismert volna rá. Szép, szép és nemzeti büszkeségünket tápláló, egy magyar név, de csak itthon használható mondjuk ilyen mint a Csokonai, vagy Ady, vagy, hogy tovább idézzem a ténylegesen valaha létezõ magyar hajónévben megtestesült idoljainkat, Vörösmarty, esetleg Székesfehérvár. A tervezést, majd az építést 2004-ben kezdtem. 2006 január elseje óta csak ezzel foglalkozom. Pillanatnyi pozició: 47 fok 27 perc 35,60 másodperc északi szélesség, 19 fok 04 perc 29,97 másodperc keleti hosszúság. Fentieket sok évvel ezelőtt írtam. Időközben sokminden változott. Rájöttem, hogy a hajózást nagyon szeretem, de sokkal jobban szeretek építeni valamit. Miután a hajónak kell egy kikötő, lett egy saját ház kikötővel Ráckevén, azt építem fejlesztem mostanában, tehát a hajóblog életmódbloggá változott.

Friss topikok

  • A Tengerész: @táncoslábú laces: Ja és ha házat lehet akkor tartályt mért nem? videa.hu/videok/film-animacio/haz... (2024.04.27. 02:58) Csütörtök.
  • A Tengerész: @Advocatus Diaboli: Mmmm....annak a perlon zsinórnak egy szála is megtartja a testsúlyomat, de van... (2024.04.27. 02:41) Péntek.
  • A Tengerész: @Édesvíz: Welcome aboard Édesvíz! Hogy az ördögbe bukkantál MOST erre a régi bejegyzésre? (2024.04.19. 01:49) Csütörtök.
  • KAMA3: Hasonló a történet, mikor kihívják az informatikust a céghez, ahol összekuszálódott a rendszer. Cs... (2024.04.17. 10:29) Kedd.
  • Paduc: Kiegyeltem a a magaságyások deszkáit. Aztán lekentem még egy réteg lazúrral a paradicsompalántákat... (2024.04.11. 20:42) Vasárnap.

Linkblog

Szerda.

2012.10.03. 21:52 :: A Tengerész

'12 okt.3. 002.jpg'12 okt.3. 003.jpg'12 okt.3. 005.jpg'12 okt.3. 006.jpgMost beszéltem a kisemberrel (http://vizizene.blog.hu/ )Skipeon. San Franciscoban vannak Mártival, ahol pont olyan idő lehet mint itt, napon póló, árnyékban pullóver.  Csodás idő lett a tegnapi rondaság után. Hja, ha ez az eső egy hónappal előbb esett volna. De hát mindig ott van egy "volna". Tegnap nézem a híradóban Illés Zoli, mint  megvilágosult próféta osztja az észt vízkormányzás ügyben. Micsoda álszent alak. Miután ő és tudatlan mozgalmár társai 20 éven át uszítottak minden vízépítéssel szemben, most mondja bele a képembe a frankót. Mondjuk most jót mondott, de mibe került az elmúlt 20 év nekünk?! És mostmár bármit mond nincs pénz úgyse semmire. Vagy ha lesz rá valami EU-s támogatás, akkor azt úgy fogják majd elkölteni, hogy  bespejzolhassák az esetleges bukásuk esetére egy következő ellenzéki időszakra a pártkasszába. A vízépítésre meg majd kivezénylik a kényszermunkásokat ásóval lapáttal kapirgálni.

Délelőtt piac, meg kolbászbolt, meg pékbolt, ezúttal bringával. Aztán miután elpakoltuk a "zsákmányt" kisétáltunk a Savoyai kastélyba, mert rettenetesen izgattak engem ezek a hatalmas fák. Van egy ilyen aminek a levelei a képen látszanak, szerintem valamilyen akácfélék lesznek, aztán vannak vadgesztenyék és tölgyek. Vittem 5m-es mérőszalagot, hát a legvastagabbhoz, egy tölgyhöz éppenhogy elég hosszú volt. Pontosan 5 méter volt a kerülete a talajtól 1,3m magasságban. A legvékonyabb  3,10 volt. A fák magassága és lombkorona átmérője is 15-20 m közt lehet. Ha a legvastagabb tölgyet veszem (a sugár, mínusz becsült kéregvastagság osztva becsült évgyűrűtávolság), lehet a fa olyan 250-300 éves. Toldy Mikivel beszélgettem róla a Vizán, azt mondja múzeumban látott mamutfenyő törzset metszetben, még messze volt a közepétől az évszám, mely azt  jelölte, ekkor gyilkolták meg Julius Cézárt.

Amúgy elbúcsúzni mentünk ki Ráckevétől, mert holnap reggeli indulást terveztem. De aztán miután megsimogattuk a fákat, "leszüreteltünk" egy nagy adag géva gombát egy parti fűzről (J már meg is dinsztelte hagymával, borssal, tojással fogjuk enni) és csak könyököltem a korlátra és bámultam a vizet sütkérezve a nyári hőség után kellemesre szelídült napsütésben, beleszippantva a mézillatú levegőbe egyszerűen elpárolgott minden nekiindulási tervem. Szóval egy napot még biztos maradunk.

Mindenkinek köszönöm a kedves sorokat a tegnapi kommentekben.'12 okt.3. 007.jpg

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amapola.blog.hu/api/trackback/id/tr194818627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gáz Géza 2012.10.03. 22:55:06

Illés Zoltán ....hm.
Kémikus, kémikusként -atomfizikus (Paksi erőmű meghibásodása)
Zöld politikus - VI. ker. faágak ügye, Nagy tiltakozás és jogi út.
- 74 fa kivágása a Kossuth térről jogos.
- Víz ügy ezt már kitárgyaltuk.
Esze mint a tenger- Tenger meg egy szál se.
Nála csak a tudatlanság merészségéről és a butaság bátorságáról beszélhetünk.

dismay22 2012.10.04. 09:06:23

hvg.hu/kkv/20121004_Ingyen_lehet_Tarloseke_a_Mahart#rss

na ebbol mi lesz Tengeresz?

irigyellek Rackeve miatt jo hely:)

Mihalik Péter 2012.10.04. 09:06:33

Vili Bá! ha jól érzitek itt magatokat,akkor minek felmenni Pestre? Nem teljesen értem, bár lehet, ott a műhely...de talán már nincsen annyi csinálni való, ami meg akad, azt itt is meg lehet oldani... nem beszélek arról a rakodópartról, melynek a sivár látványa nem vetekedhet ezzel a tájjal...persze a Ti dolgotok...

Matterhorn 2012.10.04. 09:32:22

Illés duzzasztások és gátak nélkül képzeli el a tározókat és a vízkormányzást? Erre kíváncsi vagyok. Persze az ő "sötétzöldvegyész" agyában lejátszódó folyamatokat nehéz követni, s így van ezzel a fizikai törvényeket ismerő víz is...

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.10.04. 09:36:52

@dismay22: Semmit nem számít szerintem. Mert
1. Sajnos a Passnave egy szegény támolygó cég, hogy kié ez a roncs, néhány magánbefektetőé, valami cápáé, hiénáé, vagy Budapesté...tökmindegy. Ez a kapitalizmus, mindent lehet adni-venni és minden annyit ér amennyit adnak érte.
2.Nincs olyan, amit a cikk nagyhangú címe sugall. Budapest Magyarország fővárosa volt van és lesz, nem Tarlósé, vagy Demszkyé, ezek jönnek-mennek. Ez számomra azt jelenti, hogy ami valaha a részvényeseké, aztán az államé aztán magáncégeké volt, lett, annak most egyrésze megint az államé, azaz a fővárosé lesz. Hogy lesz e virágzó hajózás, az nem ezen, hanem a gazdaság általános állapotán és az ország esetleges megértelmesedésén áll, vagy bukik.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.10.04. 09:43:35

@Mihalik Péter: Pontosan amit írsz. Műhelyt ott kell bérelnem ismét egy rakás téli munkához. És bármennyire is vonz a lehetőség, a feladat miatt vissza kell mennünk. Most még kicsit lustálkodunk, de menni kell. Persze ez nem egy keserű kényszer, igazából a feladat is izgat, van egy rakás karbantartás jellegű dolog, ami akár itt is működhetne, bár ott egyszerűbb, de a hajó felvitorlázásához csak ott vannak meg a feltételek.

matchbox75 2012.10.04. 09:56:36

Nincs 1 hete, h még egész mást írtak vizgazdálkodás témában.
index.hu/belfold/2012/09/28/oriasi_eu-penz_a_dunai_gatakra/

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.10.04. 11:17:47

@matchbox75: Gyanítom, hogy a dolog nem olyan egyszerű, ahogy a cikk hangzatos alcíme sugallja(ezek olyan hülyék, hogy eszükbe se jut egy ilyen egyszerű dolog). Az, hogy egy alapvetően humán képzettségű, esetenként sekély fantáziájú, előítéletekkel degeszre tömött újságíró mit szűr le egy előadásból, nos azt már volt elég alkalmam tapasztalni azok kapcsán akikkel az életben összekerültem. Azt gondolom, hogy: 1. CSAK azt szeretném, ha szakemberek tárgyalnák a témát nyilvánosság előtt és nem erős médiaháttérrel megtámogatott mozgalmárok, óvakodva a szakemberekkel való személyes vitától. 2. Az én paraszt agyammal megpróbálom elgondolni, hogy milyen következményekkel járhat a környezetre egy olyan sekély vizű nagy kiterjedésű tó, ingovány, mocsár amiben hol van víz hol nincs. Tegyük mellé a felmelegedést, a hazai klíma eltrópusiasodását. Biztos, hogy sekély felszíni vizek létrehozása a tározás egyetlen megoldása? Nem az ilyen maláriafészkek kiiktatásával küzdöttek pl a Panama Csatorna építésekor? Ahol százezer számra haltak az emberek emiatt? De HANGSÚLYOZOM nem tudom a frankót. Csak azt tudom, hogy NINCS érdemi vita, mert azt nem gondolom annak, hogy egy sajtótájékoztatón egy tudatlan újságíró feltesz egy kérdést és leírja azt amit sikerült a válaszból megértenie. 3. Majd Matterhorn és rtcpt megmondják a frankót. Nincs jogom felfedni az inkognitójukat, de annyit tudni kell, hogy ők egyetemen tanítják a témát és NINCSENEK AZONOS ÁLLÁSPONTON! De ők legalább értenek hozzá!

apiesze 2012.10.04. 11:51:28

@A Tengerész: "Budapest Magyarország fővárosa volt van és lesz,"... látod ez az, ami már egyáltalán nem biztos! :o( A minap olvastam, static.fidesz.hu/download/009/TI_BP_program_2009.pdf

Tehát a Magyar Köztársaság után áldozatul eshet Budapest is!

Egy személyes kérdés: Toldy Miklós nevű iskolatársam volt nekem Berényben. Lehet, hogy Ő az?

Nagymaros (csak kérdezem) miért is síkvizi lenne?

spray 2012.10.04. 16:06:45

@A Tengerész:

Szia Vilibá

Az első csatornatársaság kudarca
Az építés 1880. január 1-jén kezdődött.
A mederépítési munkálatok 1882. január 22-én vették kezdetüket.
A munkálatokhoz toborzott munkaerő létszáma 1888-ra meghaladta a 20 000-et,
90%-uk a karibi térségből érkező néger kétkezi munkás volt.
A munkakörülmények elviselhetetlenek voltak.
A francia mérnököket túlfizették, mert csak így voltak hajlandók a veszélyes munkát elvégezni.
A munkásokat trópusi betegségek, különösen a sárgaláz tizedelte, az áldozatok száma 6 év alatt 20 000-re emelkedett.

Üdv Pali

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.10.04. 23:52:39

@apiesze: 1. Budapest...majd kiderül. Azért ehhez még a 2/3 is kevés. 2.Miklóst majd megkérdem. 3. Nagymaros? Mert az. Lásd mai bejegyzést Matterhorntól.

csaba03 2012.10.05. 08:44:29

@A Tengerész: Nem köztudott, de a XIX. sz. elején-közepén még a történelmi Magyarország déli részein is előfordult a malária.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.10.06. 20:56:12

@apiesze: Megkérdeztem. Toldy Miki nem járt a Berényibe. Tehát nem lehet azonos az osztálytársaddal, meg egyébként is más korosztály, még nálam is öregebb.

apiesze 2012.10.07. 15:31:56

@A Tengerész: Félreértettél. Nem osztály, hanem iskolatársam volt Toldy, egy évfolyammal járt felettem, Jászberényben, a Lehel Vezér Gimnáziumban. :o) Nagymarosnál mindkét oldalon hegyek vannak nem? Bocs, hogy érthetetlenkedek. Nekem Tiszalök a síkvíz.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2012.10.07. 17:53:18

@apiesze: Hehe. A magam paraszt tudásával én se tudtam, hogy mi az a "síkvizi". De kiderült, hogy a környezetnek semmi köze a megnevezéshez. Kizárólag a folyam esése a mérvadó. Innentől kezdve a vízenergia hasznosítás szempontjából matematikailag mindegy, hogy nagy eséssel kis víz, vagy kis eséssel nagy víz, a mozgási energia ugyanaz. Aztán amit az akciófilmekben előszeretettel robbantanak fel, a völgyzáró gátak, az valami más műfaj lehet, ott nem is tudom mi az igazi cél, mert bármennyi vizet is tartok vissza, ha kevés a hozzáfolyás, hiába engedem nagy eséssel a turbinákra, egyszer csak elfogy...

apiesze 2012.10.07. 18:30:17

@A Tengerész: A Duna reméljük nem fog elfogyni (bár anno a Duna-kör, meg az amerikás Varga Béla - emlékeim szerint vizionált ilyeneket, a Tiszában már nem vagyok ennyire biztos).
süti beállítások módosítása